Preminuo pisac i akademik Goran Petrović

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.602
Jedan od najvažnijih savremenih srpskih pisaca, akademik Goran Petrović, preminuo je u Beogradu u 63. godini.

750_goranp.jpg

Foto: Nebojša Babić

Ova vest je sve kolege, čitaoce i poštovaoce dela Gorana Petrovića ostavila u neverici i dubokoj tuzi, posebno imajući u vidu da je poslednjih godina posvećeno radio kako bi realizovao svoj opus magnumRoman delta“, u okviru koga su objavljeni romani „Papir“ i „Ikonostas“.

Goran Petrović je rođen u Kraljevu 1961. godine. Objavio je knjigu kratke proze „Saveti za lakši život“ (1989), roman „Atlas opisan nebom“ (1993), zbirku pripovedaka „Ostrvo i okolne priče“ (1996), roman „Opsada crkve Svetog Spasa“ (1997), roman „Sitničarnica ʼKod srećne rukeʼ“ (2000), zbirku pripovedaka „Bližnji“ (2002), knjigu izabrane kratke proze „Sve što znam o vremenu“ (2003), dramski tekst „Skela“ (2004), zbirku pripovedaka „Razlike“ (2006), knjigu zapisa „Pretraživač“ (2007), novelu „Ispod tavanice koja se ljuspa“ (2010), knjigu izabranih priča „Porodične storije“ (2011), dramski tekst „Matica“ (2011) i knjigu izabranih priča „Unutrašnje dvorište“ (2018). Petrovićevi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, holandski, arapski i persijski jezik. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Neka od Petrovićevih dela su adaptirana za pozorište, televiziju i radio.

Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja. Pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, važnije nagrade su: „Prosvetina“, „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, Vitalova, „Račanska povelja“, Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, nagrada „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“, nagrada za dramski tekst „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za celokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za celokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, „Zlatna knjiga Matice srpske“, nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, „Beogradski pobednik“... Bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine.

Novi roman Gorana Petrovića, i treći u okviru „Romana delta“ – „Palata“, u završnoj je fazi rada na rukopisu i bilo je planirano da bude objavljen sredinom godine.

laguna.rs
 
Pogodila me je vijest o Goranovoj smrti. Bio mi je omiljeni noviji domaći pisac. Pročitao sam od njega 5 ili 6 knjiga. Najviše mi se svidjela "Opsada crkve svetog spasa".

Prije par godina održao je književno veče u mom gradu. Bilo je divno. Goran je tad pročitao nekoliko priča Milorada Pavića. Čitajući njegove knjige stekao sam utisak da malo asociraju na Pavića. Ako ima toga to je u maloj mjeri. Kad je bilo književno veče slikao sam se sa Goranom. Uramio sam tu sliku i ona stoji u mojoj sobi.

Pokoj mu duši.
 

Back
Top