Preminuo JOVAN I. DERETIĆ (1939-2021)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.986
Jutros je preminuo Jovan I. Deretić, najčuveniji alternativni istoričar.

jovan-deretic1.jpg

Rođen je u Orahovcu, opštini Trebinje u Kraljevini Jugoslaviji. Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. je napustio Jugoslaviju i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu. Doktorirao je istoriju u SAD-u. Radio je u tehničkoj struci u Francuskoj i Americi. Više godina bio je urednik Američkog Srbobrana. Do 1997. živeo je u Čikagu kada se preselio u Beograd. Postaje stalni član Petrovgradske carske Akademije nauka i umetnosti 2009. Pored srpskog jezika govori francuski i ruski, a služi se engleskim, italijanskim, latinskim i starogrčkim. Glavni predmet njegovog istraživanja jeste srpska antička istorija, koju zvanična istoriografija ne poznaje.

https://www.ganesaklub.com/biografija-jovan-deretic.html

Neka počiva u miru.

@Scott Isle

Preminuo je jedan pravi intelektualac,jedan Gospodin Jovan Deretic.Na zalost,ova zemlja nema ne mnogo,nego skoro neznatno ima intelektualaca
takvog formata,kao sto je bio Deretic.Skolovan na prestiznim Univerzitetima,slobodnog duha,nije nasao sebe,u hermetickoj u svakom pogledu sredini,
kao sto je ova nasa.Ostacemo posle njegove smrti,jos siromasniji zbog nestanka coveka,tako dubokog uma.Neka ti je laka zemlja,postovani
Jovane......

Svojevremeno i ne tako davno, na fakultetu smo se hvalili među sobom da smo čitali bilo šta od Jovana Deretića i profesori su ga obavezno navodili kao dragoceni izvor informacija na mnoštvo kulturno-istorijskih tema.
Hvala mu na svemu, i neka počiva u miru!

(Vas nekolicinu treba udaljiti sa teme, napravite drugu pa se raspravljajte, vidi kakva grozna slika! Ostavite ovom velikom intelektualcu i srboljubu temu i vest o njegovoj smrti, a selite se negde gde je raspravi mesto! :thumbdown:)

Svojevremeno i ne tako davno, na fakultetu smo se hvalili među sobom da smo čitali bilo šta od Jovana Deretića i profesori su ga obavezno navodili kao dragoceni izvor informacija na mnoštvo kulturno-istorijskih tema.

(Vas nekolicinu treba udaljiti sa teme, napravite drugu pa se raspravljajte, vidi kakva grozna slika! Ostavite ovom velikom intelektualcu i srboljubu temu i vest o njegovoj smrti, a selite se negde gde je raspravi mesto! :thumbdown:)
Covek je preminuo, dakle tema je posvecena njemu i samim tim mozemo da pricamo o delu coveka a to sto vama smeta da neko protivreci svemu sto je rekao je vase pravo kao sto je nase da dovodimo iste tvrdnje u pitanje.

Covek je preminuo, dakle tema je posvecena njemu i samim tim mozemo da pricamo o delu coveka a to sto vama smeta da neko protivreci svemu sto je rekao je vase pravo kao sto je nase da dovodimo iste tvrdnje u pitanje.
To nije praksa srpskog naroda, a ni bilo koga ko živi u sklopu srpske države, a ja sam samo rekla šta bih ja na mestu autora i viših sila.
Doduše, to što pišete ne govori ni o autoru, ni o forumu, nego lično o vama i tome kako ni u jednom specifičnom trenutku za objekat teme i sve koji ga poštuju nemate nimalo obzira. :confused:

Није проблем да се која напише о упокојеном, позитивна или строжија критика гдје би се ипак ваљало уздржати од уличарског дискурса који је свакако недостојан птф историја, међутим ова се тема претвара у банално препуцавање праћено понеком увредом, а то свакако није примјерено теми која је посвећена упокојењу неке личности.
А и такво банално препуцавање забрањено је правилником форума
Šta je zabranjeno?
  • postavljanje besmislenih, nejasnih sadržaja i sadržaja koji su sami sebi svrha
  • banalna komunikacija (kratka, površna svakodnevna komunikacija nalik na razgovor uživo, tzv. chat)

Poslednja izmena:
Pa ja i nisam imao nameru da ga pljujem, izneo sam cinjenicu u jednoj recenici i to je to. Napisao sam po cemu cu ga pamtiti. Slobu cu pamtiti po jebenim 90tim al to je to. Nasa dela ostaju, tesko je od njih pobeci pogotovo ako je neko bio javna licnost.
Uostalom nigde nisam rekao laz, samo sam osporavao njegove tvrdnje a kritika ma kakva bila moze i te kako biti pozitivna stvar.
kod odavanja pošte apsolutno su nebitna dela umrlog. čovek je umro i putuje dalje. odrazio se u životu kako je umeo. odaš mu počast kao čovek čoveku ili ne odaš.

O kojem je fakultetu reč?

pusti kritiku dela umrlog na vesti o njegovoj smrti. nema toga čija dela se ne može opravdano kritikovati.
plus on ti ne može odgovoriti. a drugi bi samo raspravljali o onome što nije primereno.

odaš čoveku počast. živeo je svoj život. poželiš večni mir.
ili se ne upišeš.

Ovaj potforum nije feljton ili novosti. Ovo je PTF Istorija. Kada svako umre, koristimo ne samo priliku da odamo počast preminulome, već i napravimo retrospektivu dela i uloge ličnosti. Kada je umro Radoslav Rotković, izvan granica osnovne kurtoazije, nismo ga štedeli ni najmanje.

P. S. Neću da dužim, da ne bih dolivao ulje na vatru, ali vrlo je simptomatično da se javljaju ovde na idolopoklonički način i govoreći u stoičku odbranu pokojnika, pozivajući se na nepristojnost, koji su kada su neki drugi umirali (primera radi Miroslava Mirković) svašta znali pisati...ali to je do te osobe da porazmisli.

Da se ja sad dovodim u situaciju da mi neko tamo ostrašćen i zgađen iz svojih razloga nad meni lično dragim dr Deretićem poimence blati profesore?
Pa, taj film nećete da gledate! Ostajte zdravo! :cvet:

Ma kakvi; pitam zbog toga što je podatak intrigantan i vrlo neobičan (neočekivan). Kole11 kada je svojevremeno napisao da je Deretić anatemisan, pretpostavljam da je mislio upravo na to da niko Deretiću iz krugova zvanične nauke ne pridaje pažnje, a ponekad bude, na visoko obrazovnim institucijama društveno-humanističke orijentacije, čak i predmet sprdnje.

Zbog toga sam pitao; ne za ime tih profesora, već o kojem je fakultetu to reč.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back