Preminuo glumac Val Kilmer

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
321222_tan2025-04-0206512033-6-copy_s.jpg

Holivudski glumac Val Kilmer umro je u 65. godini. Kilmer je umro od posledica upale pluća u Los Anđelesu, potvrdila je za "Njujork tajms" njegova ćerka, glumica Mercedes Kilmer.Kilmer se godinama borio sa rakom grla, koji mu je dijagnostikovan 2015. godine. Rođen i odrastao u dolini San Fernando i proslavio se ulogom Toma "Ajsmena" Kazanskog u filmu "Top Gun" iz 1986, gde je glumio uz Toma Kruza.
Njegova filmografija uključuje upečatljive uloge Doka Holideja u "Tombstone" iz 1993, Džima Morisona u "The Doors" iz 1991, kao i uloga Betmena u "Batman Forever" iz 1995.

Tokom karijere sarađivao je sa velikim rediteljima, tumačeći raznovrsne likove - od Robert de Nirovog pomoćnika u filmu "Heat" iz 1995, do kriminalca Sajmona Templara u "The Saint" iz 1997.

Kritičari su ga često svrstavali među najtalentovanije američke glumce. Bio je u braku sa britanskom glumicom Džoan Voli od 1988. do 1996. godine, a pored ćerke imao je i sina Džeka, takođe glumca.

Njegova poslednja uloga bila je u filmu Top Gan: Maverik iz 2022. godine.

In memoriam Val.

Preporucio bih da pogledate njegov dokumentarac iz 2021 "Val", odlican je. Njegova najbolje ostvarenje.
Dokumentarac prati život i karijeru glumca Vala Kilmera, i prikazuje uspone i padove, porodicni zivot i karijeru, od ranog detinjstva pa sve do 2021. Ono sto je narocito interesantno da je Val snimio preko 800 sati snimaka svojom privatnom video kamerom iz kojeg mozemo videti mnoge detalje ne samo iz njegovog zivota, vec detalje iza scene i mnoge poznte glumce i druge licnost.

Poslednja izmena:
Баш је незахвално издвојити неку улогу,

али ако бих морао да одаберем једну, Док Холидеј. Мени омиљена његова улога.

Та улога ме увек подсети и на детињство. Ћаћа ми пренео љубав према вестернима и каубојцима,

па кад смо ја и буразер били баш мали деца, поклонио нам фигурице неких каубојаца, и

буразеровог каубојца је назвао Ваја Терп (детету тешко било да изговори Вајат Ерп),

а мог каубојца (фигурицу) назвао Док Холидеј.

Тек много касније сам схватио ко су били ти ликови.

Njegov urodjen izraz lica "briga me za sve" je bio savrsen za ulogu Doka Holideja.
Uopste nisam mogao da razlikujem pevanje Jim Morissona i Vala Kilmera, kasnije sam procitao od nekog clana iz Doors-a da se toliko uvezbao da ni on nije mogao da primeti razliku.
Nisam nikad uspeo da pogledam "Cinema Twain" o Mark Twain-u, ne znam ni da li je uspeo da ga zavrsi.

U dokumentarcu "Val" koji je po meni remek delo, je na neki nacin uspeo da uhvati neku sustinu i sjaj i tragediju ljudskog zivota.

Val Kilmer je vežbao čak godinu dana kako bi oponašao vođu benda "The Doors", ali mu je nakon toga trebalo dosta vremena da se oslobodi od te uloge.

Život Džima Morisona je ono što bi mnogi nazvali ispunjenim rokenrolom. Muzičar je imao istoriju punu preterivanja. Zbog toga je preneti njegov život na filmsko platno bio iscrpljujući zadatak.

1991. godine, Oliver Stoun je doneo život pevača "The Doors" na filmsko platno. Izabrani za glavne uloge bili su: Val Kilmer kao Džim Morison i Meg Rajan kao Pamela Kerson, pevačeva devojka.

Da bi oživeo pevača, Val Kilmer je bio toliko zahtevan prema sebi da je naučio čak 50 pesama "The Doors" napamet godinu dana pre početka snimanja filma. Tokom ovog perioda, glumac se oblačio kao muzičar, proučavao je njegove pokrete, način govora, način na koji je nastupao na sceni i njegove gestove. Pored toga, ispitivao je Pola Rotčajlda, producenta benda "The Doors" sve šta je znao o Džimu Morisonu. Na kraju, glumac je više stvari znao o Morisonu nego sam bend "The Doors".

Kilmer je bio toliko opsednut likom da su ga svi na snimanju filma zvali "Džim". Čak i kada su članovi benda "The Doors" čuli Kilmera kako peva, nisu mogli da razlikuju njegov glas od Morisonovog.

Back