Preminuo Filip David

Mene lično zabole za Gazu, nego me zanima jel židovski licemer osudio zločine u Gazi? :think:
Hajde, mišljenje o njemu lično, pozdravljam. Ali, da te zabole za Gazu, ili bilo koji deo planete, gde ljudi stradaju, mislim, da su malo, nepromišljene reči. Pođi od sebe, da se nađeš u sličnoj situaciji. Pa da neko kaže, da ga zabole za tebe. Nije baš prijatno, moraš priznati.

Hajde, mišljenje o njemu lično, pozdravljam. Ali, da te zabole za Gazu, ili bilo koji deo planete, gde ljudi stradaju, mislim, da su malo, nepromišljene reči. Pođi od sebe, da se nađeš u sličnoj situaciji. Pa da neko kaže, da ga zabole za tebe. Nije baš prijatno, moraš priznati.
o mrtvima sve najlepse...bio jako pametan covek ali nesto nije gotivio pricu o srpskom nacionalnom pitanju kao vecina jevreja koji su se na tu temu cak i sprdali, on je uvek bio decidno dostojanstven ali se znalo dobro sta o tome misli.

na rts je bio zbog svog profesionalizma a nikako zbog politickih uverenja... staro dobro vreme dok je rts na nesto licio... barem dramski program.

o mrtvima sve najlepse...bio jako pametan covek ali nesto nije gotivio pricu o srpskom nacionalnom pitanju kao vecina jevreja koji su se na tu temu cak i sprdali, on je uvek bio decidno dostojanstven ali se znalo dobro sta o tome misli.

na rts je bio zbog svog profesionalizma a nikako zbog politickih uverenja... staro dobro vreme dok je rts na nesto licio... barem dramski program.
Kazu da je neki Volter rekao:
O mrtvima treba reci samo istinu.
Kazu jos da je "o mrtvima sve najlepse" nastalo u antici kao sujeverje usled straha da im pokojnici sa onog' sveta ne bi napakostili.
Pa, sad' sta je istina nemam pojma ja tako cuo.
Ko bi ga znao?

Ako za trenutak zaboravimo netrpeljivosti sa ovih prostora odgovor na licemerje nam daju dva naizgled razlicita slucaju Ukrajina i Izrael-Gaza.
Kada se malo zagrebe iznad povrsine nazire se istina koja ih povezuje zajedno sa spomenutim licemerjem i njihovim izazivacem.

Нећу, ти ћеш тамо пре мене... :lol:

Нема смисла, Роћко, тако да пишеш.

У Јапану су твоји исписници ишли да чисте оне остатке од нуклеарне катастрофе након цунамија, знајући да ће да рикну, али желећи да оставе овај свет младима,

а ти машташ о томе како ћеш да живиш 150 година и да сво то време гласаш Вучића.

slava mu na pljuvanju svega srpskog ?

Klasicno sorosevsko autosovonisticko stanoviste

Ја једва да сам и знао ко је Филип Давид.

Сад читам биографију. Пуно тога је написао. Био је изуетно креативан и велики уметник.

И, сад, због тога што се са неким не слажеш око политичких ставова, ти би да потреш сву уметност која је изашла из њега?

Дела​

[уреди | уреди извор]
Писаћа машина Филипа Давида, део колекције Удружења „Адлигат”
Написао је више ТВ драма и филмских сценарија и књиге приповедака, романа и есеја.

Збирке приповедака:

• „Бунар у тамној шуми“ (1964)
  • „Записи о стварном и нестварном“ (1969)
  • „Принц ватре“ (1987, допуњено издање 2013)
  • „Приче“ (сабране приче, 2015)
Романи:

• „Ходочасници неба и земље“ (1995)
  • „Сан о љубави и смрти“ (2007)
  • „Кућа сећања и заборава“ (2014)
Есеји:

• „Фрагменти из мрачних времена“ (1994)
  • „Јесмо ли чудовишта“ (1997)
  • „Светови у хаосу“ (2004)
Заједно са Мирком Ковачем објавио је „Књигу писама 1992—1995“ (2003).

Као драматург, сценариста или косценариста радио је, између осталих, на филмовима Окупација у 26 слика, Пад Италије, Ко то тамо пева, Буре барута (награда критике у Венецији, награда Феликс за најбољи европски филм године), Посебан третман (награда у Кану), Павиљон 6, Сан зимске ноћи (Гран при филмског фестивала у Сан Себастијану), Оптимисти (Гран при у Ваљадолиду и Женеви), Кад сване дан (српски кандидат за Оскара 2012. године).

Награде​

[уреди | уреди извор]
За свој књижевни рад добио је следеће награде:

Nekada, pardon... Uvek... Mrtva usta ne govore

Ali često iza njih ostanu živi, neki, koji non stop, non stop, noooon stop, iznose "istinu" o tim mrtvima...samo bez određenih delova te istine 🤔

I to bode i uši i oči i srce

Ne pitaj me kako znam, ne želim nikome da sazna kako to izgleda

(p. S. Ne odnosi se na rahmetli Dejvid Filipa, njega nisam poznavao, ni njegovo delo)

Back