Егоња, да не помислиш да сам скроз луд, одговарам ти још једном, јер се нисам осврнуо на питања која си поставио.
Питања која си поставио су добра, и у праву си.
Принцип локдауна је глуп, и не доноси резултате.
Рецимо у Немачкој су још почетком октобра затворили ресторане, иако се нико никад није разболео у ресторану.
Затим су почетком децембра затворили све осим супермаркета, и бројке уопште не падају, за разлику од марта. Зашто? Зато што се сами људи не придржавају забране окупљања у приватном животу. Ако им затворе кафану, окупи се њих 20 у стану и нациркају се и играју уз јутјуб. У марту то људи нису радили, и до лета су бројке пале, јер су почетком године имали страх од вируса који је у међувремену нестао.
Власти уводе ове локдауне да би се рекло да су нешто урадили. А ништа паметно нису урадили.
По мом мишљењу, требало је да:
1) Или на 4 недеље уведу стравичан, кинески локдаун, где нико не би смео да напусти кућу, а храну и сапун би пред врата допремала војска. Сваки покушај напуштања куће би се санкционисао брутално. Али након истека четврте недеље СВЕ да се врати на старо. То би окончало вирус.
2) Увести благе рестрикције, дакле забранити утакмице, концерте, дискотеке, а све остало оставити отвореним уз маску и одстојање, и затворити затворене тржне центре 20. децембра, односно дозволити улазак у њих уз претходну пријави на интернету, да се у њима минимизује број људи. И почети вакцинацију.
Опција 3, а то је "Затворити све али људима оставити слободу да раде шта год хоће" је само уништила ситне приватнике, то је тачно.
Али Покрет Отпора који онда каже "Ма ковид је будалаштина, безазлена грипа коју користи фармако мафија да нас напумпа вакцинама, злата милијарда да нас учини неполодним и лекарска мафија да би глумила жртву" ми тера крв на кључање јер знам да је то шит.