Cini mi se nekako, da sam ja gledao neku drugu utakmicu i snimke sa neke druge tekme. Ovo kazem, zato sto sam se nacitao prica o uzrocima i posledicama, a skoro nigde nije opisan tacan sled dogadjaja.
Koliko se ja secam, utakmica je prekinuta u momentu kada je na terenu bila neka baklja. Odmah nakon toga, kamera nam prikazuje onaj dron u vazduhu nad terenom, sto znaci da je baklja poletela kada su gledaoci na stadionu spazili "krpu".
Posto je igra zaustavljena, sledece sto vidimo je da je nas igrac dohvatio "krpu" i nastavio dalje da povlaci onu uzad da skine i dron. U tom trenutku na njega su poletela dva siptarska igraca, delovalo je kao da ce ispasti tuca i u istom trenutku, kao opareni, skacu i nasi igraci sa klupa, a i siptari. I tada krece provala i upad pojedinaca sa tribina na teren. Murija je pocela da bije, ali realno, da je krenuo stampedo sa tribina, ne bi uspeli da ga zaustave. Ni teoretski.
Dakle, nije "krpa" izazvala tucu i upad navijaca na teren, vec je "krpa" izazvala baklju na terenu, a baklja je izazvala prekid. Nasrtaj siptarskih fudbalera je izazvao tucu i upad nekolicine navijaca.
Toliko o tom delu price.
Sto se tice sumanutih ideja da su "krpu" lansirali Srbi, to je prosto nemoguce, jer ne verujem da, osim eventualno istoricara, postoji deset Srba koji uopste znaju ko su ona dva lika na "krpi". Da su Srbi autori, stavili bi na njuske nekih poznatijih nam likova i dodali neku zaista uvredljivu parolu na siptarskom.
Price o tome kako je to genijalna navijacka dosetka su takodje glupost. Siptari su imali srece da nije duvao nikakav vetar, inace bi krpa delovala kao jedro i odvukla dron ko zna gde, te bi cela ta operacija bila epic fail. Naravno, ne mozes od siptara zaslepljenih mrznjom da ocekujes da predvide i takvu situaciju.
U vezi sa ovim incidentom se cesto koristila rec "ponizenje". Siguran sam da su mnogi ljudi zaista i osetili ponizenje, ali mi se cini da nisu ispravno skapirali odakle im osecaj ponizenja. Da se razumemo, isticanje mape nekakve velike, etnicke, izhalucinirane Albanije nije nikakvo ponizenje. Pravi izvor osecanja ponizenosti je u tome sto Srbi nemaju mogucnost da uzvrate na provokaciju, na napad. Pri tome, nije "krpa" bila pravi problem, vec upravo onaj nasrtaj siptarskih igraca na naseg igraca dok uklanja problem sa terena. To njihovo drsko ponasanje, da im je sve dozvoljeno, da mogu da udare srbina kad im se svidi, ponasanje koje neguju vec decenijama bez sankcija, to je ono sto Srbe frustrira i sto ih cini besnim i ponizenim.
Veliki broj Srba, besni zbog ovakve nepravde, jos vise polude zbog odsustva pravedne odmazde i zbog toga sto drzava ne uzvraca udarac, kao i sto su navijaci ispali prilicno mirni. Medjutim, zaboravljamo u ovakvim trenucima jednu vrlo prostu cinjenicu, zbog koje ne mozemo lako da uzvratimo. Ne govorim o NATO, o evrointegracijama, imidzu u svetu i tome slicno. Radi se naime o Srbima na KiM koji su zapravo tamo taoci. Kao sto se secamo, cim bi Srbi pokusali da sankcionisu siptare, ubrzo bismo smo procitali vesti o napadima na nezasticene Srbe na KiM. Te Srbe na KiM ne mozemo da zastitimo jer siptarima ledja cuva ne jedna, vec tri nuklearne sile i jos tuce njihovih vazala.
Politicki, jasno je da se radi o organizovanom incidentu. Ipak, verujem da su organizatori racunali ili da ce sama "krpa" da izazove pichvajz, ili da ce doci do daleko goreg incidenta i mnogo destruktivnije reakcije srpskih navijaca. Malo su se za*ebali. Da je stvar unapred isplanirana i organizovana govori prosta cinjenica da su odmah nakon incidenta siptari otpoceli proslavu od Tetova do Tuzi, od Kosovske Mitrovice do Tirane (a verovatno i juznije), a da nikome na svetu osim njima nije jasno sta zaista slave. Da je utakmica zavrsena pobedom njihove reprezentacije, proslave na njihovom "etnickom prostoru" bi bile ocekivane, ali da se svi siptari na Balkanu spontano dignu da proslave neznano sta, e tu spontanost ne verujem.
Reakcije siptarskog establismenta, pogrdni izrazi i komentari, dovoljno govore da je prica o pomirenju nemoguca misija. U Albaniji postoje ocigledno pojedinci koji ne podrzavaju ovakvo ponasanje i politiku, ali kao sto smo jos odavno naucili, siptarsko drustvo takve odmah ucutka. Skolski je primer berisine unuke koja je svoj status na Facebooku morala odmah da ukloni nakon dobijenih pretnji. Tamo te brzo proguta mrak ako previse talasas. Bez obzira na packe koje su uoci izbora u Albaniji dobili od strane EU i SAD povodom lozenja nacije na "Veliku Albaniju", oni i dalje nastavljaju u istom pravcu, istom energijom. To znaci da su i te packe, kao rezultat protesta Makedonije i Grcke, sluzile samo da umire ove dve drzave, ali da ne postoji stvarna zelja Zapada da sabije siptarske planove i zelje.
A to i nije neko cudo. Siptari su jako zgodno sredstvo za drzanje drugih u sahu. Uostalom, cela ova operacija je imala vrlo jasnu poruku Srbiji: "Ako i dalje nastavite da igrate sa Rusijom, ako ne budete dobri, opet cemo da pustimo siptare na vas." Tako u Presevu siptari napase neke srpske kuce, cisto da se podvuce ako srpske vlasti ne ukapiraju odmah.
No, problem "Velike Albanije" nije samo srpski problem, ali se cini kao da jeste. Crnogorske vlasti se prave lude, kao da tako nesto ni nepostoji; Makedonci jedini lude, mada se suzdrzavaju od nekih agresivnijih istupa da im ne bi eksplodiralo bure baruta u lice; Grci valjda naivno veruju da im NATO garantuje bezbednost. Sa takvim stanjem stvari, Srbi su usamljeni u suocavanju sa ovim problemom.