Kao prvo, verujem u cestitost domace igre. uvek igramo posteno i otvoreno, bez zadnje misli. svaka nova prilika na terenu nam je sveza i povod da se necemu naucimo,bio to zgoditak ili promasaj... ja sad iz izjave ovog albanskog selektora da je sve to sa zastavom bila sala,ali i iz njegovog rezona da UEFA treba njima da dodeli pobedu oslanjajuci se na skorasnju igru naseg tima u Italiji, ne bih voleo da dodjem do zakljucka da se taktika albanske igre, ali po svim prilikama nazalost - i politike, uvek oslanja na zlopamcenje i jednodimenzionalno racunanje na podbacaje i mane kod protivnika,sto ponekad i zna da bude osnova za uspeh,ali je sasvim degutantno kao moralno nacelo.zapravo,jedino jednoobrazno ljudsko iskustvo moze i takvom nacelu dati neku vrednost, ali nikako ako se ono unapred,pre bilo kakvog ljudskog iskustva, generalizuje kao sebicna,samosvojna, zakrzljala i nerazvijena,zasebna vrednost `po sebi` koja treba da se van svake kritike i dozvole iste forsira i postuje kao garant sitnog makijavelistickog napretka ka cilju po svaku cenu. da se razumemo,mislim da je ovakvoj generalizaciji podlozna apsolutno svaka nacija,pa ne vidim razloga da ni nasu ne smatram izdvojenom od te i takve slabosti...jer makijaveli tvrdi da se ljudi udruzuju iz raznih pobuda,a najcesce iz interesa i straha od drugoga. to je, dakle, obzervacija makijavelija. a moj nekakav licni kont je da se,narocito na ovim prostorima,ali i inace kao pravilo, iz takvih udruzivanja poradjaju uglavnom miniskulni produkti mitoloskog razmisljanja... da prevedem, to je ono sto vecina danas naziva terminom `kicerica`. u ovom slucaju, radi se o nacional-kicu. to je ono,znate, porcul-chichice sa bradurinicama, umascene zastavnice sahovnice,karirani stolnjaci,nemocni, nemoguci skakavci, upaljaci sa grbom sto bi hteo da bude veci od upaljaca,itd.itd.itd. vec vidjeno?
evo sada jedne originalne sveze situacije,koja u sustini orbitira pogresno oko nacional-kica.u sustini mislim da smo na stanovistu ispravnosti,ali samo treba eliminisati ta nepotrebna prezvakavanja koja sam u biti objasnio,jer to nikoga ne interesuje,a predstavlja bezvrednost i najobicnije tantuze,drugo nesto je bitno. ima ono: `ne mrzi igraca,mrzi igru.` mi ne mrzimo igru,niti smo je (nadam se) ikada gledali kao platformu gde cemo energiju da crpimo iz stvari koje joj sustinski ne pripadaju. dakle na to se treba koncentrisati: na fer-plej. to je fudbal,kao i svaka druga igra.
Drugo, mnogi se prave ludi,iako mozda to dobro znaju (i iz svog iskustva),a mozda i ne, ali nema nijedne juznobalkanske nacije koja nije usvojila termin - `inat`. sad cu ispasti neko ko brani fer-plej na podrucju takve jedne furije, ali svaki balkanceros ima svoj naziv za to autenticno blago nasih prostora. kod bosanaca to je recimo `dernek`. hrvatima je to `gust`,itd.itd. ne znam da li je ko primetio zajednicki tip ove manifestacije kod naroda podno srba? jok? e sad cu da vam objasnim. dal je skopje,dal je mikro-klima, uglavnom, i kosovari, i siptari, a narocito veseli makedonjani, inace vrlo fini,stalozeni i dobrodusni ljudi u normalnim okolnostima zivljenja, imaju jedan specifican oblik ponasanja kad se otkace.naime,oni tada u kojem god da se nalaze drustvu, pocinju da prave takozvane `zvrcke`. najcesce je to za svoj gros i na svoj racun. ne gleda se ko strada, okolina nije bitna, i ona treba to da shvati tako. upravo biva i pocascena jednom vrstom cirkusa u licnoj reziji i tu nema ljutnje,jer je kljucan momenat iznenadjenja i nagle zabave. dakle, pojedinac se iz cista mira otkaci i nadahnut dobrom atmosferom, nacini neku svinjariju kojom je istovremeno minira, ali i pojaca. sve to moze da deluje na njegovu,ili na tudju stetu, ali rezultat je obicno novi talas atmosfere derneka. to vam je ono kad vidite da iznenada ponesen ambijentom, lik samo poskoci od stola i vikne pred drustvom:`e sa` cete vidite kako turam tureto na k.reto!` i pocinje neka vesela obest,ali iskljucivo u cast opsteg veselja. ovo je meni bilo neshvatljivo,ali sam naposletku skontao tu konekciju,i razumeo da je to samo taj duh i nista vise od toga. dakle, s kicericama u stranu, treba da se zna sta je bitno od bitnijeg. eto,samo to.