Preduzetnikov ugao: sta se desi kada....

• Začetnik teme Začetnik teme AŠKI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je prava tema, radim sa velikim i malim privatnicima, mislim da ce biti jos i gore.
Veciti sam optimista ali ovo sto se radi i kako se radi je katastrofa.
Veliki bivaju jos veci mali se polako guse.
A sto se tice placanja to je tuga duguju mi neredovno placaju i non stop me zavlace.
sta da radim neznam ni sam.
Pojedine grane privrede propadaju drzava ko drzava brine o sebi
Sta ce joj narod fotelja je bitna

Cao tapetardudo
Jesi li ti to mozda tapetar i jos zena?
Ako se bavimo istim zanimanjem, onda mogu da podelim sa tobom iskustva.
Moja iskustva su da ne treba ulaziti u sve poslove, po svaku cenu, jer i kada su veliki poslovi u pitanju, sve to zvuci privlacno i veliki novac ali te i boli glava, jer ti veliki uglavnom ne placaju na vreme. Iskreno, ja takve izbegavam, i skoro sam imao slicno iskustvo, gde sam ih za sitne pare cekao, tako da me dalja saradnja nije ni interesovala, jer moras da imas stav, a ne gladne oci....
Sa ovim malim, su i manji problemi, ali ja radim uglavnom preko preporuke i ok. je sve.
Jednom sam pokusao sa reklamama i povecao se posao ali i problemi, i odmah sam prekinuo, jer najbolja reklama je preporuka.
e sad postoji u nasem poslu jos problema....
1. e sad kao sto nas biraju stranke, moramo i mi njih, jer se ne uzima uvek i svaki posao. 2.ja placam svu robu i racune odmah, nema odlozeno, nema dugovanja, i to je bitno jer u gradu se svi znaju iz iste branse i onda te ljudi (dobavljaci)postuju
3.nailazim u praksi da kolege ne urade korektno posao a uzmu pare, gde je tu moralna odgovornost, ta ista stranka zove drugog pa ponovo plati(ja licno prvom nikada ne bi platio)4uzmu avans, pa kasne sa rokom a vezali su stranku(iz mog iskustva cest primer poslovanja), da li i tada stranka treba da plati ceo iznos?
5rade mnogi na crno, pa i nema tu racuna, tako da sudjenje, za stranku ili poslodavca predstavlja dug i neizvestan proces
6. meni se jednom desilo da posao nije ispao ekstra, i nisam naplatio ceo iznos, sto nije slucaj sa kolegama.

KAO STO SE VIDI, ima tu mnogo problema sa obe strane, ali moj je stav da treba poslovati prema dobrim poslovnim obicajima i da u svakom slucaju se mora imati moralna odgovornost prema stranci i poslu.
sad sam se malo odaljio od teme, ali sem rada(u bukvalnom smislu) nas posao je i da procenimo stranku, naplatimo, URADIMO KVALITETNO, da nam ne nadju neku gresku na koju ce se pozvati, pa ce se naplata svesti na najmanji moguci rizik
NEKI POSAO BOLJE NE RADITI, NEGO RADITI DJABE....
nadam se da sam ti neke stvari pojasnio, ali mozda si se i sama susrela sa njima, ako zelis mozemo i u buduce caskati o ovakvim temama, i veliki pozdrav za tebe.....

Grofe slažem se sa tvojim mišljenjem. Moji stavovi su jako slični tvojima kao i iskustvo. To je izgleda vrsta posla koji se samo tako može postaviti kako si naveo.Jeste ja sam žena ali sam u poslu sa mužem. Ja radim samo dizajn a moj muž ostalo.Tebi ne treba da objašnjavam proces rada. :)Dobro je čuti tuđa iskustva, ako ništa drugo-proveriti da li u nečemu gršiš.Vidim da greška nije u meni već je problem univerzalan za ovu vrstu posla. Drago mi je što ćemo moći da ćaskamo o poslovima.

Ok.Dala sam račun,potpisana je otpremnica,i počinje natezanje....prođe izvesno vreme i ja dam sve to advokatu(koji odmah traži da mu platim a ja nemam para jer nisam naplatila posao.Ali recimo da imam para) I šta onda?Pa ročišta,pa se ne pojave, (svako ročište-pare advokatu.Pa dodatni dokazi-pare advokatu....)A radi se o 500-600 EU. Za nekoga beznačaja suma,za mene značajna( u krajnjem slučaju radila sam za nju)

Jary:
To je bilo nekad a sad ako ti je skup mali, ides kod velikog .Cene ni kod malih nisu vise monopolske ,sve je vise konkurencije pa mozes da biras.

Manje je vazna cena, vazna je usluga koju dobijas za tu cenu, a oni moraju jako da se trude da izvuku pare i da pobede konkurenciju pa zbog toga oni koji kupuju uslugu ostaju uskraceni za dobru uslugu od svih njih malih privatnika zajedno.Mali je problem sto se ne izdvajaju brzo veliki monopli, a kad bi u svemu postojale po 2 ili 3 monopolske organizacije onda bi bilo super.Na primer, internet provajderi, cudno mi je sto ne uzmu to Telekom i Telenor u svoje ruke.

topmodelsica:
Danasnji privatnici i ne treba da naplate za svoje usluge vise nego polovinu od cene koju su formirali. Stvarno se pitam dokle ce sve da bude kao sad sa tim malim privatnicima.
Po mom neki ne bi trebali ni pola da naplate.Ali ako si zadovoljna uslugom koju si tražila ti bi platila samo pola od dogovorene cene?
A tržište podrazumeva konkurenciju i to je dobro.Opstaju samo najbolji.A monopol je upravo taj koji nabija nerealne cene. Zato i postoje zakoni protiv monopola.

Back