Predstavnici UN ocrnili Podgoricu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bandit i Bitanga

Početnik
Poruka
20
Predstavnik Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Aleksandar Avensova, u svom izveštaju požalio se na uslove života u Podgorici.

Avanesov je, u izveštaju pod nazivom „Izolacija”, koji prenosi podgorički dnevnik „Vijesti”, naveo da je Podgorica provincijski grad u kome je strancima otežan život.

On je, u internom dokumentu adresiranom na njujoršku centralu, požalio da u Podgorici nema kvalitetnog voća na pijaci, zubara na evropskom nivou, dobrih električara...

U izveštaju, na 48 strana, Avanesov i njegove kolege su napisali da među građanima Crne Gore ima još naoružanih grupa, i da je najbliži grad sa sadržajnim kulturnim životom za strance - Beograd.

„Mesta kulture su vrlo ograničena, sa jadnim servisima i ograničenim programima. Njihovi toaleti su nehigijenski, a ponekad i ne rade”, napisao je Avanesov.

On je skrenuo pažnju da je u Crnoj Gori bezbednosna situacija „zadovoljavajuća, ali krhka”.

„Milje organizovanog kriminala je ukorenjen i pretnja je građanima tokom obračuna između kriminalnih grupa… Postoji skrivena tenzija ispod površine svakodnevnog života i manifestuje se, na primer, agresivnim i opasnim navikama za volanom.

Nasilje u porodici se sve više nameće kao ozbiljan problem”, navodi se u odgovorima na Upitnik.

Avanesov piše da Crnu Goru „karakteriše velika siva ekonomija i korupcija, koja buja i potkopava pouzdanost raznih grana ekonomije, obrazovanja i zdravstva.”

„Jezik predstavlja značajnu prepreku u svakodnevnici stranaca, posebno zato što malo Crnogoraca zna evropske jezike”, napisao je Avanesov.

U dokumentu se navodi kao poznata stvar da je Crna Gora jedna od najnerazvijenijih regija bivše Jugoslavije, koja još oseća posledice duge nestabilnosti, sankcija i izolacije iz devedesetih godina.

„Glavne međunarodne avio-kompanije su nedostupne, osim ´Austrien erlajnsa´, ali sa ograničenim brojem sedišta i visokim cenama.

´Montenegro erlajnz´ i srpski ´Jat´ su čuveni po nepouzdanosti, a pružaju i vrlo slab servis, te ograničeni broj putnih destinacija. Teško je garantovati vezu sa evropskim gradovima”, piše Avanesov.

On navodi da stranci u Crnoj Gori retko putuju vozom, jer su vagoni stari, bez ventilacije, a putovanje nije bezbedno.

Avanesov kaže da su stanovi ekstremno skupi u Crnoj Gori i vrlo ograničenog kvaliteta, kao i da se voda za piće ne može smatrati potpuno čistom, posebno u letnjem periodu. (Tanjug)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top