Представљање досијеа "Светозар Андрић"

комшија

Stara legenda
Poruka
92.304
1709704932839.png
PREDSTAVLJANJE DOSIJEA „SVETOZAR ANDRIĆ“


Predstavljanje dosijea „Svetozar Andrić“

Konferenciju za novinare organizuje Fond za humanitarno pravo (FHP)

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je svoj šesnaesti dosije pod nazivom „Svetozar Andrić“ (Dosije).

Svetozar Andrić, nekadašnji major Jugoslovenske narodne armije, od maja 1992. godine nalazio se na mestu komandanta Prve birčanske pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a od jula 1995. godine na mestu zamenika komandanta i načelnika štaba Drinskog korpusa VRS. U dosijeu su predstavljeni dokazi o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti jedinica kojima je komandovao Svetozar Andrić.


Danas, Svetozar Andrić je aktivan u političkom životu Republike Srbije. Obavljao je više javnih funkcija, uključujući zamenika predsednika opštine Novi Beograd i narodnog poslanika, a od 2022. godine je bio član Gradskog veća grada Beograda.

Dosije je zasnovan na vojnim i policijskim dokumentima koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni u više postupaka pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, iskazima svedoka, svedočenjima kako preživelih i članova porodica žrtava tako i nekadašnjih pripadnika srpskih snaga, medijskim prilozima i drugim relevantnim izvorima.

Na predstavljanju su govorili:

Katarina Maruna (FHP), istraživačica, autorka dosijea

Jovana Kolarić (FHP), koordinatorka projekta

Nedim Salaharević, bivši zatočenik i član porodice ubijenih u logoru Sušica

Vladimir Pajić, narodni poslanik, odbornik u Skupštini grada Beograda u mandatu 2022-2023. godine

link

Недим Салахаревић имао је само 14 година када је 1992. године у Власеници, његовом родном граду у Источној Босни, избио рат. Његов пет година старији брат Един Салахаревић, кошаркаш тузланског клуба "Слобода", већ је имао титулу најбољег играча јуниорског првенства Југославије. Един никада није стигао да заигра за сениорски тим, јер убијен је у логору Сушица, чије оснивање је наложио Светозар Андрић, тзв. мајор такозване "Бирчанске бригаде Војске Републике Српске". Единови посмртни остаци пронађени су у масовној гробници 2009. године.
"Извршена је званична идентификација. Нажалост, био бих сретан да је убијен мецима", рекао је Недим Салахаревић на представљању извештаја Фонда за хуманитарно право "Досије: Светозар Андрић" у Београду. Срамота је да фашисти и злотвори попут Светозара Андрића несметано шетају Србијом и још обављају јавне функције!
 

1710912186010.png


Optuženi i osumnjičeni za zločine i genocid u BiH u Srbiji promovišu ratne jedinice


Svetozar Andrić kao svedok odbrane na suđenju komandantu Vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću u Hagu, 28. aprila 2015.

Svetozar Andrić kao svedok odbrane na suđenju komandantu Vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću u Hagu, 28. aprila 2015.

19. mart/ožujak, 2024. Iva Martinović

U Bosni i Hercegovini jedan je optužen za genocid, a drugi je pod istragom zbog ratnih zločina.

U Srbiji, obojica na slobodi, učestvuju u promovisanju knjiga o Specijalnoj brigadi policije, čiji su pripadnici sudelovali u srebreničkom genocidu.

Ratni ministar policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Tomislav Kovač i bivši general Vojske RS-a Svetozar Andrić godinama su deo javnog, odnosno političkog života u Srbiji.

Iz Tužilaštva za ratne zločine nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su ili će biti predmet istrage.

Promocija u Domu Vojske u Beogradu​

Promocija knjiga o "ratnom putu" Specijalne brigade policije, čiji su pripadnici učestvovali u genocidu u Srebrenici, poslednja je u nizu sličnih događaja koji su upriličeni u Domu Vojske Srbije.

Jedan od govornika bio je bivši general Vojske RS Svetozar Andrić, a iz publike ga je pratio ratni ministar policije RS-a Tomislav Kovač.

ČITAJTE

'Dosije – Svetozar Andrić': Fond za humanitarno pravo insistira na odgovornosti ratnog oficira VRS

Za razliku od drugih promocija u Domu Vojske, Ministarstvo odbrane ovaj događaj nije ni najavilo, ni prenelo, a vest o tome objavio je nevladin Fond za humanitarno pravo (FHP) koji se bavi istraživanjem ratnih zločina.

"Indikativno je da se to dešava u nedelji nakon što je FHP predstavio dosije u kom je objedinio dokaze o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti jedinica kojima je komandovao Svetozar Andrić", kaže za RSE Jovana Kolarić iz FHP-a.

Promociji, koja je održana 8. marta, prisustvovali su ministarka zdravlja u tehničkoj Vladi Srbije Danica Grujičić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i pomoćnica ministra Sanja Lakić.

Fotografije sa događaja objavljene su na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva za rad, uz navode da su njihovi predstavnici prisustvovali promociji knjiga "o srpskim borcima iz Republike Srpske i Srbije".

"Ne precizirajući o čemu se zapravo radi, ali uz fotografije na kojima se vidi da je promociji prisustvovao i Tomislav Kovač", navodi Jovana Kolarić.


Iz ovih Ministarstava nisu odgovorili na pitanja RSE o prisustvu državnih zvaničnica na ovom događaju.

Knjiga "Ratni put jurišnika i specijalaca" predstavlja Drugi odred specijalne policije MUP-a Republike Srpske Šekovići.

Pripadnici ove jedinice su, prema presudama sudova u Hagu i BiH, učestvovali u streljanju hiljadu Srebreničana u selu Kravica 13. i 14. jula 1995. godine.

U bivšoj Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Srebrenice u julu 1995. ubijeno je 1.313 Bošnjaka, među kojima je bilo i maloletnika (13. jula 2022.)

U bivšoj Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Srebrenice u julu 1995. ubijeno je 1.313 Bošnjaka, među kojima je bilo i maloletnika (13. jula 2022.)

"Promocija publikacija i filma o ratnom putu Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići je u skladu s političkim opredeljenjem institucija da presude za zločine ignoriše, a počinioce slavi", ocenjuje Jovana Kolarić.

Snage Vojske Republike Srpske ubile su u Srebrenici i okolini 8.372 muškaraca i dečaka nesrpske nacionalnosti.
Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

ČITAJTE / GLEDAJTE

'28 godina niko zove ni majko, ni neno'

Život bez tri sina i muža: 'Svaki dan mi je tužan, od jutra do mraka'

Srebrenica: Svaka fotografija je neispričana priča

Marš mira: 'Miris smrti i nakon 28 godina'

TV Liberty: Dilema koja tišti porodice ubijenih u genocidu: Ukopati nekoliko kostiju ili čekati?


Šta kažu u Tužilaštvu BiH?​

BiH tereti nekada prvog čoveka policije RS-a Tomislava Kovača da je kontrolisao snage koje su učestvovale u genocidu.
Sud BiH optužnicu je potvrdio u januaru 2018. godine.
"Optuženi se tereti da je u svojstvu komandanta Štaba policijskih snaga MUP-a RS, zamjenika ministra i ministra MUP RS sa svim ovlaštenjima ministra, djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima, učestvovao u počinjenju genocida u Srebrenici", saopšteno je za RSE iz Tužilaštva BiH.

Tomislav Kovač kao svedok odbrane na suđenju ratnom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, 1. novembra 2013.

Tomislav Kovač kao svedok odbrane na suđenju ratnom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, 1. novembra 2013.
Policija je, kako se navodi u optužnici, sprovela i operacije sakrivanja dokaza o pogubljenju, jer su posmrtni ostaci žrtava ekshumirani iz primarnih masovnih grobnica i ponovno ukopani u neobeležene sekundarne masovne grobnice.


Kovač je 2016. svedočio na suđenju petorici bivših pripadnika snaga bosanskih Srba u Sarajevu putem video linka iz Beograda i negirao da je policija RS-a učestvovala u zločinima u Srebrenici.

Živi u Beogradu i ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH.

Čest je gost televizija sa nacionalnom frekvencijom gde negira da su "Srbi učestvovali u zločinu u Srebrenici", ali i komentariše "aktuelna pitanja", od ruske invazije na Ukrajinu i rata u Gazi, do "mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata".

U aprilu 2023. govorio je na konferenciji o opsadi Sarajeva u Beogradu na kojoj je ocenjeno da je opsada "medijska i politička laž".

MOŽDA VAS ZANIMA

Proveravamo šta je rečeno na konferenciji o opsadi Sarajeva u Beogradu

Sa dvojnim državljanstvom, u Srbiji je i bivši komandant brigade Vojske RS Svetozar Andrić.

Za razliku od Kovača koji nastupa u ulozi "eksperta", Andrić je 2013. ušao u politiku.

Bio je poslanik u Skupštini Srbije, a 2022. je izabran za člana Gradskog veća Beograda ispred stranke SPAS gradonačelnika Aleksandra Šapića, koja se godinu dana kasnije spojila sa Srpskom naprednom strankom.

"U Posebnom odjelu za ratne zločine, u radu je više predmeta u kojima je kao osumnjičeni/prijavljeni evidentiran Svetozar Andrić", kažu za RSE u Tužilaštvu BiH.

Dodaju i da su putem međunarodne pravne pomoći od pravosuđa Srbije tražili ispitivanje Andrića, koji negira odgovornost za zločine u BiH.
"S obzirom da su predmeti u fazi istrage ili prijave, više informacija ne možemo davati", kažu u Tužilaštvu.

PODSETITE SE

Osnivač logora, u kojem su ubijani i mučeni Bošnjaci, u Gradskom vijeću Beograda

Pokretanje istrage protiv Andrića i Kovača je još 2006. tražio i Fond za humanitarno pravo ali Tužilaštvo, prema rečima Jovane Kolarić, nikada nije odgovorilo.
Fond je 2018. protiv Andrića podneo krivičnu prijavu za zločine počinjene u Zvorniku, Vlasenici i Srebrenici u BiH.

Kolarić: Ne znamo da li je ikada Andrić ispitan i koji su koraci preduzeti
"Početkom 2023. godine, Tužilaštvo je na upit FHP odgovorilo da je predmet u fazi istrage, ali bez preciziranja preduzetih procesnih radnji. Kako je istraga tajna ne možemo da znamo da li je Tužilaštvo ispitalo nekog svedoka, da li je ikada Andrić ispitan i koji su sve koraci preduzeti", navodi Jovana Kolarić.

Šta kažu u Tužilaštvu Srbije?​

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE da li je Andrić ispitan po zamolnici BiH, niti zašto je predmet po prijavi FHP-a i posle šest godina "u fazi istrage".

Odgovori nisu stigli ni u slučaju optužnice BiH protiv ratnog ministra policije RS-a Tomislava Kovača.

Srbija ne izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine, ali na osnovu protokola o saradnji sa BiH onima koji su optuženi u jednoj državi, može da se sudi u državi u kojoj žive.

Iz Suda BiH do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanje RSE da li su odlučivali o ustupanju predmeta Srbiji.

"Tužilaštvo je svakako imalo priliku i mogućnost da samostalno postupa u odnosu na Kovača koji je i državljanin Srbije i javna ličnost", navodi Jovana
U slučaju preuzimanja predmeta iz BiH, Srbija menja pravnu kvalifikaciju zločina genocida jer ga, uprkos presudama međunarodnih sudova, ne priznaje.
Beograd je do danas podigao pet optužnica vezanih za Srebrenicu.

Donete su tri presude, od kojih su dve rezultat sporazuma o priznanju krivice sa okrivljenima.

PROČITAJTE I OVO:

Optuženi za genocid u BiH u Srbiji dobio minimalnih pet godina zatvora

 

Back
Top