Предложићемо закон о легализацији 4,8 милиона објеката, за око 70% објеката цена ће бити укупно 100 евра. Пензије увећане за 12,2%

Ja ne vidim problem
1000006480.png

Sprema se za izbore a i nema dovoljno para i za EXPO,puteve i penzije. U komsiluku je smestaj za radnike EXPOa,prekinuli su rad i neki otisli kuci. Nisu dobili plate i nece da rade dok im ne uplate dugovanje. Kazu vratice se 1 oktobra,ako bude uplata.
Opa bato dobar info.

Znaci ovako ovi sto su redovno prosli kroz legalizaciju ispadose najvece budale...ako i treba ovde samo budala moze da bude posten.
Predizborna patka. Svedoci smo totalne erozije i mentalne retardacije smradikala.

Predizborna patka. Svedoci smo totalne erozije i mentalne retardacije smradikala.
Srbin mnogo voli da zida bez urbanističkog plana
Bilo kao vlast bilo kao gastarbajter

1758492033510.jpeg

@S1MCRO da mi sredi kolanizaciju za gotovu kuću a ja ću se nakačim na struju sam

opet vas je preveslao
Ja sam se legalizovao. Nije bilo skupo. Poenta je da ce porezi biti oko 100eur svake godine. Prodo maglu za nove poreze. Resenja ce dodju posle izbora.

Sta ce tek biti s cenama nekretnina kada broj kuca i zgrada sa dozvolom skoci?

Направих мало истраживање.

Дакле, како у Србији поступак легализације траје годинама и деценијама, овде се поставља питање како Вучић мисли да у кратком року спроведе легализацију, кад је за све те објекте потребна грађевинска или употребна дозвола. Мало гуглах, и чини ми се да овде није реч о легализацији већ о озакоњењу.

Наиме, постоји разлика између ова два појма.

Legalizacija

Legalizacija je postupak kojim se nelegalno izgrađenim objektima naknadno dodeljuje građevinska ili upotrebna dozvola. Ovaj postupak je osmišljen kako bi se objekti koji su izgrađeni bez odgovarajućih dozvola prilagodili zakonskim propisima. Nakon što se dobije građevinska ili upotrebna dozvola, objekat se može upisati u katastar nepokretnosti po redovnoj proceduri.

Upotrebna dozvola je posebno važna jer garantuje da je objekat bezbedan za korišćenje i da je izgrađen u skladu sa svim tehničkim i bezbednosnim standardima. Vlasnici objekata često teže legalizaciji kako bi izbegli potencijalne pravne posledice i kako bi mogli da prodaju ili iznajmljuju svoje objekte bez ograničenja.

Ozakonjenje

Ozakonjenje je drugačiji postupak od legalizacije i namenjen je objektima koji su izgrađeni bez odgovarajućih dozvola. Za razliku od legalizacije, postupkom ozakonjenja ne izdaje se naknadno građevinska ili upotrebna dozvola. Umesto toga, vlasnici dobijaju rešenje o ozakonjenju koje im omogućava upis objekta u registar nepokretnosti.

Ovo rešenje praktično znači da je nelegalno izgrađen objekat “ubacio” u legalne tokove i da je priznat od strane države. Iako ozakonjenje ne garantuje isti nivo bezbednosti kao legalizacija, omogućava vlasnicima da izbegnu rušenje objekta i da ga koriste bez pravnih prepreka
.

https://geodetskibiro.rs/legalizacija-ili-ozakonjenje-objekta/

У обрзаложењу и Вучић, а и у накнадним објашњењима, прича се само о имовинским правима (хипотека, продаја и сл...).

Даље на горњем линку пише

Da li možete prodati nepokretnost koja nije ozakonjena?

Ne, objekti na kojima nije sprovedena legalizacija ili ozakonjenje ne mogu biti predmet prodaje. Ovo predstavlja veliki problem za vlasnike takvih nekretnina. Ako je objekat izgrađen bez odgovarajuće građevinske dozvole ili rešenja o odobrenju izvođenja radova nakon 27.11.2015. godine, on će imati trajnu zabeležbu zabrane otuđenja u katastru nepokretnosti.

Ova zabeležba efektivno sprečava vlasnike da prodaju, iznajmljuju ili na bilo koji drugi način prometuju svojom nekretninom. Osim toga, takvi objekti su podložni rušenju od strane nadležnih organa. Vlasnici se stoga suočavaju sa gubitkom svoje imovine i potencijalnim troškovima rušenja, što dodatno komplikuje situaciju.

Дакле, разлика није само у терминологији, већ је и суштинска разлика. Ово није легализација, мада ју је Вучић тако назвао. И даље ти објекти неће имати употребну дозболу, па неће бити легализовани, већ ће бити "озакоњени", тј. биће признато право својине над тим објектима власнику.

Уууууууууу...како ***** појединци...баш ВАМ је криво.Ако и треба да вам буде криво

Ево га овај напредњак што годинама своје постове пише искључиво између 7 30 и 8 сати.

Znaci ovako ovi sto su redovno prosli kroz legalizaciju ispadose najvece budale...ako i treba ovde samo budala moze da bude posten.
A još veći oni su od početka radili po propisima. @Alter_Ego_ ti objekti će biti upisani u katastar. Moći će da se prodaju, izdaju, stavljaju pod hipoteku. Plaćaće se porez na njih. Samim tim su legalni. I s jedne strane da ako se ovo ovako sprovede zaradiće država. Ali mnogo manje nego što bi to bio slučaj da je sve od početka išlo redovnim putem.

A još veći oni su od početka radili po propisima. @Alter_Ego_ ti objekti će biti upisani u katastar. Moći će da se prodaju, izdaju, stavljaju pod hipoteku. Plaćaće se porez na njih. Samim tim su legalni. I s jedne strane da ako se ovo ovako sprovede zaradiće država. Ali mnogo manje nego što bi to bio slučaj da je sve od početka išlo redovnim putem.

Не знам шта си хтео овим постом и зашто ме прозиваш?

Горе је јасно објашњена разлика између легализације и озакоњења. Ово није легализација, већ озакоњење. Оно што сам написао. Нити си ми допунио пост нити си ми оспорио пост.

Само си ботовао за СНС као и сваки Бошњо.

Ово легализација није, а код Вучића је увек све лаж или полулаж. Намерно је избегао да направи разлику између легализације и озакоњења.

Totalno je nerealno sta prica: posaljes JEDAN papir u opstinu i do Nove godine legalizovan objekat...

Prosto je to NEMOGUCE tom brzinom i tako jednostavno da se uradi. Covek prica o necem sto nema pojma. Mogu misliti reakciju ovih iz katastra...

Pa evo ja cu prvi da legalizujem sve sto nije, supa, svinjac, pusnica istog momenta.

I po sadašnjem zakonu je legalizacija nekih 15000 dinara
Nedavno sam legalizovao objekt od oko 200 m2

Da bi ispunio uslove, moraš da izvedeš geometre, geodete, ovlašćene arhitekte, dostaviš elaborate u pisanom i digitalnom obliku i pre samog odobrenja da platiš porez na imovinu 5 godina unazad

Za sve mi je trebalo oko dva meseca, a troškovi izrade potrebne dokumentacije i poreza 5 godina
unazad su bili oko 2500 evra

Uslov je da je objekt na aerosnimku do nekog datuma, ne znam koje godine.
Koliko vidim, jedina značajna promena je šta više nema ograničenja do kog vremena je objekat izgrađen.
Išlo je prilično glatko, obzirom u kom stanju i koliko je komplikovana naša birokratija

Poslednja izmena:
Prosto je došlo vreme da se od provizorijuma napravi država, srž je u gradjevinskoj mafiji, a i vučić se sprema za nove izbore i pošto ga do sada nisu ubili, ni skinuli ima prostor da zmijama poseče glave i postavi državu na noge. Ovo nije smeo ranije, sad sme pošto su ustaše ispucale svoje argumente.
Rukavica bačena gradjevinskoj mafiji ima za posledicu da sve zmije podignu glavu od lokalnih samouprava preko pravosudja do gomile SNS ustašočetnika u državnim organima.

Ima i gore, oni koji nisu nikad nista mimo propisa pokusavali su jos vece budale, ovi sto su nesto legalizovali su isli na zakon koji uz mucku koristi privodjenje stanju na terenu, vrlo cesto korisceno uz korupciju gradjevinske komisije u nekom gradu , oni ti dozvole, inspektorka da ti napravis cudo , ne reaguje, a onda ti podneses papir da hoces da privedes stanje realnom, oni pogledaju , nema dozvole ali nema krsenja da se privede legalnom, i odrade to....i svi sretni , inspektorka sto je okretala glavu , dobije 100 000e, minimum, jer njena su dva stana od tih 6 napravljenih u nadgradnji, gradjevinac, zaradio minimum 100 000e uz ulaganje od 40 000e, nije dao dinar inspektorki nego u suvoj gradnji , a to su ipak pare za nisi morao da sumnjas, hodas, da se zivciras i da te svako guzi , nego sigurica , legalizacija i korupcija..

Не знам шта си хтео овим постом и зашто ме прозиваш?

Горе је јасно објашњена разлика између легализације и озакоњења. Ово није легализација, већ озакоњење. Оно што сам написао. Нити си ми допунио пост нити си ми оспорио пост.

Само си ботовао за СНС као и сваки Бошњо.

Ово легализација није, а код Вучића је увек све лаж или полулаж. Намерно је избегао да направи разлику између легализације и озакоњења.
Prvo ja sam protiv ko zna kog kruga legalizacije. Jer sa jedne strane time se podstiče nelegalna gradnja. Prave se budalama ljudi koji su od početka sve radili po propisima. Sa druge strane time se "pegla" nemoć ( a i nedostatak želje ) države da se izbori sa nelegalnom gradnjom. Nije problem što će se za male pare legalizovati kuća u nekom selu. Koju je neko napravio na svojoj zemlji. Problem je što će se to uraditi i sa zgradama. Mogu da shvatim da se ne vidi kada neko pravi kuću u selu. Ne i da se ne vidi da neko pravi zgradu. To je ne samo nezakonito nego i van pameti. Drugo objekti koji prođu ovaj proces će biti uknjiženi. Moći će da budu predmet pravnog prometa. Plaćaće se porez na njih. Jedino će u izvatku iz katastra kao osnov prvog upisa umjesto broja upotrebne dozvole pisati na osnovu rješenja broj taj i taj od tada i tada. Neće biti ograničenja raspolaganja. Zovi ti to kako hoćeš. Ništa ne mijenja na stvari.

Poslednja izmena:
Ja sam se legalizovao. Nije bilo skupo. Poenta je da ce porezi biti oko 100eur svake godine. Prodo maglu za nove poreze. Resenja ce dodju posle izbora.

Sta ce tek biti s cenama nekretnina kada broj kuca i zgrada sa dozvolom skoci?
Bila danas ona ministarka iz romske populacije Damnjanovic,muz Jovan radikal,imao prvu romsku stranku u Srbiji.
Kaze ona nije za sve 100 evra,Bgd 1000evra,grad preko 100 000 st. 500evra,od 50 000-100 000 st.300evra a za sela je tih 100evra. Znaci nabacice jednu milijardu evra na foru legalizacije. Toliko im nedostaje za povecanje penzija,EXPO,autoputeve.

Back