Bajo Pivljanin
Domaćin
- Poruka
- 4.059
Бајо, правилником је забрањено качење линкова ка другом форуму. Чисто да знаш.
Упс! Извињавам се!
Изменио сам тај пост, ставио име сајта уместо линка.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Бајо, правилником је забрањено качење линкова ка другом форуму. Чисто да знаш.
Ту информацију сам нашао овде, не знам колико је веродостојна:
Nešto baš i ne znam kakve veze teatrolog Miodrag Milanović ima sa istorijom,jedino ako nije prepisivao od Deretića???
A sve ovo što si naveo ima u ovoj temi već izneto.
Vidi ti dr boba što je prpošan! Ovom izjavom je dokazao da nije čitao M.Milanovića walking legend srpske istoriografije - to što je uspeo da diplomira na više fakulteta samo mu je plus- Deretić nije istoričar već pisac SFa.Milanović i Deretić su kao nebo i zemlja i ne znam odakle ovako neukusne komparacije. I, Srpski stari vek i ist.poreklo Srba su prevedeni na nemački,poljski i češki.
Ајмо редом...Милановић није историчар него антрополог. Даље, знаима ме од кога је добио плакету, не како се плакета зове. Могу и ја сад да му издам плакету "Тарми Рићми", ал` џаба кад то не вреди ни пишљива боба. Схватам ја зашто се ти узрујаваш, паре су у питању. Ако ти ми овде с****мо пропаганду, нико неће да купује шарене књижице. Муштерије тражи на stormfrontu и srpskinacionalisti тамо су спремну у свашта да поверују, а нас, молим те, заобиђи.
Узгред, ваљда је основа култура да сајт који ваља дотичне књиге има секцију "О аутору"? Нешто нисам успео да је пронађем.
Милићевић је био етнолог, не историчар и бавио се народним обичајима.
И поврх свега, покушаваш да решиш ову расправу тиме што ћеш ми прикачити неку етикету "нацисте" и "мрзитеља аутора", а да свако види да никакву мржњу овде нисам изразио ни према коме, нити сам користио ad hominen аргументе. А за ову књигу или књиге, мислим да не морам нити ја нити било ко други да их студиозно проучава изолован у манастиру да би схватио да је једини принцип којим се воде - "игра бела меча, па се скупи раја", за шта је довољан и летимичан поглед.
Odlični članci Hahahahane zna se koji je bolji , meni se najviše sviđa onaj sa testom , kao da čitam praktičnu ženu - naučnički baš.
U kom periodu je bio urednik lista Galaksija ?, opet lažemo
To se vrlo lako moze provjeriti u Antropoloskom drustvu Srbije, koliko mi je poznato, nije objavio niti jedan naucni clanak za casopis koji izdaje istoimeno drustvo.
Nakon predavanja, 'stovani strukturalni antropolog ce znatizeljnoj publici (portir i dvije cistacice) pokazati svoju rucno sasivenu proljetnu kolekciju kaputa i jakni...
![]()
Чекај, кога сам ја увредио ? Само сам цитирао човека који је дошао до тог закључка ишчитавајући твоје писање (нема персирања на форуму). Не видим ту ништа непримерено. Ја да сам хтео да дођем овде под именом и презименом дошао бих, и аватар и псеудоним нису једно те исто.
Ја да сам аутор или аутор у покушају сигурно не бих губио време по форумима и не бих водио пљувачину по другим присталицама аутохтонистичке школе, па и о по званичним историчарима - пошто изгледа не бираш.
Галаксија је нешто. Уколико си заиста био главни уредник, с обзиром да сада пишеш за треће око - на ниске си гране пао.
Мића је један веома талентован човек који је имао занимање какво би свако пожелео.
Ово је из његовог препуцавања са Доктором Бобом ( Слободаном Живковићем):
Oj Lesandre srbljanine, trebao bi da dođeš na sledeće predavanje u SKC u 18 sati, nova sala, al dođi ranije kako bi sedeći pratio egipatsku kosmogoniju.
Све је под контролом док пише, само да не крене да се удружује са Спасојем Влајићем и Тодом Тодоксином.
Ajmo redom, kako kažeš. Plaketu mu je dodelilo Udruženje za negovanje srpskih oslobodilačkih ratova i tradicije "Karađorđe". Ne vidim zašto bi antropologija bila nauštrb istorije?! Valjda je to plus u shvatanju iste. Ostalo što pišeš je, kako se vidi, običan zlovoljan komentar.
То, у`вати се за сламку о којој и можеш нешто да кажеш, а за остало баци игнорантски коментар. Пун си аргумента к`о го*но витамина![]()
Mitska svest, po svojoj suštini, magijsko- religiozni oblik spoznaje, javlja se kao idejni elemenat društveno- istorijske prakse. (Uvodna rečenica iz knjige Mit, magija i religija). Lepo, vraćamo se na temu i predstojeće predavanje u SKC , jedno u kr. Milana, a drugo u SKC naNovom Beogradu. Bul. Z.Đinđića...Молим те да се уздржиш од вређања. Ја сам дотичну телесну излучевину искористио за компарацију (твоје способности аргументовања са витаминским садржајем горенаведене фекалије), а ти за мене сугеришеш, не, тврдиш! узнемиравајуће ствари, да ја исту конзумирам. Што опет само доказује моју претходну тврдњу.
Tandarabroć da si bio na predavanju 10 5 video bi da je njemu prisustvovalo oko 70 ljudi, 90 posto studenata, mnogi su stajali. Inače, za informaciju, MM je jedan od evropskih pa i svetskih autoriteta u strukturalnoj antropologiji. glupo je da te pitam jesi li čitao njegovu knjigu Mit magija i religija?!
mislim da 2004 imalo je neki tabloid Galaksija koji sam kupio u Beograd ali ne mogu naci nista na net o njemu, imao sam ga bas do pred neko vreme ali nestao je, bilo je price u taj broj za svasta za najezda otrovnih zmija sa afrike na jadranu , o sabir rajelcima u sava centru, o opljckano jevrejsko zlato u zagrebu i ono sta ustvari meni bas sad treba o klima uredjaje sa sarsom koji su uljetili u Srbiju i Makedoniju a bili su utovareni u Holandiju pa ako neko zna je li se taj nedeljnji magazin uistina zvao Galaksija tabloid, olaksao bi mi posao u potraznji za napisa o sarsom...
Pozdrav
Prvo tekst koji sam prilepio nisam pisao ja, već sam ga preneo u originalu , očigledno je da je neko ko je pisao taj tekst pogrešio jer se radi o drugim novinama sličnog sadržaja, ne može se od mene očekivati da pratim svake opskurne novine u svim periodima . No u svakom slučaju ono što sam ja napisao jeste tačno , Galaksija je devedesetih doživela sunovrat a evo jednog drugog teksta sa istog foruma ;Najveće mi je zadovoljstvo prpošnog neznalicu kao raskrinkanog po pet puta uhvatiti u glupostima jer, ti brale nisi još naučio ni da logički razmišljaš. Mitska svest jeste magijsko religiozni obik spoznaje i zajednička je svim ljudima. MM nju i sve probleme vezane uz to tumači na strukturalistički način. Dakle, zagrej stolicu i konačno pokušaj da završiš faks nakon 6 godina studiranja. Da voliš da lažeš svedoči ova glupava nota o Galaksiji. Raskrinkani, ona je prestala da izlazi 2001 i 2004 se nigde nije mogla kupiti. Dalje, sadržaji koje pominješ nikada nisu bili u G. Elem, ne samo da si loš student, posvađan sa logikom nego si i lažov. Od tebe čovek dakle, može u budućnosti očekivati samo lopovluke.
Sećam se kada je (90-tih) počela ponovo da izlazi posle tri godine neizlaženja. Za razliku od "stare" Galaksije, koja je bila časopis za vrhunsku nauku i tehnologiju (bar je tako pisalo), "nova" je bila časopis za popularizaciju nauke. No, tako je pisalo, a po sadržaju je bila mnogo bliža Trećem Oku i sličnim časopisima, nego staroj Galaksiji. Brzo se ugasila.
Dragi Tandara a zašto bi se MM bilo sa kim prepucavao i zašto?! On je odavno u strukturalnoj antropologiji broj 1 i to je tome tako - nemoj da gubiš vreme na ove pobrojane naučnike koje si naveo sa puno akribije već čitaj Milanovića ergo, zašto bih pio meku rakiju ako mogu da cugnem Jack Daniels. Prema tome, pročitaj Mit, magiju i religiju i ako ne potvrdiš moje mišljenje častim te plus nadoknađujem troškove knjige - 640 din. Je li važi?
Jedno od glavnih pitanja, postavljenih u ovoj knjizi, odnosi se na iracionalne korene mitske svesti i cinjenicu, kako je uopste moguce, da ona (ipak) poseduje smisao za racionalizaciju i objektivizaciju stvarnosnog predloska, te kakvi se sve gnoseoloski kriterijumi mogu primeniti na magijsko-religijsku (resp. ritualno-kulturnu spoznaju). Mitska percepcija sveta i njena misao, nije autonomna tj. ne nastaje i ne razvija se po nekim vlastitim imanentnim zakonima (sto bi se ostvarivali nezavisno od socijalnih uslova i drustveno-istorijskih razvojnih tokova); ona je povezana sa kolektivom i covekovim drustvenim bicem, sa konkretnim istorijskim stanjem drustva (situationsgebunden).
Upravo to što se ne poziva na autore (što je poseban bezobrazluk ) jeste osnova da se od gomile tuđih ideja, opštih mesta i gluposti napravi nekakv tekst koji će efektnim frazama i jednom pseudo-naučnom formom biti dopadljiv neznalačkoj publici. Svakako glavna svrha je tezgaroška što si i sam napisao. Da je kojim slučajem naš strukturalni antropolog broj 1 nameravao da napiše ozbiljan naučni tekst morao bi za tuđe ideje da koristi reference što bi opseg njegovih ideja sveo na nulu . No uzmimo da je taj opseg originalnh ideja zaista veliki , e u takvom slučaju morao bi se latiti neugodnog posla analizitranja tuđih ideja i pronalaženja u njima protivurečnosti ili nedorečenosti , tek posle toga dolazi postuliranje problema i njeno razlaganje na glavna i sporedna pitanja . Onda dolaze hipoteze, dokazivanje i ostali elementi naučnog rada.Strauss je detaljno pisao o genezi strukturalisticke misli u "Antropologie structurale" (1968), posto je primijenio lingvisticku metodu Ferdinanda de Saussure-a preko ruske formalisticke, potom Praske skole (Trubeckoj, Jakobson, itd.) tako sto nastoji da usvoji cjeloviti ili gestaltisticki pogled (smisao proizilazi iz kombinacije segmenata, kako tu nesto moze biti magijsko?) kad se radi o komunikaciji medju ljudima. Zanima me zasto MM kao strukturalni antropolog ne koristi sve navedene reference (imena) u Uvodu?
.
Prvo tekst koji sam prilepio nisam pisao ja, već sam ga preneo u originalu , očigledno je da je neko ko je pisao taj tekst pogrešio jer se radi o drugim novinama sličnog sadržaja, ne može se od mene očekivati da pratim svake opskurne novine u svim periodima . No u svakom slučaju ono što sam ja napisao jeste tačno , Galaksija je devedesetih doživela sunovrat a evo jednog drugog teksta sa istog foruma ;
No pređimo na glavnu stvar a to je ono ko je neznalica a tu svoju prazninu pokušava da nadomesti podmetačinom i sporednim stvarima.
Koliko se može pročitati nisam ni napisao da mitska svest nije magijsko religiozni oblik spoznaje (samostalne zaključke o mitu nisam donosio) već sam napisao da je to tipično stanovište za antropološko - ritualističku teoriju a da strukuralisti na mit gledaju kao na specifičnu lingvističku tvorevinu . Znači mit prema strukturalistima nije isto što i magijsko religiozni oblik spoznaje već kao poseban oblik govora koji se razlikuje od bilo koje druge lingvističke tvorevine i oblika kulture (i od magije i od religije) . Stros u jednom trenutku kao najbliži fenomen mitskoj misli određuje političku ideologiju . To sve znači da prema strukturlistima mitska spoznaja je poseban oblik spoznaje.
A ako se neko predstavlja kao strukturalista a sam mit definiše na antropološko ritualistički način a da to ne saopšti, jasno je da se radi o neznalici.
Upravo to što se ne poziva na autore (što je poseban bezobrazluk ) jeste osnova da se od gomile tuđih ideja, opštih mesta i gluposti napravi nekakv tekst koji će efektnim frazama i jednom pseudo-naučnom formom biti dopadljiv neznalačkoj publici. Svakako glavna svrha je tezgaroška što si i sam napisao. Da je kojim slučajem naš strukturalni antropolog broj 1 nameravao da napiše ozbiljan naučni tekst morao bi za tuđe ideje da koristi reference što bi opseg njegovih ideja sveo na nulu . No uzmimo da je taj opseg originalnh ideja zaista veliki , e u takvom slučaju morao bi se latiti neugodnog posla analizitranja tuđih ideja i pronalaženja u njima protivurečnosti ili nedorečenosti , tek posle toga dolazi postuliranje problema i njeno razlaganje na glavna i sporedna pitanja . Onda dolaze hipoteze, dokazivanje i ostali elementi naučnog rada.
Međutim naš strukturalni antropolog broj 1 zanemaruje sve metodološke zahteve i s božanskim atributima uzdignute glave bez griže savesti prosipa tuđe ideje, sam sebi postavlja pitanja na koja su odavno dati odgovori i gle čuda uspeva da odgovori na njih i to sve sa puno akribije. To je lako prognozirati ( mada nisam pročitao knjigu do kraja ) i uopšte nije iznenađujuće, jer on je broj 1 u svetu po pitanju strukturalistike a i motoristike, čovek je i arheolog i istoričar, socijalni psiholog, poznavalac astronomije . . . .
Kao što napisa jedan pisac " Nema gore manitosti nego kada se slavoljublje udruži sa glupošću."
Ја ћу овога пута бити нескрооман па ћу рећи да је по мени цео антрополишки приступ материји неозбиљан са малим иновацијама данас , читава заблуда од Талеса па крос целу грчко-римску чколу до данас да је човек у ранијој историји тј. његова спознаја света била митска!?
ја мислим да никада није била митска већ метафизичка , и то што постоје пирамиде у Египту као и у Јужној Америци није резултат копирања нити узајамних контакта већ резултата тога да је сво прачовечанство пило са истог извора.
Дакле првобитне људске заједнице нису биле примитивне како се мисли то је прва и основна грешка антропологије , ако су на пећинским сликама пронађени цртежи зодијачних симбола у виду слика са цртежима истих сазвежђа како се представљају и зову данас рекло би се да нису били уопште примитивни већ само технолошки назадни.
За такву реконструкцију цртежа било је потебно вишесатно зурење у звезде и проучавање неба што се врло коси са класичним посматрањем првобитних људских заједница , само шт су се сад хвала Богу у истраживања умешали и астрономи.
Цела наша грчко-римскка школа са философском школом до новијег доба није макла од Грчке и од Рима и од Талесовог рационалистичког схватања људске свести и човека.
Све је бледа копија много супериорније у духовном смислу Азијске културне баштине , Европа је само успешно у замци сопствених заблуда изродила материјализам , потрошачко капиталистичко друштво и нови светски поредак.
Шаманизам и магија су некад биле озбиљне науке и модерне негде а не балалајке како се данас сматра у Европи.
Већина савремених митолога је и за грчке митове пронашла да се много озбиљнија догма крије иза митова и много старија људска историја од онога што се предпоставља.
Фројда Фрома и екипу су најстрашније изнапушавали за колективно несвесно и изјавило да митолошке догме старих народа су њихов посао , не нешто о чему ће се научно расправљати у психијатријским ординацијама.
Дакле стари људски ум је тежио универзалности и свеукупности и таквом генију а не уској специјалности за неку ствар и ширење дупета од 2 метра на столици да би био доктор нечега и данас и стручњак запостављајући читав живот око себе.
Тако се течко капира Орфеј , Хераклит и остали да су могли у исто време бити образовани философи , музичари на лири или харфи и непобедиви ратници.
Данас то изгледа тотално немочуће јер данашњи европски ум и схватање а ту убрајам и Америку и читав бели свет је саткан на материјализму и уском специјализму.
па како ће онда схватити догме старих веровања и народа и антрополошки их посматрати ако још поврх свега сматрају да су били још примитивнији од нас данас?!
Волим све стручњаке да чујем на ову тему али имам своје мишљење , а време и нова открића ми иду у прилог.
Mićo, mogao bi da oživiš "Dikana" u nekom drugom ambijentu, recimo kao Pelasta, em će biti interesantnije, em ćeš veću kintu da uzmeš.Upravo je o ovome rec u navedenoj knjizi. Teorije Frojda na ovu temu nisu izdrzale probu vremena kao ni neke Jungove postavke. Takodje, Stros nije dosao do zacrtanog cilja sto i sam na neki nacin kaze.