Precenjene knjige

Odabrala si roman koji mu je, uz Proširenje područja borbe, najslabiji, iako je za Kartu i teritoriju dobio Gonkurovu nagradu. Pokoravanje, Platforma i Elementarne čestice su sasvim solidni romani, Uelbek nije neki vrhunski pisac, ali te knjige su, ako ništa drugo, zabavne.
Mislim da bi trebala da mu daš još jednu šansu.
Pokoravanje izbegavam od kad su neki levi ljudi uzeli da ga razapinju zbog islamofobije, tada sam pomislio da je verovatno neka ksenofobna splacina. Medjutim, sada sam sve vise u fazonu da cu da ga citam, kad tad, jer ono, da je aktuelno aktuelno je.
 
Po ove 2 opaske bi ispalo da ti, maltene, ne uzivas u necijem pisanju kao delu *za sebe* (neposredno i *nevino*) vec samo kad pise o onom sto vec (odranije) volis/znas?? To je onda problem za vas koji mnogo citate - *PREUCILI* ste i, sto neko gore napisa, imate *zamor materijala*. Nadam se da nisam u pravu i da jos mozes da citas ponesto onako naivno, bez tih metaasocijativnih motiva za citanje.
Sad bih ja malo *advokatisao* i (u tvom stilu) rekao da je Prosirenje podrucje borbe ocigledan omaz Kamijevom Strancu (u nase, informaticko doba) kao sto je i Uelbekova *Mogucnost ostrva*, opet, posveta SF klasiku *Grad* Kliforda Simaka... A i da u ziriju Gonkurove nagrade valjda nisu bas same neznalice (ili korumpirani).

Na ovo nemam primedbu... samo su onda rasprave kojima je posvecena cela ova tema iluzorne


Treba, treba...ali ne verujem u srecan ishod ako vec nisu *kliknuli na prvu*
Kad se mnogo čita posle nekog vremena dođe do zamora, i traži se od knjige mnogo, retko koja može da nas zadovolji potpuno, počneš da loviš greške, manjkavosti, da upoređuješ sa drugim delima.
Voleo bih da neka knjiga može da me sad oduševi kao kad sam počeo da otkrivam magični svet književnosti.

Da, slažem se to za Proširenje područja borbe, ali meni to nije uspela knjiga, jedva sam je pročitao, dok sam druge čitao lako, bez poteškoća, pa čak i Kartu i teritoriju.

No uprkos svim svojim slabostima, Uelbek je pisac koji je na dobar način obradio i preispitao strahove i probleme Zapadnog čoveka sa kraja 20. i početka 21. veka. Jedino ostaje da se vidi da li će njegovo delo preživeti probu vremena, da li će biti čitano za nekoliko decenija.
 
Fina, klasična skandinavska ljudska hladnoća pretočena u jednog čoveka.
ima i ona knjiga koju sam čitao..neko kao umro pa sad na nebu pa tu neka crnkinja.. neke gluposti baš.. zaboravih naslov
Koliba. Prvi put kada sam je videla u knjižari obletala sam oko nje pola sata. Tada su u knjižarama imali fotelje pa lepo sedneš, izlistaš, malo čituckaš... i tako sam je ja uzimala u ruke i vraćala. Posle par meseci je kupim i nisam imala hrabrosti da je pročitam. Nekome je pozajmim i taj neko mi je ne vrati.
Kupim je ponovo. I u jednom periodu života, kada mi je bilo baš baš... teško... pročitam je i pomogla mi je u smislu dela oko zla i nepravde, ne to nešto da sam imala neko razrešenje nego su mi neka tumačenja pomogla.
Pozajmim je nekome i opet je nemam.
Pogledala sam i film, rađen na osnovu knjige, onako, nije loš.
Pogledajte prilog 1518920

Samo sam čitala prvu knjigu, i ostalo mi pred kraj 1/6 knjige i nisam mogla. Sve sam se nadala biće nešto bolje, a i dobila sam sva tri romana za poklon i željela sam pročitati iz sentimentalnih razloga. Ali džaba, ne ide 😁


Ovo je knjiga avganistanskog pisca koji je popularan zato što piše o tome na dinamičan, stereotipan, patetičan, i nekad senzacionalan način.
Jako me nervira ta stereotipnost, svi likovi su takvi. Nema dubine, osim neke patetične vjernosti i dobrote siromašnog sluge.

Razumijem zašto je popularna, dinamična je i lako se čita. Nema razmišljanja i ljudima pokrepljuje uvjerenja, i osjećaju se dobro što ne žive u dijelu zahvaćenim ratom i razorom.


Od mene 1/5.
Pročitala sve tri, nisu loše ali mi je Lovac definitivno najteža emotivna knjiga koju sam pročitala, drmnula me je i baš sam je teško pregurala.
 
Gde znam.. citao sam neke autore i to jedno nihovo stivo sto sam procitao navelo me je da ih ubuduce zaobilazim u sirokom liku...

Kaneti, Sol Belou, Gombrovic, Bruno Sulc, Ricard Pauvers, Flen O'Brajan... i ostali neki smaraci.. aha i jedina knjiga koju sam u zivotu ostavio i to na nekih 10 str je "The Turn of the Screw" od Henrija Dzejmsa 🤢
 
Ovaj bullshit i Kapital kao najveci shitpost u povijesti

ak-images-6682_1.jpg
 
Prošle godine sam ponovila "Nepodnošljivu lakoću postojanja" - koju sam pročitala pre 10-15 godina i tada mi je bila.. pa fenomenalna.
Mogu samo da kažem da sam se prilično razočarala, neki delovi su mi bili naivni, predosadni - da sam je završila sa mukom- eto samo u ime nečega što sam nekad volela.
Tada je bilo lakše postojati :malav:
 
Hese - Igra staklenih perli

Posle čitanja njegova četiri kraća romana (Demijan, Sidarta, Stepski vuk, Narcis i Zlatousti), jedva sam čekao da krenem sa Igrom staklenih perli i razočarah se. Pravolinijski razvoj lika, dosadan način pripovedanja, ne znam zaista po čemu ovo predstavlja njegovo najuspešnije delo u očima kritičara.
 
Hese - Igra staklenih perli

Posle čitanja njegova četiri kraća romana (Demijan, Sidarta, Stepski vuk, Narcis i Zlatousti), jedva sam čekao da krenem sa Igrom staklenih perli i razočarah se. Pravolinijski razvoj lika, dosadan način pripovedanja, ne znam zaista po čemu ovo predstavlja njegovo najuspešnije delo u očima kritičara.
A meni je to jedini njegov roman koji mi se dopao.
 
Добар примјер. Даровит приповједач, али умјесто збирке добрих прича, он сваку до бесмисла разводни у бескрвни романчић и тако добије 10 прехваљених лимунадица. Конкретно, цијели Алхемичар стаје у ону народну:
Код куће је најљепше.
или
Свуда пођи, својој кући дођи.
 
I meni je Prokleta avlija bila dobra. A Na Drini ćuprija ništa specijalno. Dobra je koga zanimaju te priče, anegdote, legende...
Andrićeve priče mi više leže od njegovih romana.
Претјеривање је да На Дрини ћуприја није добра књига, али и мени је Андрић то бољи што је краћи. Екс понто, на примјер.
 
Замислих се мало... Много је прехваљених књига, али једна се ипак издваја. Дневник Ане Франк. Наравно, она је постала симбол холокауста, својеврсни споменик до те мјере да се свака замјерка дочека на нож уз обавезну етикету антисемитизма, но ипак, по књижевној вриједности, то је чак испод и лоше књиге. То је књига таман колико је и Милица Милша глумица. Буквално.
 

Back
Top