Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Skoro cesto mi se desi da i ja nisam u pravu.
Veoma cesto mi se desi da i ja nisam u pravu.
Obicno sam u pravu.
:)

Рекао бих да веома појачава значење прилога често а скоро умањује...наравно у књиж. језику можемо да стварамо какве хоћемо конструкције, јер је ту језички израз у друкчијој функцији...

Рекао бих да веома појачава значење прилога често а скоро умањује...наравно у књиж. језику можемо да стварамо какве хоћемо конструкције, јер је ту језички израз у друкчијој функцији...

S obzirom da smo se, uglavnom, ti i ja oglasavali o izrazu "skoro cesto", a niko drugi nije eksplicitno rekao da je nepravilan, prihvatam da si mozda u pravu, ali ne verujem da cu ga koristiti. Primeri su pokazali da i ne "lezi" na svakom mestu. Bar si bio zainteresovan da odgovoris.

nominativ: korzo
genitiv: korza/korzoa
dativ: korzu/korzou
akuzativ: korzo
vokativ: korzo
instrumental: korzom/korzom (drugačiji izgovor, mislim da se ne piše 2 o u drugom slučaju, nisam 100% sigurna)
lokativ: korzu/korzou

imenica korzo ima dvojaku promenu: menja se kao imenice srednjeg roda, tipa selo, i kao imenice muškog roda, tipa čovek
hvala :)
nisam znala koje je od ova dva,a ono-oba :D

Поново сам погледао. Ако је прилог, амерички, онда последњи слог нема дужину. Дакле, зависи од значења. Само, то ми је нешто суптилно за четврти разред.

Тачно, у зависности да ли се употребљава усвојству прилога или придева, али је акценат увек на другом слогу.

Uh, nadjoh Klajna, izdanje iz 2002.
zapeta je rusizam, kao i točka. Pravopisom iz 1960. usvojen je termin zarez, koji je danas definitivno prihvacen u skolama, pa nema razloga za vracanje na zapetu
Zanimama me kao stvari stoje danas, ako neki ima novije izdanje Klajnove knjige ili jos bolje recnik.

...mada je novi Pravopis, navodeći pri prvom spomenu dvojstvo zarez (zapeta) a potom redovno zarez, dao prednost zarezu, novija praksa daje prednost zapeti. Sociolingvistički razlozi overavaju prednost rusizmu zapeta nad kroatizmom zarez, bez obzira na to što se u srpskom jezičkom standardu reč zarez u drugim kontekstima lako može upotrebiti kao deo leksičke niske porez, prirez, izrez, prorez itd.

...мада је нови Правопис, наводећи при првом спомену двојство зарез (запета) а потом редовно зарез, дао предност зарезу, новија пракса даје предност запети. Социолингвистички разлози оверавају предност русизму запета над кроатизмом зарез, без обзира на то што се у српском језичком стандарду реч зарез у другим контекстима лако може употребити као део лексичке ниске порез, прирез, изрез, прорез итд.

(Закључци Одбора за стандардизацију српског језика)

Drustvo, dobro bi mi dosla strucna pomoc u vezi sa nizom nedoumica koje imam! Ali, ako je moguce bez ismijavanja neznalice!:lol: Slobodno me ispravite uvijek kad napisem nesto pogresno, jer tako se najbolje uci. ;).
1) Imamo glagol brojiti, a imamo i svrseni glagol nabrojati, a ne nabrojiti ili je ispravno i jedno i drugo? Na netu, napr. na stranicama skola, kod zadataka negdje pise nabrojati, a negdje nabrojiti.

2) Trgovac ili prodavach? A moze li mozda i prodavac, sto je takodje toliko cesto u upotrebi?

3) Poslovi oko uredjenja stana ili uredjivanja stana? Da li se mogu upotrijebiti obje varijante za isti smisao, ili se radi o razlicitom znacenju, ili je jedna, vjerovatno, ova druga verzija nepravilna?
Hvala!

Pozdrav drustvo! Ja sto vise o pravopisu razmisljam, a odskoro to cinim, cini mi se da i ne znam da pricam.
Tako bi mi dobrodosla strucna pomoc u vezi sa nizom nedoumica i nejasnoca koje imam!
Ali, ako je moguce, bez ismijavanja neznalice. :D Slobodno mni ispravite sve greske u komentaru, tako se najbolje uci. ;)

1) Da li su pravilno i ispravno sinonimi i sta treba upotrijebiti u pitanjima poput ovih mojih koja slijede?

2) Da li je pravilnoi nabrojati i nabrojiti?
Na stranicama skola i fakulteta u tekstu zadataka negdje pise nabrojati, a negdje nabrojiti.
Imamo nesvrseni glagol brojiti i svrseni nabrojati. Da li je onda i nabrojiti tacno?

3) Trgovac ili prodavach?
Mislim da je oboje pravilno ili je samo jedna rijec iz srpskog jezika? A cesto se cuje i prodavac. Da li je i to pravilno?

4) Poslovi oko uredjenja stana ili uredjivanja stana (misli se na stan u kom ima jos mnogo toga da se uradi da se dovede u zeljeno stanje) ili, mozda, sredjivanja stana?
Hvala!

Back