Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Sta je pravilno?

Znamo da je ova rec stranog porekla i da je kod njih pravilno "ui".

Takodje znamo za pravilo u srpskom da u i i ne mogu ici jedno pored drugog. (ili gresim)

Ja recimo govorim tu rec sa V jer mi je tako lakse i ne lomim jezik... a po Vuku je pisi kako je napisano...

Da li sad usvajati strane reci u srpsku gramatiku kao ispravne ili ostati dosledni nama i Vuku?

PS Ja nisam covek knjizevnik niti me to nesto posebno zanima ali eto povela se neka rasprava pa zato...

Sto se tice pisanja malog i velikog slova ono sto me najvise nervira je slucaj planeta i nebeskih tela. I nikako ne mogu da uvidim logiku. I ne znam da li ste citali nesto od Klajna, ali on dosta kritikuje pravopis i kaze da u njemu ima dosta gresaka. I zapitate se kuda ide nas jezik kada je po novom pravopisu pravilno reci "u bitki", kao i "obadva". Ima tu jos nekih bisera, ali ne mogu da ih se setim...

... koliko ima likova koji svoje devojke hvale na sva vrata, a onda, posle raskida, čuješ rečenice tipa: "Ma nije mi bre ni trebala ta pi(biiip!)ka!"

Jel treba posle navodnika znak pitanja ili ne?

Hm...

Mislim ovako:
Ako zelis stvarno da pitas koliko ima likova, onda treba upitnik.
A ako samo konstatujes kako ih ima puno, onda ne ide upitnik, nego tacka.

Znaci, ovaj citat "Ma nije mi...!" je samo "recenica u recenici" i mislim da poslije njega treba jedan od znakova interpunkcije, da bi se osnovna recenica zavrsila.

Back