Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako glasi ijekavski oblik od rečca?

Rječca, naravno. Ali je riječ.

Laički rečeno, zavisi od dužine sloga. Ako je slog na kojem je nekadašnji jat dugačak, onde je -ije, ako je kratak, ond je -je.

Pjesma, kratak. Sijeno, dugačak. Vjetar, kratak. Vrijeme, dugačak.

Postoje određene komplikacije. Na primer. grijeh (dugi slog), ali grešnik, u oba izgovora, jer je grješnik teško za izgovor. Takođe i brijeg, ali bregovi. Ako glasu j prethode dva suglasnika, onda bi trebalo da se on izostavlja i ijekavci tu reč izgovaraju na isti način kao ekavci. Tako bi trebalo.

E sad, postoje militantni ijekavci koji kažu grješnik, ali nisu baš toliko miltantni da bi rekli brjegovi.

Kao ekavci, možemo samo da konstatujemo tu situaciju.

Nije bilo pravilno ni ranije, samo je manje ljudi nego danas toga bilo svesno. S druge strane, pravilno je i oboljenje i obolenje, uz prvu napomenu da nisu u pitanju istoznačnice i drugu, da ovu činjenicu gotovo niko ne zna.

Vidiš, zanimljivo, nisam razmišljao. Da li ja pravilno shvatam: oboljenje je prosto bolest. Ali obolenje je proces u kome se dospeva u stanje obolelosti. Dakle, oboljenje je stanje, obolenje je proces. Otud može biti pravilno samo obolevanje, a oboljevanje nije pravilno?

Pozdrav.
Imam jednu nedoumicu. Da li je pravilno reći: "Ja se slažem" kad želimo nekome reći da imamo isto mišljenje?
Moja profesorica srpskog nas uvijek ispravlja kada koristimo taj izraz. Kaže da je jedino pravilno reći: "Ja sam saglasan/na".
Ima i ona: "Cigle se slažu, a ne ljudi."

Isto tako, profesorica srpskog nam kaže da je nepravilno reći "Par ljudi", već samo "Nekoliko ljudi".

Unaprijed hvala na pomoći:)!

Pozdrav.
Imam jednu nedoumicu. Da li je pravilno reći: "Ja se slažem" kad želimo nekome reći da imamo isto mišljenje?
Moja profesorica srpskog nas uvijek ispravlja kada koristimo taj izraz. Kaže da je jedino pravilno reći: "Ja sam saglasan/na".

Isto tako, profesorica srpskog nam kaže da je nepravilno reći "Par ljudi", već samo "Nekoliko ljudi".

Зашто немаш поверење у професорицу?
И ја мислим да је боље рећи "ја сам сагласан" него "ја се слажем", а да ли је ово друго исправно , нисам сигуран.
Исто важи и за ово "неколико људи", верујем да је то прихватљивије. Не верујем да би ти професорица слагала. :)

Зашто немаш поверење у професорицу?
И ја мислим да је боље рећи "ја сам сагласан" него "ја се слажем", а да ли је ово друго исправно , нисам сигуран.
Исто важи и за ово "неколико људи", верујем да је то прихватљивије. Не верујем да би ти професорица слагала. :)

Vjerujem ja profesorici, ali sam samo od nje čula da je nepravilno reći "slažem se".
Čak sam primjetila u nekim knjigama da je taj izraz upotrebljen.

S druge strane, onu varijantu "nekoliko ljudi" i sama radije koristim.
Ne mislim da me je profesorica slagala, ali može i ona da pogriješi:).

Uzgred, hvala:).

Riječca.
Ima i mala rijeka, iliti "rječica". To nam uvijek u školi daju za primjer da ne dođe do zabune:).

Nemoj isprobavati na pismenom kod svoje profesorke, ali pravilno je i rječca i riječca; to zavisi samo od dužine akcenta.

rečca i rečca jek. riječca i rječca ž 1. dem. ihip. odreč. 2. lingv.nepromenljiva vrstareči kojom se iskazuje lični odnos prema onome što serečenicom saopštava, odnosno koja služi za isticanje, pojačavanje, odricanje, potvrđivanje rečenog: modalna ~, potvrdna ~, odrična ~, upitna ~.

Inače, ba Balkanu se ljudi i ne slažu - pa vidiš kakav je ishod. Učiteljica je moron.

Pozdrav.

Tvrdnje se, zavisno od slučaja, i slažu i (u)saglašavaju !! E sad, mišljenja :think: ... !? :lol:
Ali, ukoliko kažem - SAGLASAN SAM, očigledno je na koga se to odnosi, pa zato je tu svako JA - suvišno !!

Da, naravno - PAR, po pravilu, predstavlja dvoje ljudi, a nekoliko je - nekoliko !!

Pozdrav. Imam jednu nedoumicu. Da li je pravilno reći: "Ja se slažem" kad želimo nekome reći da imamo isto mišljenje? Moja profesorica srpskog nas uvijek ispravlja kada koristimo taj izraz. Kaže da je jedino pravilno reći: "Ja sam saglasan/na". Ima i ona: "Cigle se slažu, a ne ljudi."
Vjerujem ja profesorici, ali sam samo od nje čula da je nepravilno reći "slažem se". Čak sam primjetila u nekim knjigama da je taj izraz upotrebljen.
Samo saglasnost Srbina spasava. :hahaha:

Rečnik srpskoga jezika,
Matica srpska, 2007. na strani 1241 donosi ovakvo tumačenje:

složiti se

a. dati pristanak, saglasnost; izraziti, potvrditi svoje slaganje s nekim, nečim; sporazumeti se, dogovoriti se s nekim; složiti se s nečijim mišljenjem, složiti se s predlogom; složiti se oko cene.
b.
postići slogu, biti složan, živeti i ponašati se složno. - Ako se oni slože, niko im ništa ne može.

Ne veruj "profesorki". Dakle, složiti se, prema RSJMS, na prvom mestu, znači: "dati pristanak, saglasnost;" "izraziti, potvrditi svoje slaganje s nekim, nečim".

Nadalje, u rečenici Cigle se slažu. upotrebljen je glagol slagati, a ne glagol slagati se. Ne baš pronicljivu ali nadobudnu profesorku zbunila je činjenica da zaista postoji glagol slagati se, ali onda, da li postoji glagol govoriti se koji bi bio upotrebljen u stihu Govori se da me varaš? Ovo se upotrebljeno je za bezličnu konstrukciju i nije deo (povratnog) glagola (Ljudi cigle slažu. Ljudi govore da me varaš. ali Ljudi se slažu.)!

I, kada ti profesorka kaže Ne pravi se blesava! ti joj kaži Kuća se pravi, profesorice! :dash:

Poslednja izmena:
Ko stoji iza tog sajta?

Ja sam autor sajta srpski jezik.
Ideja mi je bila da napravim sajt na kome će odgovore davati isključivo profesori srpskog jezika. Danas imate mnoštvo sajtova i foruma koji se bave jezičkim nedoumicama, gramatikom srpskog jezika, itd.
Ali da biste dobili odgovor na pitanje, potrebno je da pročitate mnoštvo poruka od kojih se većina svodi na raspravu između članova foruma.
Drugi problem koji se javlja je pitanje poverenja: ne znate ko je osoba koja vam odgovora na forumu i koje su njene kompetencije.
Iz gore navedenih razloga nastao je sajt srpski jezik.

Ja radim tehnički deo (programiranje je moja struka), a članke i odgovore na vaša pitanja pišu profesori srpskog jezika. Sajt je zatvorenog tipa, tj. ne postoji mogućnost da neko sa strane napiše članak/odgovor kako bismo obezbedili najviši kvalitet i sačuvali vaše poverenje.
Sajt je još uvek mlad, tako da je moguće da su se potkrale neke greške. Ukoliko imate bilo kakve primedbe ili sugestije, javite nam se preko naše kontakt stranice i pomozite nam da naš i vaš srpski jezik učinimo što boljim.

Zar nije u samom naslovu te pesme imperfekt?
Biljana platno beljase

Облици попут "белеше", "течеше" се могу чути и у йугоисточной Србийи. А и у Македонийи.
У Црной Гори су сви облици несвршенога прѣђашњега врѣмена одговарайућега лица на "-аше", осим пойединих обликов у глагола "бити".

Облици попут "белеше", "течеше" се могу чути и у йугоисточной Србийи. А и у Македонийи.
У Црной Гори су сви облици несвршенога прѣђашњега врѣмена одговарайућега лица на "-аше", осим пойединих обликов у глагола "бити".

To je nekada bilo, danas niko to vise ne koristi. Moja je baba tako govorila. Timocko-Prizrenski dijalekt (torlacki jezik).

To je nekada bilo, danas niko to vise ne koristi. Moja je baba tako govorila. Timocko-Prizrenski dijalekt (torlacki jezik).

Итекако се користе, рецимо у Врању и околини. И по селах около Подгорице, у Старой Црной Гори. Просто прѣђашње несвршено врѣме (имперфект) йе тамо сасвим уобичайено. Ко има прилике бити у наведених крайевах, он зна да йе тако.

Ideja mi je bila da napravim sajt na kome će odgovore davati isključivo profesori srpskog jezika. Danas imate mnoštvo sajtova i foruma koji se bave jezičkim nedoumicama, gramatikom srpskog jezika, itd.
Ali da biste dobili odgovor na pitanje, potrebno je da pročitate mnoštvo poruka od kojih se većina svodi na raspravu između članova foruma.
Drugi problem koji se javlja je pitanje poverenja: ne znate ko je osoba koja vam odgovora na forumu i koje su njene kompetencije.

Ja radim tehnički deo (programiranje je moja struka), a članke i odgovore na vaša pitanja pišu profesori srpskog jezika. Sajt je zatvorenog tipa, tj. ne postoji mogućnost da neko sa strane napiše članak/odgovor kako bismo obezbedili najviši kvalitet i sačuvali vaše poverenje.
Sajt je još uvek mlad, tako da je moguće da su se potkrale neke greške. Ukoliko imate bilo kakve primedbe ili sugestije, javite nam se preko naše kontakt stranice i pomozite nam da naš i vaš srpski jezik učinimo što boljim.

Сајт не може да буде млад него нов.

Pozdrav svima. Imam jednu nedoumicu koja je verovatno ranije već razrešena te se stoga unapred izvinjavam. :)
Dakle, iako u pravopisu piše da se u svakom slučaju nastavci za futur I pišu odvojeno meni i dalje npr. pojaviće se sutra, otvoriće vrata ili naučiće lekciju zvuči
pravilnije od pojavi će se, otvori će vrata ili nauči će lekciju. Samo me zanima da li sam jedini i da li su možda i prve varijante u nekom slučaju prihvatljive?

Па за почетак би могао на сѣдишти писати србским писмом. Лицемѣрно йе правити сѣдиште о србском йезику а писати на њим страним, хрватским писмом.

Pozdrav svima. Imam jednu nedoumicu koja je verovatno ranije već razrešena te se stoga unapred izvinjavam. :)
Dakle, iako u pravopisu piše da se u svakom slučaju nastavci za futur I pišu odvojeno meni i dalje npr. pojaviće se sutra, otvoriće vrata ili naučiće lekciju zvuči
pravilnije od pojavi će se, otvori će vrata ili nauči će lekciju. Samo me zanima da li sam jedini i da li su možda i prve varijante u nekom slučaju prihvatljive?
Nisam srbista, ali mi se čini da si ti to gledao hrvatski pravopis.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Футур_први
http://hr.wikipedia.org/wiki/Futur_prvi

Back