bie
Aktivan član
- Poruka
- 1.011
@bl shto ti je toliko bitno da kazesh b ane p????????
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ljuba82:Кажеш...људи којима је стало да пишу правилније. Правилније по чему? Сутра ћу ја да будем нови Доситеј, Караџић, извршићу реформу језика и рећи ћу ово је правилно. Па колико је само промена у правопису направљено? Значи по једном диктату који је неки клинац урадио потпуно исправно у трећем основне, он је проглашен писменим, а у петом, после измене неких ствари (па макар и ситница)...он више није тако писмен...пошто се служио наученим правилима из трећег разреда. Све је то тако релативно и произвољно. Зато и не може бити наука (зато сам правио аналогију)...само договорно успостављено средство које људи користе ради међусобног разумевања и комуникације. Моје је само да се трудим да поштујем та правила, надајући се да ће их људи усвојити (и да ме не би називали надменим). И онда поставим питање зашто је то тако? И неко ми одговори зато што Вук тако рече...
У науци свако зашто има своје зато.
Па рецимо оне промене одређених слова у друга слова, једначења итд...ти то боље знаш како се називају промене...
Са становишта апсолутног лаика, то је вероватно настало због тога да људи не би ломили језик због потешкоћа у изговарању одређених речи. А могла је логика да буде обрнута. Нпр...'ајде нећемо да правимо те промене, људи ће се мало помучити, али неће бити грешака, па ће говорити сличније...лакше ће се разумевати. Значи испуниће се услов да језик постане средство споразумевања, а аутоматски ће језик бити основа за припадност нацији, народ ће бити хомогенији (хрватски језик хаха...која смејурија...извлачиш ли аналогију, разумеш шта желим да кажем?).
Зашто је енглески језик светски језик? Да ли само због колонијализма или има нешто и у једноставности језика?
Hesse:Hajde probaj da srocis recenicu obrnuvsi red reci (Dostojevski i komplet) u recenici tj. da komplet bude poslednja (2.)rec.
bundeva:a i to je pravilno?
ebo te, kako nakaradno zvuci
Jao, pusti ga...bie:@bl shto ti je toliko bitno da kazesh b ane p????????
Snezana67:ODSTUPANJA OD JEDNACENJA SUGLASNIKA PO ZVUCNOSTI:
Primer: oDStupanje = znaci, D ispred S ne prelazi u T
Primer: poDSSisati = znaci, D ispred SS ne prelazi u T
Jednostvano, zapamtis ta dva primera i samo primenis princip analogije u ostalim recima sa istim suglasnickim grupama.
Лилит:Suprotno, iz reči spas slede: spasiti, spasavati i dr. Nema neke mudrosti...
Правилније је (по мени чак једино правилно) "спасти" него "спасити" (спасење, спасавати, спасен...)
Aleksej_BASO:Nepravilno: po meni....
Pravilno: po mom misljenju...
Ljuba82:Кажеш...људи којима је стало да пишу правилније. Правилније по чему? Сутра ћу ја да будем нови Доситеј, Караџић, извршићу реформу језика и рећи ћу ово је правилно. Па колико је само промена у правопису направљено? Значи по једном диктату који је неки клинац урадио потпуно исправно у трећем основне, он је проглашен писменим, а у петом, после измене неких ствари (па макар и ситница)...он више није тако писмен...пошто се служио наученим правилима из трећег разреда. Све је то тако релативно и произвољно. Зато и не може бити наука (зато сам правио аналогију)...само договорно успостављено средство које људи користе ради међусобног разумевања и комуникације. Моје је само да се трудим да поштујем та правила, надајући се да ће их људи усвојити (и да ме не би називали надменим). И онда поставим питање зашто је то тако? И неко ми одговори зато што Вук тако рече...
У науци свако зашто има своје зато.
Зашто је енглески језик светски језик? Да ли само због колонијализма или има нешто и у једноставности језика?
Aleksej_BASO:Izucavanje jezika JESTE nauka za sebe, a pazi ja koji sam masinca to kazem.... TI NE MOZES sutra menjati jer nisi izucavao jezik i gramatiku.
Лилит:A kad imas misljenje onda nesto moze da bude po tvom misljenju.
Nadam se da nisam bio preostar ali ako vec otvaramo temu da ona ima i neku svrhu... :wink:
Хвала на примедби - није без основа. Ипак, мислим да не треба цепати длаку начетворо, поготову када је посреди колоквијални стил изражавања.
Aleksej_BASO:A jel' to samo d-t ispred ili iza s? Koja jos slova?
Kako ono ide podpredsednik?
Aleksej_BASO:Znaci fora je samo kad je koji ispred?
Uf...kofuzno... i jos onda ti izuzeci.... Mislim da cu zazaliti sto sam se uopste uplitao...
Nemoj da se pretvoriš u ETF-ovca, samo oni imaju te tripove (komplekse).Aleksej_BASO:I to sto kazes, ko zavrsi masinski, folizofski bi za godinu dana!![]()
-nikad!Aleksej_BASO:I to sto kazes, ko zavrsi masinski, folizofski bi za godinu dana!![]()