levrone
Domaćin
- Poruka
- 4.131
Лилит:Аорист
Mislio sam: "radio bih, legao bih,..."
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Лилит:Аорист
tralalala:Jesi, stvarno. Ali onda ne moramo nikada nista da pitamo na forumu. Sto nema u knjigama, ima na netu. Meni se bas vako svidja.![]()
levrone:Mislio sam: "radio bih, legao bih,..."
Aleksej_BASO:PA npr snezana 6deset i nesto....
:
Nestasna Ameba:Imam ja predlog za sve zainteresovane za pravopis i gramatiku: pročitajte Pravopis srpskoga jezika u izdanju Matice srpske iz 1993. godine, a onda i Matičin časopis Jezik danas (dobra dopuna Pravopisu), onda Rečnik jezičkih nedoumica Ivana Klajna (košta negde oko 200 dinara i mnogo je zgodan za sve, čak i za laike, reklo bi se Pravopis u malom), što se transkripcije tiče, tu su transkripcioni rečnici Tvrtka Prćića (samo anglicizmi), a krajem jula sledeće godine izlazi u izdanju novosadskog Prometeja Rečnik stranih reči i izraza na kojem takođe radi Ivan Klajn s Milanom Šipkom (na rečnik se možete pretplatiti još uvek, a ukoliko odjednom želite da ga platite, imate popust od 20%, tako da umesto 60 evra plaćate 48 evra, Vujaklija je zastareo)...
Razumem ja da je najlakše uključiti računar i baciti se na internet (forume). Hajde malo da se bacimo na dobre stare knjige.
Kad već pominjem računare i knjige u istom postu, da napomenem da sam se konačno dokopala i Pravopisa u CD izdanju, međutim, ima dooooosta rupa.
Nadam se da sam pomogla![]()
Pa, necemo valjda da se vredjamo.Aleksej_BASO:PA npr snezana 6deset i nesto....
A i ti, ako se secam zavrsila si knjizevnost, (ili nisi?)
Ma akmo zagusti na poslu ti samo zovi!![]()
Nestasna Ameba:Nominativ: DOSTOJEVSKI
Genitiv: DOSTOJEVSKOG
Dativ: DOSTOJEVSKOM
Akuzativ: DOSTOJEVSKOG (jednak nastavak kao i u genitivu jer se radi o coveku, dakle zivom)
Vokativ: DOSTOJEVSKI!
Instrumental: S DOSTOJEVSKIM
Lokativ: DOSTOJEVSKOM (kao i dativ)
Dakle "knjiga Dostojevskog", "knjiga" nominativ, "Dostojevskog" genitiv, a takav oblik ima jer se menja kao pridev buduci da oblik "Dostojevski" ima oblik prideva.
Ovo nije sala![]()
Snezana67:Hvala, hvala![]()
A ti si, vidim, promenio avatar? Prvo zene (citaj: sex), sad kola.... sta je sledece? :razz:
Nestasna Ameba:O.K. možda jesam pogrešila što nisam pročitala prvi post, ali mi se čini da si u drugom rekla da je oblik "Dostojevskog" dativ i zato sam i promenila "Dostojevski" kroz padeže. Izvinjavam se!
Drugo, "Ti pricas o 1., ja o 2. a to je isto (a oboje je tacno), samo sto je drugo rogobatno i retko se upotrebljava."
Obratiti pažnju na sledeće: iza rednog broja, ako sledi neki drugi interpunkcijski znak (zarez, dvotačka, tačka zarez, zagrada, crta ili crtica, uzvičnik, upitnik), NE PIŠE SE TAČKA!!! (Konsultovati Pravopis!)
To sam mislio. Hvala ti!Snezana67:Pomocni glagol BITI je, kao sto ti Lilit rece, u aoristu.
A glavni glagol RADIO je u obliku koji se zove glagolski prilog radni.
Skupa, daju potencijal (moguci nacin) - verovatno si to pitao![]()
Hesse:Primecujem da Snezana67 i Nestashna Ameba koriste rec "rogobatno". Molio bi ih da mi objasne znacenje te reci, tj. postojanje.![]()
Snezana67:Bravo! Svaka cast.
Nema opravdanja![]()
Nestasna Ameba:Naravno da kritike treba da budu dobrodošle. Niko se nije naučen rodio (da sad malo izmišljam Ameriku).
@Hesse
Ako smem da pitam, u kojem si rečniku proveravao "rogobatno"? Čisto da znam za ubuduće![]()