Hellen
Buduća legenda
- Poruka
- 29.969
На жалост, не ПИШЕМО са два писма, знамо их, али пишемо само једним писмом..:-( ...(част ретким изузецима ;-) )....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hellen:На жалост, не ПИШЕМО са два писма, знамо их, али пишемо само једним писмом..:-( ...(част ретким изузецима ;-) )....
Cayca:Nisam chula da iko kazhe promenUti.
Pa jesam. Čujem i ''ubriši''...silver-girl:Izgleda da je Jomini jedini koji je cuo.
То да је настала '' вештачки '' (парафразирала сам његове речи )...Вероватно је то био његов лични коментар.А да је млађа, дискутабилно је... Због јата... У ствари,ко зна шта је млађе? Нисмо могли да чујемо како се јат изговарало,је л' тако?Hellen:Шта тачно тврди твој професор?
Да је екавица млађа и да је настала вештачки?
То нигде не кажу ни Ивић, ни Белић, ни Стевановић...
Источнохерцеговачки говор спада у МЛАЂЕ НОВОШТОКАВСКЕ говоре, а он је основа данашњег књижевног (и)јекавског, зар не?
jane_va:Један наш колега, који сад треба да магистрира баш историју језика,мењао је моју професорку српског у гимназији .Једном је, пред читавим одељењем, рекао да је екавица
'' кастриран српски језик '' и да је '' творевина вештачки
створена ''.![]()
А био је екстра студент... Суве 10 - ке !

jane_va:Hellen , какав то пример дајеш својим ученицима реченицом : '' Заболе ме... '' ?
Ма, нећу више да расправљам ... :x Доста ми је. 'Одо да о'ладим мало ...
...........Snajka dali se pise odvojeno....DA LI......MINI KONDIVINI:Odlicno zapazanje!!!
Jos jedna strasna greska koju sam cula vise puta od one Biljane sa PINK-a (ne znam kako se preziva, plava, jako mrsava i ima cudan glas koji me uzasno iritira):
"Mi bi hteli da vam pokazemo" ili "Dali bi zeleli da vidite?"-sto je potpuno neprihvatljivo i nepravilno!!!
BILJANA ovako je pravilno:
"Mi bismo zeleli da vam pokazemo" ili "Dali biste zeleli da vidite?"

Ima nas raznih...Marqueaux:Моји вршњаци ( а и не само они) глагол БИТИ у аористу мењају овако:
ја би
ти биХ![]()
:shock: :???:
![]()
он,ми,ви,они би
:mad: :-? :-x![]()
e, da; ja kazem letelica jer mi lepse zvuci, mada najcesce po medijima cujem/vidim letilica.Cayca:Moram da se ispravim. Prema Pravopisu, letilica nije nepravilan oblik jer nije izvedena od neknjizhevnog glagola letiti. Dakle, letelica, letilica i letjelica su pravilni oblici.