Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
silver-girl:
Izgleda da je Jomini jedini koji je cuo.
Pa jesam. Čujem i ''ubriši''...
a056.gif

Hellen:
Шта тачно тврди твој професор?
Да је екавица млађа и да је настала вештачки?

То нигде не кажу ни Ивић, ни Белић, ни Стевановић...

Источнохерцеговачки говор спада у МЛАЂЕ НОВОШТОКАВСКЕ говоре, а он је основа данашњег књижевног (и)јекавског, зар не?
То да је настала '' вештачки '' (парафразирала сам његове речи )...Вероватно је то био његов лични коментар.А да је млађа, дискутабилно је... Због јата... У ствари,ко зна шта је млађе? Нисмо могли да чујемо како се јат изговарало,је л' тако?

Један наш колега, који сад треба да магистрира баш историју језика,мењао је моју професорку српског у гимназији .Једном је, пред читавим одељењем, рекао да је екавица
'' кастриран српски језик '' и да је '' творевина вештачки
створена ''. :lol:
А био је екстра студент... Суве 10 - ке !

jane_va:
Један наш колега, који сад треба да магистрира баш историју језика,мењао је моју професорку српског у гимназији .Једном је, пред читавим одељењем, рекао да је екавица
'' кастриран српски језик '' и да је '' творевина вештачки
створена ''. :lol:
А био је екстра студент... Суве 10 - ке !

Да ли заиста једна ''екстра студент'' већи научни ауторитет од Стевановића, Белића, Ивића? :lol:

Ми овде причамо о врло конкретној научној ствари, не о принципијелним ставовима...

Спремна сам да уважим било чије мишљење уколико је базирано на доказима и чињеницама! Међутим, једина аргументација овде свела се на:''Причао професор, причао студент....'', нико од нас овде нема ни најмању представу на основу чега је тај студнет изрекао такву тврдњу, а у науци постоје бројни докази који ту твдњу оспоравају...

Имена су сасвим небитна, битан је рад који стоји иза тих људи и њихова стручност на том пољу коју су и објављеним делима доказали и коју је стручна јавност прихватила!

jane_va:
Hellen , какав то пример дајеш својим ученицима реченицом : '' Заболе ме... '' ?
:o
:!:
Ма, нећу више да расправљам ... :x Доста ми је. 'Одо да о'ладим мало ...

Па нисмо сви у фазону:''Пуцајте, ја и сада држим час!'':lol:

Није расправа, разговарамо....заинтересовале су ме твоје речи па бих волела да чујем и објашњење....јер остало је недоречено.....
Ако ниси расположена, ОК.

(Зашто ли ми се ово -ле увек појављује одвојено?!:? )

MINI KONDIVINI:
Odlicno zapazanje!!!
Jos jedna strasna greska koju sam cula vise puta od one Biljane sa PINK-a (ne znam kako se preziva, plava, jako mrsava i ima cudan glas koji me uzasno iritira):
"Mi bi hteli da vam pokazemo" ili "Dali bi zeleli da vidite?"-sto je potpuno neprihvatljivo i nepravilno!!!
BILJANA ovako je pravilno:
"Mi bismo zeleli da vam pokazemo" ili "Dali biste zeleli da vidite?"
...........Snajka dali se pise odvojeno....DA LI......

Back