Право на Босну

Ne postavljaj pitanja koja imaju prilično očigledne odgovore. Ako imaš nešto, napiši. Ovo je forum, a ne chat.

Znaš vrlo dobro odgovor na to pitanje, kao i da nije još bio zapadni uticaj takav da se taj kraljevski koncept i učvrstio uopšte dovde.

Svaka drzava u to vrijeme bazira svoju drzavnost odnosno “kraljevstvo” preko prethodnih, da bi stekli “pravo”.

Srbija je stekla preko Vizantije, Bosna preko Madjarske. Sama Madjarska se pozvala na Atilu i Hunsku imperiju.

Pa nije Tvrtko htio da smara i objasnjavat “od Kulina bana”
Уколико је Твртко крунисан у Милешеви, ми можемо причати о њој као краљевини, уколико није, већ је крунисан у неким Милинама или како се већ зове то место, онда Босна из угла постављача теме уопште није била краљевина већ круновина. У том случају , Босна није никаква краљевина већ нешто што би било и рангу Захумља у српској круни. Узгред, добро би било направити паралеле између Захумља у српској и Хрватске у угарској круни.

Уколико је Твртко крунисан у Милешеви, ми можемо причати о њој као краљевини, уколико није, већ је крунисан у неким Милинама или како се већ зове то место, онда Босна из угла постављача теме уопште није била краљевина већ круновина. У том случају , Босна није никаква краљевина већ нешто што би било и рангу Захумља у српској круни. Узгред, добро би било направити паралеле између Захумља у српској и Хрватске у угарској круни.

Ma kakve Mile; to je čista fantazija, kako je to rekao Dubravko Lovrenović.

Pa ako je Bosanska kruna od Srbije, zasto se krune razlikuju po izgledu? @Q. in perpetuum hibernum

Meni bosanska kruna vise lici na nesto madjarsko.

Pa valjda ti je jasno da ovde ne pričamo o kruni kao fizičkom predmetu, već o Kruni (sa velikim K, ako hoćeš) kao društvenom konceptu.

P. S. A i ako baš hoćeš, evo ti krune Stefana Prvovenčanog.

1000015122.jpg

Koliko se razlikuje kruna bosanskih kraljeva u odnosu na nju?

Pa valjda ti je jasno da ovde ne pričamo o kruni kao fizičkom predmetu, već o Kruni (sa velikim K, ako hoćeš) kao društvenom konceptu.

A i ako baš hoćeš, evo ti krune Stefana Prvovenčanog.

Pogledajte prilog 1577797

Велика је грешка што људи банализују ствари. Концентришу се на предмет и због тога од ' дрвета не виде шуму'.

A i ako baš hoćeš, evo ti krune Stefana Prvovenčanog.

Pogledajte prilog 1577797

Ok znaci Bosanska kruna je srpska, a danasnja kruna Srbije germanska

Back