Pravni fakultet u Novom Sadu

e posto sam brucos imam par pitanja za starije kolege? ako mozete da mi kazete nesto o profesorima? ja sam sup smer:) osnove bezbednosti mi predaje ljubomir stajic pa ako mi mozete reci kakav je na ispitima koliko trazi itd. da li ceni redovne dolaske na vezbe, i da li je neophodno kupiti njegovu knjigu? mislim da li mogu da je kupim kopiranu iz skriptarnice? kupilas sam novu knjigu iz soc. posto sam cula da kod marjanovica ne mogu poloziti bez njegove knjige. imam knjigu iz opste istorije i rimskog, i jos me interesuje da je obavezan praktikum iz iz rimskog, kazem posto sam ja sup smer... e da trebao mi bi savet od iskusnijih kolega da mi kazu gde su najjeftinije knjige i skripte. i gde se nazali glavna skriptarnica? nadam se da nisam puno smorila i nadm se da ce neko od vas biti ljubazan da odg. na moj post...

Nazdravlje! Ne treba ti ni jedna knjiga da kupis osim pomenuog Marjanovica koji se jedini pravi pametan pa, kao, ne daje potpise bez knjige. Sve ostalo kupi u kopirnicama (ima ih dve). Zapravo ima jos jedan izuzetak Milo Boskovic koji je bio dovoljno "savestan gradjanin" da tuzi kopirnice pa vise ne drze njegove knjige tj. kopije. Kakvi praktikumi, kakvi bakraci?!?! Zaboravi za te gluposti. Sto se tice dolaska na predavanja uglavnom je to prazna prica, mislis da profesor koji predaje na X fakultetea i ima nekoliko stotina studenata zna ko je kada bio? Malo sutra. Jedino sto se gleda je ispit - znas ili ne znas. Mozda nekome znaci prisustvo na predavanjima da nesto zapamti, meni bas i ne. A sto se Ljube Zemunca tice, zavisi kako ce taj dan biti raspolozen. A (originalna) knjiga ti ne treba.

Cao!sledece godine planiram da upisem pravni,SUP pa me zanima da li je neophodno da se bavim nekim sportom i da poznajem dobro neku borilacku vestinu?kakve su vezbe?posto sam cula da morate imati"jak zeludac"HVALA UNAPRED=)

Neces , blago meni, nauciti na ovom fakultetu ni dali se cev od pistolja okrece prema sebi ili prema protivniku, a kamoli borilacke vestine ili nesto slicno. Bili su dovoljno inovativni da izbace i ono malo prakticnih predmeta kojih je bilo na SUP-u (pravna medicina, bezbednost saobracaja, itd.) tako da se sada sve svelo na puku teoriju. Ne treba ti zeludac, kad bolje razmislim trebace ti kad vidis kakve su cene i na sta su sve spremni da ti uzmu pare. Sto se strucnih predmeta tice ima ih dosta ali su iskljucivo teorijski (bez ikakve prakticne nastave). Ima nekoliko kriminalistickih predmeta (tehnika, taktika, metodika, psihologija), onda bezbednost, kriminologija, soc. patologija i slicno. Dakle ovde ucis teoriju sto je preduslov za zaposljavanje.

Medjutim, ako se zaposlis u policiji (konkurises i budes primljena) onda je to druga prica. Startujes sa zvanjem "Policijski inspektor" (nakon isteka pripravnickog staza) i tu vec ima znacaja fizicka kondicija i spremnost, manje ili vise zavisno od konkretnog radnog mesta. Postoji redovna fizicka obuka (rukovanje oruzjem, borilacke vestine, kondicija, itd.) i naravno da ce u prednosti biti onaj ko se vec ranije poceo baviti ovim stvarima. Sto se tice borilackih vestina moj savet svakome (a posebno onome ko namerava da se bavi policijskim poslom) je da vezba neku, jer osim direktne veze sa poslom ima i ostale pozitvne efekte u vidu psihofizickog formiranja licnosti i sagledavanja smisla zivota.

Pozdrav i srecno!

P.S.
Sto se uniforme tice slazem se sa kolegom da je mala sansa da ces je nositi jer, uostalom, sa visokom strucnom spremom ulazis u rang "Inspektora" koji uglavnom rade u civilu. Ali sto se oruzja tice ne bih se slozio:

Zakon o policiji; Члан 33.
Овлашћено службено лице има право и дужност да носи службено оружје и муницију, а полицијски службеник из члана 4. став 2. тачка 2) овог закона може да носи оружје ако је то одређено у службеној легитимацији.
Оружје и муницију, као и друга средства принуде, овлашћено службено лице употребљава под условима утврђеним овим законом.

Dakle, svako nosi pistolj. Jedino izuzetak mogu da predstavljaju zaposleni pri vatrogasnim sluzbama, raznim evidencijama i slicnim poslovima koji imaju neke veze sa policijom ali nisu direktno policijski (clan 4 stav 2 tacka 2). Svi ostali mogu i moraju da duze oruzje.

Poslednja izmena:
pozz svima ja sad zavrsavam 4 godinu srednje i razmisljam dal da upisem fakultet.....ako bi upisivao to bi bilo pravo....e sad zanima me dal mogu ispiti da se polazu u delovima....npr sad knjiga iz rimskog prava ima od prilike 300 strana puno je uciti sve od jednom za mesec dana ili koliko vec....zanima me jel ima mogucnost da se polaze 50 po 50 stana ili tako nesto???

pozz svima ja sad zavrsavam 4 godinu srednje i razmisljam dal da upisem fakultet.....ako bi upisivao to bi bilo pravo....e sad zanima me dal mogu ispiti da se polazu u delovima....npr sad knjiga iz rimskog prava ima od prilike 300 strana puno je uciti sve od jednom za mesec dana ili koliko vec....zanima me jel ima mogucnost da se polaze 50 po 50 stana ili tako nesto???

Gledaj, postoji mogucnost da smanjis gradivo koje ces imati za ispit, polaganjem kolokvijuma. Knjiga iz rimskog mislim da ima oko 400 str. za kolokvijum imas da polazes istorijski deo sto je 180 str. tako da ti ostane oko 200.

na ovom fakultetu jedino sarkic primenjuje bolonju, svi ostali su bolonju sveli na sprdacinu, navodno uvazavaju kolokvijume kojih je veoma malo, ali to svode na puku proveru znanja tako da za ispit opet moras da ucis celu knjigu, nema ovde ni B od bolonje!

Potpisujem!A tek sta nas ceka na 3.godini...Koliko sam cula,svi ispiti su dvosemestralni,bez mogucnosti parcijalnog polaganja...Ko prezivi pricace...

Sarkic knjigu iz nacionalne deli na 2 dela,a knjiga ima 80 strana:cepanje::klap:
Sarkic je carina.Extra profa i dobre odvale:worth:
Da ali mi supovci nemamo nacionalnu:sad2:

Jel moze tip od starijih kolega:Isplati li se ici na predavanja u Martu ili da krenem krajem marta i idem u Aprilu i Maju zbog potpisa(deli li iko potpise u Martu.)Hvala unapred

I prednost je sto ne moras na predavanja kad vidim ove saFTN-a svaki dan idu:eek:

Sarkic knjigu iz nacionalne deli na 2 dela,a knjiga ima 80 strana:cepanje::klap:

Šarkić je car :) izgleda da ga svi vole :lol:
nego što se tiče prijemnog, blah kupiš pitanja za prijemni iz srpskog i istorije, i rešiš ih. neki profesori će ti čak i pomoći oko toga i to ti je to. Bude par pitanja koja nisu bila na listi (makar meni tako bilo) ali od 30 pitanja min 25 će biti. Tako je bilo prošle godine na prijemnom.

Ja sam po starom zavrsio i ti predmeti na prve dve god. od 300-500 deluju kao decija igra,tu sam bez problema dobijao desetke i devetke kada dodjes do ispita kao sto je Uprava ,Finansije , Medjunarodno privatno,Procesni predmeti recimo Privredno je obima bilo blizu 2 000 str plus bez ispitnih pitanja , mislim da su po novom sve te glomazne ispite razbili na vise tako Uprava se sastoji iz 3 ispita ,Privredno isto itd ali to su sada posebni predmeti pa je samim tim daleko lakse , najvise me je nerviralo sto nisu imali razumevanja za studente da je nemoguce detaljno nauciti ispite od 1 000 i vise str. vec su cesto znali da ruse na sitnim detaljima tako da se uvek moralo temeljno uciti inace 4,5 ispita na pravnom ti cine otprilike 50 % puta gledajuci tezinu ispita i prolaznost na njima

Poslednja izmena:

Back