Cao!sledece godine planiram da upisem pravni,SUP pa me zanima da li je neophodno da se bavim nekim sportom i da poznajem dobro neku borilacku vestinu?kakve su vezbe?posto sam cula da morate imati"jak zeludac"HVALA UNAPRED=)
Neces , blago meni, nauciti na ovom fakultetu ni dali se cev od pistolja okrece prema sebi ili prema protivniku, a kamoli borilacke vestine ili nesto slicno. Bili su dovoljno inovativni da izbace i ono malo prakticnih predmeta kojih je bilo na SUP-u (pravna medicina, bezbednost saobracaja, itd.) tako da se sada sve svelo na puku teoriju. Ne treba ti zeludac, kad bolje razmislim trebace ti kad vidis kakve su cene i na sta su sve spremni da ti uzmu pare. Sto se strucnih predmeta tice ima ih dosta ali su iskljucivo teorijski (bez ikakve prakticne nastave). Ima nekoliko kriminalistickih predmeta (tehnika, taktika, metodika, psihologija), onda bezbednost, kriminologija, soc. patologija i slicno. Dakle ovde ucis teoriju sto je preduslov za zaposljavanje.
Medjutim, ako se zaposlis u policiji (konkurises i budes primljena) onda je to druga prica. Startujes sa zvanjem "Policijski inspektor" (nakon isteka pripravnickog staza) i tu vec ima znacaja fizicka kondicija i spremnost, manje ili vise zavisno od konkretnog radnog mesta. Postoji redovna fizicka obuka (rukovanje oruzjem, borilacke vestine, kondicija, itd.) i naravno da ce u prednosti biti onaj ko se vec ranije poceo baviti ovim stvarima. Sto se tice borilackih vestina moj savet svakome (a posebno onome ko namerava da se bavi policijskim poslom) je da vezba neku, jer osim direktne veze sa poslom ima i ostale pozitvne efekte u vidu psihofizickog formiranja licnosti i sagledavanja smisla zivota.
Pozdrav i srecno!
P.S.
Sto se uniforme tice slazem se sa kolegom da je mala sansa da ces je nositi jer, uostalom, sa visokom strucnom spremom ulazis u rang "Inspektora" koji uglavnom rade u civilu. Ali sto se oruzja tice ne bih se slozio:
Zakon o policiji; Члан 33.
Овлашћено службено лице има право и дужност да носи службено оружје и муницију, а полицијски службеник из члана 4. став 2. тачка 2) овог закона може да носи оружје ако је то одређено у службеној легитимацији.
Оружје и муницију, као и друга средства принуде, овлашћено службено лице употребљава под условима утврђеним овим законом.
Dakle, svako nosi pistolj. Jedino izuzetak mogu da predstavljaju zaposleni pri vatrogasnim sluzbama, raznim evidencijama i slicnim poslovima koji imaju neke veze sa policijom ali nisu direktno policijski (clan 4 stav 2 tacka 2). Svi ostali mogu i moraju da duze oruzje.