Pravni Fakultet Nis

liberal82:
eee mislim da nije normalno za ocekivati da ja menjam to stanje koji cu za godinu - dve da zavrsim ili na tom ili na nekom druogm..... mislim da to stanje treba da menaju oni koji tek upisuju fakultet.... ali njih nema ko da pokrene jer nam savez postoji samo na papiru i svi su digli ruke od toga jer se okrecu pare u dogovoru sa dekanom :)... maa nek ide sve uuuu honduras ;)

Ne, nemoj pogresno da me shvatis. Jedan covek ne moze promeniti takvo stanje. Ali vise njih sigurno moze, naravno uz dobre argumente i mnogo strpljenja. Meni se ipak cini da su oni koji diluju sa dekanom u manjini. Sa druge strane, tesko je ocekivati da ce brucosi moci nesto da promene, jer imaju malo znanja za to. Studentski savez... to je unapred osudjeno na propast, a razlog je mentalitet.
Naravno, ti pravi svoj izbor, u tome ne bi trebalo iko da te spreci. Uostalom, mi i koristimo pojedine udzbenike sa vaseg fakulteta, tako da ako se odlucis da predjes, nece ti bas sve biti nepoznanica (MPP, Rockomanovic).

@borische, reci vec jednom o kom se takmicenju radi (pun naziv). Neke kolege s mog fakulteta su zeljne konfrontacije na tom polju. Mi smo do sada jedino ucestvovali na jessup moot court-u (2 puta II mesto u nacionalnoj konkurenciji).

Cao svima! da li ima nekog sa Pravnog Fakulteta u Nisu ko je sad uhvatio uslov za drugu godinu?Lakse se dise,jel da? 8-) Ali opet,ovo je tek pocetak,,pre neki dan sam polozila ispit,a vec moram da spremam novi,nije lako studiranje.Kolege i koleginice,javite se!Kako vam ide ucenje,sta spremate trenutno,sta mislite o profesorima,studentski zivot...Da li ste zadovoljni fakultetom,da mozete opet da birate,da li biste opet upisali ovaj fax? Pozdrav!

DOBAR JE TO FAKULTET AKO HOCES DA UCIS A AKO NECES...PRAVAC PIVATNI!! SAMO NEMOJ POSLE DA SE VADIS KAKO TI JE NAJTEZE PALO STO SI NA FAKULTETU DUGO CEKALA U REDU ZA PRIJAVU ISPITA(K'O NEKI)....

MA ZEZAM SE PAMETNA SI TI,BICE TO OK... :) .

savo brate..... taj fakultet o kome pricas..... ako hoces da ucis za 15 000 evra uzimas diplomu :)..... precenjeno a ?????? ispiti se zavrsavaju svakodnevno po hodnicima.... profesori onih ne bitnijih ispita na fakultetu uzimaju po 30 000 evra septembar oktobar...... samo od ispita.......
cak postoji i popust na vise indexa....... tj. sestica je 700 evra ako doneses iznad 5 indexa onda je 600 :).... i zbog toga studenti koji uce i izadju lepo na ispit padaju kao kruske..... jer zaboga ne mogu svi da poloze a prolaznost ima..... odakle ????? veze i kinta..... zalosno i mnogo mi je zao sto je tako ..... od bolonje nema ni b :).... u poslednjih 3 meseca 600 studenata je napustilo fakulstet i spremaju se nekoliko najboljih profesora da ucine isto...... pa tai vidi..... ovo ti je zalosna ali realna situacija.

MOJA TETKA(BEZ ZAJEBANCIJE) JE SKORO ZAVRSILA TAJ FAX I NEMA POJMA O TOME...AL' DOBRO STRARIJA ZENA PA MOZDA ZATO NE ZNA...ZNAM JOS NEKE STUDENTE NISKOG PRAVNOG I NISU NEZADOVOLJNI KAO TI.....

U SVAKOM SLUCAJU,IMA NA DESETINE ONIH KOJI OTVARAJU OVU STRANICU A STUDIRAJU NA TOM FAXU TAKO DA NEMAM NAMERU DA IH OVDE "ZASTUPAM".... :)

Kolege, prijavite se!!! Ima jos malo vremena, samo popunite jednostvanu on-line aplikaciju!!

S/CG Challenge 2007 – LAW MOOT COURT takmicenje – prijavljivanje do 28. januara

S/CG Challenge 2007 je podtakmicenje Balkan Case Challenge 2007, a LAW MOOT COURT je deo S/CG Challenge 2007. Pobednici S/CG podtakmicenja plasiraju se na finalno takmicenje u Becu, Austrija u maju 2007. godine.

Law Moot Court (LMC) je takmicenje - simulacija sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde namenjeno studentima prava koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo.

Vreme odrzavanja: 9-12. mart 2007. godine.

Mesto odrzavanja: Hotel Park, Novi Sad (www.hotelpark.co.yu)

Organizator: World University Service - Austrian Committee (WUS - Austria), Belgrade Office.

Sve troskove smestaja, hrane i prevoza snosi WUS – Austria.

WUS Austrija trazi:
- studente II, III, IV godine studija ili apsolvente, ali i postdiplomce kako drzavnih tako i privatnih pravnih fakulteta u Srbiji i u Crnoj Gori;
- koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo;
- koji govore engleski jezik;
- do 28 godina starosti;
- koji ocekuju da ce zavrsiti studije u naredne dve godine;
- koji zele da prosire svoje znanje i steknu vredno prakticno iskustvo;
- koji zele da osvoje neku od nagrada i da ucestvuju na finalu u Becu.

Prijavljivanje se vrsi preko web strane http://www.bcchallenge.org/application/how.php
Popunite on-line registracioni formular, a potom on-line aplikacioni formular i posaljite nam potvrdu o studiranju ili fotokopiju indeksa i postanite jedan od ukupno 250 studenata koji ce prihvatiti izazov i takmiciti se sa svojim kolegama na svim podtakmicenjima u jugoistocnoj Evropi i na finalnom takmicenju Balkan Case Challenge 2007 u Becu, Austrija.

Rok za prijavljivanje je 28. januar 2007.
Selekcija se vrsi na osnovu uspeha tokom studiranja, zainteresovanosti, vannastavnih aktivnosti, medjunarodnog opredeljenja i znanja engleskog jezika.

Pravila:
Zainteresovani studenti se putem otvorenog konkursa prijavljuju za takmicenje pojedinacno, a mogu formirati i timove od dva, tri ili sva cetiri clana. Sve prijave se ocenjuju pojedinacno, i ukoliko clanovi prijavljenog tima budu odabrani, onda ce se takmiciti u istom timu. Selekcioni odbor S/CG Challenge 2007 ce odrediti ostale clanove tima postujuci ravnomernu zastupljenost i pravednost.
Na Law Moot Court S/CG Challenge 2007 takmice se cetiri tima, a svaki tim ima po cetiri clana od kojih su dvoje na strani tuzioca (aplikanata), a dvoje na strani optuzenih (respondenata). Postoje dve preliminarne runde, u jednoj rundi tuzioci prvog tima se takmice protiv optuzenih drugog tima, a u drugoj rundi uloge se zamenjuju kao i timovi protiv kojih se takmici.
Tuzioci jednog tima imaju na raspolaganju ukupno 40 minuta za obrazlaganje svoje tuzbe koje mogu rasporediti izmedju sebe po sopstvenom izboru (20+20 minuta, 30+10 minuta i sl). Isto vreme stoji na raspolaganju i optuzenima.
O pobedinku odlucuje panel sudija medjunarodnog suda pravde. Sudije su profesori, asistenti i drugi poznavaoci medjunarodnog javnog prava koji ocenjuju argumentaciju i stil govora. Predsedavajuci sudijskog panela bice profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, koji je i kreator slucaja. Sve sudije mogu da prekinu govor clanova tima tokom simulacije i da postavljaju pitanja koja se odnose na razlicite pravne aspekte slucaja. Tokom preliminarnih rundi svi timovi imaju priliku da zastupaju obe strane u simulaciji sudjenja, dok se u finalnoj rundi strana odredjuje bacanjem novcica. Da bi se osigurala nepristrasnost timovi ce biti oznaceni slovima i brojevima.

Takmicenje ce biti odrzano na engleskom jeziku.

Opis slucaja koji sastavlja strucnjak medjunarodnog javnog prava, profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, bice dostupan na http://www.bcchallenge.org/ najkasnije mesec dana pre pocetka takmicenja, kada ce odabrani studenti dobiti CD sa dokumentima i dodatnim materijalom koji im je potrebnan u pripremi slucaja. U periodu do pocetka takmicenja studenti mogu dobiti dodatna objasnjenja koja se odnose na slucaj i pravila od LMC koordinatora preko e-mail adrese scg-lmc@bcchallenge.org. Prvog dana takmicenja studenti ce imati priliku da sa predsedavajucim sudijskog panela i LMC koordinatorom razgovaraju o svemu sto se tice slucaja i takmicenja.

Prvoplasirani tim ce ucestvovati na finalnom takmicenju koje ce biti odrzano u Becu od 20-25. maja 2007. godine, u okviru kojeg ce biti organizovan i JOB FAIR. Na finalnom takmicenju ucestvuju najbolji timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Dodatne informacije mozete naci na Internet stranama: www.bcchallenge.org i www.wus-austria.org/belgrade
Sva pitanja u vezi Law Moot Court takmicenja mozete slati na scg-lmc@bcchallenge.org

Proshlo je dosta vremena pa nisam siguran da li ova tema moze ponovo da zazhivi!?!
Moram da kazem da je porazavajuce (znam da je lako kritikovati ali...) shto PRAVNI FAKULTET u NISU nema Forum posvecen pitanjima,problemima studenata istoimenog fakulteta...Lakshe je kad imate makar i pet choveka koji mogu da poprichaju i da pomognu jedni drugima...
Shto se tiche fakulteta, ostao mi josh jedan i po ispit da ochistim prvu godinu pa iz mog skromnog iskustva mogu da kazem da sam zadovoljan (mozda sam imao srece :) )
i da nisam imao nikakvih problema...mada, josh ima vremena zar ne?
POz...

ljudi prilicno hitno mi treba literatura. Lukc, Kosutic - Uvod u pravo bg izdanje, nebitna godina
Cavoski, Vasic, Uvod u pravo, bg izdanje, nebitna godina. Konkretno treba mi nesto u vezi Jezickog tumacenja prava, pa molim da mi posaljete na mail ako iko ima nesto pisano, neku skriptu ili slicno... losha89@hotmail.com... unapred zahvalna....

Ukljucio bi se povodom napisa o tezini fakulteta... Onaj ko je napisao da je navodno tezak Pravni fakultet u Nisu, izgleda da nema mnogo veze sa studiranjem. Taj fakultet nije lak, ali ko redovno radi, nece imati apsolutno nikakvih problema. To je definitivno dokazano. A onaj ko misli da je laksi Pravni fakultet u Beogradu, nega se upise na taj fakultet pa ce jednostavno uporediti i doci do, nadam se, dobrog zakljucka. Imam licno iskustvo sa oba fakulteta i smatram da je prestoni fakultet ipak malo ozbiljniji.

posto mene zanima kriminalistika ali zbog povrede noge ne mogu da upisem bilo koji fakultet da li na pravnom fakultetu u nisu postoje neki smerovi u vezi sa kriminalistikom
ja bih hteo da posle imam da kazem zvanje inspektora
bilo koja informacija bi mi pomogla

Kao student trece godine pravnog fakulteta u Nisu, mogu iz iskustva da kazem da mi prethodne godine uopste nisu bile lake..bilo je mnogo rada i odricanja..ali to je bio moj izbor..dobra moja drugarica je na privatnom, pre njega je bila na drzavnom i sama kaze da je lakse..nizi su kriterijumi...sad ko voli nek izvoli...

E ovako , nama na pravnom u NS Teoriju drzave i prava predaje Marko Trajkovic, on predaje takodje na niskom, ovde je na zameni, pa posto kod nas na faxu niko nije imao iskustva sa njim, pa recite nam kakvi su mu kriterijumi, kako ispituje?

Mozda je kasno sad da ti odgovorim verovatno si vec polagala kod njega do sad. al za svaki sluchaj ovako je kod nas bilo: Izvalache se tri pitanja, ako si polozila prvu knjigu preko kolokvijuma dva, postavlja obavezno jedno podpitanje na kraju (i to ne ono na koje se kratko odgovara nego bash ko ispitno pitanje) i konstantan je tj. nece zbog raspolozenja da da manju ili vecu ocenu, kolko znash i kako to kazesh takvu cesh ocenu da dobijesh. E sad, postoji sluchaj kad za ispitno pitanje ima bukvalno da se kazu dve rechenice iz knjige pa tad on trazi da se pricha ono shto je bilo na predavanjima vezano za to. U glavnom, ovde su nas za njega samo tako naplashili ali u stvari je sasvim korektan. Srecno. javi jesi li polozila ;)

Ne znam kako ja na drugim pravnim fakultetima ali meni je ovde prva godina bila dosta laka. Iako sam kampanjac neizlechivi i uvek sam pochinjao da uchim tek kad vidim tachno kog dana shta polazem, godinu sam ochistio u junu. Jeste da mi je prosek nizak ali opet, gradjansko i stvarno sam uchio 4 dana, nisam ni prochitao sve, izashao sam na ispit i polozio. Bitno je samo da ume da se pricha, da baratash pravnom terminologijom i da prichash neke logichne stvari koje imaju smisla jer nema svrhe lupati gluposti, ipak slushaju profesori kolko-tolko. Sad cu da vidim kako je na drugoj godini, kazu da je najteza :D

Back