PRAVILNA ISHRANA

Imam osecaj kao da idem u krug sa rasporavom :mrgreen:
Ja ne znam kako se danasnji Eskimi hrane (ja sam pisao o ranijim nativnim eskimima). Ukoliko jedu beli secer i konzerve, u tom slucaju trebalo bi da prolaze gore nego amerikanci (jer zive na najsurovijem delu planete).

U tom slucaju, Eskimi nisu vise ono sto su bili i to sve zahvaljujuci hrani :(

Tako je isto bilo sa indijancima.
Citao sam jedan post, da kada je u pocetku bio prezentovan beli secer, stariji indijanci nisu hteli da jedu, jer su se drzali stare ishrane. Dok oni koji su jeli (imali su kvarne zube i jos mnogo toga, kao sto i danas imamo) i kad god bi se neki indijanac razboleo, vratili bi ga na stari nacin ishrane da se "povrati".

Amerikanci su se tokom samo jednog veka tj. XX veka,tacnije druge polovine ,što je istorijski gledano veoma kratko, hranili izrazito nezdravo.Njihovi preci se nisu prežderavali mesom i šećerom,jeli su crni hleb,kukuruz,krompir itd.U modernim vremenim tj u XXI. veku su počeli opet da se hrane zdravije zahvaljujući masovnom opismenjavanju u pogledu pravilne ishrane i zdravog načina života.Eskimi se nikad nisu hranili zdravo,ni u prošlosti,a naročito ne u današnjim vremenima.Njihov način ishrane i uopšte života je bilo samo obično preživljavanje u ledenoj klimi.Zato nikad nisu razvili iole složeniju civilizaciju.

Poslednja izmena:
Jasno mi je da si svoje dokazala sa izjavom o salmoneli ali ici dublje u to zaista nema smisla :mrgreen: Tema nije o tome i ja mislim da svako treba da ispituje sve (pa cak i moje izjave).
Inace, nisam doktor... niti bi ikada zeleo da budem jedan. Iskreno, nemam nista osim postovanja prema doktorima. Ali da li ste vi videli njihovo telo i njihov nivo zdravlja?

sta nam fali :ceka:

..za one koje zanima:
trans-masti su najshtetnija vrsta masnoca koje mozemu uneti u telo..
..ne nastaju kuvanjem hrane, nastaju hidrogenizacijom ulja pri dobijanju biljnih margarina..
..zato je npr maslac mnogo zdraviji od biljnih margarina, mada su poslednjih godina
usavrshavanjem tehnologije dobijeni i oni sa 0% trans masnih kiselina (pishe vam na pakovanju)..
..veliki petnaestogodishnji americhki eksperiment sa izbacivanjem holesterola iz ishrane je
pokazao da nema benefita osim za stare i vec bolesne, dok su, naprotiv, zabelezene
negativne posledice po decu u pubertetu (iz holesterola se sintetishu steroidni hormoni,
pa i polni, a poremecaj balansa ovog molekula u organizmu remeti polno sazrevanje;
takodje, prirodno snizen nivo holesterola u krvi nadjen je kod depresivnih osoba,
samoubica, ali i osudjenika za najnasilnija krivichna dela)..

..prirodna chovekova teznja ka slatkom i masnom ima evolutivni znachaj..
..slatko je prvi i jedini ukus koji bebe ne odbijaju od rodjenja, zbog slatkog ukusa majchinog mleka..
..kasnije u zivotu, slatka hrana nas podseca na tu urodjenu sklonost, daje sigurnost i regresiju
u zashticenu infantilnost odojcheta.. takodje, prirodna hrana slatkog ukusa, voce i med,
daju brzoupotrebljivu energiju, poshto se glukoza u roku od par minuta mobilishe iz zeluca u krvotok..
(secate se baba i leka za malaksalost i vrtoglavicu i emotivni shok - shecer i voda..)

..masna hrana je najredji oblik hrane koju je moguce lako pronaci u prirodi..
..kod svih vrsta je poslastica koja se ne preskache, poshto daje mnogo energije kao depo za
crne sate/dane/mesece koji mogu da naidju..
..zahladjenje u jesen nas podstiche na gomilanje rezevi za zimu, kada je hrana retko dostupna,
a potroshnja energije na grejanje tela mnogo veca, pa je i potreba masnocom izrazenija..
..uosatlom i danas retko ko krka slaninicu i pechenje u julu mesecu..

..u danashnjem instant drushtvu, slepo pracenje prirodnih poriva za tamanjenjem masne i slatke hrane
kad god je dostupna bi bilo pogubno po chovekovo zdravlje..
..svako od nas poznaje svoje energetske rashode i njihove varijacije, pa se ti prirodni
porivi moraju svesno modifikovati..

1. ja nemam problem, a tvoj post nije jasan
2. ti si neprijatan,
3. stojim iza svojih reci, za razliku od tebe, i ne pravim ljude budalama
Naravno da nije jasan kad nisi svesna da ga skontas - sto je totalno ok sa tvoje strane. Mozda ti ovo zvuci neprijatno i mozda mislis da sam bezobrezan ali moras shvatiti ulogu svesti u zivotu.

Da ti dam primer;
Osoba koja je debela, nije debela zato sto zeli da bude debela - ona je debela zato sto nije svesna kako da resi taj problem. Neki nisu ni svesni da su debeli.
Resenje je UVEK tu, pitanje je samo da li smo svesni (i ova cinjenica ide od biblije pa do nauke).

Mnogo ljudi kaze "Trebas biti na pravom mestu na pravo vreme" sto naravno nije tacno. Uvek je pravo mesto i uvek je pravo vreme, ono sto ti treba jeste da budes svestan kako da iskoristis te prilike (jer prilike su svuda oko nas - ponavljam, problem je sto nismo svesni njih).

Vidis, da bi dosao do te "svesti" (kako resiti problem) potrebno je mnogo istrazivanja, razumevanja i pogotovo rizika (da kazem i neprijatnosti i neudobnosti).

I zelim reci, da doktori (i vecina populacije) uglavnom imaju svoju zonu udobnosti. I jednostavno lepo im je da rade ono sto rade, ne razmisljajuci za posledice. I kad se posle nekoliko godina stvari neke "dogode" (da li manifestuju neku bolest ili sta god) oni uglavnom krive druge ljude ili misle da je ta bolest malo pre dosla. Uglavnom, bolest se manifestovala jos od prve odluke na losu hranu (ili za one koji nisu svesni, prva odluka im je pocela kada su poceli da ne odlucuju uopste).

Iskreno, mislim da ljudi prave budalu od sebe. Ja ne mogu nikog da nateram da pise glupe postove niti da govore neke stvari koje nemaju smisla. Ja mogu samo da uticem na sebe - da li cu praviti budalu od sebe ili ne, to je apsolutno moja stvar :mrgreen:

...dr en vigmor je napisala knjigu o sirovoj hrani i kaze da se kancerogene celije ekstrahovane iz ljudskog organizma umnozavaju na kuvanoj hrani ali ne mogu da opstanu na istim namirnicama u sirovom stanju

...a jel znate da se i sirove namirnice, voce i povrce, ozracuje da bi duze trajale...zato su bez ukusa - kazu moraju to da rade jer ima mnogo gladnih u svetu

...mnogi to ne znaju, voce, povrce, meso ozracuje se u radima do 100 hiljada a zacini i cajevi do 3 miliona... 300 rada ubija polovinu ljudi koji su im izlozeni a ostale sterilise...te co koje ozracuju namirnice niko ne kontrolise... fda tvrdi da je ozracena hrana ok ali ima onih koji tako ne misle i kazu da ozracivanje nema veze sa produzenjem roka trajanja namirnica i ubijanjem bakterija vec sa nuklearnim lobijem koji ne zna sta ce sa nuklearnim otpadom

...jeste znali da se holesterol nalazi iskljucivo u namirnicama zivotinjskog porekla, u biljkama ga nema...ljudski organizam moze da iskoristi samo svoj holesterol a taj koji unosi sa hranom se izlucuje... unos belancevina biljnog porekla snizava nivo holesterola a unos zivotinjskih belancevina ga povecava - kad ne bi jeli namirnice zivotinjskog porekla problem holesterola ne bi postojao

Poslednja izmena:
Nisam to znao, ali mi nemamo takav problem sa tim (pogotovo ja sto sam iz manjeg grada) :mrgreen:
Istina je takodje, da ti su ti danas potrebne 3 - 4 jabuke da dobijes kolicinu nutricija koje su nase pradede imali sa samo jednom jabukom!

Ja sam procitao jednu knjigu o holesterolu (takodje i o belom seceru i o mastima i o mleku). Znaci knjiga koja je 100% koncentrisana na tu temu.
Dakle, ovaj info koji ja imam mozda je malcice drugaciji (opet, zavisi od izvora). Ali sam pronasao da knjige daju bolji info nego web sajtovi. Nekako je opsirnije (barem po mom misljenju).

Koliko sam ja citao za holesterol on je prisutan u svakoj celiji. I igra veoma vaznu ulogu u organizmu. Takodje (posto je prisutan u svakoj celiji) logicno je imamo "balans" za njega. Tipa ako jedes vise organizam pravi manje holesterola, ako jedes manje, organizam pravi vise (znaci ako se ubijes na low fat, organizam ce ga i dalje praviti). I organizam proizvede u sebi holesterola vise nego sto mozes da pojedes tokom ishrane.

sve negde ocu da se pofalim, pade mi na pamet dijeta, al nije bas za nju
pocela sam da jedem voce:p
kad kazem pocela, mislim na to da sad jedem vise od jedne vocke u mesec dana:)
(ponosnasmajlica)
E bas super i drago mi je zbog tebe :mrgreen:
Ljudi misle uglavnom da je voce neka poslastica ili desert, ali voce treba da bude obrok i to jutarnji. Naravno, ne postoji neko "pravilo" kad se jede voce ali po mom misljenju i iskustvu voce je najbolje da se jede na prazan stomak i to ujutru. Ja licno ujutru doruckujem voce (ili pre treninga) i do 12 sati, pojedem 5 - 6 banane, mandarine i sta god stignem.
Jedna mala caka sto se tice voca, jeste da ne jedes barem 1 sat nikakav drugi tip hrane posle voca. Zasto?
Zato sto je voce lako varljivo i brzo ulazi u varljivi trakt (i pocinje da obezbedjuje sve potrebne nutricije i energiju). Ako posle toga dodas neki drugi tip hrane, mnogo teze ce se voce iskoristiti, plus mozes da imas nekakve probleme (tipa gasove).

... ne postoji neko "pravilo" kad se jede voce ali po mom misljenju i iskustvu voce je najbolje da se jede na prazan stomak i to ujutru. Ja licno ujutru doruckujem voce (ili pre treninga) i do 12 sati, pojedem 5 - 6 banane, mandarine i sta god stignem.
.... Ako posle toga dodas neki drugi tip hrane, mnogo teze ce se voce iskoristiti, plus mozes da imas nekakve probleme (tipa gasove).

ne znam bas da l je kul da se za dorucak jede samo voce
juce je bila neka teta s vma na televiziji i kazala da to nije bas najbolje
i kako za dorucak ipak treba pojesti nesto konkretno i obavezno nesto mlecno
a voce da bude uzina (i da, ne treba da se mesa ni sa cim)

...a gasovi, gasovi nisu problem:lol:

..ja godinama jedem samo voce prepodne, ne zato shto treba, nego zato shto volim.. :)
..od drugog osnovne sam ratovala sa majkom zato shto ne mogu da doruchkujem ujutru,
treba mi tri sata da ogladnim od kad se probudim.. :roll:
..onda je ona odustala i uvaljivala mi bar jabuku ili bananu, da bih "neshto imala u stomaku"..
..ostala mi je takva navika i dan danas, osim kad sam trudna..
..po tome sam i pre testa znala da sam u drugom stanju,
budila sam se uz pomisao "shta li ima u frizideru".. :lol:

Pa cekaj, ako pricaju na tv da voce ne treba ujutru da se jede, jel to treba da znaci da tu njihovu izjavu ne treba preispitavati? :)
Takodje, ako zena sa vma kaze da nesto "konkretno" trebas da jedes to se uglavnom ubraja u hrane kao burek sa mesom, pecena jaja sa krompirom, neke salame, hleba, pastete itd. Jer to svi stariji danas jedu. Ja jos nisam naisao na nekog ko striktno (kao ja) vodi racuna o hrani.

Vecina tih ljudi sto se tako pros#ravaju na tv-u (ili u novinama) napisu neki spisak hrane koji treba da se jede, iako je pogresan, 100% oni sami ne prate takav tip ishrane.

Voce nije otrov, mozes eksperimentisati slobodno! ;) Ja mogu samo da kazem po svom iskustvu i drugih, da ukoliko nacinis tvoju ishranu (za pocetak recimo) 30% od voca i dodas aktivnost (znaci sve sem igranje saha i setnje) ima da se osecas fenomenalno!

Metabolizam organizma je ujutru najbrzi, tokom dana opada i uvece je najsporiji.

Ujutru kada ustanes, trebas da jedes UH (moze eventualno i protein sa tim) kasnije kako ides kroz dan smanjujes UH a dodajes proteine i naravno za veceru imas proteinsku hranu i neku salatu - bez UH.

november child:
..ja godinama jedem samo voce prepodne, ne zato shto treba, nego zato shto volim.. :)
Ja isto :mrgreen:

Back