PRAVILNA ISHRANA

A sta jedu Eskimi, njima voce nije bas na dohvat ruke?
Nihova ishrana se sastojala uglavnom iz riba i divljih zivotinja: lososa (sirovog ili susenog), foke (ulje od foke), mast od kit-a (visoko u vitaminu C), odredjene biljke (kad su su dostupne). Iako su ziveli u zimskoj kondiciji 9 - 10 meseci, dobijali su nutricije iz morskih hrana.

Eskimi su svoja jela jeli uglavnom u sirovom stanju. Nije ni cudo sto nikad nisu imali lekara - nikad se nisu razboleli. Njihova hrana je uglavnom bila jaka u masnoci (ali to je dobar tip masnoce).

Dakle, ja ovo pricam za ranije Eskime (info je uzet iz knjige od tog zubara kojeg spominjem) danas nema mesta na planeti gde ljudi nisu upoznati sa brasnom i belim secerom.

Poslednja izmena:
Ne napadam ga. Pokusavam da iznesem svoje cudjenje zbog ovakvih iskljucivih stavova.Slazem se da je NEKA hrana zdravija sirova,ali ne moze to biti premisa u prehrani,a jos manje da se drugima pokusa nametnuti kao JEDINI ISPRAVAN NACIN PREHRANE i to bez validnih ARGUMENATA.
A,ko koga napada,procitaj post moderatora.
Nego, vas dvoje u paru delujete,ili je to slucajnost? (a, da ne pominjem nacin pisanja ...:think:)

...ne znam coveka ali znam da u americi vise niko ne gaji cvece u basti i da svaki cm. zemlje koriste da zasade neku hranu da ne bi jeli smece koje im nudi industrija prehrane

Da nisi malo prepotentan za jednog moderatora? Moji stavovi nisu zasnovani na rekla-kazala na postovima,nego rezultat dugogodisnjeg i sistematskog ucenja i savladavanja zivotnih prepreka (kao i kod vecine ljudi danasnjice). Ako zelis da nesto nekome dokazes ovde, onda se naoruzaj ARGUMENTIMA, a ne funkcijom i sujetom. Za argumente smatram neki naucni dokaz o tvojoj tvrdnji,ili nesto objavljeno iz te oblasti, sto potkrepljuje tvoju tvrdnju (moze i ta knjiga o tim plemenima,ako je priznata od strane naucnih krugova), jer danas svako pise knjige i propagira svoje manje-vise nesuvisle ideje i pretpostavke.
Oprosti ali ja ne vidim na mom postu te recenice koje si boldirala, pretpostavljam da si ih izmislila :mrgreen:

Nihova ishrana se sastojala uglavnom iz riba i divljih zivotinja: lososa (sirovog ili susenog), foke (ulje od foke), mast od kit-a (visoko u vitaminu C), odredjene biljke (kad su su dostupne). Iako su ziveli u zimskoj kondiciji 9 - 10 meseci, dobijali su nutricije iz morskih hrana.

Eskimi su svoja jela jeli uglavnom u sirovom stanju. Nije ni cudo sto nikad nisu imali lekara - nikad se nisu razboleli. Njihova hrana je uglavnom bila jaka u masnoci (ali to je dobar tip masnoce).

Dakle, ja ovo pricam za ranije Eskime (info je uzet iz knjige od tog zubara kojeg spominjem) danas nema mesta na planeti gde ljudi nisu upoznati sa brasnom i belim secerom.

Ne znam sta ce qviti da kaze na ovo. :mrgreen:
Elem, slazem se za belo brasno i secer.

Eskimi i njima etnički srodan narod Čukča,spadaju zapravo u najkratkovečnije ljude na planeti .Prosečan životni vek naroda Čukča je 40 godina! Zato možda i ne stižu da umiru od raka ili srčanih oboljenja.Žive prekratko.Varenje prevelikih količina mesa tačnije belančevina zahteva potrošnju ogromnih količina kalcijuma.Odrasli Eskim je već izgubio oko 15 % koštane mase.I ima veoma slab skelet.

Najvise volim te osobe koje, kada im se kaze neka nova ideja, prvo pitaju "JEL TO NAUCNO DOKAZANO", "JEL MEDICINA PODRZAVA TO?"
I posle toga, kada vide kakvo je stanje u Srbiji (sto se tice zdravlja), kazu da je poenta u medicini. Medicina i vise doktora je kljuc zdravlja.

Mislim, da je to istina... Amerika bi trebala imati mali procenat dijabeticara i srcanih oboljenja (da medicina funkcionise) medjutim, kod njih iako imaju MNOOOOOGO napredniju medicinu od nas, slucaj je JOS GORI!

Oduvek je receno, da je bolje SPRECITI nego leciti. Ili "Ono sto jedes, to postanes".

Svaki odabir hrane je veoma vazan. Telo je kao zgrada, ako pravis cigle od jadne materije, zgrada ce se srusiti - jer je izgradjena od jadnih materija. I svaki jedan odabir hrane je veoma bitan.

Eskimi i njima etnički srodan narod Čukča,spadaju zapravo u najkratkovečnije ljude na planeti .Prosečan životni vek naroda Čukča je 40 godina! Zato možda i ne stižu da umiru od raka ili srčanih oboljenja.Žive prekratko.Varenje prevelikih količina mesa tačnije belančevina zahteva potrošnju ogromnih količina kalcijuma.Odrasli Eskim je već izgubio oko 15 % koštane mase.I ima veoma slab skelet.

Dakle, ovo je bilo prokomentarisano 100 puta. To sto ti mislis jeste PROSECAN zivotni vek.

Bilo bi apsolutno suludo pomisljati da se Eskimi radjaju/zive/umiru u rasponu od 40 godina (mislim molim te). Prema studijama zubara kojeg sam spominjao, totalno je netacno da imaju slab skelet. On je sam pisao da su eskimi imali dobru misicnu masu (zbog kolicine proteina u hrani) takodje, eskim je mogao nositi 50 liba u usta i u ruke i da pesaci nekoliko kilometara!!!

Jer jedan eskim koji ima 6 - 8 puta nutritivniju hranu (jer jede sirovu hranu - pogotovo morsku koja je bogatija nutricijama) jednostavno, ne moze da ima slabiji sleket. Vidis, kosti (i zubi) su skladista vitamina i minerala (kalcijuma najvaznijeg naravno) i organizam jednostavno deluje na pametan nacin. Da skratim filozofiju - oni koji imaju zdravu hranu, imaju veoma dobar skelet i zive normalno.
Globalno gledano, primitivni ljudi su ZDRAVIJI od modernih.

halo ljudi, slmonele da ne nabrajamo dalje- eskimi su jeli sirovu ribu uglavnom, kao i japanci

borise, i nisi neki zubar, pa ti oprastamo ;)
Ako trebam i ovo da raspravljam, okej :mrgreen:
Ljudi misle da svako meso koje se jede sirovo ima salmonele. Ljudi uopste ni ne znaju sta je salmonela (ne govorim za tebe).
Obrati paznju na ovu cinjenicu: Samo zivotinja koja ima salmonelu (tj koja je BOLESNA) takodje ima i bolesno meso/organe i ostalo.
Medjutim, zdrava zivotinja ima zdravo meso. Isto vazi i za jaja i za kokosu. Mislim... isto vazi i za majku i dete.

Zdrava zivotinaj = zdravo meso
Zdrava kokosa = zdravo jaje
Bolesna zivotinja (ukoliko zivotinja ima salmonelu) = salmonela u mesu i u jaju.

Nadam se da ovo ima smisla :mrgreen:

Dakle, ti mozes slobodno jesti meso od zdrave zivotinje i imaces beneficije od toga ;)
(ja ipak volim da ispecem, da bude malcice crvenkasto unutra) jer pre svega ne znam odakle to meso uopste dolazi, jer ga nazalost kupujem iz prodavnice.

P.S. Da li neko zna, da su iznutrice globalno gledano, zdravije od misicnog mesa?

Poslednja izmena:
...alternative nisu izronile niotkuda...ako je sve sa ishranom ok kako objasnjavas da je 90% amerikanaca gojazno i da je rak na 1 mestu oboljenja od koga im umiru deca
Nisu oni gojazni od kuvane hrane,nego od VISOKOKALORICNE ishrane zasnovane na mastima i secerima. A, zasto je to tako,malo je izlisno govoriti o tome - to vec svi znaju.
Sto se tice oboljevanja od raka - rasiren je svuda,(kod nas u ekspanziji),ali njegovo nastajenje se ne moze direktno povezati sa ishranom.
I jos jedan podatak : Istrazivanja su pokazala da kultura hranjenja ima indirektne veze sa oboljenjima pojedinih organa.U Japanu,zbog konzumiranja ,uglavnom,sirove hrane, najcesca su oboljenja zeludca.
Takve vrste istrazivanja radi SZO i na tim podacima se bazira dijetalna prevencija i lecenje istrazivanih oboljenja

Nisu oni gojazni od kuvane hrane,nego od VISOKOKALORICNE ishrane zasnovane na mastima i secerima. A, zasto je to tako,malo je izlisno govoriti o tome - to vec svi znaju.
Sto se tice oboljevanja od raka - rasiren je svuda,(kod nas u ekspanziji),ali njegovo nastajenje se ne moze direktno povezati sa ishranom.
I jos jedan podatak : Istrazivanja su pokazala da kultura hranjenja ima indirektne veze sa oboljenjima pojedinih organa.U Japanu,zbog konzumiranja ,uglavnom,sirove hrane, najcesca su oboljenja zeludca.
Takve vrste istrazivanja radi SZO i na tim podacima se bazira dijetalna prevencija i lecenje istrazivanih oboljenja

Nisu sve masti iste. Kao sto je protein za misic, tako je mast za hormone.
Jedino PROCESOVANE masti su stetne (preciznije TRANS masnoce). Kao sto vidis, svako jedno primitivno pleme je imalo masnu hranu (iznutrice) kao SVETI deo njihove ishrane. Uglavnom jetra... kod nasih relativaca simpanze mozak se smatra "nagradom".
Zivotinjske masnoce su dobre masnoce - iako ovo misljenje danas ide protiv celog drustva i nacina razmisljanja. Nije ni cudo da ljudi ovako razmisljaju jer nas konstantno bombarduju sa 0,7% MM mleko i ostale gluposti :mrgreen:.

...ma kakva visokokaloricna hrana, njima je sve low fat, debeli su zato sto jedu nekvalitetnu hranu... postoji centar u mozgu koji prati nivo hranljivih materija u krvi i kad je nivo nizak osecas glad - oni stalno jedu i stalno su gladni...i to je naucno dokazano - neke njihove co su zbog toga bile na sudu, izvlacile sve sto je hranljivo tokom prerade namirnica da bi sto vise prodali

Poslednja izmena:
Dakle, ovo je bilo prokomentarisano 100 puta. To sto ti mislis jeste PROSECAN zivotni vek.

Bilo bi apsolutno suludo pomisljati da se Eskimi radjaju/zive/umiru u rasponu od 40 godina (mislim molim te). Prema studijama zubara kojeg sam spominjao, totalno je netacno da imaju slab skelet. On je sam pisao da su eskimi imali dobru misicnu masu (zbog kolicine proteina u hrani) takodje, eskim je mogao nositi 50 liba u usta i u ruke i da pesaci nekoliko kilometara!!!

Jer jedan eskim koji ima 6 - 8 puta nutritivniju hranu (jer jede sirovu hranu - pogotovo morsku koja je bogatija nutricijama) jednostavno, ne moze da ima slabiji sleket. Vidis, kosti (i zubi) su skladista vitamina i minerala (kalcijuma najvaznijeg naravno) i organizam jednostavno deluje na pametan nacin. Da skratim filozofiju - oni koji imaju zdravu hranu, imaju veoma dobar skelet i zive normalno.
Globalno gledano, primitivni ljudi su ZDRAVIJI od modernih.

Ni Amerikanci nisu ono što su nekad bili,kao ni Eskimi.
Prosečan životni vek belih Amerikanaca je 78 godina života.Prosečan život Eskima je 45 godina.Naime, prosečan obrazovaniji beli Amer za doručak ne jede kao ranije kajganu sa 5 jaja i slaninom,već jede integralne žitarice ,redovno džogira i živi u dobrim higijenskim uslovima.:mrgreen:
Moderni Eskimi više ne žive u igloima nego u bednim montažnim kućama u nehigijenskim uslovima,neobrazovani su,zatucani i hrane se daleko gore i od svojih predaka i od obrazovanih Amerikanaca.Oni već odavno jedu beli šećer ,konzerve itd.

eureka44:
Ako si moderator,onda budi dostojan te "funkcijice" i ne azuriraj NAKNADNO svoje postove!
Ne mozes reci da sam izmislila,pa ima jos ljudi koji citaju postove.
Ali ja stvarno nemam pojma o cemu ti pricas :lol:

Andreavk:
...ma kakva visokokaloricna hrana, njima je sve low fat, debeli su zato sto jedu nekvalitetnu hranu... postoji centar u mozgu koji prati nivo hranljivih materija u krvi i kad je nivo nizak osecas glad - oni stalno jedu i stalno su gladni
Slazem se, oni su tamo low fat. Problem jeste u 3 stvari;
1. Rafinisan secer
2. Rafinosano brasno
3. Rafinisana ulja

Drugim recima, jedu veoma visokokaloricnu hranu a dobijaju mali nivo nutricija. Rezultat toga je sto su debeli i bolesni!

Prosečan životni vek belih Amerikanaca je 78 godina života.Prosečan život Eskima je 45 godina.Naime, prosečan obrazovaniji beli Amer za doručak ne jede kao ranije kajganu sa 5 jaja i slaninom,već jede integralne žitarice ,redovno džogira i živi u dobrim higijenskim uslovima.:mrgreen:
Moderni Eskimi više ne žive u igloima nego u bednim montažnim kućama u nehigijenskim uslovima,neobrazovani su,zatucani i hrane se daleko gore i od svojih predaka i od obrazovanih Amerikanaca.Oni već odavno jedu beli šećer ,konzerve itd.

Imam osecaj kao da idem u krug sa rasporavom :mrgreen:
Ja ne znam kako se danasnji Eskimi hrane (ja sam pisao o ranijim nativnim eskimima). Ukoliko jedu beli secer i konzerve, u tom slucaju trebalo bi da prolaze gore nego amerikanci (jer zive na najsurovijem delu planete).

U tom slucaju, Eskimi nisu vise ono sto su bili i to sve zahvaljujuci hrani :(

Tako je isto bilo sa indijancima.
Citao sam jedan post, da kada je u pocetku bio prezentovan beli secer, stariji indijanci nisu hteli da jedu, jer su se drzali stare ishrane. Dok oni koji su jeli (imali su kvarne zube i jos mnogo toga, kao sto i danas imamo) i kad god bi se neki indijanac razboleo, vratili bi ga na stari nacin ishrane da se "povrati".

:klap:Cenim tvoje postove (kao i blogove),i samo zbog toga sam odlucila da jos malo diskutujem,ali mislim da ovo nema svrhe ...
Pozdrav tebi!:bye:
Laku noc,svima!

.... jel se ti salis?
...i meso jedem na silu, sta kazu za ribu jel moze da zameni meso i iznutrice?

Naravno da se ne salim. Raniji indijanci (takodje i masajci) su uglavnom jeli odmah iznutrice cim ubiju zivotinju a meso su bacali kerovima ili nosili kuci porodicama.
Pa lav kada ubije plen, prvo pojede iznutrice.
Takodje i sa simpanzama :mrgreen: Da spomenem, da je svako pleme imalo neku vrstu iznutrica kao "sveti" deo ishrane. To znaci ako hoces da mu otmes iznutricu (mislim majmunu) on bi zivotom to branio (ukazajuci vrednost nutricija) :mrgreen:
Ako idemo malo dublje u to, iznutrice su mnogo nutritivnije od misicnog mesa (takodje su i masnije).

Inace, zavisi koji tip ribe i koja iznutrica.
Rekao bih da je riba ipak bolje resenje (pre svega, morska hrana je u izobilju nutricija). Kopnena hrana moze da bude nedovoljna, riba je ultimatum.

Poslednja izmena:
ne shvatam zasto pridaju svome misljenju toliki znacaj osobe koje nemaju veze sa temom... ovo ce citati klinci i misliti- mod kaze- znaci tako je
nije u redu

Jasno mi je da si svoje dokazala sa izjavom o salmoneli ali ici dublje u to zaista nema smisla :mrgreen: Tema nije o tome i ja mislim da svako treba da ispituje sve (pa cak i moje izjave).
Inace, nisam doktor... niti bi ikada zeleo da budem jedan. Iskreno, nemam nista osim postovanja prema doktorima. Ali da li ste vi videli njihovo telo i njihov nivo zdravlja?

Mene apsolutno zaprepasti cinjanica da: jedan masajac koji nema pojma o nutriciji, nema pojma sta znaci vitamin, nema pojma o belancevinama... ali zna da jede i da zivi za najbolje zdravlje i snagu. Dok sa druge strane, imas doktore, nutricioniste koji proucavaju i imaju "superiorno" znanje, nemaju par zuba, preko tezine su, imaju prepisane lekove... Nista im to ne vredi ako nemaju aplikaciju uz to.

Drugim recima, znanje vredi samo kada ga priustavas.

Poslednja izmena:

Back