PRAVILNA ISHRANA

Zahtevas od mene da ti objasnim razliku izmedju sirovog i temicki denaturisanog proteina (tj protein koji se denaturisao toplotom)? Prvo, cemu si zasluzila tu paznju da ti je posvetim? Drugo, ja nisam osoba koja tako lako saradjuje sa tudjim zahtevima. Jedino prokomentarisem za nesto sto je vredno paznje, dotle moraces da se prvo dokazes

Какав је ово начин комуникације???? :eek:

А шта си ти оно по струци?

О, велики Борисе, удостоји ме одговора, понизно те молим! :worth:
Ево, заслужићу пажњу коју ми будеш посветио....доказаћу се, где ти оком ја ћу скоком....само ме немој оставити без твог драгоценог одговора!

Hahaha :mrgreen: joj Helen, nije valjda da si tu poruku toliko primila ka srcu? :)
ne verujem da je tvoje reči neko primio ka srcu, nego da hellen naprosto iskazuje svoj stav prema tvojoj poruci. pri tome se osećam slobodno da to iskomentarišem jer je i moj sličan. november pita nešto vezano za temu. koliko ja znam, ona je biohemičar. ako ti nije jasno zašto je interesuje i kako to može da doprinese diskusiji, ok je da to razjasnite, pa da sučelite stavove. ali stav "znam, ali neću da ti kažem" je nadmen i neuverljiv.

Sad ispade da je svaka ishrana diskutabilna ...
A,ja bila ubedjena da je raznovrsna ishrana zdrava:mrgreen:

Ja gledam to na drugaciji nacin, naime jednostavniji. Covek je bice iz prirode i stoga, ono sto je u prirodi to je i u njemu. Da bi preziveo, mora da jede prirodnu hranu. I ovo ne da je 100% tacno, vec drugacije ne moze biti. Ukoliko ne postujes ovo pravilo prirode, odmah se vidi na tvom telu tvoj nacin zivota zahvaljujuci tvom odabiru hrane (naravno i aktivnosti).
Prirodna hrana je dakle prva stvar koju treba zapamtiti i primenjivati. Posle toga tipovi prirodnih hrana (koje se najlakse vare, koje koristi imamo od hrane).
Hrana sama po sebi treba da pruzi coveku sve nutricije potrebne, medjutim da ne proizvede nikakve sporedne efekte. Takodje, dobra hrana je ona koja se ne vari dugo (jer varenje hrane trosi mnogo energije) pogotovo varenje procesovane, pecene hrane.
Dakle, ako zelimo zdravu ishranu, sigurno necemo jesti hranu koja trosi mnogo energije a zauzvrat nam daje MALO nutricija (mislim, ovo radi vecina populacije) pa cak i gomila nutricionista, doktora koji izgledaju isto. Uzvarivanje hrane koja trosi mnogo energije sa strane organizma i posle toga, pruzajuci bedan nivo nutricija - je razlog malaksavosti - niskog nivoa energije, slabijeg imunog sistema i bolesti.

...naucnici su posmatrali grupu sinpanza,kako zive u prirodi,jer mi imamo 96% slican organizam kao oni...kod njih nema incesta ili cestog menjanja partnera...posle duzeg proucavanja dosli su do zakljucka da je to prirodni instikt....dok je to kod ljudi drugacije bas zbog ishrane...ok?

Pardon, ali ovo nije tačno.

Mužjaci šimpanzi su, naprotiv, skloni menjanju partnerki. Alfa mužjak polaže pravo na svaku ženku iz čopora. Pariće se i sa sestrom; sa majkom - međutim - nikada. Takođe, mlađi mužjaci, kojima još uvek nisu dostupne ženke, skloni su homoseksualzmu.
Inače, šimpanze su svaštojedi, mada uopšte nije retkost da, radi hrane, love sitnije životinje (ptice, mladunčad drugih životinja).

Naravno da se zahebao i to posteno. Mislim, razmisli samo... ni jedno bice na planeti (koje puzi, hoda, leti - ili sta god da radi) ne pece svoju hranu osim nas. I uzmi u obzir da su ostale zivotinje u mnogoj boljoj kondiciji nego covek.
Drugo, mnogi ljudi misle da je hrana zdravija kada se kuva (da ne misle, verovatno bi bili na sirovoj hrani umesto kuvane, a uzmi u obzir da je kuvanje danas nacin zivota).
Sama logika govori da je vatra unistitelj (da sve sto stavis u vatru, bude unisteno).

Poslednja izmena:
Naravno da se zahebao i to posteno. Mislim, razmisli samo... ni jedno bice na planeti (koje puzi, hoda, leti - ili sta god da radi) ne pece svoju hranu osim nas. I uzmi u obzir da su ostale zivotinje u mnogoj boljoj kondiciji nego covek.
Drugo, mnogi ljudi misle da je hrana zdravija kada se kuva (da ne misle, verovatno bi bili na sirovoj hrani umesto kuvane, a uzmi u obzir da je kuvanje danas nacin zivota).
Sama logika govori da je vatra unistitelj (da sve sto stavis u vatru, bude unisteno).
pa ono...nijedno bice na planeti osim nas ne gubi vreme na forumu,ne koristi kola, ne prica,ne nosi odecu nego ima svoje krzno i tako :neutral:

missim poredjenje coveka sa ostalim zivotinjama je...vrhunsko :neutral: samo sto tada uvek nekako previdite ostale stvari koje covek radi a zivotinja ne radi, a iskoristite samo ono sto odgovara za argumentaciju u konkretnom sluacaju :neutral:

Ovea tvoja teorija ima smisla - ali kod pecinskog coveka!
Danasnji covek je civilizovano bice (ako ti je lakse,evoluirao),koji je vremenom "prilagodio" svoj organizam na drugaciju vrstu ishrane,odnosno upotrebljava ono sto ga razlikuje od dr zivih bica - RAZMISLJANJE, te shodno tome smislio razna cuda,kao npr laboratorije, u kojima (iznedju ostalog) ispituje i hranu koju unosi u organizam. Dakle,ako je dokazano (a jeste) da je krompir sirov otrovan, a kuvan nije i ima odredjenu hranjivu vrednost - ja im apsolutno verujem.
Dakle,smatram da ne vredi diskutovati o krajnostima (samo sirova hrana, ili samo kuvana hrana),jer nista nije crno-belo.
Jedino sto mi je (od svih dogmi) najlogicnije i najsvrsihodnije je : konzumirati hranu koja uspeva na prostoru na kojem zivite.

PS> Naucnici smatraju da na osnovu duzine creva (u odnosu na masu i velicinu tela) ljudska prehrana treba imati vise od 2/3 zastupljenosti povrca i voca. (Mesozderi imaju mnogo kraca creva) I to im verujem.

Poslednja izmena:

Da, ima nekih ludaka koji propovedaju ovakav način ishrane. Pričala mi je jedna manekenka da joj je neki ''stručnjak'' bio prepisao takvu dijetu, i da je mislila da će da umre koliko joj je bilo loše od jedenja samo žive hrane... a to je žena koja je ionako već vodila računa o ishrani... bla bla

Nego, odgledah ovaj film
foodinc.jpg

Pogledajte ako niste, al' nije baš veseo.

Hrani se i ti jednom vrstom hrane, ko ti brani.
Elem, na veterini postoji predmet "bolesti divljih zivotinja".

... ne kazem da treba da se hranimo 1 vrstom hrane ali bolje ces se osecati ako uz meso pojedes salatu nego krompir ili hleb... eto mene stalno kritikuju sto uz jedno parcence mesa moram da pojedem celu ciniju salate pa sam se malo raspitala i saznala da se belancevine i skrob tesko vare...ok nekome ne smeta ali vremenom se upropasti zeludac... jesi ti videla negde zirafu da pije lekove za zeludac :)

Back