PRAVILNA ISHRANA

Ne znam da li ste culi, Ameri imaju super akciju, lupaju etikete svim proizvodima u marketima tj. ocenu od 1-100 u skladu sa njenim hranljivim vrednostima i uticajem na organizam.

http://www.griffinhealth.org/Research/ONQIpages/Rankings.aspx

Na ovom sajtu kobajagi je trebalo da stoji neka duza lista, al' duza je ona u National Geographic-u.
Ne kapiram sto zelene masline imaju 24 poena? :?

Gde to pise za masline ne vidim i ne verujem?mada to ce se istrazivanje menjati godinama..a verovatno nesto manje proizvode pa su pristrasni:lol:

Ako iko negde nadje turbinado secer, to je "najzdraviji" secer (raw sugar, tj nerafinisan).

Nerafinisan šećer se do sada kod nas zvao žuti, ili smeđi šećer, ali ko voli da mu daje strano ime... ili da plaća uvozni (poluproizvod, jer to je to u stvari), neka izvoli. Taj šećer je samo malo manje "čist" od belog, i teško se može zvati zdravom hranom - samo manjim zlom, i ništa više. S obzirom na sadržaj, zdravije je u tom slučaju koristiti med. Jedino što med ne ide u vrelo jelo, menja mu se ukus, i neka svojstva, i što se nekima baš sviđa ukus žutog šećera... ali što se tiče zdravlja, ista je stvar kao i sa solju - jedemo mnooogo više nego što je organizmu potrebno.
Šećer je šećer, ma kako ga mi nazivali... Bitnija je količina...koja treba da je bar 10 puta manja od uobičajene...
Ista je stvar sa "balsamico" sirćetom - najobičnije vinsko sirće, samo se "hotmeno" zove, u malim šarenim flašicama, naravno uvozno, i, naravno, skuplje, pa je, naravno, "u modi" - čim se zapitamo kome to koristi, znamo i odgovor.

Poslednja izmena:
Nerafinisan šećer se do sada kod nas zvao žuti, ili smeđi šećer, ali ko voli da mu daje strano ime... ili da plaća uvozni (poluproizvod, jer to je to u stvari), neka izvoli. Taj šećer je samo malo manje "čist" od belog, i teško se može zvati zdravom hranom - samo manjim zlom, i ništa više.

Upravo to.
Isto saharoza kao i beli secer,oba dobijena od secerne trske,samo je zuti nerafinisan.
A ljudi nisu obavesteni, veruju da je to neki specijalan secer

Poslednja izmena:
Ma, šećer je šećer! Jeste, sve su to predhodni "međuproizvodi" prilikom rafinisanja, i što je neka namirnica manje rafinisana, manje je škodljiva.
Ima tu u pojmu "zdrava hrana" nekoliko različitih stvari na koje treba obratiti pažnju.
Jedna je ta, da hrana šrto je više prerađena, više gubi na kvalitetu.
Druga stvar je u aditivima koji su većim delom (na svi jednako) škodljivi.
Treća je u odnosu količina pojedinih vrsta namisrnica koje konzumiramo.
Četvrta je u ukupnoj količini hrane koju pojedemo tokom dana.
Peta je u dobu dana kada jedemo.
Šesta je u raznovrsnosti, jer čak i ista vrsta namirnica (npr. povrće), ima različite sastojke.
Ima toga...

Ista zabluda je vezana i za crni hleb,da on ima manje kaorija od belog,da je dijetalan,pa udri po njemu.
Nije tacno,ima samo par kalorija manje.
Njegov znacaj je u bogatstvu minerala i vitamina koji su mnogo veci nego u belom hlebu,jer je preradom belo brasno ostalo bez velikog procenta istih.

Pa ja i pricam o zdravijoj hrani, a ne o kalorijama. :D
Taj secer i jeste zdraviji jer nije rafinisan i jer nema aditiva. A crni hleb - da! Bas zbog minerala i vitamina, opet ne zbog toga sto je manje kalorican.
A i inace ne verujem u to da su manje kaloricne namirnice zdravije - ona go.vanca sa 0 sugar recimo i to bas zbog ovih stvari koje pisete.

Ista zabluda je vezana i za crni hleb,da on ima manje kaorija od belog,da je dijetalan,pa udri po njemu.
Nije tacno,ima samo par kalorija manje.
Njegov znacaj je u bogatstvu minerala i vitamina koji su mnogo veci nego u belom hlebu,jer je preradom belo brasno ostalo bez velikog procenta istih.

Bitno da nije gnjeckav kao beli..da je rastresit..ne moze se napraviti popara u stomaku i zadrzati u istom dugo;)

A sta je tacno fruktoza? Mislim, kako izgleda i kako se koristi?
Fruktoza je secer koji se nalazi u vocu.Moze da se nadje u prodaji izolovana fruktoza za ishranu.
Beli secer,zuti secer ...sve je to Saharoza koja se sastoji iz dve komponente:Glukoze(glavni secer,u nasoj krvi,izmedju ostalog) i Fruktoze.
Sama fruktoza je bolji izbor od Saharoze,jer Fruktoza ima manji glikemijski index,i njeni putevi razgradnje ne zavise toliko od insulina kao kod Saharoze,tj. Glukoze.
Ali cistu Fruktozu ne treba koristiti vise od 30g dnevno,jer moze da izazove nadutost,dijareju...
Najzdraviji izbor bi bio med ili sirov secer,tj. zuti.

ovaj moj je muscovado brown sugar... nemam pojma da li je zdrav, ali je mnogo dobar i mirisljav... verovatno nije zdrav: toliko je sladak da se lepi sam za sebe (kakva definicija :roll: )

sad sam potrazila oba (turbinado, muscovado) secera u vikipediji, ne kazu nista o tome koliko su zdravi, ali se ovaj muscovado koristi i za pravljenje viskija. nije cudo sto mi prija :lol:

A ima i dekstroza, da se kupi, videla sam u megamarketu. Znamo li nešto o njenim svojstvima?

Na brzinu izguglovano:

Dekstroza (D-Glukoza ili grozdani secer) predstavlja vredan izvor brze energije. Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego sto se u organizmu iskoriste za energetske svrhe. U ovu transformaciju se ulaze vreme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za misicne potrebe. Ovo je razlog zasto je dekstroza najbolji oblik unosa prostih secera za sportiste koji imaju daleko vece energetske potrebe od prosecnih ljudi. Unos potrebne kolicine ove namirnice brzo popunjava energetske depoe, zaustavlja ubrzanu razgradnju misicnog tkiva nakon fizickih napora i pospesuje ugradnju proteina.

Moze se upotrebljavati sa vodom pre, za vreme i nakon treninga jer obezbeduje energiju, a da pri tom ne opterecuje organe za varenje (jer se i ne vari).Na njenom transportnom sistemu moze se bazirati unos kreatina ili amino kiselina. Koliko je ovo cist i delotvoran izvor metabolicke energije mozda najbolje ilustruje podatak da se u obliku vodenog rastvora u medicini koristi za infuziju koja ide direktno u krvotok.

ma to ti je zuti iliti braon iliti sirov secer.raw sugar.sve je to isto.
turbinado je naziv proizvodjaca verovatno.

Nasla sam!
Natural brown sugar is a name for raw sugar which is a brown sugar produced from the first crystallisation of the sugar cane. As such "natural brown sugar" is free of additional dyes and chemicals. There is more molasses in brown sugar, giving it a higher mineral content. Some natural brown sugars have particular names and characteristics, and are sold as: Demerara or Muscovado.

Turbinado je od turbinaded (nacin na koji se pravi - u tubini? Nisam shvatila :D). Uglavnom, kazu da je slican braon seceru zbog prisustva melase ali nisu skroz isti (brown sugar moze da se pravi i od repe i vise je rafinisan od raw, koji se pravi samo od secerne trske).

Hvala za objasnjenje za fruktozu! Ovde postoje tablete glukoze, da li je to zdrav nacin (ipak brzinski tako da shvatam da nije bas zdrav) povecanja energije, umesto kafe, recimo?

Dekstroza je u stvari glukoza.
D-glukoza.
Znaci kad kupis Dekstrozu,kupujes cistu Glukozu
Svi drugi ugljeni hidrati se najpre moraju dovesti do oblika glukoze pre nego sto se u organizmu iskoriste za energetske svrhe.
Kao npr.Saharoza,obican secer,on se prvo razgradjuje na Glukozu i Fruktozu.
Dektrozu koriste sportisti jer momentalno daje energiju,nama uopste ne treba da koristimo secer u tom obliku.
Zdravije je koristiti slozene secere,koji se polako razlazu, jer se manje opterecuje organizam i insulin,koji ako se previse forsira vodi u Dijabetes.

Zene, je l' jede neka od vas ovsene i razane pahuljice i kako ih sprema? :P

Potopis ih u mleko i dodas seckano suvo voce, orahe, med...itd. Pazi se, nije nekaloricno ali je odlicno za dorucak.

Ili pomesas nekoliko vrsta pahuljica, dodas malo repicinog ulja, vanilinog ekstrata, meda, seckanih badema, lesnika, oraha, suvog voca, sve lepo promesas i prosusis u rerni pola sata (home-made musli :D).

Back