- Poruka
- 1.029
Zna li neko koji su narodi u SFRJ bili konstitutivni i koja prava su ti narodi imali na nivou SFRJ i na nivou republika.?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bili su konstitutivni Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i (od kraja 60-ih) Muslimani, oni su nazivani narodima, a sve ostale nacionalne manjine narodnostima... u SR BiH su bili konstitutivni Srbi, Hrvati i Muslimani (muslimani prije 60-ih godina), a u Hrvatskoj pored Hrvata i Srbi...
A prava koja prava su imali konstitutivni narodi ?
Bez želje za polemiziranjem, ovo boldano je netočno.
Ne polemiziras nego pricas gluposti.
Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine:
Član 1.
Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Socijalistička Republika Hrvatska je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Opet kažem, ako ne možemo razgovarati normalno, ne želim vrijeđanje.
Kaže članak 1. Ustava, da je to bila nacionalna država hrvatskog naroda ZAREZ pa zatim država (ne nacionalna) dijela srpskog naroda koji živi u Hrvatskoj i svih ostalih ....
Na ovom forumu je već o tome bilo riječi, i svi sa malo soli u glavi su se složili s time, jer to tako piše, tako znači i tako je i bilo.
Matijakupa, svakako da su Srbi bili konstitutivni narod u Hrvatskoj. Narodnost niti nacionalna manjina nikako nisu ni mogli biti, jer bi bilo protiv-pravno / ne bi imalo ni smisla.
To sto ne pise 'nacionalna'. Nema nikakve veze. RH ima jedan od rijetkih ustava u kojem stoji da je nacionalna drzava hrvatskog naroda, evo ustav Srbije sadrzi samo 'drzava srpskog naroda'.
Sve rijeđe navraćam na ovaj forum, ali i kad sam tu i tamo nešto pogledao u zadnjih nekoliko mjeseci svaki put sam primjetio evoluciju, da ne kažem revoluciju, u tvojim stavovima.
Ne da mi se tražiti, ali ako hoćeš daću si truda, pa postaviti staru temu o ovom istom pitanju i tamo stoji tvoj dijametralno suprotan stav.
Nitko ne kaže da su Srbi u SR Hrvatskoj bili nacionalna manjina, ali izrijekom Ustava, SR Hrvatska je bila nacionalna država hrvatskog naroda.
Sve drugo je pogrešna interpretacija, koja je izazvala puno nesreće u nedavnoj prošlosti.
Nitko ne kaže da su Srbi u SR Hrvatskoj bili nacionalna manjina, ali izrijekom Ustava, SR Hrvatska je bila nacionalna država hrvatskog naroda.
Ne da mi se tražiti, ali ako hoćeš daću si truda
Sad me baš zagolicalo kako ti to tumačiš; ako prema ustavu iz 1974. Srbi nisu bili manjina u SR Hrvatskoj, da li su, npr. bili isto što i Makedonci u Hrvatskoj? Ili, u koje bi kategorije prema tom ustavu, kao diplomirani pravnik, razvrstao sledeće elemente:
1) Hrvati
2) Srbi,
3) Srbi u Hrvatskoj,
4) Makedonci, Crnogorci, Slovenci, Muslimani,
5) Mađari, Italijani
6) Bugari, Rumunni, Austrijanci, Grci,
7) Kanađani, Urugvajci, Kinezi i dr?
Bez želje za polemiziranjem, ovo boldano je netočno.
Slavene, znaš li šta znači riječ konstitutivni?Znam, bio sam u krivu s vremena na vrijeme. Što svakako ne znači da sada opet ne griješim. U zadnje vrijeme sam mnogo više stvari naučio, tako da je došlo do revizije značajnih stavova.
Gore sam se pogrešno izrazio. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod, kao i Crnogorci i Slovenci, Italijani i mnogi drugi...Bunjevci recimo, nisu. Nekonstitutivan je onaj koji pravno ne postoji (recimo, Makedonci u Bugarskoj). To zapravo svakako znači da su i narodnosti i manjine konstitutivne.
Jeste. Ja sam samo želio kazati da je bila i država srpskog naroda.
U Srbiji se dosta pogrešno konstitutivno koristi, pod uticajem dejtonske Bosne i Hercegovine. Međutim, to je pogrešni termin - držatotvorni bi bilo prikladno, a u SR Hrvatskoj su do 1990. godine bila državotvorna dva naroda - Hrvati i Srbi.
Problem je kada ljudi to dovode u zabludu sa BiH od 1995. godine na ovamo i pomišljaju svašta, npr. kao da Srbi imaju nekakav pravni veto (?) na sve odluke SR Hrvatske, što svakako nije istina.
Slavene, znaš li šta znači riječ konstitutivni?![]()
Ne druže...riječ je od konstitutio-ustav... to znači da je taj narod ustavna kategorija, njegovo postojanje i prava su regulisani Ustavom države (u ovom slučaju države bez spoljne suverenosti)...Znači ništa.to je bio jeftini trik Josipa Broza za naivno srpsko stanovništvo zapadno od Drine.
Da li je to definicija iz BritanikeNe druže...riječ je od konstitutio-ustav... to znači da je taj narod ustavna kategorija, njegovo postojanje i prava su regulisani Ustavom države (u ovom slučaju države bez spoljne suverenosti)...
Da li je to definicija iz Britanike![]()
Pa očigledno je bilo da neki ne znaju šta znači pojam konstitutivnosti naroda... zato sam to napisao... dakle Crnogorci, Makedonci, Mađari, Italijani, Kinezi, Eskimi i pingvini nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj... Hrvati i Srbi jesu...
Sad me baš zagolicalo kako ti to tumačiš; ako prema ustavu iz 1974. Srbi nisu bili manjina u SR Hrvatskoj, da li su, npr. bili isto što i Makedonci u Hrvatskoj? Ili, u koje bi kategorije prema tom ustavu, kao diplomirani pravnik, razvrstao sledeće elemente:
1) Hrvati
2) Srbi,
3) Srbi u Hrvatskoj,
4) Makedonci, Crnogorci, Slovenci, Muslimani,
5) Mađari, Italijani
6) Bugari, Rumunni, Austrijanci, Grci,
7) Kanađani, Urugvajci, Kinezi i dr?
Ne znam čemu sad to potežeš, kad smo onomad to sve razjasnili, bar tko što misli (uz izuzetak ove evolucije u mišljenju).
Stavio si link, hvala na tome, mislio sam da je to bila jedna druga tema.
Srbi u Hrvatskoj jesu bili Ustavna kategorija, ali SR Hrvatska je bila nacionalna država Hrvatskog naroda.
Ne lošu definiciju tadašnjih pravnih odnosa je dao Gruban, manje-više bih se složio s time.
Ne druže...riječ je od konstitutio-ustav... to znači da je taj narod ustavna kategorija, njegovo postojanje i prava su regulisani Ustavom države (u ovom slučaju države bez spoljne suverenosti)...
Slavene, znaš li šta znači riječ konstitutivni?![]()