Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvičkih jezera
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 135

Tema: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvičkih jezera

 1. #1
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvičkih jezera  Na prostoru između Male Kapele i Ličke Plješivice, smestila su se Plitvička jezera u stepenastom nizu, koje ukupno gledano, predstavlja izvorišno područje reke Korane.
  Sabor Narodne Republike Hrvatske je 08.04.1949. godine Zakonom proglasio Plitvička jezera nacionalnim parkom.
  Određeno je da to područje obuhvata delove kotara Titova Korenica, Otočac, Slunj i Ogulin.
  Nacionalni park se prostire na 19462 hektara od čega na šume otpada 15715 hektara, vode 217 hektara i 3530 hektara na pašnjake i seoska naselja.
  Biseri Nacionalnog parka su 16 jezera, podeljenih na gornja: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Vir, Veliki i Mali Jovinovac, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki burget i Kozjak, te donja jezera: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod.
  Jezera se pune vodama Crne i Bijele rijeke koje stvaraju zajedničku maticu u selu Plitvički Ljeskovac i ulaze u Prošćansko jezero.
  Pored ove dve reke ima niz manjih potoka, a veći je potok Plitvica, koji se na kraju svog toka ruši u Novakovića brod i pravi slap visok 76 metara. Vode potoka Plitvica sa vodom iz Novakovića broda spajaju se u Sastavke i obarazuju reku Koranu.
  Iznad izvora potoka Plitvica podignuta je vila «Izvor» koja je u prvobitnoj nameni bila određena kao jedan od rezidencijalnih objekata Josipa Broza Tita i Sabora Hrvatske, ali kako je objekat vrlo sabo korišten prenet je u vlasništvo Nacionalnog parka.
  Jezgro Nacionalnog parka čine stara naselja Končarev Kraj, Bijela Rijeka, Crno Jezerce, Uvalica, Ljeskovac, Mirić Štropina, Plitvica, Čorkova Uvala, Prijeboj, Korana, Sertić Poljana i novonastala naselja Jezerce i Mukinja.
  Pre rata potpuno pusta sela bez i jednog stanovnika bila su naselja Končarev Kraj, Mirić Štropina, Crno Jezerce i Čorkova uvala.

  Tokom rata opustela su sela Sertić Poljana i Korana čije stanovnike su proterali, kuće devastirali i imovinu opljačkali pripadnici raznih jedinica koje su se pojavljivale pod komandom TO Krajina ili operativnih sastava JNA. Selo Korana je zapaljeno 1993. godine iz protesta pojedinaca zbog neaktivnosti jedinica UNPROFOR‐a na zadacima zaštite života i imovine stanovnika Krajine. Neposredan povod za paljenje sela bio je napad hrvatske vojske iz pravca Gospića ka Gračacu, poznatiji kao operacija «Medački džep».
  Srbi su nastanjivali sva sela osim Čorkove uvale, Korane i Sertić Poljane. Činili su većinski narod na tom prostoru i to je bio problem kojeg je trebalo rešiti i promeniti nacionalnu strukturu stanovništva. Sve to se dešavalo pod okriljem socijalističko‐komunističke vlasti u Hrvatskoj, pod okriljem politike SKJ‐SKH, proklamovanih vrednosti NOB – bratstva i jedinstva, ravnopravnosti i zajedništva svih naroda i narodnosti u SFRJ.
  Nekome je smetala kohezija srpskog nacionalnog korpusa na tom prostoru i povezivanje severnih i južnih delova Hrvatske u kojima je većinsko stanovništvo bilo stanovništvo srpske nacionalnosti.
  Taj proces nije bio vezan samo za Nacionalni park već i šire, sa krajnjim ciljem smanjenja broja Srba u Hrvatskoj do «snošljive granice tolerancije» koja ne sme prelaziti 5‐6% od ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj.
  Evo nekoliko činjenica do kojih sam došao kroz razgovore sa više lica u periodu od tri godine, a koje potvrđuju napred izneto.U vreme socijalističke vlasti i socijalističkog društveno‐političkog uređenja, to su bile zabranjene i kažnjive teme, pa se niko nije ni usuđivao o tome pričati, a naročito ne, žaliti se nadležnim političkim i partijskim organima, ni javno ni tajno.
  Pokušaji da se za Liku obezbedi politička autonimija u Hrvatskoj sredinom sedamdesetih godina po inicijatore se završilo tragično i potpuno ih je diskreditovalo, što do današnjih dana nije ispravljeno niti ima volje da se to učini.
  Nešto pre donošenja Zakona kojim se Plitvička jezera proglašavaju Nacionalnim parkom, tadašnji ministar policije Hrvatske Stevo Krajačić dobio je zadatak da na širem prostoru Plitvičkih jezera pronađe lokaciju za gradnju vile koja bi bila namenjena za odmor i posebne aktivnosti Josipa Broza Tita Predsednika FNRJ.
  Detaljnim pregledom terena iz vazduha i kopnom odabrana je lokacija na oko 2 km jugo‐zapadno od sela Plitvica iznad izvora istoimenog potoka.
  Investitor je bio Sabor Hrvatske, a gradnja vile vođena je pod šifrom «99» koje ime su neki meštani koristili i kasnije. Jakov Blažević je bio u svojstvu najodgovornije osobe za gradnju mada je Stevo Krajačić bio glavni operativac.
  Sve radove je izvodila manja grupa stručnih ljudi,inžinjera, tehničara i raznih majstora, a sva potrebna radna snaga je regrutovana nasilnim mobilizacijama, aktivnostima policije i UDB‐e na terenu i zatvorima. Radovi su trajali do 1953. godine.
  Tadašnja UDB‐a je dobijala zadatke da pomaže u pronalaženju raznih vrsnih majstora. Tako npr. Glavni inženjer na gradilištu traži vrsnog tesara na 2‐3 meseca. UDB‐a pronalazi takvog na terenu, optužuje ga za nešto što nema veze s njegovim ponašanjem i kažnjava onoliko koliko je potrebno njegovo angažovanje na gradilištu.

  Objekat je tako temeljito građen da ne postoji mogućnost njegovog rušenja pojedinačno već samo sa brdom na kojem je sagrađen i koje dominira iznad izvora potoka. Nešto iznadpotoka sagrađen je objekat za smeštaj elekto‐agregata, pa je vila i u pogledu napajanja električnom energijom bila autonomna.
  Kada je objekat završen u zidarskim radovima i krenulo se u završne radove unutrašnjosti vile, glavni inženjer je za izradu vrata, prozora i podova tražio hrastovo drvo sušeno najmanje sedam godina.
  Krajačiću je sugerisano da takvo drvo može pronaći na terenu samo u već sagrađenim objektima gde je hrastovina glavni građevinski matrijal. Takvi objekti su se uglavnom nalazili u ruralnim sredinama, pa je država bila prisiljena da na terenu izmišlja svakojake probleme kako bi imala opravdanje za nasilno iseljavanje čitavih sela. Od njihovih kuća izdvajani su kvalitetni delovi, rezane daske raznih profila i upućivane u zatvorske stolarske radionice Golog otoka, Lepoglave i Gradiške. U revnosnosti izvršavanja ovog zadatka se preteralo, pa je obezbeđeno znatno više matrijala od traženog. Od viška je urađen nameštaj kojim je opremljena vila i niz privatnih vila raznih drugova i drugarica koji su u to vreme bili personifikacija države i vlasti. Igrom slučaja i sam sam bio korisnik takvog nameštaja kojim je bila opremljena vila Jakova Blaževića na Plitvičkim jezerima.
  U toj aktivnosti srušeno je dosta objekata na širem području, ali u i Hrvatskom Zagorju i Podravini gde su ljudi imali porodične objekte izrađene od hrastovog drveta. Od ove akcije i pošasti nisu bili zaštićeni ni Srbi ni Hrvati.
  Po završetku vile postavljeni su vrlo visoki bezbednosni kriterijumi čuvanja i zaštite objekta. Postavljen je poseban režim kretanja i zadržavanja na tom prostoru, a stranim državljanima je bio zabranjen bliži pristup.
  Vila je bila kapaciteta oko 80 korisnika i u prvoj verziji sa jednim apartmanom, a kasnije dva. Prilikom prvog boravka u vili Tito i Jovanka su se posvađali, pa je odmah odlučeno da im se apartmani razdvoje.
  Tito je vilu koristio 2‐3 puta, jer mu se nikako nije sviđalo mesto, niti ambijent vile. Tako je i izjavio da ne želi vreme da provodi u baraci, posle čega nikada više nije došao.
  Već krajem pedesetih godina 20. veka je odlučeno da se na prostoru severno od Plitvičkih jezera gradi veliki vojni poligon. Na planiranom prostoru nalazilo se više naselja isključivo nastanjenih srpskim stanovništvom, a dominirala su naselja Močila i Tobolić.Čitav prostor planiranog poligona nalazio se na teritoriji opština Ogulin i Slunj.
  Zbog gradnje poligona prekinuta je drumska veza između Slunja i Plaškog i definitivno razbijen nacionalni srpski korpus na dva dela, približno granicama zamišljenih i nuđenih kotara Knin i Glina.
  Vrlo mali broj meštana se preselio u obližnja naselja koja nisu bila obuhvaćena iseljavanjem, dok ih je većina napustila zavičaj i preselila se najvećim delom u Vojvodinu.
  Iseljavanje je trajalo gotovo 10 godina i samo najhrabriji su pružali otpor, ali su na kraju popustili i napustili zavičaj. Od objekata koji ukazuju na prisustvo pravoslavnih stanovnika na tim prostorima ostale su ruševine crkve u Močilima i groblja sa po kojim nadgrobnim spomenikom.
  U tom procesu izmene demografske slike i nacionalne strukture na prostoru Hrvatske značajno su obuhvaćena i sela Slušnica, Tepavci, a druga manje. Tako je u opštini Slunj većinsko stanovništvo postao hrvatski narod.
  Postojao je plan da se poligon proširi i na sela Lička Jesenica i Skrada, a sela Sborsko i Kuselj da se pripoje opštini Titova Korenica čime bi se i u toj opštini smanjila dominacija srpskog stanovništva koja se u to vreme kretala preko 95%.

  Poslednji put ažurirao/la OZEZI_OZEZI : 20.12.2009. u 13:54 Razlog: prevelike fotografije... 2. #2
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Selo Skrada je iseljeno, a od drugog dela plana se odustalo iz meni nepoznatih razloga.
  Na prostoru Nacionalnog parka vođena je takva politika, koja je, u krajnjem, trebala da zatre svako spominjanje srpskog imena na tim prostorima. Pod okriljem politike zaštite okoliša i sadrenih barijera na kojima počivaju jezera trebalo je pronaći način da se naselja sa srpskim stanovništvom onesposobe za normalno funkcionisanje ukidanjem saobraćajnica, prodavnica, pošte, škole i svega drugog na čemu počiva jedno naselje.
  Najteže je prošao Plitvički Ljeskovac, koji je bio i najveće naselje i za čije ime se vezuju prvi počeci turizma na Plitvičkim jezerima. U Ljeskovcu je sagrađen prvi hotel vlasništvo Mihajla Delića – Srbina rodom iz tog sela.
  Dugo godina jedan od putokaza prema Plitvičkim jezerima bila je i železnička vozna karta na kojoj su Vrhovine pisane uz ime Plitvičkih jezera. Pošta i škola u Ljeskovcu su ukinute sredinom šezdesetih godina. Plan je bio da se od Ljeskovca napravi etno selo sa rezervatom za preostale Srbe, koji ni po koju cenu nisu hteli da napuste vekovna ognjišta.
  Prema kazivanju većeg broja sagovornika nosioc tog zločinačkog projekta bio je ing. Josip Movčan, kojeg su kreatori izmene nacionalne slike na tim prostorima pronašli i doveli iz Mrkoplja u Gorskom Kotaru, gde je radio u tamošnjoj šumariji.
  On je bio autor koncepta novog pejzažnog uređenja parka koje je obuhvatalo i izgradnju jednog veštačkog jezera iznad Plitvičkog Ljeskovca koje bi nastalo pregrađivanjem Bijele rijeke. To sedamnaesto jezero se trebalo protezati do pod Končarev Kraj, ali je imalo i posebnu namenu. Njegovom izgradnjom u potpunosti bi nestalo selo Bijela Rijeka, komunikacija prema Babinom potoku i Vrhovinama bi bila potopljena vodom, a Ljeskovac bi se našao pritešnjen između tog jezera i Prošćanskog sa nikakvom perspektivom za opstanak.

  To je bio zlikovački pothvat čoveka koji je bio poznat po svojim nacionalističkim stavovima i razmišljanjima obavijenih u oblandu nauke o zaštiti okoliša i novih rešenja u nacionalnom parku.
  Pričali su mi, da je početak nalivanja doline vodom i formiranje veštačkog jezera izazvalo gnušanje i onih najokorelijih nacionalista i srbomrzaca, pa je posle nekoliko godina brana srušena i sva voda istočena u Prošćansko jezero. Imao sam priliku da obilazim taj prostor posle ispuštanja vode. Ne znajući o čemu se radi, mislio sam da je taj prostor doživeo svojevrsnu kataklizmu.
  Takvo ponašanje ničim nije sankcionisano niti se ko smeo žaliti.
  Nova naselja Mukinja i Jezerce su potpuno neprirodno postavljena i odmah, na prvi pogled, vidi se da je to nasilno napravljeno sa nekom lošom namerom. Mnogo bolje lokacije, posebno Ćujić Krčevina, nisu uzimane u obzir jer je trebalo uspostavljati novo naselje sa dominacijom stanovništva koje je dovođeno sa strane kako iz Hrvatske tako i Bosne i Hercegovine.
  Taj problem osporavanja prisustva Srba na Plitvičkim jezerima, njihovim zaslugama za izgradnju i očuvanje tog bisera prirode, imenima jezera i drugih geografskih pojmova iz kojih se nedvosmisleno može videti uticaj i prisustvo Srba, istican je i u 19. veku sa namerom izmene imena.
  Verovatno najdalje u tome otišao je hrvatski pesnik Ivan Trnski u svojim «Jezerkinjama» gde se jasno vidi pokušaj izmene narodnih imena jezerima, slapovima, pećinama i okolnim brdima.

  Najbolji odgovor Trnskom dao je Jovo Uzelac zv. «Kuburica», guslar u narodnoj pesmi koju prenosim u celini:

  «Da brat Ivo sam ne bere slavu,
  Evo i ja mučim svoju glavu;
  Ne mučim je , što pjevati ne znam,
  Već ga žalim, što vremena nemam;
  Siromah sam, škola ne izučih,
  Težački me evo posao muči!
  Ovu pjesmu baš pjevam u šumi,
  Gdje je pjesnik otvorene umi,
  Baš u šumi, u zelenu trnju,
  Da je kome drugom, zapjevao bi crnju!
  Ali neću, kad je to Hrvatu,
  Po krvi nam rođenom bratu.
  Braća jesmo, moj pjesniče Ivo!
  Al u pjesmi ne govori krivo
  Od Plitvice , od srpskije sela,
  Od jezera i divnije vrela.
  Kad si brate one pjesme pisao,
  Tada tebe ne posluži misao,
  Jer ti pjesme nisu jezgrovite,
  Nit su proza nit su stihovite.
  Slušaj, Ivo, a dobre sam volje,
  Tvoju pjesmu da pjevam bolje!
  Slušaj mene, srpskoga guslara,
  Bog i meni dade nešto dara.
  Pa ćeš čuti, Božja ti je vjera,
  Od starine čija su jezera!
  Slušaj, Ivo, oćul reći krivo:
  Tu gdje voda odsvakuda vari,
  Tu se naši naseliše stari;
  ‐ Jer iz sela bježaše u gore,
  Od Turčina gdje se branit more;
  U to vrijeme boreći se s Turci
  U planini živješe ka vuci.
  Gdje hajdučka bjehu kanabišta,
  Tu gospodska sad su pristaništa!
  Najprva je ona Crna Rijeka,
  Što no teče iz planine Kika,
  I s njom vrela združila se mala,
  S Rijekom majkom, pa divota prava!
  Jezero se u jezero lije,
  Krasna šuma iznad njih se vije‐
  Te divote na daleko nije!
  Voda huči, krajem popljuskuje,
  Barka plovi, a pjesma se čuje;
  A slapovi tuku sa visine,
  Samo, brate, uživaj miline!
  Gospoština šeće se po hladu,
  Te miline nemaju u gradu:
  Čista zraka i šume zelene,
  Gdje no cvjetak u ladu ne vene;
  Silne mome u grmu se kriju,
  A djetići za njima se viju!
  O Kozjače, sve ovo je po šali,
  I tebi su Srbi ime dali,
  Stari Srbi, srpski kaluđeri,
  Što živješe na ovim jererima,
  U pećini gdje se legu vile,
  Što su Srbu posestrime bile!
  Tu je kaluđer stari srpski bio,
  I svoj vijek u pećini vio;
  A ne fratri niti kanonici,
  Ni stekliši, ni turski derviši!
  Pa i danas, božja ti je vjera,
  Tu je pećina srpskog kaluđera!
  Kakvo njojzi ime će te dati,
  Kako će se od sad ona zvati?!
  Što je naše, to vama ne damo,
  A za vaše grabit se ne znamo!
  Vi slavite jednog Perišića;
  ‐ A kuda će stotinu Grbića?
  I još drugih tu ima plemena,
  Al im neću sada brojiti imena.
  Al dok traje ovijeh planina,
  Divna Kika i Lumbardenika,
  I jezera i srpskih plemena,
  Ta se neće mjenjati imena!»

  Sve do 1990. godine ove i mnoge druge priče, pričale su se šapatom i u društvu
  najpoverljivijih.
  Mnogi su progovorili nudeći dugogodišnje tajne na uvid nama koji smo živeli u zabludama, uljuljakni blagodetima života koje nam je nudilo socijalističko samoupravno društvo jednakosti i pravičnosti.
  Nije slučajno što su se prvi oružani sukobi MUP‐a Hrvatske i pripadnika milicije SAO Krajina odigrali upravo na Plitvičkim jezerima. Ima više simbolike u tome, a mesto je pažljivo i perfidno birano.
  Kako je govorio akademik Jovan Rašković, Srbi kada vole, a neko im tu ljubav uzima ili osporava, burno i emotivno reaguju. Plitvička jezera su vekovno srpsko ognjište koje im naoružani redarstvenici pokušaše oteti i zato su reagovali burno i emotivno. Padoše i prve žrtve i sa jedne i sa druge strane. Rajko Vukadinović sa srpske i Josip Jović sa hrvatske strane.

  Poslednji put ažurirao/la OZEZI_OZEZI : 20.12.2009. u 13:51

 3. #3
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Obavezno je navođenje izvora prilikom postavljanja teme.

 4. #4
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera


 5. #5
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  zaboravio si da spomenes film "blago u srebrnom jezereu" i winnetou 1,2,3, koji je isto sigurno stetio "srpskom korpusu"................jer su tamo snimani...

 6. #6
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  zaboravio si da spomenes film "blago u srebrnom jezereu" i winnetou 1,2,3, koji je isto sigurno stetio "srpskom korpusu"................jer su tamo snimani...
  Ako znas nesto o temi,Plitvickom kraju,srpskim naseljima u tom delu Like i o raseljavanju tog stanovnistva i ne samo to vec i o preimenovanjima jezera i geografskih pojmova koja su nosila srpska imena sa ciljem da se zatre trag srpskog naroda toga kraja bilo bi lepo da to i napises a ako ne znas onda nemoj da provociras.

 7. #7
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  ako sam te dobro razumeo , ti tvrdis da je gorski kotar i plitvicka jezera apsolutno srpski krajevi, gde nema uopste hrvata, niti ih je bilo.
  najlakse je da postavis popis stanovnistva iz 1931 , zadnji iz kraljevine, i onaj iz 1948 godine, ili noviji , pa da vidimo nacionalnu zastupljenost na tom podrucju.

  websajtovi tipa krajina ova i ona , republika srpska, rasko, srbianna , itd.. su propagandni sajtovi. kupite srpstvo, lepo upakovano, u saren papir.....

 8. #8
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  ako sam te dobro razumeo , ti tvrdis da je gorski kotar i plitvicka jezera apsolutno srpski krajevi, gde nema uopste hrvata, niti ih je bilo.
  najlakse je da postavis popis stanovnistva iz 1931 , zadnji iz kraljevine, i onaj iz 1948 godine, ili noviji , pa da vidimo nacionalnu zastupljenost na tom podrucju.

  websajtovi tipa krajina ova i ona , republika srpska, rasko, srbianna , itd.. su propagandni sajtovi. kupite srpstvo, lepo upakovano, u saren papir.....
  Pazi,ali,uopste me nisi dobro razumeo,ajde mi reci de sam ja to napisao da su krajevi koje navodis apsolutno srpski i da tamo uopste nema Hrvata i da ih nikad nije ni bilo bilo?
  U uvodnom tekstu se navode mesta i tamo lepo pise koja su srpska a koja hrvatska,sto se sajtova tice boze moj svako ima pravo na svoj ukus.
  Mozda kad bi naleteo neki Licanin iz tog kraja na trouglu Ogulin,Slunj,Korenica pa da nam kaze podudaraju li se njegova saznanja sa opisom u uvodnom postu.

 9. #9
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Kisěli: ti tvrdis da je gorski kotar i plitvicka jezera apsolutno srpski krajevi
  Citat, posrědna argumentacija?

 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Citat, posrědna argumentacija?
  Nekome je smetala kohezija srpskog nacionalnog korpusa na tom prostoru i povezivanje severnih i južnih delova Hrvatske u kojima je većinsko stanovništvo bilo stanovništvo srpske nacionalnosti.
  Taj proces nije bio vezan samo za Nacionalni park već i šire, sa krajnjim ciljem smanjenja broja Srba u Hrvatskoj do «snošljive granice tolerancije» koja ne sme prelaziti 5‐6% od ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj.
  Evo nekoliko činjenica do kojih sam došao kroz razgovore sa više lica u periodu od tri godine, a koje potvrđuju napred izneto.U vreme socijalističke vlasti i socijalističkog društveno‐političkog uređenja, to su bile zabranjene i kažnjive teme, pa se niko nije ni usuđivao o tome pričati, a naročito ne, žaliti se nadležnim političkim i partijskim organima, ni javno ni tajno.
  prilicno proizvoljna i nicim argumentovana tvrdnja. i odmah dobijem osip cim cujem ,toliko poznatu recenicu "kroz razgovore sa više lica u periodu od tri godine, a koje potvrđuju napred izneto"
  ciste politicko propagandne insuinacije

 11. #11
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Pa naravno opšte je poznata činjenica da ni jedan Srbin nije nikada proteran iz Hrvatske.
  To su sve medijske špekulacije kao i Jasenovac koliko priče nigde mrtvoga a boga mi ni živoga.

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  da, svi znamo da su srbi otisli iz hrvatske, zahvaljujuci milosevicu i njegovom dogovoru sa tudjmanom. "knin je pao u beogradu"...cuveni naslov
  ali se i vracaju. izgleda da je nekima dosta srpskog raja, pa se opredeljuju za hrvatski pakao...

 13. #13
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  da, svi znamo da su srbi otisli iz hrvatske, zahvaljujuci milosevicu i njegovom dogovoru sa tudjmanom. "knin je pao u beogradu"...cuveni naslov
  ali se i vracaju. izgleda da je nekima dosta srpskog raja, pa se opredeljuju za hrvatski pakao...
  Predpostavljam da je Milošević naručio a Tuđman velikodušno uzvratio.
  Tuđman je sigurno teška srca na to pristao i uradio.

 14. #14
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  prilicno proizvoljna i nicim argumentovana tvrdnja. i odmah dobijem osip cim cujem ,toliko poznatu recenicu "kroz razgovore sa više lica u periodu od tri godine, a koje potvrđuju napred izneto"
  ciste politicko propagandne insuinacije
  Da bi tvrdio da je ovo propaganda morao bi to da argumentujes necim,autor onih redova gore kao i cele knjige ciji sam link postavio je Mihajlo Knezevic iz Lickih Jesenica opstina Plaski Lika.
  Plitvicka jezera su samo delom obradjena u njegovoj knjizi i to je ovo sto sam postavio ovde,knjiga nije vezana iskljucivio za Plitvice tako da nisu izneti puni statisticki podaci koji bi zadovoljili tebe ali to ne smeta da ti uradis to i dokazes da se radi o prpagandi od koje ti dobijas ospice.

 15. #15
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Hvala Bogu da je tako.

  ali se i vracaju. izgleda da je nekima dosta srpskog raja, pa se opredeljuju za hrvatski pakao.
  ..

  Pa nema tu šta Srbija je pakao za život,Hrvatska malo bolja.

  Ali nije reč o tome svako bi da se vrati tamo gde je rođen,gde je odrastao,podigao porodicu,gde su mu grobovi otaca.

  Materijalni interes sigurno postoji ali kod većine ljudi koje poznajem je tercijalna stvar.

  dobro bi poslužila rečenica moga druga "Ja i ako jesam Srbin poreklom ja sam isto toliko i Hrvat"
  Poslednji put ažurirao/la NickFreak : 22.12.2009. u 10:41

 16. #16
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio OZEZI_OZEZI Pogledaj poruku
  Da bi tvrdio da je ovo propaganda morao bi to da argumentujes necim,autor onih redova gore kao i cele knjige ciji sam link postavio je Mihajlo Knezevic iz Lickih Jesenica opstina Plaski Lika.
  Plitvicka jezera su samo delom obradjena u njegovoj knjizi i to je ovo sto sam postavio ovde,knjiga nije vezana iskljucivio za Plitvice tako da nisu izneti puni statisticki podaci koji bi zadovoljili tebe ali to ne smeta da ti uradis to i dokazes da se radi o prpagandi od koje ti dobijas ospice.
  ljudi ne zive od hladnog zraka , ciste vode, i slapova. gorski kotar je uvek imao odliv stanovnistva, jer nije bilo nikakve industrije, koja bi mogla zaposliti ljude. izuzev turizma, koji se isto nije nikada proslavio (ukljucujuci zimski turizam). i to nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnoscu stanovnika. ljudi su odlazili na skolovanje u karlovac, rijeku , jer nije bilo ni srednjih skola.
  tito nije nikada imao vilu na plitvicama.stevo krajacic je bio na duznosti ministra unutrašnjih poslova NR Hrvatske od 1946 do 1953 godine, a tito se ozenio s jovankom 1952 godine, i nije nikada boravio na plitvickim jezerima

  Kada je objekat završen u zidarskim radovima i krenulo se u završne radove unutrašnjosti vile, glavni inženjer je za izradu vrata, prozora i podova tražio hrastovo drvo sušeno najmanje sedam godina.
  Krajačiću je sugerisano da takvo drvo može pronaći na terenu samo u već sagrađenim objektima gde je hrastovina glavni građevinski matrijal. Takvi objekti su se uglavnom nalazili u ruralnim sredinama, pa je država bila prisiljena da na terenu izmišlja svakojake probleme kako bi imala opravdanje za nasilno iseljavanje čitavih sela. Od njihovih kuća izdvajani su kvalitetni delovi, rezane daske raznih profila i upućivane u zatvorske stolarske radionice Golog otoka, Lepoglave i Gradiške. U revnosnosti izvršavanja ovog zadatka se preteralo, pa je obezbeđeno znatno više matrijala od traženog. Od viška je urađen nameštaj kojim je opremljena vila i niz privatnih vila raznih drugova i drugarica koji su u to vreme bili personifikacija države i vlasti. Igrom slučaja i sam sam bio korisnik takvog nameštaja kojim je bila opremljena vila Jakova Blaževića na Plitvičkim jezerima.
  iseljavanje citavih sela, zbog drvene gradje, koje imaju na terenu, bez ikakvih problema?
  pilana na golom otoku? tamo je bio kamenolom gde se vadio mermer. nije bilo nikakve pilane (kao ni u lepoglavi ili gradiski)

  autonomija like sedamdesetih? nije niko nikada trazio nikakvu autonomiju like. srbi su bili ustavotvorni narod u hrvatskoj, pa nije bilo razloga. to ti mogu reci i krajisnici.

  procitaj malo sa brojevima....
  http://zavod.pgz.hr/download.aspx?dir=pdf&file=Razv_plan_makroreg_Gorski_kotar___Radni_matr.pdf

 17. #17
  Zainteresovan član OZEZI_OZEZI (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  155
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  ljudi ne zive od hladnog zraka , ciste vode, i slapova. gorski kotar je uvek imao odliv stanovnistva, jer nije bilo nikakve industrije, koja bi mogla zaposliti ljude. izuzev turizma, koji se isto nije nikada proslavio (ukljucujuci zimski turizam). i to nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnoscu stanovnika. ljudi su odlazili na skolovanje u karlovac, rijeku , jer nije bilo ni srednjih skola.
  tito nije nikada imao vilu na plitvicama.stevo krajacic je bio na duznosti ministra unutrašnjih poslova NR Hrvatske od 1946 do 1953 godine, a tito se ozenio s jovankom 1952 godine, i nije nikada boravio na plitvickim jezerima  iseljavanje citavih sela, zbog drvene gradje, koje imaju na terenu, bez ikakvih problema?
  pilana na golom otoku? tamo je bio kamenolom gde se vadio mermer. nije bilo nikakve pilane (kao ni u lepoglavi ili gradiski)

  autonomija like sedamdesetih? nije niko nikada trazio nikakvu autonomiju like. srbi su bili ustavotvorni narod u hrvatskoj, pa nije bilo razloga. to ti mogu reci i krajisnici.

  procitaj malo sa brojevima....
  http://zavod.pgz.hr/download.aspx?dir=pdf&file=Razv_plan_makroreg_Gorski_kotar___Radni_matr.pdf

  Jedno je prirodna migracija stanovnistva prema gradovima to se i danas desava i to niko ne spori.Nemam nikakav problem da prihvatim cinjenice koje ce demantovati ovo gore,sudeci po tvom komentaru samo je falilo na kraju casna partijska i uverio si me u sve.Ti ili si bio zatvorenik svih tih kaznionica ili si bio Titov kuvar ili si bio drvoseca Plitvickog kraja ili si bio sve to odjednom neka multilicnost pa demantujes gore navedene cinjenice tek onako u stilu ja ti kazem.
  Nerazumem ova demantovanja oko godina kad se Tito ozenio i kad je Stevo Krajacic bio na duznosti ministra policije a ovaj link mi nije jasan.

 18. #18
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio NickFreak Pogledaj poruku
  dobro bi poslužila rečenica moga druga "Ja i ako jesam Srbin poreklom ja sam isto toliko i Hrvat"
  Veliko neznanje u Srbiji vlada o tome sa koliko se prěgora u Hrvatskoj radi na asimilaciji Srba u zadnjih 40-ak godoina. Najviše se to radi kroz školstvo i medije. Nastavni programi su tako koncipirani (govorim o zadnjih 40-ak godina) da se ništa srpsko u književnosti ili istoriji ne može izdvojiti a da nije inferiorno u odnosu na hrvatsko. Děca su povodljiva i identifikuju se uvěk sa onim superiornijim. Volěo bih jedan jedini priměr da se navede da me se demantuje. To su ti perfidni psihološki mehanizmi kojima se děluje na děčju svěst.

  Kao rezultat asimilacione mašinerije imamo i izjavu tvojeg druga, za kojeg je spremna i prětposlědnja faza (pročitati!):


  Citat Original postavio Petar Borcha Pogledaj poruku

  Hrvatska ponovo radi na dovršenju ideje poglavnika Ante Pavelića da jednu trećinu Srba treba pobiti, drugu proterati, a treću pokrstiti!  Hrvatski mediji pišu o stvaranju Hrvatske pravoslavne zajednice, čiji je cilj, kako navode sagovornici „Alo!“, da se preostali Srbi u toj državi, a posebno njihova deca, odvoje od Srpske pravoslavne crkve i svega što ima veze sa Srbijom i srpstvom.
  Inicijativa za stvaranje Hrvatske pravoslavne zajednice pokrenuta je u Ogulinu. Organizatori, među kojima je za sada najglasniji Zadranin Ivo Matanović, nisu se libili da kao svoj simbol iskoriste i lik Nikole Tesle koji je, da podsetimo, bio sin pravoslavnog sveštenika. Oni na svom sajtu objavljuju i izvode iz navodnog tajnog Teslinog dnevnika u kom on objašnjava kako je u stvari poreklom Hrvat, a da mu je otac u Bosni primio pravoslavlje.
  - Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakve postoje i u Makedoniji i u Crnoj Gori. Pravoslavna crkva u Hrvatskoj treba da bude samostalna, da ima svog poglavara, a ne da bude vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu - izjavio je Matanović medijima u Hrvatskoj.

  Tvorci ove organizacije ne kriju vezu sa nacističkom NDH u kojoj je samo u Jasenovcu umoreno stotine hiljada Srba i drugih koji se nisu uklapali u hrvatski „tisućljećni stav“ o nezavisnoj i etnički čistoj državi. Ova organizacija uporište za svoje delovanje vidi i u slaboj posećenosti veronauke od strane srpske dece u Hrvatskoj.
  - Naša deca ne posećuju veronauku jer ih automatski smatraju Srbima - obrazlažu stvaranje ovakve ideje u Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici.
  Direktor udruženja „Veritas“ koje se bavi zločinima koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj kaže da je Hrvatska pravoslavna crkva originalan projekat NDH.
  - Ova ideja je potpuno na tragu Pavelićeve i ima za cilj da se preostali Srbi drže pod kontrolom. Od devedesetih se 60.000 srpske dece krstilo u katoličkoj crkvi, a Srbe sahranjuju katolički sveštenici. Na ruku tome ide i papina odluka da onaj ko je jednom kršten ne mora da se pokrštava. Dovoljno je da donese potvrdu o tome od katoličkog sveštenika i da bude pomazan - kaže Štrbac. Razlog za promenu vere je, smatra Štrbac, strah preostalih Srba da će njihova deca biti građani drugog reda.
  U eparhijama SPC dalmatinskoj i gornjekarlovačkoj juče nismo uspeli da dobijemo zvaničan komentar na nagoveštaj formiranja Hrvatske pravoslavne crkve, ali nam je diskretno poručeno da „predstavnici SPC u Hrvatskoj zbog specifičnog položaja u kome se nalaze dobro vagaju kada treba da se oglase“.


  Dimitrije Kalezić: To je hibrid NDH!

  Bivši rektor Bogoslovsko-teološkog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić kaže da mu ideja stvaranja Hrvatske pravoslavne zajednice „liči na onaj hibrid iz NDH“.
  -Te ideje nisu čiste, a verovatno ni dobronamerne. Crkva ima svoju jurisdikciju, a to da se sastane grupa ljudi i da se proglasi crkvom može samo pod znacima navoda. Te ljude treba pitati šta je zaista njihova namera - kaže Kalezić.
  http://www.alo.rs/vesti/22590/Hrvati_nam_i_crkvu

  Ovo je stara Paveliceva ideja:http://sr.wikipedia.org/wiki/Хрватска_православна_црква 19. #19
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Kisěli, još nisi argumentovao svoju tvrdnju za diskutanta Ožeži Ožeži:

  Kisěli: ti tvrdis da je gorski kotar i plitvicka jezera apsolutno srpski krajevi
  Ja čekam.

 20. #20
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Evo jednog u moru priměra kako ide ispiranje mozga srpske děce u Hrvatskoj putem udžbenika:

  Hipnotički momenti hrvatskih udžbenika ili socijalistička frankovština

  Ovdě je rěč o udžbeniku istorije za sedmi razred osnovne škole u SR Hrvatskoj iz godine 1986.

  Ako uzmemo u obzir da 3/4 děce u osnovnoj školi još uvěk ne zna da uči te najčešće vrěme nad knjigom provodi gledajući u slike, onda su najjače one podsvěsne poruke koje im te slike šalju. Otac se nezadovoljan vraća sa roditeljskog i naređuje dětetu da sědne i uči, recimo dva sata. Děte seda za sto i dva sata uglavnom gleda u slike, dok ono što čita ili ne razumě ili ne pamti.

  Hrvatska u prvoj polovici XIX stoljeća (str. 49)
  Srbija u doba I. i II. srpskog ustanka (str. 82)

  Da li je ovdě potrěban moj komentar? Recimo samo to da su i Kotor i Budva i Zemun i Srěmski Karlovci i Prěkomurje i Istra u Hrvatskoj... a svako zna da Hrvatska početkom 19. věka nije bila ni država. Pritom, obratite pažnju na prikaz Srbije i njene veličine.

  Skrivena poruka: Država Hrvatska je postojala i bila je trostruko veća od Srbije.

  A to što su u sastav Hrvatske ušle su i Boka i Istra i Zemun. Koji su to sumanuti kriterioni, čověk da se zapita...

  Ovo je tek zagěvanje...

 21. #21
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera  Slika koja stoji uz lekciju o I. i II. srpskom ustanaku
  (strana 84, hrvatski udžbenik istorije za sedmi razred iz 1986)

  Skrivena poruka: Srbi još nisu ušli u starije kameno doba


  Autor Lekcije: Filip Potrěbica

 22. #22
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Ako uspěju da se odvoje od slika, něka děca i pročitaju prvi pasus lekcije, često pokušavajući da ga nauče napamet. Onda obično i ne čitaju dalje. Da vidimo kako u lekcijama o Srbiji izgleda prvi, ključni pasus, kojeg nauče i oni što uče za dvojku.


  Naravno, skicirana farma svinja na Crnom vrhu je prěsudnog značaja za lekciju.
  Poslednji put ažurirao/la Mrkalj : 22.12.2009. u 17:19

 23. #23
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Kisěli, još nisi argumentovao svoju tvrdnju za diskutanta Ožeži Ožeži:  Ja čekam.
  tekstovi tipa "meni su pricali" ( u kafani....ili negde drugde) , ne trebaju argumentaciju. svi mi mozemo pricati ...
  vecina tekstova koje sam imao prilike da citam bazirani su na sledecem ( a ti si sam primer toga)

  1. za vreme NDH srbi su bili zrtve ( odmah vadimo jasenovac, kao argument...)
  2. za vreme socijalizma srbi su bili zrtve svagde, ukljucujuci i srbiju . sto se tice srpske pozicije u hrvatskoj, stalno ih raseljavaju, pate ih , unistavaju intelektualno (tvoj velicanstveni primer, ali u svetlu danassnjice, ne u svetlu udzbenika iz vremena socijalizma). elem komunisti su crvene ustase, koji unistavaju srbe drugim sredstvima
  3. i logicno 1991 je prirodni nastavak drugog svetskog rata, koji nije nikada prestao za srbe
  4. ne znam sta cekas. mislis da bi trebali prihvatiti izjavu doticnog autora sa apsolutnim poverenjem, bez ijedne tabele, broja, dokumenta...?
  UDBA koja hapsi majstore , ili unistava sela zbog drvene gradje, samo zato da bi zadovoljila srpsku mastu? pa UDBA su bili srbi. u hrvatskoj svi srbi iz like su bili u UDBI, a posle u narodnoj miliciji.nisam video ni jednog hrvata u narodnoj miliciji. a da ne govorim o JNA (komandnom kadru)

  postavio sam pdf fajl. procitaj ga. ne odgovara ti poseti sajt hrvatskog statistickog zavoda, imas tabela od 1887 godine, pa ih gledaj

  ja sam zavrsio gimnaziju u zagrebu , za vreme socijalizma. i ucio sam posebno srpsku knjizevnost i posebno hrvatsku. ne secam se bilo kakvih spomena superiornosti. profesorica i jedne i druge knjizevnosti mi je bila srpkinja, rodom iz slavonske pozege.
  pogledaj samog a.g. matosa i njegov dnevnik iz beograda. nikakvih tamo hrvatsko-srpskih prepucavanja nije bilo, pre 1914 godine.

 24. #24
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.922
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Kisěli, još nisi argumentovao svoju tvrdnju za diskutanta Ožeži Ožeži:

  Kisěli: ti tvrdis da je gorski kotar i plitvicka jezera apsolutno srpski krajevi
  Ja čekam.

 25. #25
  Aktivan član matijakupa (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sisak
  Poruke
  1.389
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Velikohrvatsko rasrbljavanje Plitvickih jezera

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Evo jednog u moru priměra kako ide ispiranje mozga srpske děce u Hrvatskoj putem udžbenika:

  Hipnotički momenti hrvatskih udžbenika ili socijalistička frankovština

  Ovdě je rěč o udžbeniku istorije za sedmi razred osnovne škole u SR Hrvatskoj iz godine 1986.

  Ako uzmemo u obzir da 3/4 děce u osnovnoj školi još uvěk ne zna da uči te najčešće vrěme nad knjigom provodi gledajući u slike, onda su najjače one podsvěsne poruke koje im te slike šalju. Otac se nezadovoljan vraća sa roditeljskog i naređuje dětetu da sědne i uči, recimo dva sata. Děte seda za sto i dva sata uglavnom gleda u slike, dok ono što čita ili ne razumě ili ne pamti.

  Hrvatska u prvoj polovici XIX stoljeća (str. 49)
  Srbija u doba I. i II. srpskog ustanka (str. 82)

  Da li je ovdě potrěban moj komentar? Recimo samo to da su i Kotor i Budva i Zemun i Srěmski Karlovci i Prěkomurje i Istra u Hrvatskoj... a svako zna da Hrvatska početkom 19. věka nije bila ni država. Pritom, obratite pažnju na prikaz Srbije i njene veličine.

  Skrivena poruka: Država Hrvatska je postojala i bila je trostruko veća od Srbije.

  A to što su u sastav Hrvatske ušle su i Boka i Istra i Zemun. Koji su to sumanuti kriterioni, čověk da se zapita...

  Ovo je tek zagěvanje...
  govoriti o hipnotičkim pokušajima možemo i na temelju primjera teme o magdeburgu, gdje se može reći da je pokušaj autora da neiskusnim i mladim mozgovima potencijalnih čitača teme stvori dojam o hrvatima - koljačima i zvijerima u ljudskom obliku i sl...

  tako da o toj metodi: ja te pljunem a sam se briši..... možemo i detaljnije, ako želiš, samo reci....

  a u vezi tzv. prikaza hrvatske u 19. st., žao mi je što sam prije par godina bacio sa tavana kod mojih sve te knjige iz osnovne škole pa da sad usporedimo...., i zanimljivo baš sam 86.te bio u sedmom razredu
  ovako, na prvi pogled prije bih rekao da su to opisane hrvatske zemlje u tom razdoblju, i tu nema ništa sporno...
  ljepo piše da je istra pod austrijskom upravom, isto kao dalmacija i boka

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Uredjenje jezera u Zrenjaninu
  Autor Dulle_ u forumu Srbija
  Odgovora: 49
  Poslednja poruka: 11.02.2012., 11:19
 2. fruskogorska jezera
  Autor tapetar stolar u forumu Lov i ribolov
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.03.2008., 02:12
 3. Belocrkvanska Jezera
  Autor ediduci u forumu Muzika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.05.2007., 19:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •