- Poruka
- 94.202
Zavisi od tla, tipa temelja i materijala.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tip tla je tvrda jaka smona zemlja, tip temelja ne znam ali neki osnovni tip pretpostavljam, laik sam po tom pitanju zato mi i treba da cujem tudja misljenja, tip materijala Y tong blok ili Giter blok... Ako imas ikakvog iskustva reci sta znas o tome, zanima me okvirna cena za gradnju kuce bez cene krova kuca od 150 kvadrata... Znaci prva faza temelj + spoljasnji zidovi+ unutrasnji zidovi+ploca koja je cena okvirna?Zavisi od tla, tipa temelja i materijala.
Tip tla je tvrda jaka smona zemlja, tip temelja ne znam ali neki osnovni tip pretpostavljam, laik sam po tom pitanju zato mi i treba da cujem tudja misljenja, tip materijala Y tong blok ili Giter blok... Ako imas ikakvog iskustva reci sta znas o tome, zanima me okvirna cena za gradnju kuce bez cene krova kuca od 150 kvadrata... Znaci prva faza temelj + spoljasnji zidovi+ unutrasnji zidovi+ploca koja je cena okvirna?
Hvala Petre necu stedeti na tome naravno slazem se!Nemoj da stedis na hidroizolaciji i armaturi,beton bolje iz betonjerki nego da ga pravite `o ruk` metodom na licu mesta...
Majstor obavezno da ima `vagu(libelu)`i visak, moze i laser ipak zivimo u 21 veku....Hvala Petre necu stedeti na tome naravno slazem se!

Tip tla je tvrda jaka smona zemlja, tip temelja ne znam ali neki osnovni tip pretpostavljam, laik sam po tom pitanju zato mi i treba da cujem tudja misljenja, tip materijala Y tong blok ili Giter blok... Ako imas ikakvog iskustva reci sta znas o tome, zanima me okvirna cena za gradnju kuce bez cene krova kuca od 150 kvadrata... Znaci prva faza temelj + spoljasnji zidovi+ unutrasnji zidovi+ploca koja je cena okvirna?
Hvala brateodoka, blok, beton, gvoždje, okvirno 200-250€/ m2, može da se svuče cena dosta ako imaš svoje ruke.
Ključ u ruke, samom sebi da radiš može za 400-500€/m2, ladno.
Crveni blok da, ovaj ITONG teraj u kuurac, ko zna kakav virus su kinezi spakovali!
Imas li nekoga da predlozis? Okvirno imam nekih 25 000 evra ono sto me zanima mogu li za te pare da uradim temelj kuce, ozidam sve zidove i uradim plocu ( platim majstora naravno)Зар не би било паметно урадити пројекат код професионалца, у њему ћеш имати све, па и спецификацију материјала и радова. Онда ангажујеш фирму, склапаш зговоре по фазама, ако ти се нешто не свиди ангажујеш другу фирму за следећу фазу. За набавку материјала се максимално побринеш сам.
Зар не би било паметно урадити пројекат код професионалца, у њему ћеш имати све, па и спецификацију материјала и радова. Онда ангажујеш фирму, склапаш зговоре по фазама, ако ти се нешто не свиди ангажујеш другу фирму за следећу фазу. За набавку материјала се максимално побринеш сам.
Зато платиш више да ти ураде пројекат људски. А после ангажујеш и надзор, најбоље тог који је урадио пројекат, нема врдања ни забушавања.bi, a i ne bi, cena projektovanja je vrlo mala i niko to ne radi ozbiljno, fušeriše se žešće, u proseku, ne svi.
a ugovaranje po fazama je propast, jer će se svako vaditi na ove druge.
projekat ti svakako treba za opštinu, i da imaćeš predmer, okvirni.
materijal preduzimači imaju jeftinije nego, prebijaju, al to tebi ne kažu pa ti naplate punu cenu.
u gradjevini je velika mafija i prevara, čisto da znaš.
gledaj projekte ovde pa izaberi neki koji oćeš
http://z500.com/projects/
https://www.bien-zenker.de/haeuser.html
Зато платиш више да ти ураде пројекат људски. А после ангажујеш и надзор, најбоље тог који је урадио пројекат, нема врдања ни забушавања.
Материјал предузимачи имају по нижим ценама, али често су то дилови где подметну ниже класе истог.
Imas li nekoga da predlozis? Okvirno imam nekih 25 000 evra ono sto me zanima mogu li za te pare da uradim temelj kuce, ozidam sve zidove i uradim plocu ( platim majstora naravno)
Ја маштам о томе да направим кућу, па сам понешто и читао, постоје надзорни органи који имају лиценце за надзор, дакле професионалци, гледају пројекат, и контролишу да ли се радови изводе према пројекту. А у пројекту све мора да пише, и која и колико арматуре, и која цигла итд итдda, vrlo često...a ovo drugo, najbolje je naći nekog ko nema previše posla, da može lepo da se posveti.
i za nadzor neki stariji lik, kome je dosadno, pa da sedi tamo po ceo dan.
majstori su vrlo često vrlo gadni ljudi. od kako se svako bavi ciglom.
Ја маштам о томе да направим кућу, па сам понешто и читао, постоје надзорни органи који имају лиценце за надзор, дакле професионалци, гледају пројекат, и контролишу да ли се радови изводе према пројекту. А у пројекту све мора да пише, и која и колико арматуре, и која цигла итд итд
Tesko je to sa starim i novim betonom,ali postoje vezivna sredstva koja mogu pomoci.Procitaj ovo.Zamolio bih nekog ako ima iskustva ili znanja da mi pomogne. Problem je sledeci. ..Kupio sam kucu i primetio sam da je temelj vertikalno pukao kao i ploca duz cele kuce,kasnije sam saznao da upravo ta linija pucanja temelja i ploce mesto spajanja novog temelja sa vec postojecim koje je uradjeno pre 15 godina. Tacnije postojao je temelj,ali se na taj stari postojeci dodao novi kako bi bila veca povrsina kuce i onda je podiguta cela kuca sa potkrovljem medjutim novi temelj se odvojio.
Sta ciniti?
Spojiti stari i novi beton a da nije celicna armatura izjednoma da prelazi u oba temelja , to je nemoguce.
Ako se tlo pod kucom ne sleze,nece sigurno doci do sirenja pukotina.Opet ako je tlo nestabilno,onda bi trebalo,pod stranu koja potanja da se prave betonske potpore za smanjenje potapanja temelja.Hvala na odgovoru. Zanima me da li postoji mogucnost da se ta pukotina siri,tj.da li je potrebno podbetoniranje ,,novijeg" temelja?