Poznati Beogradjani

Milica Stojadinović Srpkinja
page1-220px-Milica_Stojadinović_Srpkinja.pdf.jpg

Milica Stojadinović (Bukovac, 6. jul 1828 — Beograd, 25. jul 1878), poznata i po umetničkome imenu Srpkinja, bila je srpska književnica.

Nikada se pre u istoriji Srbije jedna žena nije bavila isključivo pisanjem, te će Milica, osim po nadaleko čuvenoj lepoti, ostati zapamćena kao prva prava srpska pesnikinja. Lepotica snenog pogleda i Vrdnička vila, kako su je zvali, bila je, kažu, zaljubljena u Ljubomira Nenadovića i zbog njega odbijala mnoge prosce, ali je na kraju ipak ostala sama. Već u svojoj 13. godini, 1847. objavila je prvu pesmu. Bila je štićenica kneza Mihaila i toliko vatrena patriotkinja, da se potpisivala kao Srpkinja. Njeni tekstovi o dešavanjima na beogradskim barikadama burne 1848. objavljeni su u Peštanskom dnevniku, čime je postala naša prva žena ratni dopisnik. Petar Drugi Petrović Njegoš u zanosu govori o njoj: "Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori."

Pred kraj života prešla je da živi u Beograd, gde je preminula 25. jula 1878. godine, potpuno zaboravljena od svih, u krajnjoj bedi. Bilo joj je samo 50 godina. Milica Stojadinović Srpkinja najpre je sahranjena u Beogradu, na groblju nedaleko od crkve Svetog Marka, a kasnije, 1905. godine njeni zemni ostaci preneti su u Požarevac, u porodičnu grobnicu njenog sinovca. Danas počiva u porti manastira Sremačka Ravanica (Vrdnik).[

U čast njenog rada i doprinosa srpskoj književnosti, ustanovljena je nagrada koja se dodeljuje u okviru manifestacije Milici u pohode, centra za kulturu "Miloš Crnjanski".

Poslednja izmena:
O lepotama i znamenitostima Beograda se puno pisalo, kao i o njegovoj istoriji
kao i o istoriji znamenitih Beograđana.

Ali, Beograđani i danas žive u Beogradu, neki su rođeni u njemu, neki su došljaci.

Volela bih da da počnemo da pišemo, da prikažemo koji ljudi su danas beogradske
znamenitosti, koji su to ljudi koje vole svi ostali Beograđani...

Evo jednog Beograđanina kog vole ostalu sugrađani, naročito mlade majke...

To je Zoran Fofić, poreklom iz Zenice, koji je vlasnik par pekara u Beogradu.
Pekare ko pekare, ali pekare Zoranove su naročite... A, evo i zašto:

Screenshot_180.png

Evo voljenog Beograđanina, Zorana Fofića:

Screenshot_173.png

Evo njegove priče:

"Pre deset godina došla je jedna trudnica u pekaru da kupi pitu. Primetio sam da nema
dovoljno novca, te da je ne uvredim, odjednom sam rekao da trudnice kod nas ne plaćaju.
Njeno lice se ozarilo! Ne zbog para, već zbog samog gesta. Bila je zapanjena, a ja nisam
mogao da verujem kakvu sam reakciju izazvao. Tada sam odlučio da ovo pravilo u mojim
radnjama ostane zauvek" - ispričao je Zoran Fofić...

Dragi moji, pod sloganom "Verujemo na reč" Zoran Fofić u svojim pekarama u Beogradu
već više od 10 godina deli besplatne pite trudnicama!

Ono što je takođe lepo su table sa fotografijama beba koje majke donose Zoranu u znak
zahvalnosti, a on ih drži kao suvenire na zidovima pekara...

Screenshot_182.png

Ljudine kao što je Zoran Fofić, zaslužuju da žive večno...

Naš divan, zaslužan Beograđanin, Zoran Fofić...

:vzagrljaj: :heart: :heart: :heart:

Anastas Jovanović
anastas-jovanovic.jpg

Anastas Jovanović, dvoroupravitelj kneza Mihaila Obrenovića, bio je jedan od naših prvih fotografa, ali nije bio prvi, kako je zapisao u svojoj Autobigrafiji. Pretekao ga je trgovac Dimitrije Novaković, koji je fotografski zanat izučio kod čuvenog Luja Dagera, čoveka koji je usavršio dagerotipiju – prvu fotografsku tehniku izrade slika na posrebrenim bakarnim pločama.

Ipak, to što je Novaković pretekao Jovanovića za godinu dana, ne umanjuje značaj ovog drugog. Pored toga što je jedan od najboljih srpskih fotografa ikada, Anastas je prvi u Austrougarskoj izradio stereofotografije, fotografske slike koje kada se istovremeno posmatraju u stereoskopu, odaju utisak treće dimenzije.

Većina njegovih dela iz bečkog perioda sačuvana su i nalaze se u Zbirci fotografija Muzeja grada Beograda. Jovanović je tokom naredne četiri decenije, radeći kao slikar, litograf, dekorater i fotograf u svojim ateljeima u Beču i Beogradu, stvorio impozantno delo u rasponu od panoramskih prikaza Beča i Beograda pa do serije portreta znamenitih ličnosti srpskog društva.

Dušan Gerzic Gera
Geraothers.jpg

Dušan „Gera“ Gerzić (Beograd, 4. mart 1961 — Beograd, januar 1998) bio je srpski slikar, jedan od glavnih predstavnika novog talasa u jugoslovenskoj umetnosti. Njegova delatnost vezana je za gotovo sve grane umetnosti. Baveći se grafičkim dizajnom, fotografijom, muzikom i filmom, ostavio je trag na alternativnoj umetničkoj sceni 80-ih i 90-ih godina 20. veka.
Francuski režiser Žan-Mark Bar je 1999. godine prema jednom delu Gerzićevog života u Parizu snimio film „Ljubavnici“. Gerzića u filmu glumi Sergej Trifunović.Jedan od Gerinih najbližih prijatelja, monah Arsenije, sa kojim je jedno vreme živeo u Njujorku, 2006. godine je objavio knjigu Bog i rokenrol. U knjizi, otac Arsenije govori o svom prijateljstvu sa Gerom i o pogubnom uticaju droge koja je upropastila Gerino zdravlje.
Preminuo je u januaru 1998. godine u Beogradu.

Dušan Gerzic Gera
Pogledajte prilog 1598283
Dušan „Gera“ Gerzić (Beograd, 4. mart 1961 — Beograd, januar 1998) bio je srpski slikar, jedan od glavnih predstavnika novog talasa u jugoslovenskoj umetnosti. Njegova delatnost vezana je za gotovo sve grane umetnosti. Baveći se grafičkim dizajnom, fotografijom, muzikom i filmom, ostavio je trag na alternativnoj umetničkoj sceni 80-ih i 90-ih godina 20. veka.
Francuski režiser Žan-Mark Bar je 1999. godine prema jednom delu Gerzićevog života u Parizu snimio film „Ljubavnici“. Gerzića u filmu glumi Sergej Trifunović.Jedan od Gerinih najbližih prijatelja, monah Arsenije, sa kojim je jedno vreme živeo u Njujorku, 2006. godine je objavio knjigu Bog i rokenrol. U knjizi, otac Arsenije govori o svom prijateljstvu sa Gerom i o pogubnom uticaju droge koja je upropastila Gerino zdravlje.
Preminuo je u januaru 1998. godine u Beogradu.
Gera mi je bio drug!
Imao je bend " Žabe" sa mojim bivšim i Žikom Popovićem
Sva trojica liče po malo na žabe,svako na svoj način, iako su zgodni
A bogami sam se i ložuckala na njega :zaljubljena:
Ove tatooe je on radio
ekv-3-600x350.jpg

iiukrjJacyrYDvbbmbxXZzpZkYUUUJ4qUn9cbPM5U0alQMVLJgHEbf2hMSHE5_3gLdPB8ctBMxK-4xGtbqqOHsfVSpcb7SpqZjE7

9uA-o-zlr8O_AEU60H5P5GWb0rCjLA82VcO-9pTligWP31gz-em3mYGtC6shVtXYwuobcK_uvsgjCTFhQR7qK_a1f6aizG_uewHI1XQsgrw

Poslednja izmena:
Blagoje Moša Marjanović (Beograd, 9. septembar 1907 — Beograd, 1. oktobar 1984) bivši je srpski i jugoslovenski fudbaler.
Igrao je na poziciji centarfora i desne polutke i sa Aleksandrom Tirnanićem je sačinjavao čuvenu desnu stranu reprezentacije i BSK. Za reprezentaciju je debitovao 28. juna 1926. na prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke (2—6), u Zagrebu. Prvi put se u listu strelaca upisao 15. maja 1927. protiv Bugarske, u Sofiji kada je u poslednjih pet minuta postigao jedina dva gola na meču.
Umro je u Beogradu 1984.g.
Marjanovic-Blagoje.jpg

nadezda-stanojevic-460x0.jpg

Bila je , prva Srpkinja pedijatar, autor više knjiga iz pedijatrije, profesor Babičke škole u Beogradu. Medicinu je studirala u Petrogradu,
a u Parizu je specijalizovala pedijatriju. U Beogradu je osnovala savetovalište za majke i dispanzer za odojčad.
Rodjena je 1887godine .Bila je učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i nosilac Ordena Svetog Save V reda.

1927. godine izvršila je prvu vakcinaciju domaćom vakcinom protiv tuberkuloze (BCG).
Proizvodnju domaće vakcine započeo je doktor Milutin Ranković 1926. godine u Centralnom higijenskom zavodu.

Po završetku Drugog svetskog rata, ona je ponovo stupila u službu i postala upravnica Doma materinskog udruženja.
Odlukom Ministarstva narodnog zdravlja 1950. godine Nadežda je razrešena dužnosti upravnika, ali je ostala i dalje na radu u ovoj ustanovi,
sve do odlaska u penziju tri godine kasnije.

Nadežda Stanojević je preminula u 91. godini, 17. januara 1978. godine u Beogradu. Sahranjena je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Back