Poziva na obeležavanje genocida nad Romima u Uštici kod Jasenovca

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu 2025.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, u suradnji s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pozivaju na svečanu komemoraciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

Komemoracija će se održati u subotu, 2. kolovoza (августа) 2025. godine, s početkom u 9:15 sati, na romskom memorijalnom groblju u Uštici, u sklopu Romskog memorijalnog centra Uštica, na adresi Savska 137, 44324 Jasenovac. Na taj se datum diljem svijeta održavaju komemoracije u spomen na likvidaciju zasebnog dijela nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau u kojem je tijekom noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine posljednja skupina (група) od 4,300 Roma i Sinta odvedena u plinske komore i ubijena.

Važno je da se ljudi upoznaju sa bestijalnošću genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Treba pričati ljudima o tome, naročito mladima jer se danas u Hrvatskoj vrši revizija istorije. Umanjuju se razmeri genocida, skrivaju činjenice, rehabilituje ustaške zločince i sl.

E, tako već može, apsolutno delim mišljenje.

Snimljen je i dosta dobar dokumentarac sa još živim savremenicima tih užasa pre nekoliko godina i režiserka mi je po mami poslala i trejler koji je tu negde u dokumentaciji, no to je veliki posao, jednog dana.
Ne znam šta i gde je zapelo ali je od nekud stopirano, zanimljivo za istraživanje, vrlo.
Ali da ti ne gušim temu .

U Srbu 27. jula uopšte nije bilo ekipe RTS-a koja bi propratila događaj. Ništa nisu javili ni u informativnim emisijama. Teško da će biti i u Uštici.
Khm, kako to da formulišem, a da ostanem iole pristojna :rumenko:

'aj da probam:
- to nije bio njihov rat.

Zna se u čijoj je službi naš Javni servis, kako (im) gazda kaže.

@Gedeon, pa šta se bečiš?

Poslednji zvaničnik, Predsednik koji je odao zvanično počast stradaocima naci i ustaških zločina u Srbu i Jasenovcu je bio Tadić koji je tada odveo i majku tamo .

Posle toga niko zvanično od vlasti odavde.

Poslednji koliko toliko kulturni predsednici i s vaše i naše strane su on i onaj vaš što svira klavir i što je dolazio ovde da prošeta kroz Beograd ( stade mi mozak, kako se zove)

Da, Josipović.

Od tada i s naše i s vaše strane = potop.

1000010507.jpg

@Gedeon, pa šta se bečiš?

Poslednji zvaničnik, Predsednik koji je odao zvanično počast stradaocima naci i ustaških zločina u Srbu i Jasenovcu je bio Tadić koji je tada odveo i majku tamo .

Posle toga niko zvanično od vlasti odavde.

Poslednji koliko toliko kulturni predsednici i s vaše i naše strane su on i onaj vaš što svira klavir i što je dolazio ovde da prošeta kroz Beograd ( stade mi mozak, kako se zove)

Da, Josipović.

Od tada i s naše i s vaše strane = potop.
Prof. Josipović je jedan fini gospodin. Predsednik za peticu. Na žalost je od tada intelektualni i moralni pad na čelu države.

Back