POZIV PROTESTANTIMA ZA UJEDINJENJEM

Pazi ovako. Isusa ne odbacuje nijedan jedini pravoslavni vernik. I svaki ga prihvata u svom srcu. Medjutim, nijedan pravoslavni vernik ne drži subotu...I šta...Neće biti spašeni...

I nemoj mi te pričice za malu decu...ko odbacuje Isusa...

Pričali smo o odbacivanju subote...

A zašto hrišćanin odlučuje da ne poštuje IV Božju zapovest?

Kako mislite da se opravdate za neposlušnost?

Kada stanete pred svoga Tvorca, šta ćete mu reći...

"Moja crkva je učila..."

Imaju li takve reči vrednosti pred sudijom?

Jeste li čuli za Božje zapovesti? Jeste li ih pročitali, zapamtili i izvršili?

Rev 22:14 Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
Rev 22:15 A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž.

A где је написао да се дани броје од недеље?

ČItali ste jevanđelja?

U svim jevanđeljima piše da je nakon subote počinje prvi dan sedmice...

Mat 28:1 A po večeru subotnom na osvitak prvog dana nedelje dođe Marija Magdalina i druga Marija da ogledaju grob.

Mar 16:1 I pošto prođe subota, Marija Magdalina i Marija Jakovljeva i Solomija kupiše mirisa da dođu i da pomažu Isusa.
Mar 16:2 I vrlo rano u prvi dan nedelje dođoše na grob oko sunčanog rođaja.

Luk 23:53 I skide Ga, i obavi platnom, i metnu Ga u grob isečen, u kome niko ne beše nikad metnut.
Luk 23:54 I dan beše petak, i subota osvitaše.
Luk 23:55 A žene koje behu došle s Isusom iz Galileje, idoše za Josifom, i videše grob i kako se telo metnu.
Luk 23:56 Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu.
...
Luk 24:1 A u prvi dan nedeljni dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima;

Joh 20:1 A u prvi dan nedelje dođe Marija Magdalina na grob rano, još dok se ne beše rasvanulo, i vide da je kamen odvaljen od groba.

(to je Vukov prevod)

U svim prevodima se navodi da nakon subote počinje PRVI DAN SEDMICE...

Matthew 28:1

(BBE) Now late on the Sabbath, when the dawn of the first day of the week was near, Mary Magdalene and the other Mary came to see the place where his body was.

(CEV) The Sabbath was over, and it was almost daybreak on Sunday when Mary Magdalene and the other Mary went to see the tomb.

(Croatian IS) Po suboti, u osvit prvoga daru u sedmici, odoše Marija Magdalena i druga Marija da pogledaj grob.

(Croatian ST (KS)) Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

(Croatian E2R) U nedjelju rano ujutro Marija Magdalena i druga Marija dođu pogledati grob.

(EMTV) But after the Sabbath, at the dawning toward the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary came to see the tomb.

(ERV) The day after the Sabbath day was the first day of the week. That day at dawn Mary Magdalene and the other woman named Mary went to look at the tomb.

(ESV) Now after the Sabbath, toward the dawn of the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary went to see the tomb.

(GNB) After the Sabbath, as Sunday morning was dawning, Mary Magdalene and the other Mary went to look at the tomb.

(GNT) ᾿Οψὲ δὲ σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων, ἦλθε Μαρὶα ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία θεωρῆσαι τὸν τάφον.

(GW) After the day of worship, as the sun rose Sunday morning, Mary from Magdala and the other Mary went to look at the tomb.

(HNT) ואחרי מוצאי השבת כשהאיר לאחד בשבת באה מרים המגדלית ומרים האחרת לראות את־הקבר׃

(ISV) After the Sabbaths, around dawn on the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary went to take a look at the burial site.

(KJV) In the end of the sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

(LEB) Now after the Sabbath, at the dawning on the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary came to view the tomb.

(LITV) But late in the sabbaths, at the dawning into the first of the sabbaths, Mary the Magdalene and the other Mary came to gaze upon the grave.

(MKJV) But late in the week, at the dawning into the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary came to see the tomb.

(RV) Now late on the sabbath day, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

(Serbian DK) A po večeru subotnom na osvitak prvog dana nedelje dođe Marija Magdalina i druga Marija da ogledaju grob.

(Serbian LBc) По суботи, на освитак првога дана недеље, дођоше Марија Магдалина и друга Марија да посете гроб.

(Serbian SPc) А пошто мину субота, на освитку првог дана недјеље, дођоше Марија Магдалина и друга Марија да осмотре гроб.

(Serbian DS) A po suboti, na osvitak prvoga dana nedelje, dođe Marija Magdalina i druga Marija da vide grob.

(Serbian EC) A posle subote, u svanuće prvoga dana nedelje, dođe Marija Magdalina i druga Marija da pogledaju grob.

(Serbian SA) Posle subote, u zoru prvog dana sedmice, dođoše Marija Magdalina i druga Marija da pogledaju grob.

(Webster) In the end of the sabbath, as it began to dawn towards the first day of the week, came Mary Magdalene, and the other Mary to see the sepulcher.

Poslednja izmena:
Znaci tvrdis da se nece spasiti neko ko veruje u Isusa i veruje da je On spasitelj ako ne drzi subotu?

Odvovori ili jednostavno cuti za svagda.

Zašto hrišćani neće da poštuju IV Božju zapovest?

Kada nastupi nedeljni zakon, tada to predstavlja žig zverin - pripadnost autoritetu prve zveri...

Rev 13:3 I videh jednu od glava njenih kao ranjenu na smrt, i rana smrti njene izleči se. I čudi se sva zemlja iza zveri, i pokloniše se zmiji, koja dade oblast zveri.

(Simbol zmije je odavno jasan, ali posebno se pojašnjava u prethdnoj 12. glavi...

Rev 12:9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom.)

Rev 13:4 I pokloniše se zveri govoreći: Ko je kao zver? I ko može ratovati s njom?
Rev 13:5 I dana joj biše usta koja govore velike stvari i huljenja, i dana joj bi oblast da čini četrdeset i dva meseca.
Rev 13:6 I otvori usta svoja za huljenje na Boga, da huli na ime Njegovo, i na kuću Njegovu, i na one koji žive na nebu.
Rev 13:7 I dano joj bi da se bije sa svetima, i da ih pobedi; i dana joj bi oblast nad svakim kolenom i narodom i jezikom i plemenom.
Rev 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.
Rev 13:9 Ako ko ima uho neka čuje.
Rev 13:10 Ko u ropstvo vodi, biće u ropstvo odveden; ko nožem ubije valja da on nožem bude ubijen. Ovde je trpljenje i vera svetih.

10 BOŽJIH ZAPOVESTI = BOŽJI ZAKON

(zakon koji reguliše međusobni odnos stvorenja i STVORITELJA)

Hristova smrt je potvrdila...

NEPROMENLJIVOST BOŽJEG ZAKONA

25. Božji zakon je nepromenljiv

Kamene ploce zaveta koje je Gospod dao Mojsiju sadrzale su prema Bibliji "deset reci" [2.Moj 34:28, 5.Moj 4:13, 10:4], a tekst koji je na njima bio napisan nalazimo na dva mesta [2.Moj 20:1-17, 5.Moj 5:6-21] u nesto razlicitim verzijama. Zanimljivo, Biblija nam ne daje tacnu podelu ovih stihova na "deset reci", tako da ne znamo tacno kako je ovaj tekst na tablicama zakona bio podeljen. Problem lezi u cinjenici da Dekalog zapravo ima vise od deset zapovednih recenica:

(Ja sam Gospod Bog tvoj koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskoga.)
1. Nemoj imati drugih bogova uza me.
2. Ne gradi sebi lik rezani ...
3. Nemoj im se klanjati niti im sluziti ...
4. Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog...
5. Secaj se dana od odmora da ga svetkujes.
6. Sest dana radi, i svrsuj sve poslove svoje.
7. ...tada nemoj raditi nijedan posao...
8. Postuj oca svog i mater svoju...
9. Ne ubij.
10. Ne cini preljube.
11. Ne kradi.
12. Ne svedoci lazno na bliznjeg svog.
13. Ne pozeli kucu bliznjeg svog,
14. ne pozeli zenu bliznjeg svog...

Primetimo da Dekalog pocinje napomenom koja ne predstavlja zapovest: "Ja sam Gospod Bog tvoj koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskoga." Ocigledno, da bi ove zapovesti predstavljale "deset reci", moraju se na neki nacin grupisati tako da neke od "reci" imaju vise od jedne zapovesti. U istoriji su poznata tri nacina grupisanja: Jevrejski, Avgustinsko-Luteranski (Rimokatolicki) i Pravoslavni, a u novije vreme i razne podvarijante slicne njima.Naravno, uzalud je raspravljati koja je podela "ispravnija", jer Biblija o tome ne govori nista, a podele su ustanovljene iz prakticnih razloga - da bi verni lakse zapamtili "zapovesti", odnosno "reci". Najlogicnije je pretpostaviti da je Jevrejska podela izvorna, ako se sacuvala u njihovom predanju (Kovcegu Zaveta u kojem su se nalazile tablice se gubi trag nakon Solomonovog vremena, niti ga pominje prorok Jezekilj u svojoj viziji hrama [Jez 40-42]). Zanimljivo je da je u jevrejskoj podeli prva "rec" "Ja sam Gospod Bog tvoj...", koja ne predstavlja zapovest, nego (kako je pokazala arheologija) uobicajeni uvod bliskoistocnih ugovora u starozavetno doba - predstavljanje strana koje u ugovoru ucestvuju. Nijedna od ovih podela ne ispusta niti izbacuje ni jednu od zapovesti sa tablica zaveta, vec se radi samo o razlicitom grupisanju biblijskog teksta. Ipak se u mnogim u hriscanskim podelama uvodna recenica "Ja sam Gospod Bog tvoj..." izostavlja, verovatno zato sto sugerise da je Dekalog dat Izraelcima, dok mu Hriscani najcesce daju siri moralni smisao.

Pošto Novi Zavet jasno govori o tome da je starozavetni "zakon" ukinut i ne važi za Hriscane, da bi opravdali prenošenje odredjenih njegovih odredbi u Novi Zavet, adventisti pokušavaju da ga podele na "moralni" i "ceremonijalni". U morali zakon svrstavaju deset "zapovesti" koje je Gospod predao Mojsiju na kamenim plocama, a u ceremonijalni druge starozavetne odredbe koje su napisane u izvesnoj "knjizi zakona" koja je stavljena pored kovcega zaveta. Dalje se tvrdi da su odredbe te "knjige zakona" ukinute, a da moralni zakon (po njima, deset "zapovesti") ostaje na snazi za Hriscane. U Judaizmu takva podela zakona ne postoji.
Rec "Tora" (Zakon) na jevrejskom ima više znacenja u zavisnosti od konteksta u kojem se upotrebljava. U najužem smislu oznacava pet knjiga Mojsijevih, ali se rec "Tora" može koristiti i za celu jevrejsku bibliju (Stari Zavet - Tanakh, Pisani Zakon) ili u najširem smislu za ceo skup jevrejskih zakona i ucenja. Za Jeveje ne postoji "Stari Zavet". Knjige koje u Hriscanstvu cine Novi zavet nisu deo jevrejskog pisma. Stari Zavet nazivaju Pisana Tora ili Tanakh.
Pored pisanih dokumenata, Jevreji imaju i "Usmeni Zakon", predanje koje objašnjava znacenje knjiga, kako ih interpretirati i kako primeniti Zakone. Ortodoksni Jevreji veruju da je Bog predao Usmeni Zakon Mojsiju i da ga je on preneo drugima, sve do danas. Predanje je cuvano u usmenom obliku samo do II veka, kada je usmeni zakon prikupljen i zapisan u dokumentu koji se naziva Mišna. Tokom nekoliko narednih vekova, dodatni komentari su dodati u Mišnu i zapisani u Jerusalimu i Vavilonu. Ti dodatni komentari su poznati kao Gemara. Gemara i Mišna se zajedno nazivaju Talmud. Ovo je završeno u V veku n.e. Prakticno postoje dva Talmuda: Jerusalimski i Vavilonski Talmud. Vavilonski je obimniji i ljudi najcesce misle na njega kada pomenu Talmud.

613 Mitzvot (zapovesti)
Za Jevreje Zakon (Tora) predstavlja jedinstvenu celinu koja sadrži ukupno 613 zapovesti. Svaka zapovest je data u pisanoj formi u Pisanom Zakonu i može biti potvrdna ili zabrana. Neke od zapovesti ne mogu biti ispunjene danas, pre svega one koje se odnose na žrtve i službu u jerusalimskom Hramu (koji danas ne postoji) i krivicni zakon (pošto ne postoji teokratska država Izrael).

Judaizam uci da je Bog Jevrejima dao 613 mitzvot (zapovesti). Svih 613 zapovesti su podjednako svete, podjednako obavezujuce i podjednako rec Božija. Sve zapovesti su za Jevreje podjednako važne jer smatraju da ljudska bica, sa ogranicenim razumevanjem sveta, nisu u mogucnosti da razumeju koja je zapovest u Božijim ocima važnija. Pirkei Avot, knjiga iz Mišne, uci: "budite pedantni u ispunjavanju 'manjih' zapovesti kao što ste u 'vecim, jer ne znate koju vrstu nagrade cete dobiti za razlicite zapovesti." Još kaže: "trudite se oko 'manjih' zapovesti kao što biste oko 'najvažnijih' i cuvajte se prekršaja, jer ispunjavanje jedne zapovesti vodi vas u ispunjavanje druge, a jedan prekršaj vodi vas u drugi, i zato što nagrada za zapovest je zapovest i kazna za prekršaj je prekršaj." Drugim recima, svaka zapovest je važna, jer cak i ona koja se cini najmanjom, vodi vaš život u skladu sa Božijim željama, umesto u sklad sa našim sopstvenim.

Aseret ha-Dibrot: "Deset Zapovesti"
A šta je sa "Deset Zapovesti"? U Tori, ove reci se nikada ne nazivaju tako. U Tori, oni se nazivaju Aseret ha-D'vareem. U rabinskim tekstovima, nazivaju se još i Aseret ha-Dibrot. Reci d'vareem i dibrot dolaze od jevreske osnove "Dalet-Bet-Resh", što znaci reè, izreka ili stvar. Znaci, pravilan prevod ove fraze je Deset Izreka, Deset Izjava, Deset Objava, Deset Reèi ili èak Deset Stvari, ali ne Deset Zapovesti, što bi bilo Aseret ha-Mitzvot.

U Judaizmu " Aseret ha-Dibrot" nisu posebne zapovesti, nego kategorije, odnosno klasifikacija zapovesti. Svaka od 613 zapovesti može se svrstati u jednu od tih deset kategorija, manje ili više oèigledno. Na primer, zapovest da se na šabat ne radi ocigledno spada u kategoriju secanja dana šabata i ocuvanja njegove svetosti. Zapovest o postu na praznik Yom Kipur takodje spada u tu kategoriju, što nije tako ocigledno: svi praznici su u nekom smislu šabat i tu spadaju sve zapovesti koje se odnose na osvecenje vremena. Dakle, u Judaizmu ne postoji bilo kakva podela zakona, pa cak ni "Deset Zapovesti".

Kome je namenjen Zakon?
Judaizam uci da Tora važi samo za potomke Izraela, odnosno za ljude koji su preko Mojsija primili zakon na gori Sinaju. Za druge narode važi Nojev Zakon koji je Noje primio od Boga nakon potopa, a zbog toga što su svi narodi potomci Nojevi. Nojev Zakon sadrži sedam zapovesti, medu kojima nema subote. Interesantno, ove zapovesti se primenjuju "blaže", jer ne-jevreji nemaju "Usmeno Predanje" koje ce im pomoci da bolje razumeju zakon. I najvažnije, po Judaizmu, ne-jevreji ce se spasiti držanjem samo Nojevog zakona, nema potrebe da drže bilo šta od Mojsijevog. Cak šta više, neznabošca koji se odluci da postane Jevrejin (to je moguce tako što ce proci katehizam, obrezanje i sve obrede), rabini su, po Talmudu, dužni da tri puta obeshrabre u tom pokušaju, jer se smatra da time sebi zapravo uzima veci teret.

Nisi ukapirao. Postoje 10 zapovesti koje su zapisane u knjizi i 10 zapovesti na kamenim plocama. Ono sto citiras su iz knjige. U knjizi je opsirniji tekst a na plocama kraci, koji se koncentrise samo na 10 zapovesti. Tako tvoje zbrajanje jabuka i krusaka moze da upali kod neupucene kao sto je kod tebe upalilo.
Osim toga lepo sam ti rekao da ne spamujes temu jer tema nisu 10 zapovesti niti ucenja bilo koje crkve.

tema nije otkrovenje, nego povratak protestanata pod papinske skute...jesi li uopšte pogledala video?
povezivanje tog čina sa otkrovenjem je adventistička paranoja.

X puta sam preslusala video :lol:

Ne vredjaj - to je proreceno u Otkrivenju !!

Pastor koji komentarise je jedan od vodecih adventistickih pastora - divni Doug Batchelor.

Sto se tice OVE tematike bih ti savetovala : Ne vataj se u kolo , jer neces moci da igras, bill :bye:

Pa da znas sta tamo pise, bilo bi ti bitno .

Тема је да ли ће се једна хришћанска групација ујединти са другом. Много битно.

- - - - - - - - - -

Sto se tice sinoc....
Poceo si da vredjas, a ja sam otisla bez pozdrava samo zato sto mi se baterija na telefonu potpuno ispraznila,
i sam se ugasio....
A ti si vec sasuo gomilu uvreda.

Zbog toga neces dobiti odgovore na svoja postavljena pitanja ~~~~~

barem ne od mene :bye:

Nije on sasuo gomilu uvreda, nije lepo da opet lažeš.
Temu si napustila u momentu kada ti je postalo jasno da ne možeš da lažeš jer sve što si izjavila stoji zapisano.
Ti zamišljaš da si profesor na univerzitetu pa je nekome baš toliko stalo do tvojih odgovora :roll:

Nije on sasuo gomilu uvreda, nije lepo da opet lažeš.
Temu si napustila u momentu kada ti je postalo jasno da ne možeš da lažeš jer sve što si izjavila stoji zapisano.
Ti zamišljaš da si profesor na univerzitetu pa je nekome baš toliko stalo do tvojih odgovora :roll:

Nije sasuo gomilu uvreda, mozda samo krenuo sa vredjanjem.....
A nije se zapitao, da li sam u mogucnosti da odgovorim itd.... drugi oblici kulturnog ponasanja :aha:

Pa naljutio se kada mu ni SDG ni ja nismo odgovorili- zasto je ubijeno x xxx xxx pravoslavaca u 20. Veku ? ^^

Sto se tice sinoc....
Poceo si da vredjas, a ja sam otisla bez pozdrava samo zato sto mi se baterija na telefonu potpuno ispraznila,
i sam se ugasio....
I tako se sam ugasio a ti sa ove teme ladnoprešla ...ovde...

Prvi slucaj je - prepoznavanje. Dobar pocetak.Ali ne i garant dobrog razvoja veze nadalje.. postoji jos faktora.

Drugi sluchaj je kada neko od partnera izadje iz "zone komfora" ljubavi.... i obrati se onom drugom - bez ljubavi :)

Zar stvarno bivaš u uverenju da smo svi ovde onako blago retardirani i da takva tvoja priča može da prodje...

A ti si vec sasuo gomilu uvreda.
Zbog toga neces dobiti odgovore na svoja postavljena pitanja ~~~~~
barem ne od mene :bye:

Nisam primetio da je Red zmaja napisao jednu jedinu uvredu upućenu tebi. E ako pod uvredom podrazumevaš kada se napiše nešta što ne odgovara tvom učenju...onda bi proizilazilo da sam te i ja vredjao i to...poprilično.

I da te pitam. Da li si sada srećna...Nema Pravednog na ovoj temi...A verovatno ću i ja nakon nekoliko postova nestati sa ove teme da budeš maksimalno srećna...

Mat 21:23 Isus uđe u Hram, a dok je učio narod, priđoše mu prvosveštenici i starešine naroda i upitaše: "Kojom vlašću ovo činiš i ko ti je dao tu vlast?"
Mat 21:24 "I ja ću vas nešto upitati", reče im Isus, "pa ako mi odgovorite, reći ću vam kojom vlašću ovo činim.
Mat 21:25 Odakle je bilo Jovanovo krštenje? Sa neba ili od ljudi?" A oni počeše o tome da raspravljaju među sobom, govoreći: "Ako kažemo: 'Sa neba', on će reći: 'Zašto mu onda niste verovali?'
Mat 21:26 A da kažemo: 'Od ljudi', plašimo se naroda jer Jovana svi smatraju prorokom."
Mat 21:27 Zato mu odgovoriše: "Ne znamo." Tada im on reče: "Onda ni ja vama neću reći kojom vlašću ovo činim."

Back