Poziv na čitanje i diskusiju - Galeb Džonatan Livingston

DOC HOLLIDAY

Legenda
Poruka
73.855
Dobro veče,

Nakon male ali vrlo konstruktivne rasprave u kavani (a gde drugde jel :lol:),
došli smo do zaključka da bi svi (ili većina) trebala pročitati neku određenu knjigu i onda malo da pričamo i diskutujemo o istoj.
Jednoglasno na današnjoj sednici Lori, Lunja i ja smo izglasali da prva knjiga bude Galeb Džonatan Livingston.
Ostali su opravdano buili odsutni ali kvorum smo imali i održali smo glasanje.
Diskutujemo par nedelja ili mesec dva o datoj knjizi, poukama iz iste, osećanjima koja nas vežu za nju...
Jednom rečju sve vezano za knjigu...Za sve ostalo ima kavana :lol:
Daklem za recimo novembar i decembar to je moj dobar drugar Galeb Džonatan Livingston.

Neka slična tema postoji ....
https://forum.krstarica.com/threads/citalacki-klub-poziv-na-citanje.195350/
O Sveti Podrumije ako misliš da ih treba spojiti spoji ih i da sve bude u jednoj.
Možda naziv teme može da se menja prena knjizi koja je trenutno aktuelna.
I okvirno se unese vremenski period.

Pročitah je ponovo večeras po ko zna koji put.
Nisam je čitao ima skoro decenija.
Po meni knjiga za uzrast 7 - 77.
Za decu zabavna knjiga o nevaljalom, buntovnom Džonatanu koji je hteo više i bolje.
Za nas koji smo malo odrasli, naizgled lagano štivo ali ispod površine mali psihološki roman koje tera na razmišljanje

Mali citat iz iste
"Galeb koji leti najviše vidi najdalje"

Ovo me podsetilo na jednu izjavu koja otprilike glasi - Što je jača svetlost sveće, veća je granična površina sa mrakom.

Da nije bilo ljudi koji su bili drugačiji, drugačije razmišljali, radili ....mi bi smo i dalje bili u kamenom dobu.

Ja obecah veceras da cu je ponovo. Bilo bi grehota da pisem na bazi uspomena od pre 20tak godina :)
Ako ne stignem danas, sutra cu svakako :)
Vidi, može i tako, napišeš večeras na bazi uspomena a sutra pišeš taze kada je pročitaš :lol:
Da sam tako pisao verovatno bih po sećanju napisao da je to bio Galeb koji je bio drugačiji od ostalih i koji je voleo da leti.
Sve ostalo jock :zcepanje:

Pojedinac koji je zbog svojih ideala izopšten iz društva nije klonuo duhom nego je nastavio da stvara,
da ide svojim putem i vrati se kao pobednik.
Nije bitno da bude neki veliki i poznati čovek, ima u našem okruženju mali milion ljudi koji ili tako hoće ili silom prilika moraju da budu izvan stereotipa.
Pogledajmo samo muzičku scenu. Znam nekoliko odličnih bluz umetnika koji nikada nisu hteli da se odreknu svojih ideala i želje za boljim,
ma kolike im novce nudili svadbarski orkestri. Mada znam i one koji su poklekli količini novca :mrgreen:

Po meni jedna od poruka knjige je da trebaš uvek, ali uvek razmišljati svojom glavom...

Ja sam čitao knjigu pre dvadeset osam godina, za vreme rata, i na mene je tad ostavila izuzetno jak utisak. Kasnije sam ju u par navrata imao u rukama, prevrtao, nešto pročitao i uvek se pomalo iznenadio kako mi je njena mudrost izgledala površna i sa čim sam se u neko mlađe doba oduševljavao. Galeb Džonatan Livingston je za mene ostala knjiga koja najbolje pristaje u to doba kad čovek tek izlazi u svet odraslih i kad polako otkriva nove svetove. Kasnije, sav taj istraživački duh koji izvire iz glavnog junaka knjige (nema džabe prezime Livingston) pokrije prezasićenost srednjih godina, predaja pred novim izazovima i umor od života

. Kasnije, sav taj istraživački duh koji izvire iz glavnog junaka knjige (nema džabe prezime Livingston) pokrije prezasićenost srednjih godina, predaja pred novim izazovima i umor od života
Ovo je tako lepo, jednostavno i istinito receno. Kad je covek mlad, nista mu nije tesko, nista mu ne izgleda nemoguce ni padovi, ni rane, ma nista.
Vidi, može i tako, napišeš večeras na bazi uspomena a sutra pišeš taze kada je pročitaš :lol:
Da sam tako pisao verovatno bih po sećanju napisao da je to bio Galeb koji je bio drugačiji od ostalih i koji je voleo da leti.
Sve ostalo jock :zcepanje:

Pojedinac koji je zbog svojih ideala izopšten iz društva nije klonuo duhom nego je nastavio da stvara,
da ide svojim putem i vrati se kao pobednik.
Nije bitno da bude neki veliki i poznati čovek, ima u našem okruženju mali milion ljudi koji ili tako hoće ili silom prilika moraju da budu izvan stereotipa.
Pogledajmo samo muzičku scenu. Znam nekoliko odličnih bluz umetnika koji nikada nisu hteli da se odreknu svojih ideala i želje za boljim,
ma kolike im novce nudili svadbarski orkestri. Mada znam i one koji su poklekli količini novca :mrgreen:

Po meni jedna od poruka knjige je da trebaš uvek, ali uvek razmišljati svojom glavom...
Uh uh pa tako nekako i meni. Znam da sam mu odmah procitala i sve ostale knjige :)

... sa verom u sebe nikada ne odustajati i ne dozvoliti da te proguta okruzenje. Ne biti konformista, biti svoj... i biti srecan.

Ovi je na bazi uspomena od pre.... mnogo godina. ☺

"Mi možemo da se izdignemo iz neznanja, i uvidimo da smo umešna, inteligentna, savršena stvorenja. Mi možemo da budemo slobodni! Možemo da naučimo da letimo! Budućnost mu se osmehivala."

"Sve što je nekad želeo Jatu, ostvario je sam za sebe; naučio je da leti i nije tugovao zbog cene koju je za to morao da plati. Džonatan Galeb je otkrio da su dosada i strah i bes razlozi zbog kojih galebovi žive tako kratko, a kako ih se on oslobodio, proživeo je zaista dug život."

""Da bi leteo brzinom misli, i to bilo kuda", izgovorio je, "treba da počneš od spoznaje da se već tamo nalaziš...""
"Raj nije mesto, niti vreme. Raj je stanje savršenstva.""

jonathan-livingston-seagull-meme.jpg

Procitah je ponovo kasno uvece. Moram priznati da mi je prvi put ostavila veci utisak, ipak je to bio prvi put :)

Ne znam zasto su razdvojili knjigu u 3 dela.
Prvi deo odrastanje, drugi deo spoznaja, treci deo deljenje ?

Ono cega se nisam uopste secala je da mentori i ucenici imaju veliki udeo u knjizi.
Mozda to ima veze i sa tim da dela vise vrede od reci?
Mentori se cesto srecu u knjigama spiritualnog tipa.Da li bi i Dzonatan bio to sto je da nije sreo mentora Salivena?
Da li je Saliven mentor uopste ili projekcija njega samog pa je to ustvari monogol umesto dijaloga?

Meni je sada na drugo citanje generalna pouka da nas rodjenje ne opredeljuje, da ne treba da nas ogranicava gde smo rodjeni, kakvi, pod kakvim okolnostima i da sve sto nam treba za promene vec nosimo sami u sebi.

"Mi smo stvoreni samo da jedemo i opstanemo sto duze mozemo" - jato
Razlozi zasto se kratko zivi - dosada, strah i bes.
Da se dostigne savrsenstvo u onome sto se najvise voli. - Da li svako zna sta najvise voli i ima strast u zivotu? Prema zivotu?

"Ako ne naucis nista, naredni zivot je isti kao sadasnji, ista ogranicenja i iste teskoce koje treba savladati"
Spominje se da nekima treba hiljadu zivota, to moze biti i hiljadu padova, hiljadu lekcija, hiljadu ponavljanja, hiljadu gresaka.
No ako se ne nauci nista, ne promeni nista, sve ce ostati isto.

"Ne veruje ocima, njihove mogucnosti su ogranicene"

Zavrsava se sa Flecerom gde on kriticki gleda novu grupu ucenika. Medjutim kako je sagleao njihovu pravu prirodu zavoleo ih je sve.

Tako ukratko, ne mogu sada vise :D

Dobro a sto tako mislis? Sta ti se svidelo, sta ne? Opsti utisak?
Sviđa mi se poruka, da nas ono što jesmo, kakvi se rodimo, ne determiniše, da se ograničenja i nedostaci mogu savladati ako se to želi.
S druge strane onaj moj pesimistični deo kaže kako je to sve pomalo naivno, pripovetka me podseća na popularnu psihologiju, odnosno self-help literaturu, prema kojoj imam otklon.

Pročitao je i ja jutros, takođe moram da priznam po prvi put kao i Trust.
Mislim da bi mi se svakako više dopala da sam je ranije čitao, ovo je jedna od knjiga koje treba pročitati rano.
Šoknut sam :huh:

Na mene svaki put ostavi isti utisak, i pre koju deceniju kada sam je čitao i između decenija i sada.

Procitah je ponovo kasno uvece. Moram priznati da mi je prvi put ostavila veci utisak, ipak je to bio prvi put :)

Ne znam zasto su razdvojili knjigu u 3 dela.
Prvi deo odrastanje, drugi deo spoznaja, treci deo deljenje ?

Ono cega se nisam uopste secala je da mentori i ucenici imaju veliki udeo u knjizi.
Mozda to ima veze i sa tim da dela vise vrede od reci?
Mentori se cesto srecu u knjigama spiritualnog tipa.Da li bi i Dzonatan bio to sto je da nije sreo mentora Salivena?
Da li je Saliven mentor uopste ili projekcija njega samog pa je to ustvari monogol umesto dijaloga?

Meni je sada na drugo citanje generalna pouka da nas rodjenje ne opredeljuje, da ne treba da nas ogranicava gde smo rodjeni, kakvi, pod kakvim okolnostima i da sve sto nam treba za promene vec nosimo sami u sebi.

"Mi smo stvoreni samo da jedemo i opstanemo sto duze mozemo" - jato
Razlozi zasto se kratko zivi - dosada, strah i bes.
Da se dostigne savrsenstvo u onome sto se najvise voli. - Da li svako zna sta najvise voli i ima strast u zivotu? Prema zivotu?

"Ako ne naucis nista, naredni zivot je isti kao sadasnji, ista ogranicenja i iste teskoce koje treba savladati"
Spominje se da nekima treba hiljadu zivota, to moze biti i hiljadu padova, hiljadu lekcija, hiljadu ponavljanja, hiljadu gresaka.
No ako se ne nauci nista, ne promeni nista, sve ce ostati isto.

"Ne veruje ocima, njihove mogucnosti su ogranicene"

Zavrsava se sa Flecerom gde on kriticki gleda novu grupu ucenika. Medjutim kako je sagleao njihovu pravu prirodu zavoleo ih je sve.

Tako ukratko, ne mogu sada vise :D

Odlična analiza :D

Koliko god važno je da s enešto dobro nauči - možda je još važnije da s eto znanje na pravi način prenese na buduća pokolenja :D

Sviđa mi se poruka, da nas ono što jesmo, kakvi se rodimo, ne determiniše, da se ograničenja i nedostaci mogu savladati ako se to želi.
S druge strane onaj moj pesimistični deo kaže kako je to sve pomalo naivno, pripovetka me podseća na popularnu psihologiju, odnosno self-help literaturu, prema kojoj imam otklon.
Pa može se reći da ima nešto utopiskog u njoj.
Ali kada je nastala i nije bilo popularne psihologije...
Je rako letiš zašto bi smao nebo bilo granica....

Jedan mali primer
Meščerski i Cioklovski su postavili jednačine raketne tehnike skoro vek ranije nego što su ljudi leteli u kosmos.
U to vreme paaa recimo 90% populacije nije ni znalo da čita a kamoli da razume....
D ali je teorija bila osporavana u naučnim krugovima jeste.....Ali vreme je pokazalo da su bili u pravu....
To što stade nije u stanju da shvati nešto nije toliko problem.
Problem je što ni ne želi da prihvati drugo mišljenje, nego zaslužni drugovi članovi ne žele da izgube uticaj.

Back