Pozitivni i negativni aspekti društvenih mreža

Zapravo, društvene mreže su nastale kao društvene, a sada su uglavnom samopromocija i glupost. Naročito mreže na kojima se kače samo slike, što je samo narcizam i ništa drugo. Generalno, to kad mi neko kao razlog da povezanost sa familijom ili ne znam kim, pa zemljače imaš telefon, video poziv, vibere, wa i slično... Izgovori samo i ništa drugo.

A mislim da su ljudi jako prsli pod uticajem lajkova i gluposti, valjda osokoljeni time "pa mene lajkuje 100 ljudi, vidiš da sam riba/frajer" i onda se mnoooogo precene, ali baš.

Odgovorio mi je da na forumu kanališe sve negativne emocije i stvari koje postoje u privatnom i poslovnom životu. Njegov odgovor je bio, parafraziram " Kad uđem na forum posvađam se sa forumašima X, Y i Z i osećam se mnogo bolje nakon tih svađa. U stvarnom životu nikada se nije svađao.

Teško je poverovati da osoba koja se u životu nije posvađala, to radi samo u virt. svetu.
Nije nemoguće, ali lično u to ne verujem.

Osim toga, ne znam ko više i u tragovima poslednjih misli pomisli da postoji ikakva anoninmnost onog trenutka kad se uključimo na internet, a o mrežama da i ne pričam?
Niko.
Mi ovde ne pišemo imenom ili prezimenom, ali sam sigurna, koga je baš zainteresovalo, saznao je, da ne govorim o našem dobrovoljnom davanju ličnih informacija putem pp, a neću ni pominjati cirkulisanje informacija.Pa i toga smo svesni i opet dobrovoljno, delimo ponešto ili sve o sebi.

Mislim da još dobro kontrolišem šetnju matrixom.
Anonimna nisam, osim ako ću da lažem da nikom nisam rekla reč o sebi i da sve što ste slučajno saznali, nipošto nije istina.
Mislim, ja ću svakako poricati, čisto iz inata :mrgreen: , no čak ni lepi inat, ne umanjuje činjenice.

Forum je za sve frustrirane ljude bezbedno mesto.
Ovde možeš da uvrediš bilo koga...da kažeš bilo šta...
i da eventuelno "popiješ ban"...
Niko te neće ošamarati. Nećeš dobiri metak u tijelo. Neće te zgaziti autom.
A sigurno te niko neće ni oteti i zatočiti u nekoj tamnici.
Pored svega toga, valjalo bi se setiti ipak, bar ponekad...
Forum jesu digitalne nule i jedinice...ali iza njihi su živi ljudi.

Dodala bih da smo, bilo pod pseudonimom, ili imenom i prezimenom, uvek i svugde mi.Dakle, onakvi kakvi u suštini jesmo, osim što se lošije osobine jače i lakše vide u virt. svetu.
U nekim počecima susretanja sa društvenim mrežama, zaključila sam da bih osobu koju smatram u privatnom životu bliskom, i pomislim da je dobro poznajem, poslala nekako na društvene mreže i posmatrala.Iznenadili bismo se šta i koliko ne znamo...

Teško je poverovati da osoba koja se u životu nije posvađala, to radi samo u virt. svetu.
Nije nemoguće, ali lično u to ne verujem.

Osim toga, ne znam ko više i u tragovima poslednjih misli pomisli da postoji ikakva anoninmnost onog trenutka kad se uključimo na internet, a o mrežama da i ne pričam?
Niko.
Mi ovde ne pišemo imenom ili prezimenom, ali sam sigurna, koga je baš zainteresovalo, saznao je, da ne govorim o našem dobrovoljnom davanju ličnih informacija putem pp, a neću ni pominjati cirkulisanje informacija.Pa i toga smo svesni i opet dobrovoljno, delimo ponešto ili sve o sebi.

Mislim da još dobro kontrolišem šetnju matrixom.
Anonimna nisam, osim ako ću da lažem da nikom nisam rekla reč o sebi i da sve što ste slučajno saznali, nipošto nije istina.
Mislim, ja ću svakako poricati, čisto iz inata :mrgreen: , no čak ni lepi inat, ne umanjuje činjenice.
Mene zabavlja sto nekim ponasanjem ovde dovodim u zabludu lose osobe i do usijanja,pokazivanja pravog lica i tracarenja,tacno znam od koga moze sta da se cuje i prosiri, jer ne mogu da zadrze u sebi od besa informacije ,sve usplahireni dodju da istresu nesto ne bi li presli u verbalnu prednost ili bili primeceni

Mene zabavlja sto nekim ponasanjem ovde dovodim u zabludu lose osobe i do usijanja,pokazivanja pravog lica i tracarenja,tacno znam od koga moze sta da se cuje i prosiri, jer ne mogu da zadrze u sebi od besa informacije sve usolabireni dodju da istresu nesto ne bi li presli u verbalnu prednost ili bili primeceni

Ne znam koliko ti znači moje mišljenje, koje ruku na srcu nije bitno, ali ti si meni jedan od, više nego korektnih i ok likova.
I uvek se ovamo nasmejem kad te čitam i vidim kad si raspoložen da se glupiraš.
A ljudi k'o ljudi...uvek nekome nešto ne odgovara, a o shvatanju neću ni pisati.
Samo ti ostani takav :kpozdrav:

Ne znam koliko ti znači moje mišljenje, koje ruku na srcu nije bitno, ali ti si meni jedan više nego korektnih i ok likova.
I uvek se ovamo nasmejem kad te čitam i vidim kad si raspoložen da se glupiraš.
A ljudi k'o ljudi...uvek nekome nešto ne odgovara, a o shvatanju neću ni pisati.
Samo ti ostani takav :kpozdrav:
Zaista mi znaci, kad se eto nismo nesto susretali ali steknes normalan utisak,ima ih dosta pritajenih kojima se nisam nigde zamerio ali tako nekom prilikom imaju potrebu da kazu negativno misljenje nicim izazvano,e takvi traze paznju uopsteno na misice komentarima,nikog prvi nisam cacno ali kad mi stanu na zulj bez razloga mogu mnogo da se zabavljam tovareci ih

Pozitivna je to što imaš svet i ljude na dlanu, ne samo sebi bliske nego uopšteno gledano. Bar je tako bilo dok sam bio aktivan na društ. mrežama, skoro sam ih opet batalio... negativna je ta iluzija koju ljudi stvaraju, koliko puta mi se desilo da neku devojku sa fejsa vidim uživo i to su fizički potpuno različite osobe, mada su fejsbuci i instagrami ipak nešto pouzdaniji od foruma po pitanju realnih reakcija i postupaka, jer ljudi često pišu pod full imenom i prezimenom pa imaju odgovornost. Ali čak i tad mnogi glume nešto, nisu spontani nego stvaraju neku iluziju, neku sliku samih sebe...

Pozitivna strana je možda i brža socijalizacija, tj. ljudi koji su socijalno napredni i aktivni se lako dogovore gde da se vide preko društvenih mreža i one pojačavaju socijalni kontakt iz domena realnosti. Mislim da sve zavisi od tipa ličnosti - ako si socijalno aktivan i jak društvene mreže su ti plus i jak podsticaj, a ako si outcast onda si u problemu jer nema nikog da te podrži na fejsu, instagramu...

Forumi su nastali mnogo pre društvenih mreža. Možemo da diskutujemo i o dobrim i lošim stranama foruma ( ne konkretno ovog našeg već svih foruma koji još postoje ).

Ne znam da li sam zavisnik jer pravim pauze, apsitiniram kada je net u celini u pitanju.

Da li forumi pomažu kada je u pitanju samopouzdanje?

Zašto burno reagujemo kad neko napiše nešto suprotno našem stavu o nekome ili nečemu?
Forum je ok. Jedna od dobrih strana, posebno za zatvoren tip ljudi je što mogu da iskažu svoje mišljenje i da ih neko čuje (pročita). U RL dominira tip razgovora hihihi, ja pa ja ili su sagovornici sujetni, agresivni, ne možeš da kažeš ono što želiš jer ih zanima da saslušaju ikog osim sebe.

Što se tiče samopouzdanja ne znam, nemam ni manjak ni višak samopouzdanja tako da i mene to zanima.

Ja ne reagujem burno ali imam običaj da izironišem i isprovociram ako vidim neiskrenost, patetiku i glupost jer za to nemam strpljenja za politički korektan njanjav pristup.

Pogledajte prilog 1462880

Ljudi su socijalna bića. Kvalitet našeg društvenog života je aspekt koji se značajno odražava na naše mentalno zdravlje i osećaj sveopšteg zadovoljstva i ispunjenosti. Nasuprot tome, kada potrebu za društvom ne zadovoljavamo na adekvatan način, otvaramo vrata stresu, anksioznosti, usamljenosti, osećaju bezvrednosti, odbačenosti, depresivnosti.

Većina ljudi u današnje vreme, kako mlađe tako i starije generacije, korisnici su društvenih mreža. Međutim, društvene mreže su ,,mač sa dve oštrice’’. Komunikacija u virtuelnom prostoru nudi određene prednosti, ali ne može biti, niti se treba shvatati kao zamena za neposredni kontakt – oči u oči. Šta više, istraživanja pokazuju da što smo umreženiji, to smo usamljeniji. Dakle, što više vremena posvećujemo ovakvom načinu komunikacije, bez obzira na to što imamo veliki broj online prijatelja i pratilaca – veća je verovatnoća da ćemo se osećati nesrećno, nezadovoljno, anksiozno i/ili depresivno.

Ukoliko se pronalazite u ovome, vreme je da menjate svoje navike. U daljem tekstu pročitajte koji su to aspekti gde možete izvući najbolje iz upotrebe društvenih mreža, a šta je to što bi trebalo da minimizirate i u vezi sa čim da budete oprezni.

Pozitivne strane upotrebe društvenih mreža

Održavanje kontakata sa prijateljima i članovima porodice koji žive u drugom gradu, državi, kontinentu.
Društvene mreže su nam omogućile da sa svojim bližnjima koji su nam fizički daleko komuniciramo brzo, lako i bez skupih telefonskih poziva, te da tako sprečimo da se od njih distanciramo i održimo bliskost. Video pozivi su dodatna pogodnost u tom smislu – komunikaciju čine sličnijom komunikaciji uživo. Takođe, društvene mreže su nam pružile priliku da potražimo poznanike sa kojima smo davno izgubili kontakt.

Povezivanje i upoznavanje sa osobama sličnih interesovanja. S obzirom na to da društvene mreže pružaju mogućnost formiranja ličnog profila do najsitnijih detalja, to je povećalo šansu da se povežemo sa ljudima iz različitih delova sveta na osnovu zajedničkih interesovanja. U tome dodatno pomažu grupe i stranice kojima se možemo priključiti ili ih formirati. Ovako ostvarena poznanstva mogu i izaći iz viruelnog prostora te postati prava, neposredna.

Prezentovanje kreativnosti i stvaralaštva. Društvene mreže su mnogim ljudima omogućile da svoje stvaralaštvo predstave široj populaciji nego što je to ranije bio slučaj. Njihova poezija, proza, umetničke fotografije, stripovi, zanimljivi video klipovi, izrada nakita, odeće, proizvodnja domaće hrane i slično sada lakše nalaze put do krajnjih korisnika.

Virtuelne grupe podrške. ,,Umrežavanje’’ je pružilo mogućnost mnogim ljudima sa različitim vrstama problema da se međusobno povezuju, te da jedni drugima pružaju pomoć i podršku. Posebno su značajne zajednice za podršku osobama sa mentalnim poremećajima. Ovo je prednost naročito za one osobe koje nemaju oslonac u svom najbližem okruženju i koje se kroz ovaj način komunikacije, čitajući iskustva drugih, mogu osnažiti i za obraćanje stručnom licu.

Dostupnost informacija. Vesti se dele nikad brže i jednostavnije, a javnost ima mogućnost da se informiše iz različitih izvora. Sa pojavom i ekspanzijom društvenih mreža postalo je jednostavnije i tražiti i dobiti pomoć po pitanju različitih stvari – ako ste izgubili ili pronašli nečiji novčanik ili kućnog ljubimca, ako je potrebno da dođete do davalaca određene krvne grupe i slično postoje zajednice gde to možete oglasiti i uz pomoć kojih će to doći do velikog broja ljudi.

Dostupnost edukativnog materijala. Postoje brojne zajednice za razmenu različite vrste literature koje Vam mogu pomoći da značajno umanjite vreme potrege za nekom knjigom, udžbenikom, i slično.
Negativne strane upotrebe društvenih mreža

Uticaj na samopouzdanje. Kroz mnoga istraživanja dokazano je da se neadekvatna i prekomerna upotreba društvenih mreža može značajno odraziti na samopouzdanje, naročito na samopouzdanje mladih osoba koje su još u procesu formiranja svog identiteta. Međutim, čak i kada smo svesni da je ono što vidimo ulepšana slika nečijeg života ili samo određeni segment a ne celina, nije lako odupreti se poređenju, koje vodi u zavist, osećaj nezadovoljstva sopstvenim životom i slično.

Ovde pročitajte detaljnije o tome kako društvene mreže mogu pogodovati javljanju i održavanju osećaja nesigurnosti.

Socijalna izolacija i otuđenost. Osobe koje prekomerno upotrebljavaju društvene mreže, za koje se može reći i da imaju razvijenu zavisnost od istih, u povećanom su riziku da se izoluju od svojih neposrednih kontakata jer virtuelni svet počinje da im bude privlačniji, komforniji, što otvara polje za anksioznost, depresiju i druge emocionalne probleme. Takođe, vremenom se može uočiti i deficit u njihovim socijalnim veštinama. Čest je prizor da ljudi koji dok sede zajedno ne pričaju međusobno već gledaju u mobilne telefone i dopisuju se sa nekim drugim.

Anksioznost i depresija. Kao što smo prethodno već naveli, kontakt ,,lice u lice’’ je nezamenljiv i to je ono što društveni život čini protektivnim faktorom za mentalne poremećaje. Kada se akcenat stavlja na online komunikaciju – osoba je u riziku da razvije neki od ovih poremećaja.

,,Strah od propuštanja nečeg’’. Zavisnost od društvenih mreža kod osobe koja je razvila istu stvara osećaj da ako nije non-stop online i u toku sa objavama drugih ljudi koje poznaje ili ne poznaje, sa komentarima koje dobija na svoje objave i fotografije, ako ne isprati gde se ko prijavio i slično – da će nešto važno propustiti. Iz toga sledi kompulzivno danonoćno listanje društvenih mreža, što se može odraziti na kvalitet sna, zapostavljanje obaveza, pažnju i koncentraciju kada je potrebno fokusirati se na nešto drugo.

Promovisanje narcizma. Društvene mreže su prostor u kome je veoma jednostavno plasirati idealizovanu, grandioznu sliku sebe, i isto tako naći publiku koja će svojim lajkovima, komentarima i slično sve to podržati.

Ovde pročitajte detaljnije o tome kako društvene mreže neguju narcizam.

Cyber nasilje. Društvene mreže su pogodno tlo i za različite vrste nasilja. Žrtve vršnjačkog nasilja, na primer, u velikom broju slučajeva izjavljuju da se isto vrši ne samo u školi ili u kraju u kom žive već i putem društvenih mreža – objavljivanjem tračeva i laži o njima, fotografijama i uvredljivim komentarima, upućivanjem pretnji, izbacivanjem iz grupa, i slično.

Možemo da zaključimo da je, kao i u većini drugih životnih segmenata, odgovor na pitanje ,,Šta je najbolja preporuka, kako se postaviti?’’ – umerenost. U nekim od narednih tekstova bavićemo se detaljnije temom kako prepoznati zavisnost od društvenih mreža i kako prevenirati istu.

Mr Anđela Zlatković

specijalni pedagog i KBT savetnik

Preneto sa sajta https://www.vaspsiholog.com/2020/10/pozitivni-i-negativni-aspekti-drustvenih-mreza/

Svi mi, u manjoj ili meri koristimo društvene mreže. Neko je zavisnik od društvenih mreža i interneta, neko pravi pauzu u korišćenju interneta i društvenih mreža..

Da li postoji neki balans između stalne prisutnosti na društvenim mreža i pauze u korišćenju interneta?

Kako vi koristite društvene mreže, umereno ili ste zavisnik?

- Ja se trudim da budem u nekoj sredini, mada s vremena na vreme "pobegnem" i nema me po 10, nekad i 12 dana na netu.

Потпуни сам зависник од истих.

Back