Povratak Kosova - sta Srbi zaista zele?

Prvo, mi uopste nismo sigurno koliko zapravo ima Albanaca na Kosovu. Drugo, ako ih ima toliko to znaci da bi predstavljali znacajan faktor i da bi imali mozda premijersko mesto u vladi Srbije. Trece, nas stav generalno na nivou nacije govori o tome da mi ne hajemo za Kosovo izuzev onog u kafani ili na tribinama. Vreme prolazi, narod se uljuljakava na pricu da Kosova nema i ako se ovako nastavi jos desetak godina, o tome nece niko vise ni razmisljati i Kosovo ce postati nesto poput CG. Mozda bi se i zadovoljili da imamo neka prava za manastire i crkve, neku upravu, nesto, ali to je sve. O tome najbolje govori cinjenica da Srbi nisu spremni na, recimo, teroristicke akcije protiv albanske policije, i takozvanih snaga bezbednosti, na nacin kako su to radili Albanci devedesetih.Ne samo da na to nisu spremni, vec aktivno ucestvuju u vladi, priznaju himnu, ustav, institucije, kako Albanci nikada nisu. U svemu tome naravno doprinosi sama drzava Srbija. U slucaju nekog rata, proveli bi se lose. Kod nas vazi prica da bi to zavrsili za 24 sata, ali u realnosti ne bi islo tako lako. Motivisaniji su od nas, branili bi tu otetu teritoriju, obucavani godinama i zadojeni propagandom za ovih 26 godina da je to njihovo i da bi svaki potez Srbije bio agresija. Kod nas se vodila suprotna kampanja.
Зато што нико не стоји иза њих. Шиптари их овако шиканирају и ником ништа. Ко диже глас у заштиту Србе? Та ***ена ЗСО није формирана и, кога заболе? Не би ме изненадило да је жвалега пристао да се то само формално потпише како би се "жаба лакше скувала", унапред знајући да од тога нема ништа.

Milošević je pre svega bio populista. Ne u tolikoj meri kao Vučić, ali je bio, u znatnoj meri.
Milosevic je pre svega bio hazarder, kocako se sa sudbinom drzave a i naroda. Ne treba zaboraviti da je 80tih najveci problem bila ekonomija, inflacija koja je bila trocifrena, nezaposlenost dvocifrena, a prosecna plata ispod $200. Njegov nacin resavanja problema je bio da napravi jos veci, kako bi narod zaboravio na onaj prvi. Na taj nacin je uspeo da sacuva vlast komunisticke partije, kada su komunisti pali i u svim ostalim zemljama Evrope, a cena je bila sukob sa svima u okolini, a i sire.

Nas je sjebao nas mentalitet i glupost. Da smo u stvari pratili taj kosovski zavet, mi bi bili ko Cigani i ne bi imali državu, jer nas mudri Lazar je govorio o "carstvu nebeskom."

Jedini izlaz je etničko čišćenje dole, sve ostalo je zamajavanje. Projekat Velike Albanije, lažnog Ilirskog svojatanja i Dardanije su kapisla Albanske sujete i superioriteta. To se ne može obrisati bilo kakvim zalaganjem i rehabilitaciom.
Nikakvo etnicko ciscenje...samo kontrole drzavljanstva prema stanju..1989.godine.
Povratak imovine Srbima i pripadnicima manjina.
Rusenje svih objekata izgradjenih poslije tog datuma.
Naknade stete za unistene i ostecene objekte u vlasnisnistvu pojedinaca i drzave Srbije...uz metohijska dobra...itd. i tome slicno.

Kratka autorska tema.

Kosovo je proglaseno kao nezavisna drzava 2008. godine, zavrsivsi etapu koju je amerika pocela jos pre deceniju do tog momenta. Nakon ove tragicne S(n)S vladavine od 13 godina, Srbija je (govoreci svom narodu da je kosovo nase), redovno potpisivala priznanje kosovske drzavnosti deo po deo, a do sada su gotovo sve dali. Medjutim, to nije tema ovde.

Da li Srbi zaista zele da kosovo bude Srbija? Hipotetski scenario da srpska vojska udje na kosovo i (pozeljno) mirno okupira teritoriju i to zapad dopusti. S tim na umu, Srbija bi se pojacala za milion stanovnika, da kazemo 700, 800 hiljada albanci, koji preko noci postaju punopravni gradjani republike srbije. Da zaokruzimo, skoro jedna petina gradjana srbije bi bila da kazemo albanci. To znaci da ti ljudi ce se kretati po celoj zemlji, uzivace ista prava ko ostali, glasace za naseg predsednika, moci ce da rade sta god gde god.

Srbi preziru siptare na drustvenim mrezama, open balkan je izuzetno nepopularna ideja koga god da pitas. Kosovo ne moze biti srbija bez izuzetne autonomije u sastavu zemlje, a oba naroda moraju ziveti zajedno, nema genocida ili proterivanja. Sta mislite?
Srbija nema vojsku, ima lovačko društvo sa 20 hiljada vojnika i 2000 rezervista.
Srbija nema logistiku a ni municiju da to izvede.
Srbija nema saveznike koji bi pomogli i od kojih bi mogli naručiti dodatne sisteme, rakete i sve ostalo.
NATO sedi u generalštabu Vojske Srbije, i oni se pitaju o svemu.
Za poduhvat nekog rata ti treba minimum 350 hiljada vojnika, računajući da je 100 hiljada u rezervi da mogu da se rotiraju, a generalno nam treba milion pod oružjem, pogotovo zato što Hrvati i Muslimani neće mirovati tokom bilo kakvih akcija. Mi za to nemamo novca niti ljudi koji bi ratovali.
Albanci imaju više voljnih za rat, jer su okurazeni pobedom i Zapadom, tako da je upitno koliko bi im Zapad pomogao, a verujem da bi.
Dosta Srba žive u prošlosti kada je Srbija imala silu na Balkanu, i najveće patriote nisu u stanju da ne potcene protivnika, a to nam se već toliko puta obijalo o glavu.
Teren je težak za rat dole, a pri tome svi Albanci će stati jedni iza drugih, tako da bi oružje dolazilo sa svih strana, i novac i sve što treba, i njihova dijaspora generalno raspolaže sa više novca od Srba.
Dve NATO baze u Albaniji i Turska.
Dakle ja ne vidim ikakvu mogućnost ni za sledećih 100 godina.
I da nam nekim čudom dozvoli Zapad da upadnemo dole, ko će i koliko dugo da drži 500-800 hiljada neprijateljski nastrojenih Shiptara pod kontrolom? To nismo mogli ni kad su nam vojska i policija bili dole.

Nikakvo etnicko ciscenje...samo kontrole drzavljanstva prema stanju..1989.godine.
Povratak imovine Srbima i pripadnicima manjina.
Rusenje svih objekata izgradjenih poslije tog datuma.
Naknade stete za unistene i ostecene objekte u vlasnisnistvu pojedinaca i drzave Srbije...uz metohijska dobra...itd. i tome slicno.
Kako bi se to izvelo? Ne postoji način.

Nisu svi populisti. Imaš recimo Švajcarce koji su sve samo ne populisti.

Tamo prosečan čovek i ne zna kako se zove predsednik, niti ga to interesuje.

Ali ga interesuje da li je trava ispred zgrade pokošena i da li je porez plaćen.
Ni ja vise ne znam kako se zove moj premijer u Holandiji...niti me, nazalost, vise zanima. Tehnicke vlade, tehnicka rjesenja...a o pokosenoj travi i odvozu smeca, da ne pocinjem...tragedija.
Narod je izgubio moc govora...o odlucivanju necu na ovoj temi.

Nažalost, to je upravo taj toksični miloševićevsko-vučićevski narativ koji nas je i doveo u ćorsokak.

Istina je samo jedna - ljudski životi vrede više nego bilo koja zemlja. Jer zemlja je tu pa je tu, niko je ne može odneti u grob. Rodna kuća će ostati rodna kuća svakom Albancu i svakom Srbinu koji je rođen na Kosovu.

Nijedan zakon i ukaz to ne može promeniti.

Jedino što mi možemo promeniti je da odjebemo sejače mržnje i prihvatimo jedni druge.
Ja tebi opet kažem da je to zamajavanje. Bratstvo i jedinstvo, mir i tolerancija su za decu. Stanje na terenu je takvo, i ta ideja o pomirenju bi samo nas koštala glave.
Sizife, ne budi Sizif, jer ti opisujes upravo to.

Nikakvo etnicko ciscenje...samo kontrole drzavljanstva prema stanju..1989.godine
A zašto ne bi bilo prema stanju 1024-te godine, ili prema stanju 2024-te godine...

Niko nema pravo da odredi koja godina je presudna godina.

Niko nema pravo da drugima oduzima kućni prag.

To bi samo vodilo u humanitarnu katastrofu, i ja sam srećan što ni našem blesavom predsedniku to ne pada na um.

Ljubav jedino može da pobedi mržnju.

Srbija nema vojsku, ima lovačko društvo sa 20 hiljada vojnika i 2000 rezervista.
Srbija nema saveznike koji bi pomogli i od kojih bi mogli naručiti dodatne sisteme, rakete i sve ostalo.
Za poduhvat nekog rata ti treba minimum 350 hiljada vojnika, računajući da je 100 hiljada u rezervi da mogu da se rotiraju, a generalno nam treba milion pod oružjem, pogotovo zato što Hrvati i Muslimani neće mirovati tokom bilo kakvih akcija. Mi za to nemamo novca niti ljudi koji bi ratovali.
Albanci imaju više voljnih za rat, jer su okurazeni pobedom i Zapadom, tako da je upitno koliko bi im Zapad pomogao, a verujem da bi.
Dosta Srba žive u prošlosti kada je Srbija imala silu na Balkanu, i najveće patriote nisu u stanju da ne potcene protivnika, a to nam se već toliko puta obijalo o glavu.
Teren je težak za rat dole, a pri tome svi Albanci će stati jedni iza drugih, tako da bi oružje dolazilo sa svih strana, i novac i sve što treba, i njihova dijaspora generalno raspolaže sa više novca od Srba.
I da nam nekim čudom dozvoli Zapad da upadnemo dole, ko će i koliko dugo da drži 500-800 hiljada neprijateljski nastrojenih Shiptara pod kontrolom? To nismo mogli ni kad su nam vojska i policija bili dole.
Nije stvar u brojnosti vojske nego u srcu borca.
Ako je Srbin odustao od Kosmeta...pa nemamo ovo...pa ima ih previse...pa kako cemo mi to...pa treba li nam Kosmet..i da Ameri sutra kazu da je srpsko...nista od toga, brate. Ubile vas propaganda i ugodno zivljenje.

Hrvati su prognali Srbe iz Krajine i ta teritorija je pusta već 30 godina. To što je pusta ne stvara nikakav problem Hrvatskoj, bar za sad.

Da, mogao bih se složiti, samo što albanci imaju dosta agresivniju politiku naseljavanja nego srbi. Šanse da bi se mirili sa proterivanjem sa Kosova su vrlo minimalne u poređenju sa onim kako se mire Srbi. Da ne pričam što ih je cirka 5x više.

Da je bajka i vrate nam sutra Kosovo, a mi to prihvatimo bili bi ne naivci, već ludi.
Policice i vojsku bi upucavali gde stignu i kad hoće.
Morali bi da ustanovimo svoje pravosuđe, upravu, poreznike, itd itd - ko bi tu radio i da li bi bio siguran?
Sami bi otišli posle tri meseca, nesposobni, nemoćni, osramoćeni, a to je stvarno izdaja.
preterujes, plebejci nista ne bi radili a politicari bi cutali kad im izgradis vilu. Samo ako prolijemo krv e tek onda

A zašto ne bi bilo prema stanju 1024-te godine, ili prema stanju 2024-te godine...

Niko nema pravo da odredi koja godina je presudna godina.

Niko nema pravo da drugima oduzima kućni prag.

To bi samo vodilo u humanitarnu katastrofu, i ja sam srećan što ni našem blesavom predsedniku to ne pada na um.

Ljubav jedino može da pobedi mržnju.
Nazalost, jedna vremenska granica se mora odrediti.
Ja bih, na primjer, glasala za 1941. ili 1931. mislim da je tada bio popis stanovnistva...nakon 1945. kazu neki, nije Srbima dozvoljeno da se vrate na Kosmet...hmmm...zasto li?

Jako patetično. Dok preostali Srbi na Kosovu žive pod aparthejdom u getima u kojima su životno ugroženi od Šiptara 0-24, ti pričaš o nekakvoj ljubavi.
Do te situacije je dovela sistematsko trovanje Albanaca i Srba mržnjom, od malih nogu.

A suština je da smo vrlo slični karakteri i da možemo da živimo sjajno i da se slažemo. Na primer, moja firma ima kancelariju u Prištini i imam sjajne kolege tamo sa kojima nemam nikakvih problema. Ali to je zato što ni oni ni mi ovde u Beogradu ne padamo na slobističku retoriku. Gledamo ljude kakvi jesu i šta znaju, a ne kako se prezivaju i koji im je maternji jezik. (što i vama želimo)

Tu nema patetike, to je gola istina. Niko ne odbija ispruženu ruku prijatelja.

Nazalost, jedna vremenska granica se mora odrediti.
Ja bih, na primjer, glasala za 1941. ili 1931. mislim da je tada bio popis stanovnistva...nakon 1945. kazu neki, nije Srbima dozvoljeno da se vrate na Kosmet...hmmm...zasto li?
Nema nikakvog načina da se odredi ta granica. Prvi ko se ne bi složio su milioni ljudi rođeni posle tog datuma.

Kao što ja ne bih dao moje Valjevo nekom Turčinu samo zato što je gazdovao tamo pre 250 godina. Stvari su se promenile u međuvremenu.

nisi razumeo - teoretski scenario gde okupiramo kosovo ali uz saglasnost NATO. To predstoji gotovo sigurnoj normalizaciji odnosa siptara i srba, ma koliko god se mrzeli, kosovo bi bilo drzava u drzavi i siptari bi bili jednaki srbima u RS.

I to je pitanje, hocemo li mi da zivimo zajedno sa siptarima? Da glasaju za nase predsednike, da zive medju nama? Ako ne, onda nema se sta pricat

Da, mogao bih se složiti, samo što albanci imaju dosta agresivniju politiku naseljavanja nego srbi. Šanse da bi se mirili sa proterivanjem sa Kosova su vrlo minimalne u poređenju sa onim kako se mire Srbi. Da ne pričam što ih je cirka 5x više.
Hrvatska može doći u problem zbog prazne Krajine samo ako je neko napadne sa juga ili istoka. HR nema stratešku dubinu čak i da je Krajina naseljena, a pogotovo nema sa pustim Krajinom.

Šiptari koji osjete slatkoće života u Nemačkoj, Britaniji, Švicarskoj, Austriji itd. brzo zaboravljaju i Albaniju i Kosovo. Kad bi se Kosovo vratilo na nekim način u sastav Srbije bez rata najbolje bi bilo Šiptare podsticati da se iseljavaju na zapad i davati im papire da idu tamo. Ionako iz godine u godinu broj Šiptara u Albaniji i na Kosovu se smanjuje, a povećava u Švicarskoj, Brutaniji, Nemačkoj itd.

1000018579.jpg

Nema nikakvog načina da se odredi ta granica. Prvi ko se ne bi složio su milioni ljudi rođeni posle tog datuma.

Kao što ja ne bih dao moje Valjevo nekom Turčinu samo zato što je gazdovao tamo pre 250 godina. Stvari su se promenile u međuvremenu.
Odgovorio si...Turcin gazdovao...pa ce i Siptar prestati...ako ikada.
Temu treba smjestiti u naucnu fantastiku...iako, nije na odmet, sto je i bila namjera, da se ocita puls srpcadi. :)

nisi razumeo - teoretski scenario gde okupiramo kosovo ali uz saglasnost NATO. To predstoji gotovo sigurnoj normalizaciji odnosa siptara i srba, ma koliko god se mrzeli, kosovo bi bilo drzava u drzavi i siptari bi bili jednaki srbima u RS.

I to je pitanje, hocemo li mi da zivimo zajedno sa siptarima? Da glasaju za nase predsednike, da zive medju nama? Ako ne, onda nema se sta pricat
Veća je šansa da se NATO složi da okupiramo Moskvu nego da okupiramo Prištinu.

To je što se realne situacije na terenu tiče...

Back