Od mojih 34 godina, preko 25godina sam se patio i bas tacno jedva prezivljavao, video sam sta je dno zivota i onda se zivot preokrenuo i video sam kako visoko srednja klasa zivi i to je lepo ali sve plasticno...
Jedan par se uskoro preselio iz Republike Srpske gde im je ukupna plata bila 2000eur i kazu da im je bilo dovoljno ali izgleda nije dok su se preselili.
Tokom rata nije tesko bilo dobit stalno drzavljanstvo, dosta ljudi su imali sanse da izadju ali na kraj nisu. Nije tesko "upast" u Australiju, Indici i Kinezi upadaju stalno, skupe dovoljno para za godinu dana skolovanja, treba im negde oko $10,000 = 6500 eura, avion karta = $2000 i oko $5000 da nadju privremen smestaj.... a kad dodju krenu da rade na crno, ciste, rade na farmu, gradjavine, kao konobari itd... I tako se skoluju 3-4godine, nadju poso koji ce ih sponsorirat posle skolovanja ili nadju sami poso i tako dobiju drzavljanstvo.
Za one koje oce da dodju nije tesko skupit 10,000 eura samo moras malo povuc rukave, prosle godine sam bio u budvi 2 nedelje gde je bilo dosta Srba koji su radili 12-14 sati ali i zaradjivali grdne pare, dvoje su mi pricali da za 3-4 meseca zarade preko 10iljada eura ali radi se non stop..
Tako da moze se sacuvat i krenut za Australiju ali koliko bi nasih "obrazovni" otisli tamo da zarade onda ostavili sve u balkanu da bi studirali ovde i radili 60 sati nedeljno cistit i grbacit?
A za trip, nije trip, 90% drugara su srbi, hranimo se balkansom hranom, idemo na nase festivale, slusamo nasu muziki, gledamo nasu televiziuju, ucimo decu srpski jezik koliko ga znamo, vratimo se na odmor svake druge godine itd. Meni je srpstvo vazno i ponosan sam na nasu istoriju i kako je narod preziveo sve i svasta jer da nije njih bilo nebi ni mene. Tesko je ponos objasnit onome koji nezna o njemu.