Konstantin Veliki
Buduća legenda
- Poruka
- 28.842
Znači da je lepo nama govorio Tile da smo vi i mi braća najrođenija.
Mi i hrvati sigurno nismo braca.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znači da je lepo nama govorio Tile da smo vi i mi braća najrođenija.
Slovenci. Mali narod koji ima stare kulturne korijene (Brižinski spomenici), no nekako je bio zamro. Protrljao oči tijekom reformacije (Trubar, Dalmatin,..)- no dobio po tamburi i uvukao rogove. Nije ih bilo nigdje.
I onda se dižu početkom 19. st. Kopitar je moćan kao glavni cenzor u Austriji za slavenske knjige i politiku prema ćiriličarima, Miklošič postaje glavni slavist s nekoliko remek djela i dalekosežnim petljanijama po Hrvate i Srbe (Bečki "dogovor").
Srbi sponzoruše Slovenaca. Hm.
Onda dolaze oni u Srbiju (Davorin Jenko tamo nješto sklada i svira i rmba,...) pa i danas se motaju po Beogradu. Tijekom međuraća stalno su bili u koalicijama sa Srbijancima, a protiv Hrvata (onaj Korošec s vrbama).
Jel' to samo "neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj" ? Ili ima neka dublja veza Srba i Slovenaca, da se tako pipaju ispod stola već 200 godina![]()
Ili ima neka dublja veza Srba i Slovenaca, da se tako pipaju ispod stola već 200 godina
srbi učinili ste više štete sloveniji nego nijemci poljacima
Pokazali su to prijateljstvo proteklih godina a zavrsilo se priznavanjem Kosova.
A o izbrisanim gradjanima pobijenim vojnicima po kasarnama da ne govorim.
za mene su najgori posle siptara.Bosanci su za nih desetka a sa hrvatima bar znamo na cemu smo
A istorija slovenije nemoj da se lazemo koga pokusavaju da zasmeju.
ja sam ovde prvi koji vas mrzi.
Da crkli da bog da za hrvatima.
Sta mi onda pricas te stvari.
i zašto mrziš?
što su ti SLovenci učinili?
daj pričaj da vidim
Predsednik Srbijr Boris Tadić je izrazio uverenje da posle "izvesnih nesporazuma" izmedju Srbije i Slovenije, postoji mogućnost da se otvori nova era u odnosima dve zemlje i da se dalje razvije poslovna saradnja, što je potvrdio i slovenački premijer Borut Pahor. Prethodno je premijer Slovenije sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem potpisao Memorandum o razumevanju između dve vlade o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova, a najavljeno je i potpisivanje ugovora o bratimljenju Bograda i Ljubljane.
Tadić je kazao da Srbija računa na podršku Slovenije, članice EU, u procesu približavanja Uniji.
"Slovenija je danas članica EU, evrozone; Srbija je zemlja koja želi da postane članica EU i Srbija računa na podršku Slovenije u ostvarivanju ovih ključnih strateških ciljeva za našu zemlju", rekao je Tadić.
Tadić je rekao da je u nedavnoj prošlosti odnose dve zemlje otežalo slovenačko priznanje nezavisnosti Kosova i ponovio da Srbija neće odustati od odbrane integriteta, ali i evropskih integracija.
"Još jednom sam ponovio da Srbija neće prihvatiti i priznati nikakavu nezavisnost Kosova i da će nastaviti da brani svoj integritet, istovremeno ne odustajući od članstva u EU kao ključnog političkog cilja", rekao je predsednik Srbije.
Tadić je rekao da Srbija veoma ceni prisustvo slovenačkih preuzetnika i kompanija, koje su medju najvećim investitorima u Srbiji, i ocenio da je "poznavanje kultura i medjusobno poznavanje, prednost slovenačkih privrednika u onosu na druge".
"Ali to je prednost i za srpske privrednike koji pokazuju ambicije da nastupe na slovenačkom tržištu. Mi očekujemo da će slovenačka ekonmija biti otvorena za nastup srpskih preduzetnika", naveo je Tadić.
Premijer Slovenije je ranije izjavio da njegova poseta Beogradu znači otvaranje novog poglavlja u odnosima Srbije i Slovenije na političkom, ekonomskom i svim ostalim planovima.
"Iako su svojevremeno postojale određene prepreke za razumevanje između Slovenije i Srbije i dve vlade u proteklih 20 godina, mogu reći da smo kroz dosadašnju aktivnu saradnju postigli da u sledećih 20 godina ne treba očekivati neke bitne prepreke i ograničenja", istakao je slovenački premijer.
Pahor je izjavio da Slovenija podržava širenje Evropske unije na zapadni Balkan i da se nada da će Srbija sprovesti mere potrebne da dobije status kandidata za članstvo u Uniji, među kojima je i ispunjenje svih bitnih uslova za liberalizaciju viznog režima.
Takođe, slovenački premijer je rekao i da "Slovenija namerava da dalje razvija i jača poslovnu saradnju".
On je rekao da je o nekim temema bilo različitih mišljenja,dodajući: "To nam nije smetalo jer smo, kao dvojica odgovornih političara, ustanovili da je končano došlo vreme da se koncetrišemo na ono što nam je zajedničko, a dozvoljena su različita mišljena što neće otežavati naše dalje odnose i bližu saradnju".
Pahor koji je danas u Beogradu razgovarao i s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.
Naime, Mirko Cvetković i Borut Pahor potpisali su danas Memorandum o razumevanju između dve vlade o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova.
Cvetković je posle potpisivanje memoranduma istakao da poseta Pahora ima i širi simbolički značaj, jer je to njegova prva poseta na mestu premijera nekoj zemlji u regionu.
Cvetković je zahvalio Sloveniji na podršci koju pruža proevropskoj orijentaciji Srbije i njenoj želji da se što pre nađe na beloj šengenskoj listi.
Cvetković je ukazao da su tokom razgovora razmatrana pitanja od interesa za obe zemlje i postignuta je saglasnost "po gotovo svim pitanjima", a premijeri Srbije i Slovenije razgovorali su i o ekonomskoj saradnji i mogućnostima za njeno produbljivanje
"Slovenačka strana obavestila nas je da su usvojili platformu za pregovore oko socijalnog osiguranja, što je bila jedna od zaostalih stvari u potpisivanju sporazuma između Srbije i Slovenije, tako da se time otvorila mogućnost da se ta stvar u što kraćem roku okonča", naveo je premijer Srbije.
"Učinićemo sve što je u našoj moći da poboljšamo političku i ekonomsku saradnju u interesu naših građana", istakao je Pahor.
On je podsetio da Uredba o sukcesiji ističe krajem ovog meseca, kao i da je dobio uveravanja da će ukoliko se u tom roku ne postigne dogovor o svim otvorenim pitanjima, taj rok biti produžen radi nastavljanja dobre saradnje na poslovnom području.
Pahor je rekao da je dobio garancije Vlade Srbije da slovenačka preduzeća u Srbiji neće biti oštećena, da postoji dalja perspektiva ulaganja Slovenije u Srbiji i dalja perspektiva poslovne saradnje.
Gradonačelnici Beograda i Ljubljane, Dragan Đilas i Zoran Janković, najavili su danas unapređenje saradnje u raznim oblastima, kao i potpisivanje ugovora o bratimljenju dva grada.
Janković je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda istakao da postoji dobra saradnja između građana dve zemlje u mnogim oblastima i da će biti još bolja, a naročito u oblasti privrede, posle današnje posete delegacije Slovenije, predvođene premijerom Borutom Pahorom, srpskim kolegama.
"Ja se nadam da će ta naša saradnja koju ćemo dogovoriti ovih dana, doprineti tome da se ti odnosi još produže, da idu u oba pravca, i nadam se da ćemo potisati ugovor o bratimljenju dva grada", rekao je gradonačelnik Ljubljane.
On je kazao da među glavnim gradovima nema konkurencije, jer oni treba da razmenjuju znanje i iskustvo kako bi se razvijali.
Janković je kazao da Beograd i Ljubljana imaju dosta dodirnih tačaka iako je Beograd skoro deset puta veći, ali da je engleski časopis Forbs prošle godine proglasio Ljubljanu za peti najidiličniji grad za život u Evropi, a da je EU proglasila Ljubljanu za najsigurniji grad u Istočnoj Evropi.
On je istakao da je najvažnije da Srbije što pre uđe u EU i da Slovenija daje punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija, kao i da će ukudanje viza za građane Srbije biti veoma značajno za dalje približavanje dve zemlje.
"Slovenija je potpuno otvorena za svakog ko ima dobar programa, ko dođe i ima želju ulaganja pa bilo da se ide u kapitalnim odnosima ili bilo da se ide u grinfild investicijama", kazao je Janković odgovarajući na komentar novinara da Slovenija nije dovoljno otvorena za srpska ulaganja.
Đilas je rekao da je ideja o bratimljenju odlična i da je to pravi način da se poboljšaju odnosi dva glavna grada.
On je kazao da su zbog teške prošlosti odnosi između njih bili jedno vreme prekinuti, a da su sada sve bolji, kao i da će unapređenje saradnje imati poseban značaj kada građani Srbije budu mogli da putuju bez viza u Sloveniju.
Gradonačelnik Beograd je kazao da je naročito važno da se vide iskustva Ljubljane, kao i da su glavni gradovi lokomotive koje treba da vode svoje države napred.
Delegacija Slovenije, koju predvodi premijer Borut Pahor, boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posetu Beogradu, tokom koje su planirani brojni susreti slovenačkih zvaničnika i najznačajnijih privrednika sa srpskim kolegama.
Ili ima neka dublja veza Srba i Slovenaca, da se tako pipaju ispod stola već 200 godina
srbi učinili ste više štete sloveniji nego nijemci poljacima
Da nije bilo Srba , sad bi bili deo severne Italije . Hebo nas , ko nas napravi glupe .
Blago nama ....
To samo znaci da ce Slovenija da izvuce jos vise love odavde . Ima da nas kolonizuju ko Englezi Indiju .
Doduse, oni ipak nisu Hrvati .
slovenci nisu sposobni da vas kolonizirajo
previše ste divlji.
ali koje su oone love koje smo izvucili od vas?
GLUPAN JEL ZABORAVLJAŠ KO JE PLATIO 50 GODINA U ZAJEDNI BUĐET U BEOGRAD???
ali na oni sliki slovenac je oni koji je manje ružan
Nemoj vrijeđati
hm ko vređa?
nisam ja kriv ako ne želite da čujete istino