Milorad Dodik nakon presude: Nastavit ću da budem predsjednik, prijevremeni izbori neće biti održani
Piše: N. Ž.
26
Milorad Dodik (Foto: E. M./Klix.ba)
7min
FacebookMessengerTwitterEmail
Email
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik se obratio nakon što je Apelaciono vijeće u drugostepenoj presudi potvrdio odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na godinu dana zatvora i šest godina zabrane obavljanja dužnosti predsjednika RS-a.
Prije njega, obratio se njegov advokat Goran Bubić, koji je potvrdio da je pravosnažna presuda rečena pravnom timu.
"Očekivali smo pravo, a dobili smo nepravo. Pravni tim će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražiti privremenu mjeru da se odluka prolongira do odluke Ustavnog suda. To nam je i put ka apelaciji Evropskom sudu za ljudska prava u Stazburu", kratko je rekao Bubić.
Dodik je na početku svog obraćanja rekao da je ova presuda "ništa neočekivano."
"Po Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH ne postoji Tužilaštvo i Sud. Ne postoji ni visoki predstavnik koji ne može da donosi odluke. Tu je i ovaj baksuz (Christian) Schmidt koji je napravio nered u Bosni i Hercegovini zato što je imao instrukcije od nekih koji su željeli taj nered", rekao je Dodik.
Rekao je da se radi o "političkoj odluci i volji."
"Sud BiH je politički sud. Odlučili su da intervenišu prije nekoliko mjeseci u politički život tako što je ukinio četvrti mandat u Domu naroda kojeg je izabrala Narodna skupština RS i naložio da se taj mandat dodijeli nekome ko je biran iz 'kinder jajeta'", dodao je.
Nastavio je s retorikom da je riječ o "političkoj namjeri političkog Sarajeva u sprezi s muslimanima sudijama u Sudu BiH."
"Oni su jednog dana sjeli i izračunali da ističu dani njihovom nastojanju da naprave Bosnu kakvu oni hoće i da je glavni krivac Dodik, i to su koncipirali na ovakav način. Ne kao Milorad Dodik, već kao predsjednik RS-a", rekao je.
Dodao je da je ovo "udar na RS", te je rekao da "nije uradio krivično djelo propisano zakonima BiH." Naveo je i da "ne prihvata ovu odluku", te je direktno optužio šefa Delegacije Evropske unije u BiH Luigija Sorecu da je "autor ove odluke", te je dodao da je "krivac" i Marta Kos, komesarka za proširenje Evropske unije.
"Našli su da se iživljavaju nad RS-om. To je čista politička volja moćnika. Narod mora da zna da Dodik nije počinio krivično djelo, nego me terete što se nisam svidio Schmidtu i da ovaj sud služi za eliminaciju RS-a i da je ovo jedna stanica na toj eliminaciji. Ovo neće stati, šta god ja uradio ili ne uradio", rekao je Dodik.
Naveo je da će tražiti od saradnika da "ignorišu strane ambasadore i ambasadore EU."
"Mi nismo bez alternative, bez mogućnosti da djelujemo. Ja ću uraditi ono što je u najboljem interesu RS-a", dodao je, iz ponovno targetiranje sudija i tužioce koji su radili na njegovom slučaju kao "muslimane."
Posebna tema je bila činjenica da bi se, prema izbornom zakonu BiH, sada trebali provesti vanredni izbori za predsjednika RS-a.
"Izbori se neće održati dok sam ja predsjednik i dok sam u političkom životu. Pozivam saradnike da odbiju bilo kakvu mogućnost da se provedu vanredni izbori za predsjednika RS-a. Pozivam da se angažuje policija da se ne organizuje niti jedno biračko mjesto. Mogu glasati izvan RS-a. Pozivam narod da stane iza ove odluke. Ja ću nastaviti da obavljam svoje poslove sve dok ne dobijem odluku NSRS i jasan plan o tome kako ćemo se kretati i dokle ćemo ići. Mislim da RS treba da uzvrati", rekao je.
Dodao je i da mu ovo može biti "jedan od posljednjih političkih govora" i da se "nad RS-om nadvila velika opasnost."
"Udaraju na najjače političke ličnosti i da im nije problem da se obračunaju s niže pozicioniranim ličnostima u RS-u. Kada to urade, onda nema RS-a. Ne očekujem od opozicije ništa osim da seira u tome što se danas desilo", rekao je uz komentar da očekuje podršku Srbije i Rusije, te da će "pisati novoj administraciji SAD-a."
"Ovo ima veze s muslimanskim nastojanjem da dominiraju Bosnom i Hercegovinom, da eliminišu Hrvate i sada žele da eliminišu Srbe. Ako se Srbi u RS-u sada ne osvijestite, bit ćete u prilici da doživite egzodus ovdje i da budete politička manjina za pet godina", dodao je Dodik, uz najavu da će "ostati predsjednik SNSD-a jer mu to nije zabranjeno.
Za kraj je naveo da se nada da "za šest godina neće više biti Bosne i Hercegovine, ili barem suda i tužilaštva."