Da, pisala sam negde o toj "košnici" koju si spomenu...muškarac kojem je jedino preostalo da bude oplođivač i dopisni član provajderskog udruženja,
karikiram jel
, ali nije li upravo tako organizovana matrijarhalna košnica, dakle dominacija ženki?...ili mravinjak, nebitno....što je ujedno i metafora za ogromne i uspešne civilizacije, stabilna i napredna društva.
Nikako se ja ne bih slozio da je pcelinje drustvo uspesna , stabilan i napredna zajednica, a kamoli uspesna civilizacija...
Ne znam da li da sirim temu pa da pojasnjavam sta znaci civilizacija, ali kod termina zajednica se moze reci uredjena, tesko se moze reci napredna, tesko i stabilna, a ovo uspesna e to je vec kontekstualno...
Moze se reci bas u tvom maniru...materijarhat onda je naglasena funkcija mnozenja kao snaga kolonije, te je to uspeh...
U kosmickom smislu , a zasto ne uciti od boljih, strogo uredjena zajednica je falinka...ako se pogledaju pcele one imaju divna animalna resenja...a ja ne vidim animalno kao resenje evolucije coveka...
Sve ovde napisano je pomalo cudno...one analize razvoja savremenog drustva i odnosa...
Prvo sto mi pada na pamet je da je pogled drugim ocima..
A onda preispitam kojim sam ja to ocima gledao pa je ovo i tacno i suprotno...
I dodjem do onoga od cega ja bezim...od konteksta iz pristupa...
Dakle socioloski , kao i politicki pogled na svet su zamagljeni jer su objasnjujuci , a ne razumejuci...u prevodu, tacni su za proslost, neprecizni za buducnost...
Npr, ako posmatram zaveru ili proizvodnju ili trziste, sve to daje sasvim drugaciju sliku o tome sta je uzrok a sta posledica...
Spontano tu nije spontano vec je usiljeno iskoristeno da bi se preko njega razbucalo ...
U tom smislu ne postoji emancipacija koja je spontana....
A ako emancipacija ili emancipatorstvo , posto ovo nije emancipacija, nije spontana, onda nije spontana ni zloupotreba nje i negativna selekcija ili pozitivna diskriminacija...
Narod nije recit a nije ni hrabar da otvoreno iznese nesto sto oseca...mada cesto oseca pogresno...
Kad oseca ono sto sam oseti, a ne sto mu serviraju kao objasnjenje, onda oseca tacno , ali u danasnje vreme je sve samo copy paste medija, pa imamo masovne histerije i kad nisu histerije..
Zato ne volim sociologiju koja je strategijska, iako bih voleo da je ljudi tako razvijaju, ali oni urade suprotno , tako je predstavljaju a razvijaju je kao operativnu...a to su dva totalno razlicita pristupa....zato je danas suplja, alat demagoga, a ne alat filozofa ili futurologa...a lako bi mogla da bude..
Nisam pomenuo kulturologe oni su vise na taktickoj strani nego na strategijskoj a naravno svi su na operativnoj...
I posto ne mogu da se kao struka odvoje od operativnog i sluzbe dnevnoj politici, onda ne volim taj pristup jer ako ne primetim gresku , unecu je a verovacu da je ispravno razmisljanje, a to ne valja...
Ali je korisno kad se koristi kao rezerva....omocuje, tj daje moc jer sa drugim alatima znas tokove, a sa socioloskim analizama dobijas moc da to odbranis i pretvoris u moc...
Zakljucak je nemam poverenja u socioloske uglove gledanja, a znam da su mocni, ali koliko sociologa pazi sta radi, razume sta radi i pazi na svaki logicki korak u svom sagledavanju....?
Niko....uhvate se tacnih ali sablonizovanih modela, zakljucaka i onda pomalo neoprezno to primenjuju u zakljucivanju...
Ne dovode do greske nego dovedu do otvorenih opcija i neodredjenosti i sumnji...
A to postaje greska...
E sad, kako to objasniti argumentovano....pa tesko , kad se kao osnova sociologije cesto uzima aksiom , istorija se ponavlja, sto je smesna teza.
Svako ko ima tu tezu, cak i da ima hiljadu potvrda da jeste tako , ne moze da prodje kod mene....jer sigurno razvoj ide ka neponavljanju istorije...
Zemlja od velike postaje mala, sposobnost od male postaje velika, a velika sposobnost daje mogucnost da nastane velika moc ili veliki sukob za moc...
Razvoj sposobnosti nije uskladjen sa razvojem svesti , a to kod pojedinca u realu dovodi do velikih slomova, a kad je svet u pitanju dovodi do slomova drugih, a ne sebe...
A posle ovakvog spustanja sociologije, retko ko bi ocekivao da je ustvari ja koristim...ustvari ja sam samo protiv dogmatskog prilaska koji sociolozi cine, ne svi , ali velika vecina, isto kao sto sam protiv zloupotrebe Frojda, zbog koga su danas psihijatrijski pacijenti u velikoj nevolji i manje leceni nego ikada, a vise simptomatski sanirani...
A potencijal sociologije je ogroman, ustvari to je jedina nauka koja je u svom korenu plemenita, cak i kad je izvor velikih i mocnih metoda za manipulaciju...
Iako se nekom cini da tema moze biti potreba savremenog drustva da ljudi budu isti , sto je apsolutno tacno , jer je trosak proizvodnje manji, operativni troskovi manji, ovo je ipak drugacija tema i nije u tom smislu koren teme, tj sve samo to ne...razlika ta dva skupa...
Meni godi da ulete totalno neocekivane izjave, ideje i posmatranja...i da jeste i da nije tema intuitivna...
Problem je koliko intuitivnog je metafizicko a koliko je sopstvena intuicija...(prvo je u smislu neuralnih mreza)...
Prvo moze cak biti i argument i dokaz, a drugo ostaje samo hint, otvoreno pitanje...
Da se vratim na oprasivanje...
Skuvana zaba u mlakoj vodi ili totalno opljjuvani ali radikalizovani muskarci?
To sasvim sigurno otvara vrata ratu polova...
Jer ako se nastavi ovako gusenje i cepljenje muskaraca, neki od njih ce srusiti licemerne tekovine, a to svi mi vidimo, licemerje cuvanja zene, licemerje postovanja gradjanina, licemerje slobode coveka itd...pa ce u slucaju zategnutih rodnih odnosa postati suprotnost od dzentlmena, tj iako ce ga drustvo oznaciti kao cudoviste, usmerice svoju aktivnost na satiranju zenskog pola, ne samo fizicki , jer fizicki mu nista ne pomaze, to je apsurd, svakoj svesti je jasno da je potreban suprotan pol...
Cuti i smrdi kao opcija pasivne agresije i konformizma ce prihvatiti vecina, ali zavisno od moci pojedinaca to moze biti jako kobno za sve...
Savremeno drustvo vrlo cesto gura i potiskuje vrlo mocne pojedince...jer nisu drustveno mocni....
A to je totalno pogresan pristup, koji u praksi pokazuje i Vucic tako sto sve opozicije primi u vlast , i onda nema opoziciju...ali on to usmerava ka politickim snagama, a totalno suprotno princip primenjuje u drustvu , tu upravo zive sahranjuju sve sto nije istomisljenik...
A to stvara vrlo opasnu mocnu situaciju..