Potpuno izjednačavamo privatni sa držanim vrtićem": Grad će ubuduće isplaćivati 33.000 dinara subvencije umesto 28.000, menja se i procedura

doppler

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.836
Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je danas da će Grad Beograd, najverovatnije od 1. decembra, isplaćivati po 33.000 dinara subvencija za svu decu koja idu u privatne predškolske ustanove i da će tako sada državni i privatni vrtići biti potpuno izjednačeni

1697643027494.png

- Očekujem od 1. decembra da počnemo da primenjujemo. Podižemo ekonomsku cenu sa 28.000 na 33.000 dinara. To znači da će od sada da bude 33.000 dinara koliko će Grad obračunavati po detetu u privatnom vrtiću svakom roditelju, to je cena koju ćemo da plaćemo - ne više od 28.000 nego od 33.000. Sa 22.000 pre neki mesec došli smo na 33.000 danas, to jest od 1. decembra, što je blizu 100 evra - rekao je Šapić na današnjoj press konferenciji.

- Očekujem od 1. decembra da počnemo da primenjujemo. Podižemo ekonomsku cenu sa 28.000 na 33.000 dinara. To znači da će od sada da bude 33.000 dinara koliko će Grad obračunavati po detetu u privatnom vrtiću svakom roditelju, to je cena koju ćemo da plaćemo - ne više od 28.000 nego od 33.000. Sa 22.000 pre neki mesec došli smo na 33.000 danas, to jest od 1. decembra, što je blizu 100 evra - rekao je Šapić na današnjoj press konferenciji.

On je objasnio da to znači da će sada svakog meseca roditelji od grada dobijati 33.000 dinara i ako žele da im dete ide u privatni vrtić.

- Odlučili smo da sledeća mera zbog svih problema koje su nosile te uplate roditeljima, jer je ljudima znalo da kasni mesec, dva, da taj novac direktno uplatimo vrtiću. Od sada roditelji dece koje upišu u privatne vrtiće neće morati oni da plaćaju, tj. neće oni dobijati novac od grada, već će upisom dete u vrtić popunjavati formular sa vrtićem, a vrtići će dobijati direktno novac od Grada Beograda - navodi Šapić.

Novac se uplaćuje direktno vrtićima​

Prema njegovim rečima, vrtići će sa gradskom upravom potpisivati ugovore o ovome.

- Oni će s nama potpisivati ugovore i mi ćemo direktno njima uplaćivati novac za svako dete koji ide u vrtić. Oni će da garantuju za dete da ide u vrtić, biće dužni da podnose izveštaje o broju dece i oni će snositi posledice ako bude neregularnosti. Ukoliko na bilo koji način prekrše to, a ugovorom koji budemo s njima potpisivali biće obavešteni, to znači izbacivanje iz sistema grada Beograda, i drakonske kazne ukoliko probaju na bilo koji način da zloupotrebe - istakao je Šapić.

Ad
Kako kaže, roditelji nemaju više nikakvu obavezu prema vrtiću sem upisa deteta.

- Moramo da budemo realni, vrtići su obezbeđivali sve resurse za maksimalan broj dece, a ukoliko neko dete ne dođe Grad je davao manje novca roditeljima, koje su onda morali da plaćaju do pune cene. Sada će, bez obzira da li je dete išlo u vrtić ili ne, dobiti punu cenu. Očekujem da ćemo ovim merama u sledećih godinu do godinu i po dana dobiti značajniji broj privatnih vrtića i da ćemo za dve, tri godine potpuno rešiti problem nedostatka mesta u vrtićima - pojasnio je Šapić.

Šapić: Izjednačavamo privatni vrtić sa državnim​

- Bez obzira da li je dete došlo u vrtić ili nije došlo u vrtić, vrtić će dobiti punu cenu upravo jer mora da obezbedi pun kapacitet u odnosu na broju upisane dece. Mi ovim potpuno izjednačavamo privatni vrtić sa držanim vrtićem - podvukao je Šapić.

Gradonačelnik je napomenuo da je još pre godinu dana rekao da Grad Beograd treba da učini sve kako bi vrtići postali besplatni, te da je sa socijalnog aspekta to veliki iskorak u pomoći svakoj beogradskoj porodici koja ima decu u vrtiću.

- Zatim smo počeli sa iznalaženjem načina da obezbedimo značajna sredstva, u pitanju je više od 40 miliona evra. Tako smo doneli odluku da od septembra svi državni vrtići budu besplatni, isto je i za privatne vrtiće koji se nalaze u sistemu Grada. Međutim, došlo je do poskupljenja jednog broja privatnih vrtića. Zbog toga je došlo do nepovoljnijeg položaja roditelja dece čija deca idu u privatne vrtiće. Toga sam bio svestan, ali ne može sve u jednom danu da se uredi. To je proces koji traje i koji vodi do konačnog cilja - rekao je Šapić.

On je ukazao i na to da je mogućnost da sva beogradska deca idu u vrtić data još pre nekoliko godina, te da je broj dece u vrtićima od 47.000 u 2013. godini porastao na 81.000 i to zahvaljujući uključenju privatnih vrtića u gradski sistem.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/g...ubvencije-za-privatne-vrtice-menja-se/b6t81wb

Odlične vesti za roditelje kojima deca idu u privatne vrtiće.
Najbolja vest je da neće biti umanjivanja subvencije ako je dete bolesno i ne ide koji dan u vrtić.

Браво за вашу децу.
Ми из унутрашњости имамо довољно пара, не мора нико нашој деци ништа да плаћа.
Ни уџбенике, ни вртиће.
Имамо толико пара да ћемо Београду изградити и степениште код Вука, не брините ништа, Београђани...

Браво за вашу децу.
Ни уџбенике, ни вртиће.
Имамо толико пара да ћемо Београду изградити и степениште код Вука, не брините ништа, Београђани...
Слажем се да је централизација зло.
Али...за отварање вртића ,приватног...је исплатива економска цена ,чини ми се, већ од петоро деце...

Podrzavam.

Ja kazem posteno.
Hocu i ja da kradem vase pare iz budzeta. Trudio sam se da dodjem do pozicije da mogu da vas kradem i blizu sam.

ko priznaje pola mu se prasta.
A drugu polovinu, pa ne znam podici cu par manastira, crkvi, a na freskama moji ceelavi nabildovaani strani investitori i ja, sa onim oreolom oko glave ceo fazon bajo.

Podrzavam.

Ja kazem posteno.
Hocu i ja da kradem vase pare iz budzeta. Trudio sam se da dodjem do pozicije da mogu da vas kradem i blizu sam.

ko priznaje pola mu se prasta.
A drugu polovinu, pa ne znam podici cu par manastira, crkvi, a na freskama moji ceelavi nabildovaani strani investitori i ja, sa onim oreolom oko glave ceo fazon bajo.
Овај принцип ослобађа родитеље трзавица...а с друге стране отвара могућност транге франге комбинацијама...дете је било у вртићу,дете није било у вртићу...толико и толико дана...инспекција ће кажу утврдити...важи...

Браво за вашу децу.
Ни уџбенике, ни вртиће.
U unutrašnjosti nema državnih vrtića i privatnih sa subvencijama?

Овај принцип ослобађа родитеље трзавица...а с друге стране отвара могућност транге франге комбинацијама...дете је било у вртићу,дете није било у вртићу...толико и толико дана...инспекција ће кажу утврдити...важи...
bitno je da vam na foru uzmemo svaki dinar iz budzeta.

Ja jos mogu da pricam jer ne uzimam ni dinara. Cim budem poceo da otimam budzet ima da budem na krsti mavi zeka.
Okacicu Sapica na profilnu.

Bas se cudim kako sam ceo zivot bio pravedan, na strani naroda. Pazi k. Onda ukapiras stoka se prodaje za sendvic. Epa prodacu se i ja.
Jedva cekam da uvedem 5g antene i da viknem majstore odvrni do daske, stizu helikopter pare.

Ja bih rado da subvencionise bazene da gradjani plate pola karte, valjda bi onda bili cistiji i manje suge po prevozu....danas u cekaonici kod lekara, na dlanu mi crna bubica, pojma nemam sta je....ubih , ali lici na buvu, a i neka pacijentkinja uvela svoju macku nije imala gde da je ostavi....hmmmm , ja uopste nisam za takvo prijateljstvo u zdravstvenim ustanovama....Ali nece covek da se nervira, a iskreno mi nije bilo pravo da u cekaonici cekam sa necijom mackom ili psom...a sa maskom na licu....

bitno je da vam na foru uzmemo svaki dinar iz budzeta.

Ja jos mogu da pricam jer ne uzimam ni dinara. Cim budem poceo da otimam budzet ima da budem na krsti mavi zeka.
Okacicu Sapica na profilnu.

Bas se cudim kako sam ceo zivot bio pravedan, na strani naroda. Pazi k. Onda ukapiras stoka se prodaje za sendvic. Epa prodacu se i ja.
Jedva cekam da uvedem 5g antene i da viknem majstore odvrni do daske, stizu helikopter pare.
Јбт...кад донесу неко ново правило...закон...по дифолту размишљам...ко је сад ту зарадио...уопште не разматрам закон...жас..

Ne znam do kada ce moci tako.
Vidim da nema kazne za pocionioce. Jedan od investitora za kog sam radio ojadio grad na foru. Sad podize zgrade. Naravno, 20.000 eura mesecno je izdao kompletnu zgradu pogadjas kome, vrticu.

Za to vreme jedna meni draga osoba radi u privatnom vrticu, slikala mi obrok, neka kozura sa pireom, odvratno izgleda. I za 50.000 od nje se ocekuje da nosi krevete po spratovima i da boravi u hladnoj prostoriji. U toj prostoriji spavaju deca, prehladjena. Nista to nije bitno, bitno je samo oteti pare narodu.

U unutrašnjosti nema državnih vrtića i privatnih sa subvencijama?
У мом граду не, нема деце - нема потребе.
Све што сазри одсели се, шта ће нам вртићи...али старачки домови ће за пар година процветати.

Због посла често обилазим приватне вртиће,јер верујеш да се понекад растужим кад видим како изгледа "вртић"...стан...велики..и у њему 4 запослена и 25-оро деце...каже...играју се...туга.
Возио би дете 10 км даље ... свако јутро...
само да не буде тамо...

Odlične vesti za roditelje kojima deca idu u privatne vrtiće.
Najbolja vest je da neće biti umanjivanja subvencije ako je dete bolesno i ne ide koji dan u vrtić.
Isto ovo je bilo najavljeno za oktobar, samo sa nizom cijenom vrtica, pa je dan pred stupanje na snagu procurila info da grad ipak nece ispostovati odluku. I tako i bi, nekoliko dana nakon toga ide ispravka u sluzbenom glasniku, nece biti punih subvencija.
Fora je prosto da su podigli cijene vrtica, prave posao svojoj ekipi, drzavnih vrtica je premalo.
Sada ide nova ispravka. Oni nemaju pojma sta rade. Pokazuju jedino da je ovo zemlja u kojoj nije moguce imati bilo kakav dugorocan plan.

Isto ovo je bilo najavljeno za oktobar, samo sa nizom cijenom vrtica, pa je dan pred stupanje na snagu procurila info da grad ipak nece ispostovati odluku. I tako i bi, nekoliko dana nakon toga ide ispravka u sluzbenom glasniku, nece biti punih subvencija.
Fora je prosto da su podigli cijene vrtica, prave posao svojoj ekipi, drzavnih vrtica je premalo.
Sada ide nova ispravka. Oni nemaju pojma sta rade. Pokazuju jedino da je ovo zemlja u kojoj nije moguce imati bilo kakav dugorocan plan.
Мораш лептиру пратити преговоре са ммф-ом.
Сада пара (задужених) има и галаме како су решили проблем.
Одатле повлачење па враћање закона.

У мом граду не, нема деце - нема потребе.
Све што сазри одсели се, шта ће нам вртићи...али старачки домови ће за пар година процветати.
Starci mora da se presele u banje...nema pogovora..

Ja sam dobio uvećanu subvenciju u oktobru za septembar za mlađe dete koje ide u privatni vrtić jer u državnom u kraju nije bilo mesta , kao što su i rekli.

Korekcija se odnosila na refundaciju u slucaju bolesti djeteta.
Prvobitno je bilo 100% bez obzira. Uz dodatnu dokumentaciju kojom se pravda odsustvo. To se provlacilo i mnogo prije zvanicnog obavjestenja. Pa su vrtici masovno podigli cijene.
A onda su u sekretarijatu saznali da je to ipak mnogo djece i da ce da ustede ako smanje refundaciju tokom bolesti. I tu su se roditelji pobunili, koga zezate.
Vrtici su trazili i pojasnjenja jer neke stvari nisu jasne. Recimo ono ukidanje refundacije y slucaju odsustva mjesec dana i duze tokom godine. Pa su to obrazlozili da vazi ako je y kontinuitetu. A dosta djece tokom ljeta ide na raspust kod rodbine, more ili slicno.

I sad ova nova dopuna. Treca odluka za dva mjeseca.
Jos ovaj clanak, ili je Sapic bio sanjiv dok je govorio ili redakcija daje svakom novinaru po pasus ali da ni slucajno ne vide sta je prethodni pisao.
Vidjecemo koliko ce biti nova cijena vrtica nakon ove odluke.

Back