Poštovanje subote

Sto se mene tice, niko ne mora da se pridrzava subote, svako prema svojoj svaesti, govorimo samo o tome sta je istina.
Ma ti slavi subotu i ne radi. Čak si i veći poštovalac Boga. Ali ako moraš da biraš moraš izabrati nedelju. U nedelju je tvoj Gospod vaskrsao i iskupio tvoje grehe.
Realno malo je jednom u godinu dana da praznuješ Vasrsenje Isusa.
Hajde citiraj mi 10 zapovesti iz Novog Zaveta.... Ne iz Starog iz Novog.

28. Тада Исус повика у цркви учећи и рече: и мене познајете и знате откуда сам; и сам од себе не дођох, него има Истинити који ме посла, ког ви не знате.

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/43_JVN/43JVN007

Jevreji ne znaju ko je Isusov bog, jevreji znaju za jhvh (jahve/jehova) a to Isusov bog nije
A gde je bio Bog pre pojave Isusa? Kome je on bio Bog?

Pa Stari Zavet se i odnosi samo na Jevreje. Novi Zavet se odnosi na sve ljude ovoga sveta. Niko van Izraela nije poštovao Boga. Sa pojavom Hrista Bog je postao Gospod svim ljudima. I danas Jevreji samo gledaju Stari Zavet. Od izabranog naroda postali su bukvalno jeretici. To je mogu da kažem njihova kazna jer su ubili svoga Boga.

I stari zavet se odnosio na sve ljude, Bog je preko jevreja kao i preko hriscana z sada, hteo da privuce sve ljude.
On je i hteo da objavi jevandjelje preko jevreja njih je prirpremao za to..
Ali su sve odbili.
Na kraju samo par pojedinaca ali ne kao narod.

Mi vidimo u starom zavetu da su svi drugi narodi koji su prihvatili Boga, bili obavezni da drze sve zakone ikao nisu bili Izrailci.
I sami apostoli na za Stari zavet kazu sledece i za nas danas jos uvek iako ne moramo sve da drzimo iz starog zaveta:
2. Timotiju 3,14Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
2. Timotiju 3,15I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
2. Timotiju 3,16Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
2. Timotiju 3,17Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen.

Oni kazu za stari zavet za nas hriscane da se kroz njega usavrsavamo.

Neki gradjanski zakoni naravno nisu vazili za druge drzave tog vremena.
Izrail je imao drzavu, teokratiju, gde je Bog licno i direktno na pocetku upravljao dok se nisu odmetnuli.

Bog je kznjavao ostale narode u starom zavetu jer su upravo rksili njegov zakon.
Bas zato sto je sve to vazilo i za njih, ali nisu hteli.
Inace na osnovu cega da ioh kazni i osudi?
Izrail je bio svedocanstvo zivog Boga i njegovih zakona ostalim anrodima i na osnovu toga ih je kaznjvao jer su odbacivali.
Danas su hriscasni oni preko kojih bog hoce da pozove druge narode.

5. Mojsijeva 8,20Propašćete kao narodi koje Gospod potire ispred vas, jer ne poslušaste glasa Gospoda Boga svojega.

Isus Navin 4,24Da bi poznali svi narodi na zemlji da je ruka Gospodnja krjepka, da biste se svagda bojali Gospoda Boga svojega.

1. Dnevnika 16,8Hvalite Gospoda; glasite ime njegovo; javljajte po narodima djela njegova.
Psalam 57,9Hvaliću Gospoda po narodima, pjevaću ti po plemenima.
Psalam 105,1Hvalite Gospoda; glasite ime njegovo; javljajte po narodima djela njegova.

Isaija 55,5Evo, zvaćeš narod kojega nijesi znao, i narodi koji te nijesu znali steći će se k tebi, radi Gospoda Boga tvojega i sveca Izrailjeva, jer te proslavi.

Zaharija 8,22Tako će doći mnogi narodi i silni narodi da traže Gospoda nad vojskama u Jerusalimu i da se mole Gospodu.
Djela apostolska 15,17Da potraže Gospoda ostali ljudi i svi narodi u kojima se ime moje spomenu, govori Gospod koji tvori sve ovo.
Rimljanima 15,11I opet: hvalite Gospoda svi neznabošci, i slavite ga svi narodi.

I stari zavet se odnosio na sve ljude, Bog je preko jevreja kao i preko hriscana z sada, hteo da privuce sve ljude.
On je i hteo da objavi jevandjelje preko jevreja njih je prirpremao za to..
Ali su sve odbili.
Na kraju samo par pojedinaca ali ne kao narod.

Mi vidimo u starom zavetu da su svi drugi narodi koji su prihvatili Boga, bili obavezni da drze sve zakone ikao nisu bili Izrailci.
I sami apostoli na za Stari zavet kazu sledece i za nas danas jos uvek iako ne moramo sve da drzimo iz starog zaveta:
2. Timotiju 3,14Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
2. Timotiju 3,15I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
2. Timotiju 3,16Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
2. Timotiju 3,17Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen.

Oni kazu za stari zavet za nas hriscane da se kroz njega usavrsavamo.

Neki gradjanski zakoni naravno nisu vazili za druge drzave tog vremena.
Izrail je imao drzavu, teokratiju, gde je Bog licno i direktno na pocetku upravljao dok se nisu odmetnuli.

Bog je kznjavao ostale narode u starom zavetu jer su upravo rksili njegov zakon.
Bas zato sto je sve to vazilo i za njih, ali nisu hteli.
Inace na osnovu cega da ioh kazni i osudi?
Izrail je bio svedocanstvo zivog Boga i njegovih zakona ostalim anrodima i na osnovu toga ih je kaznjvao jer su odbacivali.
Danas su hriscasni oni preko kojih bog hoce da pozove druge narode.

5. Mojsijeva 8,20Propašćete kao narodi koje Gospod potire ispred vas, jer ne poslušaste glasa Gospoda Boga svojega.

Isus Navin 4,24Da bi poznali svi narodi na zemlji da je ruka Gospodnja krjepka, da biste se svagda bojali Gospoda Boga svojega.

1. Dnevnika 16,8Hvalite Gospoda; glasite ime njegovo; javljajte po narodima djela njegova.
Psalam 57,9Hvaliću Gospoda po narodima, pjevaću ti po plemenima.
Psalam 105,1Hvalite Gospoda; glasite ime njegovo; javljajte po narodima djela njegova.

Isaija 55,5Evo, zvaćeš narod kojega nijesi znao, i narodi koji te nijesu znali steći će se k tebi, radi Gospoda Boga tvojega i sveca Izrailjeva, jer te proslavi.

Zaharija 8,22Tako će doći mnogi narodi i silni narodi da traže Gospoda nad vojskama u Jerusalimu i da se mole Gospodu.
Djela apostolska 15,17Da potraže Gospoda ostali ljudi i svi narodi u kojima se ime moje spomenu, govori Gospod koji tvori sve ovo.
Rimljanima 15,11I opet: hvalite Gospoda svi neznabošci, i slavite ga svi narodi.
Hajde citiraj mi 10 zapovesti iz Novog zaveta. To nisi izbacio.

Ma ti slavi subotu i ne radi. Čak si i veći poštovalac Boga. Ali ako moraš da biraš moraš izabrati nedelju. U nedelju je tvoj Gospod vaskrsao i iskupio tvoje grehe.
Realno malo je jednom u godinu dana da praznuješ Vasrsenje Isusa.
Hajde citiraj mi 10 zapovesti iz Novog Zaveta.... Ne iz Starog iz Novog.

Bog nigde nije rekao psotujete nedelju radi mog vaskrsenja, ali je rekao postujte subotu jer me time priznajete kao vaseg tvorca i tvorca svega na zemlji i postujete onosto sam kazao.

Nedelja kao dan odmora ne govorim o vaskrsu, je katolicka izmislotina pocev od 4 veka.

Postujuci nedelju ne postujemo Hristovo vaskrsenje.
Isus je postovao subotu u subotu je bio na miru u grobu i ustao je u nedelju da dovrsi svoj posao.

Ali nigde nikada nije kazao postujte sada taj dan ili da su apsotoli tako sta kazali ili zapisali.

ISTORISJKI DOKAZ O PROMENI SUBOTE NA NEDELJU KOJII SVAKO MOZE ODMA DA VIDI I SAM PROVERI:

SUBOTA SE SVETKOVALA U IZVORNOJ CRKVI SVE DO 4- 6 VEKA.

Tek 4 veka je nedelja PROGLASENA danom odmora.
Prvo je starozavetni Subotni mir i blagoslov prenesen zakonski na nedelju, prvo kroz KONSTANTINA 321.
Ucesce nedlejom u Bogosluzenju pocinje 313 godine (Synode v. Elvira) kao zapovest.
Islam je svesno (namerno) postavio petak kao glavni dan Bogoslkuzenja nasurpót (hriscasnkoj)nedelji i suboti.
DER GROSSE HERDER LEKSIKON strana 831.

Ovde imatre sliku tog teksta iz herder leksikona:

1615750912894.png

Iz ovoga je jasno da se subota svetkovala OD IZVORNE CRKVE sve dok se nedelja nije potpuno upsostavila sve do 4-6 veka.

HERDER JE JEDAN OD NAJCENJENIJIH LEKSIKONA NA NEMACKOM JEZIKU.

Pa sta ces bolje i lakse nego da pustimo da ih tvoja crkva citira, zapovesti koje vaze i u Novom zavetu:

Мојсије је добио десет Божјих заповести на Синајској гори. Десет заповести Божјих гласе:

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не укради.
9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
10. Не пожели ништа што је туђе.
http://www.spc.rs/sr/deset_bozjih_zapovesti

Znaju oni da jos vaze.

I jasno citira zapovest o suboti nikakvoj nedelji...

Ako ti je poznato na pocetku biblije Kain i Avelj.
Bog je prihvatio Avelja a odbio Kaina a obojica su mu sluzila.
Kain nije odbacio Boga.
Ali je Avelj cinio kako Bog kaze a Kain je izmisljao nove stvari kako ce da sluzi Bogu sto bog nije rekao i pravio svoj nacin sluzbe tom istom bogu.
Ali bog trazi od nas kako je on rekao a ne kako je neko izmislio.

I danas imamo Kainovske i Aveljvske religije.

Na nama je da izbaremo gde cemo.
Ja sam iozabrao Aveljevsku metodu jer se samot ako sluzi Bogu.

U vreme mojsija nije postojao jevrejski narod?

Не постојала је група робова у Тори зидара тешкаша која је напустила Египат а на путу до обећане земље се помешала са још много народа , неке је успут и побила од неких је жене преотела а мушко потомство побила. Онда се помешала са староседеоцима Јевусејима који се лажно представљају Мојсију да су из удаљене земље и траже од њега заклетву да их не побије коју им он и даје. Након заклетве сазнаје да они живе у обећаној земљи па су од њих начинили робове а њихово име је временом прешло на њих те се зову Јевреји а у време Мојсија и Исуса Навина су били тек у настанку народа.

Тај народ је себе звао Израиљ и у старом завету се помиње народ Израиљ никакви Јевреји. Дакле име је потекло од староседеоца на њиховој земљи Јевусеја и Јевеја.

Isus priča jevrejima po njihovoj veri

3. А Он одговарајући рече им: Зашто и ви преступате заповест Божју за обичаје своје?

4. Јер Бог заповеда говорећи: Поштуј оца и матер; и који опсује оца или матер смрћу да умре.

5. А ви кажете: Ако који рече оцу или матери: Прилог је чим би ти ја могао помоћи;

6. Може и да не поштује оца свог или матере. И укидосте заповест Божју за обичаје своје.

7. Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:

8. Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.

Međutim na kraju im kaže ipak čiji je to zakon

9. Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/40_MAT/40MAT015

To nisi izbacio.
U tvojoj crkvi postoje dve vrste ucenja.
Tradicija i teologija.
Obicni venrici poznaju samo tradiciju a malo ili nikako teologiju.
Duhovnici poznaju i teologiju.
Teologija vase crkve se slaze samnom najmanje 95%
A tradicija mozda 10%
Pa se tako i sa njenom Teologijom ne slaze, ali se na to ne gleda.
Kada se upoznas sa Teologijom tvoje crkve, neces se mnogo razlikovati od mene u svojim stavovima.

Не постојала је група робова у Тори зидара тешкаша која је напустила Египат а на путу до обећане земље се помешала са још много народа , неке је успут и побила од неких је жене преотела а мушко потомство побила. Онда се помешала са староседеоцима Јевусејима који се лажно представљају Мојсију да су из удаљене земље и траже од њега заклетву да их не побије коју им он и даје. Након заклетве сазнаје да они живе у обећаној земљи па су од њих начинили робове а њихово име је временом прешло на њих те се зову Јевреји а у време Мојсија и Исуса Навина су били тек у настанку народа.

Тај народ је себе звао Израиљ и у старом завету се помиње народ Израиљ никакви Јевреји. Дакле име је потекло од староседеоца на њиховој земљи Јевусеја и Јевеја.
Znači izraelci nisu jevreji, eto nešto novo naučih

4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме
Pa vidiš da nigde ne piše nedelja u Novom Zavetu. Ne znam što si se pogubio. Novi Zavet ima preimućstvo nad Starim. Plus je Isus vaskrsao u nedelju. Ti taj dan u nedelji poštuješ i praznuješ kao Svetu Nedelju. Stvar je jasna.

Pa vidiš da nigde ne piše nedelja u Novom Zavetu. Ne znam što si se pogubio. Novi Zavet ima preimućstvo nad Starim. Plus je Isus vaskrsao u nedelju. Ti taj dan u nedelji poštuješ i praznuješ kao Svetu Nedelju. Stvar je jasna.

То је тачно али човек је у праву да је субота 7. дан! не недеља! Недеља би заправо била понедељак радни дан.

Pa ne može da bude katolička izmišljotina. Katolička crkva nastaje 1054. godine. A Novi zavet ima preimućstvo nad Starim. I opet mi nisi citirao 10 zapovesti iz Novog Zaveta.
Pa mi govorimo s da o katolckoj izmislotini da bi ti znao o kome govorim, ne govorim turcima da me ne razumeju.
Ali psoto tako hoces, rec je o zapdnoj crkvi.
I lepo sam ti dao strucnu literaturu da je Papa sa Konstantinom izvrsio tu promenu i ovog meseca su slavili 1700 god uvodjenja nedelje kao dana odmora.
Zapazi vise od 300 god ona to nije bila dan odmora. Tek 321 god.
Mogu da ti citiram gomilu katolickih izjava o tome.
Tvoja crkva cuti o tome jer ne zeli da to vernici znaju.

Katolicka rado prica o tome jer u toj promeni vidi svoju bozansku moc kako oni kazu.

То је тачно али човек је у праву да је субота 7. дан! не недеља! Недеља би заправо била понедељак радни дан.
Pa sam sreda ti kaze koji je sedmi dan jer je ona dobila ime po tome sto je uvek bila u sredini, nedelja je pocinjala koa prvi dan a subota zavrsavala kao sedmi..
Pre srede imas 3 dana i posle nje 3.
Novim kalendarom sreda vise nije sreda.
Ali i sam pravoslvni kalendar jos uvek pokazuje da je subota sedmi dan oduvek.
Evo pogledaj:

Pa mi govorimo s da o katolckoj izmislotini da bi ti znao o kome govorim, ne govorim turcima da me ne razumeju.
Ali psoto tako hoces, rec je o zapdnoj crkvi.
I lepo sam ti dao strucnu literaturu da je Papa sa Konstantinom izvrsio tu promenu i ovog meseca su slavili 1700 god uvodjenja nedelje kao dana odmora.
Zapazi vise od 300 god ona to nije bila dan odmora. Tek 321 god.
Mogu da ti citiram gomilu katolickih izjava o tome.
Tvoja crkva cuti o tome jer ne zeli da to vernici znaju.

Katolicka rado prica o tome jer u toj promeni vidi svoju bozansku moc kako oni kazu.
Nemam pojma ako u Novom zavetu ne stoji da se praznuje subota ne vidim problem. Slažem se ja za Papu i ja ga ne gotivim. Praznuješ nedelju kao dan Vaskrsenja Isusa. Toliko je bar zaslužio.

Pa sam sreda ti kaze koji je sedmi dan jer je ona dobila ime po tome sto je uvek bila u sredini, nedelja je pocinjala koa prvi dan a subota zavrsavala kao sedmi..
Pre srede imas 3 dana i posle nje 3.
Novim kalendarom sreda vise nije sreda.
Ali i sam pravoslvni kalendar jos uvek pokazuje da je subota sedmi dan oduvek.
Evo pogledaj:

Pa dobro nedelja je ovde na prvom mestu kao znak poštovanja prema Isusu. Bilo bi ponižavajuće da se stavila na zadnjem mestu. Budi realan.

Ако си прочитао стаи завет не мораш ништа да ме питаш стари завет не помиње Јевреје већ народ Израиљ.
13. А дође један који беше утекао, те јави Авраму Јеврејину, који живеше у равни Мамрија Аморејина, брата Есхолу и брата Авнану, који беху у вери с Аврамом.
https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/01_1MO/011MO014

Avram je bio pre mojsija bar 500 godina 👍

Nije stvar u tome da neko postane nesto drugo.
Neka ostane tamo gde jeste, ali neka prihvati istinu i proslavi boga sa istinom.
Nemam pojma ako u Novom zavetu ne stoji da se praznuje subota ne vidim problem. Slažem se ja za Papu i ja ga ne gotivim. Praznuješ nedelju kao dan Vaskrsenja Isusa. Toliko je bar zaslužio.
Isus i apostoli nam nisu ostavili nedelju kao dan odmora.
Ne mozes da postujes nesto sto je uspostavljeno skoro 400 god posle Hristovog raspeca.
Danas imas intenret sve mozes da proveris ako volis Boga i istinu.
Ako ne, ne moras.

Slavi ti i nedelju kao dan vaskrsenja,ali slavi Boga danom odmora subotom koji je on dao i blagoslovio.
Dan koji i tvoja crkva mora da citira i u svaki kalendar prikazuje.

Kazes ne vidis u novom zavetu da treba subota da se svetkuje?
Pa ona nije nikada dovodjena u pitanje, ona je deo dekaloga, 10 zapovesti.

Ali zar je moguce da nisi vidio da je subotu i Isus psotovao i apostoli niti su je nikad ukinuli?

Pre da Bog izlije kazne na ovaj svet u Otkrivnju andjeo citira zapovest o suboti.

Poslednja izmena:

Back