Poštovanje subote

Sveto pismo nije jedina knjiga koja uči vernike o značaju Šabata/Subote/Dana od odmora/Sedmom danu. O značaju svetkovanja Šabata govori i knjiga za koju vernici Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana – Mormoni veruju da je deo svetog pisma – Mormonova knjiga na više mesta govori na ovu temu.

Jarom 1,5. I evo, gle, dve stotine godina beše prošlo, a narod Nefijev ojača u zemlji. Gledahu oni da drže zakon Mojsijev i dan Šabata svetim za Gospoda. I ne skrnavljahu niti huljahu. A zakoni zemlje behu veoma strogi.
Mosija 18,23. I zapovedi im da održavaju dan Šabata i drže ga svetim, i da svaki dan, takođe, iskazuju hvale Gospodu Bogu svome.
Mosija 13, 16-19. Sećaj se dana Šabata da ga držiš svetim. Šest dana radi i uradi sve poslove svoje. Ali sedmog dana, na Šabat Gospoda Boga tvoga, nemoj raditi ni jedan posao, ti ni sin tvoj, ni kći tvoja, sluga tvoj, niti sluškinja tvoja, niti stoka tvoja, niti stranac tvoj koji je unutar vrata tvojih; Jer za šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, i more, i sve što je u njima. Blagoslov, stoga, Gospod dan Šabata i posveti ga.
3. Nefijeva 18,14. Stoga, bićete blagosloveni budete li držali zapovesti moje koje mi Otac zapovedi da vam ih dam.

Gen 3:1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?

"Zmija" - u ovom slučaju medij preko koga govori Sotona - koristi se lukavstvom da bi stupio u kontakt sa našom pramajkom...

JE LI ISTINA...
DA JE BOG KAZAO...
DA NE jedete SA SVAKOGA drveta u vrtu

lukavo mešajući istinu i neistinu (ubacuju sumnju u Božju reč) upućuje pitanje samo da bi mu se odgovorilo - DA BI STUPIO U KONTAKT!

Šta možemo razumeti iz ovog stiha?

Lukavstvo otkriva karakter Sotone! Oca laži...

Bog otvoreno govori istinu!

Ako Bog kaže i zapiše svojom rukom zapovesti na kamenu, zašto mu onda ljudi ne veruju?

ZAŠTO VERUJU SOTONI I NJEGOVIM EMISARIMA

koji se koriste lukavstvom i poluistinama koje upotrebljavaju samo da bi skrenuli pažnju ljudi sa jasne Božje reči...

IV BOŽJE ZAPOVESTI

Poslednja izmena:
Gen 3:1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?

"Zmija" - u ovom slučaju medij preko koga govori Sotona - koristi se lukavstvom da bi stupio u kontakt sa našom pramajkom...

JE LI ISTINA...
DA JE BOG KAZAO...
DA NE jedete SA SVAKOGA drveta u vrtu

lukavo mešajući istinu i neistinu (ubacuju sumnju u Božju reč) upućuje pitanje samo da bi mu se odgovorilo - DA BI STUPIO U KONTAKT!

Šta možemo razumeti iz ovog stiha?

Lukavstvo otkriva karakter Sotone! Oca laži...

Bog otvoreno govori istinu!

Ako Bog kaže i zapiše svojom rukom zapovesti na kamenu, zašto mu onda ljudi ne veruju?

ZAŠTO VERUJU SOTONI I NJEGOVIM EMISARIMA

koji se koriste lukavstvom i poluistinama koje upotrebljavaju samo da bi skrenuli pažnju ljudi sa jasne Božje reči...

IV BOŽJE ZAPOVESTI

ко је још видео сем мојсија те заповести исписане божијом руком???

Kakve veze ima brate koji je dan za odmor kad smo vec navikli na nedelju.

A i da hocemo da menjamo to bi poremetilo mnogo toga.

Ceo svet nedeljom odmora

Ovo nije tacno.
Pogledaj jednu od najbogatijih drzava na svetu - UAE gde je nedelja uobicajeni radni dan... Kao drugo razmisli zasto u crkvenom kalendaru SPC stoji da je Subota 7. a nedelja 1. dan u sedmici iako oni crvenim slovom oznacavaju taj 1. dan - nasuprot Bozjoj zapovesti koja kaze 7. dan je odmor Gospodu Bogu tvome.

Exo 19:1 Prvog dana trećeg meseca, pošto izađoše sinovi Izrailjevi iz Misira, tog dana dođoše u pustinju sinajsku.
Exo 19:2 Krenuvši se iz Rafidina dođoše u pustinju sinajsku, i stadoše u logor u pustinji, a logor načiniše Izrailjci onde pod gorom.
Exo 19:3 I Mojsije izađe na goru k Bogu; i povika mu Gospod s gore govoreći: Ovako kaži domu Jakovljevom, i reci sinovima Izrailjevim:
Exo 19:4 Videli ste šta sam učinio Misircima i kako sam vas kao na krilima orlovim nosio i doveo vas k sebi.
Exo 19:5 A sada ako dobro uzaslušate glas moj i uščuvate zavet moj, bićete moje blago mimo sve narode, premda je moja sva zemlja.
Exo 19:6 I bićete mi carstvo svešteničko i narod svet. To su reči koje ćeš kazati sinovima Izrailjevim.
Exo 19:7 A Mojsije dođe i sazva starešine narodne; i kaza im sve ove reči koje mu Gospod zapovedi.
Exo 19:8 A sav narod odgovori složno i reče: Šta je god kazao Gospod činićemo. I Mojsije javi Gospodu reči narodne.
Exo 19:9 A Gospod reče Mojsiju: Evo, ja ću doći k tebi u gustom oblaku, da narod čuje kad ti stanem govoriti i da ti veruje do veka. Jer Mojsije beše javio Gospodu reči narodne.
Exo 19:10 I reče Gospod Mojsiju: Idi k narodu, i osveštaj ih danas i sutra, i neka operu haljine svoje;
Exo 19:11 I neka budu gotovi za treći dan, jer će u treći dan sići Gospod na goru sinajsku pred svim narodom.
Exo 19:12 A postavićeš narodu među unaokolo, i reći ćeš: Čuvajte se da ne stupite na goru i da se ne dotaknete kraja njenog; šta se god dotakne gore, poginuće;
Exo 19:13 Toga da se niko ne dotakne rukom, nego kamenjem da se zaspe ili da se ustreli, bilo živinče ili čovek, da ne ostane u životu. Kad rog zatrubi otežući onda neka pođu na goru.
Exo 19:14 I Mojsije siđe s gore k narodu; i osvešta narod, i opraše haljine svoje.
Exo 19:15 I reče narodu: Budite gotovi za treći dan, i ne ležite sa ženama.
Exo 19:16 A treći dan kad bi ujutru, gromovi zagrmeše i munje zasevaše, i posta gust oblak na gori, i zatrubi truba veoma jako, da zadrhta sav narod koji beše u logoru.
Exo 19:17 Tada Mojsije izvede narod iz logora pred Boga, i stadoše ispod gore.
Exo 19:18 A gora se sinajska sva dimiše, jer siđe na nju Gospod u ognju; i dim se iz nje podizaše kao dim iz peći, i sva se gora tresla veoma.
Exo 19:19 I truba sve jače trubljaše, i Mojsije govoraše a Bog mu odgovaraše glasom.
Exo 19:20 I Gospod sišavši na goru sinajsku, na vrh gore, pozva Mojsija na vrh gore; i izađe Mojsije.
Exo 19:21 A Gospod reče Mojsiju: Siđi, opomeni narod da ne prestupe međe da vide Gospoda, da ne bi izginuli od mene.
Exo 19:22 I sami sveštenici, koji pristupaju ka Gospodu, neka se osveštaju, da ih ne bi pobio Gospod.
Exo 19:23 A Mojsije reče Gospodu: Neće moći narod izaći na goru sinajsku, jer si nas Ti opomenuo rekavši: Načini među gori i osveštaj je.
Exo 19:24 A Gospod mu reče: Idi, siđi, pa onda dođi ti i Aron s tobom; a sveštenici i narod neka ne prestupe međe da se popnu ka Gospodu, da ih ne bi pobio.
Exo 19:25 I siđe Mojsije k narodu, i kaza im.

Exo 20:1 Tada reče Bog sve ove reči govoreći:
Exo 20:2 Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog.
Exo 20:3 Nemoj imati drugih bogova uza me.
Exo 20:4 Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Exo 20:5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;
Exo 20:6 A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje.
Exo 20:7 Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud.
Exo 20:8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Exo 20:9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
Exo 20:10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Exo 20:11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
Exo 20:12 Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
Exo 20:13 Ne ubij.
Exo 20:14 Ne čini preljube.
Exo 20:15 Ne kradi.
Exo 20:16 Ne svedoči lažno na bližnjeg svog.
Exo 20:17 Ne poželi kuću bližnjeg svog, ne poželi ženu bližnjeg svog, ni slugu njegovog, ni sluškinju njegovu, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što je bližnjeg tvog.
Exo 20:18 I sav narod vide grom i munju i trubu gde trubi i goru gde se dimi; i narod videvši to uzmače se i stade izdaleka,
Exo 20:19 I rekoše Mojsiju: Govori nam ti, i slušaćemo; a neka nam ne govori Bog, da ne pomremo.
Exo 20:20 A Mojsije reče narodu: Ne bojte se, jer Bog dođe da vas iskuša i da vam pred očima bude strah Njegov da ne biste grešili.
Exo 20:21 I narod stajaše izdaleka, a Mojsije pristupi k mraku u kome beše Bog.
...

Kršćanska Sadašnost - hrvatski prevod
Exo 19:1 Tri mjeseca nakon izlaska iz zemlje egipatske, istoga dana, stignu Izraelci u Sinajsku pustinju.
Exo 19:2 Idući od Refidima, dođu u Sinajsku pustinju i utabore se u pustinji. Postave Izraelci tabor tu pred brdom,
Exo 19:3 a Mojsije se popne k Bogu. Jahve ga zovne s brda pa mu rekne: "Ovako kaži domu Jakovljevu, proglasi djeci Izraelovoj:
Exo 19:4 'Vi ste vidjeli što sam učinio Egipćanima; kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo.
Exo 19:5 Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode - ta moj je sav svijet! -
Exo 19:6 vi ćete mi biti kraljevstvo svećenika, narod svet.' Tim riječima oslovi Izraelce."
Exo 19:7 Mojsije se vrati i sazva narodne starješine te im izloži sve što mu je Jahve naredio.
Exo 19:8 A sav narod uzvrati jednoglasno: "Vršit ćemo sve što je Jahve naredio." Onda Mojsije prenese odgovor naroda Jahvi.
Exo 19:9 Nato Jahve reče Mojsiju: "Ja ću, evo, doći k tebi u gustom oblaku da narod čuje kad budem s tobom govorio i da ti zauvijek vjeruje." Tako je Mojsije prenio Jahvi odgovor naroda.
Exo 19:10 "Pođi k narodu", reče Jahve Mojsiju, "i posvećuj ga danas i sutra. Neka opere svoju odjeću;
Exo 19:11 neka bude gotov prekosutra, jer će prekosutra sići Jahve na brdo Sinaj naočigled svega puka.
Exo 19:12 Postavi naokolo granicu za narod i izdaj naredbu: 'Pripazite da se na brdo ne penjete; da se ni podnožja ne dotičete! Tko se god brda dotakne, smrt će ga snaći.
Exo 19:13 Nikakva ruka neka ga se ne dotakne, nego neka bude kamenjem zasut ili strijelom ustrijeljen: bio čovjek ili živinče, neka na životu ne ostane.' Na otegnuti zvuk trube neka se na brdo penju."
Exo 19:14 Mojsije siđe s brda k narodu i poče posvećivati narod. Oni operu svoju odjeću.
Exo 19:15 "Budite gotovi za prekosutra!" - rekne Mojsije narodu. "Ne primičite se ženi!"
Exo 19:16 A prekosutra, u osvit dana, prolomi se grmljavina, munje zasijevaše, a gust se oblak nadvi nad brdo. Gromko zaječa truba, zadrhta sav puk koji bijaše u taboru.
Exo 19:17 Mojsije povede puk iz tabora u susret Bogu. Stadoše na podnožju brda.
Exo 19:18 Brdo Sinaj zavilo se u dim jer je Jahve u obliku ognja sišao na nj. Dizao se dim kao dim iz peći. Sve se brdo silno treslo.
Exo 19:19 Zvuk trube bivao sve jači. Mojsije je govorio, a Bog mu grmljavinom odgovarao.
Exo 19:20 Jahve siđe na Sinajsko brdo, na vrhunac, i pozva Jahve Mojsija na vrhunac brda. Mojsije se uspe.
Exo 19:21 Sad Jahve reče Mojsiju: "Siđi i opomeni narod da ne bi provalio prema Jahvi da ga vidi. Mnogo bi ih poginulo.
Exo 19:22 I sami svećenici, koji dolaze blizu Jahvi, moraju se očistiti, da ih Jahve ne uništi."
Exo 19:23 "Narod se ne može popeti na brdo Sinaj", odgovori Mojsije Jahvi, "jer si nas sam ti opomenuo: 'Postavi granice naokolo brda i proglasi ga svetim.'"
Exo 19:24 "Siđi pa se opet popni zajedno s Aronom", odgovori mu Jahve. "Ali neka svećenici i narod ne navaljuju da se popnu prema Jahvi da ne izginu."
Exo 19:25 Mojsije siđe k narodu i sve mu kaza.

Exo 20:1 Onda Bog izgovori sve ove riječi:
Exo 20:2 "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Exo 20:3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.
Exo 20:4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
Exo 20:5 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,
Exo 20:6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
Exo 20:7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
Exo 20:8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Exo 20:9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Exo 20:10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Exo 20:11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
Exo 20:12 Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
Exo 20:13 Ne ubij!
Exo 20:14 Ne učini preljuba!
Exo 20:15 Ne ukradi!
Exo 20:16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Exo 20:17 Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"
Exo 20:18 Sav je puk bio svjedok grmljavine i sijevanja, svi čuše zvuk trube i vidješe kako se brdo dimi: gledali su i tresli se i stajali podalje.
Exo 20:19 Onda rekoše Mojsiju: "Ti nam govori, a mi ćemo slušati. Neka nam Bog ne govori, da ne pomremo!"
Exo 20:20 "Ne bojte se", reče Mojsije narodu. "Bog je došao da vas samo iskuša; da strah pred njim ostane s vama te da ne griješite."
Exo 20:21 Narod ostane podalje, a Mojsije pristupi gustom oblaku gdje se Bog nalazio.
...

Poslednja izmena:
SAV IZRAELSKI NAROD JE ČUO GLAS STVORITELJA...

BIBLIJSKI BOG PRED SVIM NARODOM IZGOVARA

10 BOŽJIH ZAPOVESTI

где то јахве ти, мојсије је сам клесао 10 божијих заповести

Exo 20:18 I sav narod vide grom i munju i trubu gde trubi i goru gde se dimi; i narod videvši to uzmače se i stade izdaleka,
Exo 20:19 I rekoše Mojsiju: Govori nam ti, i slušaćemo; a neka nam ne govori Bog, da ne pomremo:mrgreen:

Sav Izraelski narod je SVOJIM UŠIMA čuo STVORITELJA kako izgovara...

10 BOŽJIH ZAPOVESTI

Dakle, sav izrealski narod jesu svedoci ovog događaja!

ти можеш то да постављаш док не рикнеш, али само мојсије је видео исписане заповести божијом руком, е једино ако се нешто у међувремену није променило.

Exo 19:9 Nato Jahve reče Mojsiju: "Ja ću, evo, doći k tebi u gustom oblaku da narod čuje kad budem s tobom govorio i da ti zauvijek vjeruje." Tako je Mojsije prenio Jahvi odgovor naroda.

Exo 20:19 I rekoše Mojsiju: Govori nam ti, i slušaćemo; a neka nam ne govori Bog, da ne pomremo

Šta sugerišete?

Da narod ne treba da veruje svojim ušima? Ne treba da veruje STVORITELJU? Ne treba da veruje da je zapis na pločama bio istovetan onome što je Bog izgovorio?

не сугеришем, питам ко је видео, јер мојсије донесе плоче народу, показа ли их народу, шта уради са њима?

- - - - - - - - - -

u zavetnom kovcegu se nalaze ...valjda..nisu izraelci setali kovceg prazan kroz pustinju...bilo j e unutra jos svega i svacega..valjda je tako bilo..:D

слажем се, само то нису биле божије већ мојсијеве плоче, Бог мојсије, тако назва себе:D

не сугеришем, питам ко је видео, јер мојсије донесе плоче народу, показа ли их народу, шта уради са њима?

- - - - - - - - - -

слажем се, само то нису биле божије већ мојсијеве плоче, Бог мојсије, тако назва себе:D
ma star trek i posada donela ploce...gde nam je milan da ovo objasni..:D

Back