Postojimo li bezuslovno

Pa ne tako. Zazijeva dilema je da li njegovo postojanje utiče na opšte nepostojanje i šta sve svemir preduzima da poništi postojanje mu. :eek:

Pitanje je moraš li postojati da bi delovao?
Jer ispada da je avramski bog nešto što postoji izvan vremena i prostora.
A kad ti kažu da postojiš izvan vremena i prostora, to zapravo znači da ne postojiš! z:shock:

Uh, :dontunderstand:

Zazi postoji izvan prostora i vremena. Zazi mozda ne postoji izvan prostora i vremena? Zazi kao Bog ?

:roll:

Pa ovako... Moja hipoteza koju sam uturio u početni post jeste da ništa ne postoji i da su sva naša postojanja samo izraz tog opšteg nepostojanja.
E, sad se samo pitam dokle ide moje postojanje i da li je ono kako ja vidim svoje postojanje verna slika ili nekakva simulacija, na primer. Ili nečiji san, što bi rekla Borka. :D

Zazi postoji izvan prostora i vremena. Zazi mozda ne postoji izvan prostora i vremena? Zazi kao Bog ?
Jok bre! z:shock:
Ideja rišćana je da bog postoji izvan prostora i vremena, što meni liči kao jaje jajetu na moje rođeno shvatanje da bog zapravo ne postoji. z:D

Pa ovako... Moja hipoteza koju sam uturio u početni post jeste da ništa ne postoji i da su sva naša postojanja samo izraz tog opšteg nepostojanja.
E, sad se samo pitam dokle ide moje postojanje i da li je ono kako ja vidim svoje postojanje verna slika ili nekakva simulacija, na primer. Ili nečiji san, što bi rekla Borka. :D
Jok bre! z:shock:
Ideja rišćana je da bog postoji izvan prostora i vremena, što meni liči kao jaje jajetu na moje rođeno shvatanje da bog zapravo ne postoji. z:D

Zazi kao Bog ?

E, sad ozbiljno. Zasto mislis da su nas prostor i vreme - jedini prostor i vreme?
Nisam tvrdio tako nešto.
Ali ono što mi izgleda logično, to je da mi možemo da osetimo posledice našeg prostora i vremena i ne možemo da delujemo na neke druge prostore i vremena.
I onda mu nekako dođe logično da ni oni od tamo, makar bio u pitanju bog, ne mogu da utiču na naš prostor i vreme.

Otprilike kao što dijagram topljenja čelika ni na koji način ne utiče na grafik broja mongoloidne dece zavisno od starosti majke.

300px-Fazni_dijagram_Fe-C_dva.PNG

Niđe veze, što bi se reklo pojednostavljeno. :D

Malo sam zbunjen...Ja recimo teško da sam nastao iz ničeg...A da li je bog nastao iz ničega jer kako kažu...nije rodjen..
Naučnici su eksperimentišući sa sudarima čestica otkrili da u nekim situcaijama sudar proizvede par čestica i njene antičestice koji se automatski anuliraju, nestanu u vakuumu, propadnu u ništa, a onda se opet iz vakuuma, iz ništa stvore nove čestice. ;)

Nisam tvrdio tako nešto.Ali ono što mi izgleda logično, to je da mi možemo da osetimo posledice našeg prostora i vremena i ne možemo da delujemo na neke druge prostore i vremena.
I onda mu nekako dođe logično da ni oni od tamo, makar bio u pitanju bog, ne mogu da utiču na naš prostor i vreme.

Kao sto Zagor-Te-Nej ne moze svojevoljno da utice na Teksa Vilera, ali, njihov "tvorac" vrlo lako moze da ih turi u isti strip, ili kako god drukcije manipulise njima. Zar ne mislis da onaj ko je stvorio Sve moze na to Sve da utice kako hoce? Nije logicno tvorcu pripisivati ljudske osobine i ogranicenja ljudskom dedukcijom spoznata.

Ne mislim. Jer tog "koji je sve stvorio" izmislili su ljudi. I tom prilikom nisu uspeli da prevaziđu svoja ograničenja. I tu se gubi svaki trag nelogičnosti. :)

Aj samo na momenat ostavi po strani religiju i veru kao ljudske tvorevine, kako ti kazes, i razmisli o vezi Stvoreno - Tvorac. Posto volis logiku, upotrebi je na ovaj slucaj i reci mi nije li logicno da ako postoji Stvoreno - onda mora postojati i Tvorac? Ja, na primer, mislim da je to jedan od malobrojnih apsoluta do kojih je ljudski mozak u stanju da dodje.

Back