Postoje li slučajnosti?

ne, svi mi znamo zasto smo ovde i sa kim komuniciramo.
U svemiru vlada savrsen raspored dogadjaja, po zakonima fizike, .....a mi smo deo svemira.........kako nasa planeta , tako i mi, mikronska sicusna bica...... .....zasto bi "dogadjaji" u nasoj ekosferi ondak bili jedinstvena "slucajnost" ?
Ok, dakle neko/nešto kontroliše funkcionisanje tog “poretka” ?

Evo na primer ovaj slucaj, ja sam slucajno zaspao posle pisanja poruke, a inace sam imao nameru da odem da malo odspavam tako da sam namerno izazvao slucajnost. Sad sam se malo naspavao, i malo bolje mogu da mislim sto je bila namera spavanja, ali se sasvim slucajno probudio, i namerno pogledao da li ima poruka, a njih je slucajno bilo, tako da u tom slucaju ovo je prilicno slucajan odgovor, mada postoji namera od ranije da se odgovori.
To što si napisao je teška muljaža :mrgreen:

To što si napisao je teška muljaža :mrgreen:

tako su mi tekle misli i desavanja a u stvari pitao sam AI da mi objasni neke stvari i sad ja to prenosim tebi (bolje ona da pise nego ja) ali esencijalno to je to:

Izraz „haos prvog i drugog reda” potiče iz teorije haosa i sistemske dinamike, gde se koristi da opiše različite nivoe nepredvidivosti u kompleksnim sistemima.

🌀 Haos prvog reda

To je haos unutar sistema koji je sam po sebi stabilan – tj. sistem se ponaša na haotičan način, ali pravila po kojima se ponaša su poznata i ne menjaju se.
Drugim rečima: haotičan je ishod, ali zakoni po kojima nastaje taj haos su stabilni.
📘 Primeri:
  • Meteorološki sistemi (vreme): ponašanje je nepredvidivo, ali fizički zakoni ostaju isti.
  • Dvostrano njihalo ili turbulentan fluid: mala promena početnih uslova → drastično drugačiji ishod, ali sistem ostaje isti.
📊 Ključna osobina: nepredvidivost u okviru stabilnih pravila.

⚡ Haos drugog reda

Ovo je haos u kojem se menjaju i sama pravila igre — sistem nije samo nepredvidiv, već reaktivan.
Drugim rečima: sistem uči, menja se, prilagođava, i time čini predviđanje još težim.
📘 Primeri:
  • Društva, ekonomije, politike, tržišta: akteri menjaju ponašanje na osnovu predviđanja drugih.
  • Veštačka inteligencija i društvena dinamika: svaki akter menja svoje „pravila” u odgovoru na druge.
📊 Ključna osobina: nepredvidivost zbog promenljivih pravila.

🔁 Poređenje

OsobinaHaos prvog redaHaos drugog reda
Promene u pravilimaNeDa
PredvidivostTeoretski ograničenaGotovo nemoguća
Tip sistemaFizički, mehaničkiDruštveni, ekonomski, adaptivni
PrimerVreme, turbulencijaBerza, društvo, AI agenti

🧠 Filozofski aspekt

Haos prvog reda je „prirodni haos” — nastaje bez namere.
Haos drugog reda je „svestan haos” — nastaje jer entiteti u sistemu znaju da se sistem menja i reaguju na to.

tako su mi tekle misli i desavanja a u stvari pitao sam AI da mi objasni neke stvari i sad ja to prenosim tebi (bolje ona da pise nego ja) ali esencijalno to je to:

Izraz „haos prvog i drugog reda” potiče iz teorije haosa i sistemske dinamike, gde se koristi da opiše različite nivoe nepredvidivosti u kompleksnim sistemima.

🌀 Haos prvog reda

To je haos unutar sistema koji je sam po sebi stabilan – tj. sistem se ponaša na haotičan način, ali pravila po kojima se ponaša su poznata i ne menjaju se.
Drugim rečima: haotičan je ishod, ali zakoni po kojima nastaje taj haos su stabilni.
📘 Primeri:
  • Meteorološki sistemi (vreme): ponašanje je nepredvidivo, ali fizički zakoni ostaju isti.
  • Dvostrano njihalo ili turbulentan fluid: mala promena početnih uslova → drastično drugačiji ishod, ali sistem ostaje isti.
📊 Ključna osobina: nepredvidivost u okviru stabilnih pravila.

⚡ Haos drugog reda

Ovo je haos u kojem se menjaju i sama pravila igre — sistem nije samo nepredvidiv, već reaktivan.
Drugim rečima: sistem uči, menja se, prilagođava, i time čini predviđanje još težim.
📘 Primeri:
  • Društva, ekonomije, politike, tržišta: akteri menjaju ponašanje na osnovu predviđanja drugih.
  • Veštačka inteligencija i društvena dinamika: svaki akter menja svoje „pravila” u odgovoru na druge.
📊 Ključna osobina: nepredvidivost zbog promenljivih pravila.

🔁 Poređenje

OsobinaHaos prvog redaHaos drugog reda
Promene u pravilimaNeDa
PredvidivostTeoretski ograničenaGotovo nemoguća
Tip sistemaFizički, mehaničkiDruštveni, ekonomski, adaptivni
PrimerVreme, turbulencijaBerza, društvo, AI agenti

🧠 Filozofski aspekt

Haos prvog reda je „prirodni haos” — nastaje bez namere.
Haos drugog reda je „svestan haos” — nastaje jer entiteti u sistemu znaju da se sistem menja i reaguju na to.
Napiši mi tačno pitanje koje si postavio AI za ovaj “odgovor”.

Napiši mi tačno pitanje koje si postavio AI za ovaj “odgovor”.

dopalo ti se?

samo sam otkucao prompt: 'haos prvog i drugog reda', AI je odradila ostatak. Manje vise poznata teorija haosa. Izvini za AI, mrzelo me da prepricavam, a i znam da ce AI da 'sredi' tekst u logickom redosledu.

(poslao bih ti link ali ne primas pp)

dopalo ti se?

samo sam otkucao prompt: 'haos prvog i drugog reda', AI je odradila ostatak. Manje vise poznata teorija haosa. Izvini za AI, mrzelo me da prepricavam, a i znam da ce AI da 'sredi' tekst u logickom redosledu.
Ne, više mi se dopada kad neko nešto iz glave napiše.
Iskreno, ja ove AI monotone šablonske odgovore nemam strpljenja da čitam.

Ne, više mi se dopada kad neko nešto iz glave napiše.
Iskreno, ja ove AI monotone šablonske odgovore nemam strpljenja da čitam.

pa rekoh ti, mogao sam ja ovo i da pisem rucno posto za to znam od ranije, a malo me mrzelo.
Ako ti se ne svidja ubaci u file 13 (popularno nazvan: happy end)

slucajno je ispalo da je mene mrzelo da ti pisem a tebe je mrzelo da citas. A svako je imao svoje razloge. To je to.

Back