VranV
Ističe se
- Poruka
- 2.930
Kako ti objašnjavaš taj “razlog”?
Zašto se baš neke dve osobe sretnu?
Sretnu se i jedno i drugo sa mnogima, ali se oni prepoznaju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako ti objašnjavaš taj “razlog”?
Zašto se baš neke dve osobe sretnu?
Ok, dakle neko/nešto kontroliše funkcionisanje tog “poretka” ?ne, svi mi znamo zasto smo ovde i sa kim komuniciramo.
U svemiru vlada savrsen raspored dogadjaja, po zakonima fizike, .....a mi smo deo svemira.........kako nasa planeta , tako i mi, mikronska sicusna bica...... .....zasto bi "dogadjaji" u nasoj ekosferi ondak bili jedinstvena "slucajnost" ?
Više mi se svidja ideja da su mi stvari kontrolisane - pod mojom kontrolom, koliko može.Znači ne voliš da budeš bespilotna letilica ?
,,,ne,,,sluchajnosti ne postoje,,,
,,,/u mom potpisu na profilu je sve recheno/,,,
Pogledajte prilog 1806707
,,,ovo mi je maksima iz mnooogo mlađih dana,,,
to je zakon fizike. Kada bacis kamen u vis, on mora da padne..............ne treba tu nicija kontrola.Ok, dakle neko/nešto kontroliše funkcionisanje tog “poretka” ?
Sve se dešava s nekim razlogom?Srećom nema slučajnosti inače bi naše traganje za istinama bilo bespotrebno.
Vrlo brzo biće dokazano da se kauzalnost proteže i kroz metafiziku, što u prevodu znači da je svaka slučajnost prividna.
To što si napisao je teška muljažaEvo na primer ovaj slucaj, ja sam slucajno zaspao posle pisanja poruke, a inace sam imao nameru da odem da malo odspavam tako da sam namerno izazvao slucajnost. Sad sam se malo naspavao, i malo bolje mogu da mislim sto je bila namera spavanja, ali se sasvim slucajno probudio, i namerno pogledao da li ima poruka, a njih je slucajno bilo, tako da u tom slucaju ovo je prilicno slucajan odgovor, mada postoji namera od ranije da se odgovori.

Splet okolnosti koji nas je doveo do ove tacke.
Splet tih okolnosti nije bio slucajan- ali ne i predvidiv. Zavisno s koje vremenske tacke gledano- je postojala veca ili manja sansa da se dogodi, lanac uzroka i posledica, neki bi neki rekli kauzalnost..

Tema nije postavljena slučajno - vrati se na početak, objasnila sam.daaaa
optizena si da imas kompleks krivice, a to nije dokazano, tako da mozemo da uzmemo tu slucajnost kao slucaj.
Osim toga slucajno si namerno postavila temu.

Ovo je tačno. Dakle nikako nije slučajno.Sretnu se i jedno i drugo sa mnogima, ali se oni prepoznaju.
To što si napisao je teška muljaža![]()
| Osobina | Haos prvog reda | Haos drugog reda |
|---|---|---|
| Promene u pravilima | Ne | Da |
| Predvidivost | Teoretski ograničena | Gotovo nemoguća |
| Tip sistema | Fizički, mehanički | Društveni, ekonomski, adaptivni |
| Primer | Vreme, turbulencija | Berza, društvo, AI agenti |
Ne možemo to tako uprostiti i primeniti na medjuljudske odnose.to je zakon fizike. Kada bacis kamen u vis, on mora da padne..............ne treba tu nicija kontrola.
Tako je. Sledim sebe samu, svoje misli.Naravno,
hahahaha
pa u zakone astro-fizike spada i gravitacija,......nevidljiva energija privlacenja i odbijanja.........takodje identifikovana i u medjuljudskim odnosima.Ne možemo to tako uprostiti i primeniti na medjuljudske odnose.
Napiši mi tačno pitanje koje si postavio AI za ovaj “odgovor”.tako su mi tekle misli i desavanja a u stvari pitao sam AI da mi objasni neke stvari i sad ja to prenosim tebi (bolje ona da pise nego ja) ali esencijalno to je to:
Izraz „haos prvog i drugog reda” potiče iz teorije haosa i sistemske dinamike, gde se koristi da opiše različite nivoe nepredvidivosti u kompleksnim sistemima.
To je haos unutar sistema koji je sam po sebi stabilan – tj. sistem se ponaša na haotičan način, ali pravila po kojima se ponaša su poznata i ne menjaju se.
Haos prvog reda
Drugim rečima: haotičan je ishod, ali zakoni po kojima nastaje taj haos su stabilni.
Primeri:
- Meteorološki sistemi (vreme): ponašanje je nepredvidivo, ali fizički zakoni ostaju isti.
- Dvostrano njihalo ili turbulentan fluid: mala promena početnih uslova → drastično drugačiji ishod, ali sistem ostaje isti.
Ključna osobina: nepredvidivost u okviru stabilnih pravila.
Ovo je haos u kojem se menjaju i sama pravila igre — sistem nije samo nepredvidiv, već reaktivan.
Haos drugog reda
Drugim rečima: sistem uči, menja se, prilagođava, i time čini predviđanje još težim.
Primeri:
- Društva, ekonomije, politike, tržišta: akteri menjaju ponašanje na osnovu predviđanja drugih.
- Veštačka inteligencija i društvena dinamika: svaki akter menja svoje „pravila” u odgovoru na druge.
Ključna osobina: nepredvidivost zbog promenljivih pravila.
Poređenje
Osobina Haos prvog reda Haos drugog reda Promene u pravilima Ne Da Predvidivost Teoretski ograničena Gotovo nemoguća Tip sistema Fizički, mehanički Društveni, ekonomski, adaptivni Primer Vreme, turbulencija Berza, društvo, AI agenti Haos prvog reda je „prirodni haos” — nastaje bez namere.
Filozofski aspekt
Haos drugog reda je „svestan haos” — nastaje jer entiteti u sistemu znaju da se sistem menja i reaguju na to.
To nije astrofizika, a i da jeste, ne bi se upotrebila reč gravitacija, budimo ozbiljni.pa u zakone astro-fizike spada i gravitacija,......nevidljiva energija privlacenja i odbijanja.........takodje identifikovana i u medjuljudskim odnosima.

Napiši mi tačno pitanje koje si postavio AI za ovaj “odgovor”.
Ne, više mi se dopada kad neko nešto iz glave napiše.dopalo ti se?
samo sam otkucao prompt: 'haos prvog i drugog reda', AI je odradila ostatak. Manje vise poznata teorija haosa. Izvini za AI, mrzelo me da prepricavam, a i znam da ce AI da 'sredi' tekst u logickom redosledu.
Ja vidim jedno 5 parametara za tvoje misli, a verovatno postoji još 13...no uzrok je mnogo dalje...tako da bi trebalo da je tvoja tema vrlo bitna da bi istraživali uzrok nastanka...Tako je. Sledim sebe samu, svoje misli.
Šta je tu smešno?
Haos drugog reda je „svestan haos” — nastaje jer entiteti u sistemu znaju da se sistem menja i reaguju na to
Iznimno bitnaJa vidim jedno 5 parametara za tvoje misli, a verovatno postoji još 13...no uzrok je mnogo dalje...tako da bi trebalo da je tvoja tema vrlo bitna da bi istraživali uzrok nastanka...

Ne, više mi se dopada kad neko nešto iz glave napiše.
Iskreno, ja ove AI monotone šablonske odgovore nemam strpljenja da čitam.
Evo tvog nokauta samog sebe upravoTema da, ali ne i njen nastanak na forumu...