Postojanje Boga i patnja

Juzer Nejm

Zainteresovan član
Poruka
173
Ukoliko Bog postoji, zašto postoji toliko patnje u svetu koji je on stvorio?
Možete reći da je slobodna volja ta koja čini da ljudi prouzrokuju patnju kod drugih. Ok, validan argument, međutim pitanje se odnosi na nešto šire.

Zašto nisu sve životinje biljojedi čime se izbacuje potreba za patnjom? Čemu nepotrebno kreiranje patnje?
Zašto žene pate kroz trudnoću i krešendo kod samog porođaja? Ako Bog postoji, zar ne želi da njegova tvorevina pati što manje, ukoliko ih voli?
Ako je Bog svemoćan, zašto je kreirao baš ovakav svet gde je patnja sveprisutna na tako puno nivoa?

Možete na ovo reći: Ali bez patnje nema spasenja, jer ako ne patiš, kako možeš biti spašen?
Ok, i to je validan argument, međutim pod tim implicirate da mora postojati jedan životni put sa početkom, razradom i krajem. A šta je onda sa tek rođenim bebama koje umru posle par sati ili dana nakon rođenja? Zašto te bebe pate ako nemaju ni vremena da bilo šta zgreše i da na kraju zasluže mesto u raju (savršeno uređeni sistem blaženstva)? Zar nije njihova patnja i samo postojanje nepotrebno? Zašto učiniti tako nešto mogućim?

Bog zna zašto i kako..
to je kao da tražiš manu u nekoj slici nekog vrhunskog slikara i pitaš: što nije ovako nego onako?
Ne treba puno pitati, tako je kako je i mi to moramo da prihvatimo.
patnju kao patnju nije stvorio Bog nego čovek..

pa šta si htela da sve bude idealno?
Ne idealno, ali uz redukovanu patnju gde postoji mogućnost za tako nešto što bi se više uklopilo za Bogom koji je pun ljubavi.
Bog zna zašto i kako..
U Bibliji je Bog više puta rekao da je pogrešio za ovo ili ono što je rekao da izraelci učini u njegovo ime. Onda je diskutabilno koliko zna bilo šta.
to je kao da tražiš manu u nekoj slici nekog vrhunskog slikara i pitaš: što nije ovako nego onako?
Nije dobra analogija jer se ovde koristimo logikom, a slika sama po sebi tumači se subjektivno od strane posmatrača.
Možeš reći da sam i ja posmatrač Božije tvorevine i da sam nezadovoljan istom, a da ipak nisam kvalifikovan da dajem takav komentar zbog nepoznavanja dubljih razloga zašto je to tako. Ali čisto logički, ako sa jedne strane kažemo: "Bog je ljubav", zašto je njegovo delanje suprotno toj izjavi?
Ne treba puno pitati, tako je kako je i mi to moramo da prihvatimo.
To je jako opasan način razmišljanja jer bez kritičkog osvrta na realnost, mi slepo sledimo doktrine nekih ljudi koji su pisali bibliju. Šta ako nisu u pravu? Da li je tebi okej da pratiš i veruješ laž?

I Isus je patio a bio je Božji sin..
Postoje mnogo veće patnje od njegove, ali time nisi odgovorio na pitanje, zašto potreba za suvišnom patnjom? Ja znam da je patnja neizostavan deo života, svakako ne može postojati svet bez iste, ali zašto u ovakvoj meri kada je svemogući Bog mogao redukovati patnju? To ukazuje na dva moguća ishoda, ili je sadista ili nije svemoguć.

Postoje mnogo veće patnje od njegove, ali time nisi odgovorio na pitanje, zašto potreba za suvišnom patnjom? Ja znam da je patnja neizostavan deo života, svakako ne može postojati svet bez iste, ali zašto u ovakvoj meri kada je svemogući Bog mogao redukovati patnju? To ukazuje na dva moguća ishoda, ili je sadista ili nije svemoguć.
Ako se sa smrću sve završava, tada nije pošteno živeti u patnji. Ali,, ako nas kraj ovoga života dovodi do početka večnosti, tada su najsretniji ljudi na svetu oni koji su, kroz patnju, otkrili kako ovaj život nije samo ono za što treba živeti. Oni koji su kroz patnju pronašli sebe i svog večnog Boga, nisu uzalud prošli kroz tu bol. Dopustili su da ih njihova neimaština, duboka žalost i glad dovedu do Gospodara večnosti. (Mt 5,1-12; Rim 8 8,18-19)

Možete reći da je slobodna volja ta koja čini da ljudi prouzrokuju patnju kod drugih. Ok, validan argument, međutim pitanje se odnosi na nešto šire.

Zašto nisu sve životinje biljojedi čime se izbacuje potreba za patnjom? Čemu nepotrebno kreiranje patnje?
Zašto žene pate kroz trudnoću i krešendo kod samog porođaja? Ako Bog postoji, zar ne želi da njegova tvorevina pati što manje, ukoliko ih voli?
Ako je Bog svemoćan, zašto je kreirao baš ovakav svet gde je patnja sveprisutna na tako puno nivoa?

Možete na ovo reći: Ali bez patnje nema spasenja, jer ako ne patiš, kako možeš biti spašen?
Ok, i to je validan argument, međutim pod tim implicirate da mora postojati jedan životni put sa početkom, razradom i krajem. A šta je onda sa tek rođenim bebama koje umru posle par sati ili dana nakon rođenja? Zašto te bebe pate ako nemaju ni vremena da bilo šta zgreše i da na kraju zasluže mesto u raju (savršeno uređeni sistem blaženstva)? Zar nije njihova patnja i samo postojanje nepotrebno? Zašto učiniti tako nešto mogućim?
zato sto jos uvek traje borba izmedju Boga i Lucifera i za sad je izjednaceno, ni jedan ni drugi ne mogu da definitivno pobede rivala.
Sta ce se desiti na kraju - ne zna se

Ako se sa smrću sve završava, tada nije pošteno živeti u patnji. Ali,, ako nas kraj ovoga života dovodi do početka večnosti, tada su najsretniji ljudi na svetu oni koji su, kroz patnju, otkrili kako ovaj život nije samo ono za što treba živeti. Oni koji su kroz patnju pronašli sebe i svog večnog Boga, nisu uzalud prošli kroz tu bol. Dopustili su da ih njihova neimaština, duboka žalost i glad dovedu do Gospodara večnosti. (Mt 5,1-12; Rim 8 8,18-19)
Da, nije pošteno. Da li postoji verovatnoća da je čovek i izmislio neki bolji kraj da bi umirio svoj strah ili opravdao postojanje patnje i nepravde?
Još uvek nisam dobio tvoj odgovor na nepotrebnu patnju koja postoji, a koja je posledica Božije kreacije.

zato sto jos uvek traje borba izmedju Boga i Lucifera i za sad je izjednaceno, ni jedan ni drugi ne mogu da definitivno pobede rivala.
Sta ce se desiti na kraju - ne zna se
Ako je Bog svemogućan, onda po automatizmu on može učiniti da Lucifer nestane kao da nikada nije postojao pri čemu ne postoji ravnopravnost u snazi. Da li je Bog stvorio Lucifera da mu pomogne u iskušavanju ljudi gde bi čovek ultimativno pokazao vernost Bogu ili nevernost jer ako jeste, onda on ne želi da neko uperi prstom ka njemu već da se sve svali na njegovu suprotnost.

Da, nije pošteno. Da li postoji verovatnoća da je čovek i izmislio neki bolji kraj da bi umirio svoj strah ili opravdao postojanje patnje i nepravde?
Još uvek nisam dobio tvoj odgovor na nepotrebnu patnju koja postoji, a koja je posledica Božije kreacije.
Ne postoji ta mogućnost. Postoji Bog.
Dobio si odgovor. Nema nepotrebne patnje. Sve što se dešava dešava se sa razlogom.

Ne postoji ta mogućnost. Postoji Bog.
Dobio si odgovor. Nema nepotrebne patnje. Sve što se dešava dešava se sa razlogom.
Ali gde je tvoj argument koji objašnjava sve to? Razumem tvoje mišljenje o tome, ali čime ga potkrepljuješ? Ja kažem da Bog ili ne postoji ili nije ljubav (dobar) kakvim ga hrišćani predstavljaju uz argument o patnji. Tvoj stav je da ne postoji nepotrebna patnja i da se dešava sa razlogom. Ok, ali kako znaš da se dešava sa razlogom?

Isto kažeš da ne postoji mogućnost i da Bog definitivno postoji. Kako to znaš?

Ali gde je tvoj argument koji objašnjava sve to? Razumem tvoje mišljenje o tome, ali čime ga potkrepljuješ? Ja kažem da Bog ili ne postoji ili nije ljubav (dobar) kakvim ga hrišćani predstavljaju uz argument o patnji. Tvoj stav je da ne postoji nepotrebna patnja i da se dešava sa razlogom. Ok, ali kako znaš da se dešava sa razlogom?

Pa znam zato što mora da postoji neki razlog za sve. Ništa što se dešava u životu se ne dešava bez nekog razloga. Neke razloge ne vidimo, ne razumemo i to je u redu.
Znam da Bog postoji zato što sam se uverio u to.

Pa znam zato što mora da postoji neki razlog za sve. Ništa što se dešava u životu se ne dešava bez nekog razloga. Neke razloge ne vidimo, ne razumemo i to je u redu.
Ništa se ne dešava bez razloga u životu koji poznajemo ali govorim o nultoj tački kada Bog stvara svet, gde on definiše razloge za postojanje nečega.
Misaoni eksperiment za tebe. Ti si nesavršen, kao i ja, ali ako bi se ti pitao u stvaranju sveta i da možeš učiniti šta god poželiš, da li bi uredio svet gde je patnja minimizovana ili bi je bez potrebe proširio? Kao čovek koji je nesavršen, šta bi učinio ti?
Znam da Bog postoji zato što sam se uverio u to.
U to ne mogu da verujem jer je to subjektivno. I šizofrena osoba tvrdi da vidi nešto što drugi ne vide, ali je za nju to vrlo stvarno.
Ne kažem da si šizofren, samo koristim to kao primer da nešto što je drugima nevidljivo, tebi je nekako vidljivo.

Ništa se ne dešava bez razloga u životu koji poznajemo ali govorim o nultoj tački kada Bog stvara svet, gde on definiše razloge za postojanje nečega.
Misaoni eksperiment za tebe. Ti si nesavršen, kao i ja, ali ako bi se ti pitao u stvaranju sveta i da možeš učiniti šta god poželiš, da li bi uredio svet gde je patnja minimizovana ili bi je bez potrebe proširio? Kao čovek koji je nesavršen, šta bi učinio ti?

U to ne mogu da verujem jer je to subjektivno. I šizofrena osoba tvrdi da vidi nešto što drugi ne vide, ali je za nju to vrlo stvarno.
Ne kažem da si šizofren, samo koristim to kao primer da nešto što je drugima nevidljivo, tebi je nekako vidljivo.
kada bi ja stvarao svet? definitivno bi bilo manje patnje.
pa jbg možeš ti da mi veruješ ili ne
tebi je sve ovo slučajno? msm ono ? pa kako je sve nastalo objasni?

kada bi ja stvarao svet? definitivno bi bilo manje patnje.
Ok, hvala na iskrenosti. Dakle, složićemo se da bi tvoja kreacija sveta manje patila od Božije jer ipak ti imaš sve karte u rukama i manipulišeš ishodom?
pa jbg možeš ti da mi veruješ ili ne
Razume se.
tebi je sve ovo slučajno? msm ono ? pa kako je sve nastalo objasni?
To nauka i pokušava objasniti. Ako još nismo objasnili, ne znači da su teisti to objasnili njihovim poimanjem sveta. Argument da ja nemam odgovor na to kako je nastao svet potvrđuje da je to Bog učinio nije dosledan jer nema dokaza. Matematičarima je trebalo 300 stranica da dokažu da je 1+1=2, kako teista onda dokazuje stvaranje sveta, argumentovano?

A kako se to slobodnom voljom stvaraju patnje kod drugih?
A ko kaze da je Bog kreirao ovakav svet?
Ko kaze da patnje spasavaju?
A ko je rekao da te bebe pate?

Ok, hvala na iskrenosti. Dakle, složićemo se da bi tvoja kreacija sveta manje patila od Božije jer ipak ti imaš sve karte u rukama i manipulišeš ishodom?

Razume se.

To nauka i pokušava objasniti. Ako još nismo objasnili, ne znači da su teisti to objasnili njihovim poimanjem sveta. Argument da ja nemam odgovor na to kako je nastao svet potvrđuje da je to Bog učinio nije dosledan jer nema dokaza. Matematičarima je trebalo 300 stranica da dokažu da je 1+1=2, kako teista onda dokazuje stvaranje sveta, argumentovano?
ima dokaza da je Bog stvorio svet
kažeš nauka .. pa veliki naučnici su verovali u Boga
sve oko nas je dokaz

Ako je Bog svemogućan, onda po automatizmu on može učiniti da Lucifer nestane kao da nikada nije postojao pri čemu ne postoji ravnopravnost u snazi. Da li je Bog stvorio Lucifera da mu pomogne u iskušavanju ljudi gde bi čovek ultimativno pokazao vernost Bogu ili nevernost jer ako jeste, onda on ne želi da neko uperi prstom ka njemu već da se sve svali na njegovu suprotnost.
da je bog svemoćan, to je njegovo hvalisanje, nije mu prvi put da ga uvate u neistinama

A kako se to slobodnom voljom stvaraju patnje kod drugih?
Možeš tući ljude, možeš ih mučiti, možeš ih emotivno povrediti.
A ko kaze da je Bog kreirao ovakav svet?
Na samom početku biblije navodi se da je Bog stvorio baš ovakav svet.
Ko kaze da patnje spasavaju?
Filibljanima 1,29:
Jer se vama darova Hrista radi ne samo da ga vjerujete nego i da stradate za nj,
A ko je rekao da te bebe pate?
Ako udariš bebu, plakaće – ergo, bebe pate.

ima dokaza da je Bog stvorio svet
Vrlo neodređen odgovor.
kažeš nauka .. pa veliki naučnici su verovali u Boga
To ne potvrđuje postojanje nečega. Nekada su naučnici verovali da je Zemlja centar univerzuma da bi se kasnije ispostavilo da nisu u pravu.

evo da pitamo Boga to pitanje i da nam on to odgovori:

Bog ti odgovara iz Kurana na tvoje pitanje:

El-Bekara 2:155–157
“I sigurno ćemo vas iskušavati malo sa strahom i glađu, i gubitkom imetka, i života, i plodova. A obraduj strpljive. Koji, kad ih zadesi nesreća, kažu: 'Mi smo Allahovi i mi se Njemu vraćamo.' Njih čeka blagoslov i milost Gospodara njihovog i oni su na Pravom putu.”

El-Ankebut 29:2–3
“Zar misle ljudi da će biti ostavljeni, a da neće biti iskušani čim reknu: 'Mi vjerujemo?' Mi smo doista iskušavali one prije njih, da bi Allah ukazao na one koji su istinski iskreni, a da bi i lašce razotkrio.”

21:35
Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.

3:185
Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre(Pakla) udaljen i u Raj/Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.

Možeš tući ljude, možeš ih mučiti, možeš ih emotivno povrediti.

Na samom početku biblije navodi se da je Bog stvorio baš ovakav svet.

Filibljanima 1,29:
Jer se vama darova Hrista radi ne samo da ga vjerujete nego i da stradate za nj,

Ako udariš bebu, plakaće – ergo, bebe pate.

Vrlo neodređen odgovor.

To ne potvrđuje postojanje nečega. Nekada su naučnici verovali da je Zemlja centar univerzuma da bi se kasnije ispostavilo da nisu u pravu.
vaskrsenje Isusa Hrista ti je najveći dokaz.
ti si nevernik i to je ok. slep si i teško da tu ima pomoći

Mi sve gledamo iz naše perspektive.

Kad se razboliš, to je za čoveka patnja.

Međutim, za te bakterije i viruse koji se množe i uživaju u tvom organizmu to je blagostanje.

Kad naučiš da gledaš stvari iz druge perspektive, shvatiš da patnja kao takva van čoveka i ne postoji.

El-Bekara 2:155–157
“I sigurno ćemo vas iskušavati malo sa strahom i glađu, i gubitkom imetka, i života, i plodova. A obraduj strpljive. Koji, kad ih zadesi nesreća, kažu: 'Mi smo Allahovi i mi se Njemu vraćamo.' Njih čeka blagoslov i milost Gospodara njihovog i oni su na Pravom putu.”
Zašto potreba da se to čini ljudima? Nije li to neka vrsta perverzije, sadizma? Želja da se čovek iskušava da bi bio dostojan tvoje ljubavi? To čak i čovek ne čini koji je nesavršen.
El-Ankebut 29:2–3
“Zar misle ljudi da će biti ostavljeni, a da neće biti iskušani čim reknu: 'Mi vjerujemo?' Mi smo doista iskušavali one prije njih, da bi Allah ukazao na one koji su istinski iskreni, a da bi i lašce razotkrio.”
U kontekstu vernika, patnja je sredstvo za postizanje cilja spasenja, ali ono na šta aludiram je postojanje nepotrebne patnje. Zašto bi to Bog dozvolio?

vaskrsenje Isusa Hrista ti je najveći dokaz.
Istorijski dokazivo?
ti si nevernik i to je ok. slep si i teško da tu ima pomoći
Kažeš da sam nevernik i da je to ok, ali dodaješ da sam slep što implicira da ti poznaješ istinu koja, po meni, nije dokazana još uvek. Ali okej. Hvala na diskusiji.

Ne obracaj paznju na ovakva objasnjenja jer ili verujuce zbunjuju i udaljuju od Boga, ili ateiste pretvaraju u jos vece ateiste. Pre dva meseca cini mi se, 4 bloka od moje kuce, neka ludaca kolima pokupila majku sa troje dece na pesackom. Majka i dve devojcice poginule u sekundi, decak i dalje u bolnici. Ne daj boze nikome da se desi tako nesto, cisto sumnjam da bi onda ovi "Sve se desava sa razlogom, i ni jedna patnja nije nepotrebna" mogli da kazu tako nesto ako bi se njima desilo.

Zašto nisu sve životinje biljojedi čime se izbacuje potreba za patnjom?

da nema predatora koji ce regulisati razmnozavanje biljojeda, nastao bi disbalans veliki u prirodi....predatori imaj ufunkciju kontrole rasta biljojeda.

Čemu nepotrebno kreiranje patnje?

u ljudskom slucaju, to je dio testa.....

Patnja za covjeka ima vise funkcija:

1. Iskusenje
2. Kazna
3. Ciscenje od grijeha
4. Podizanje stepena u Raju
5. Duhovni rast covjeka, patnje covjeka mogu da izgrade dusevno, da ga izdginu na veci nivo svijesti.

zato sto ovaj svijet nije raj, u Raju nema absolutno nikakve patnje ni bola, ni duseni problema....niti icega sto ti smeta na bilo koji nacin....

dok ovaj svijet je iskusenje za covjeka.

Zašto te bebe pate ako nemaju ni vremena da bilo šta zgreše i da na kraju zasluže mesto u raju (savršeno uređeni sistem blaženstva)?

Beba koja umre ide u Raj, patila ili ne patila....

sta onda znaci patnja za bebu koja vise pati nego neke druge..

to znaci da ta beba kada poraste u Raju ce biti na vecem nivou u Raju , nego ostale koje nisu prosle patnju, Raj ima 100 nivoa...nece svako zasluziti isti nivo.

jeli ti sad jasno zasto?

sa stanovišta nauke ti je dokaz struktura DNK
svaki DNK ima informaciju.. najsloženiju moguću.. odakle ta informacija? kako je nastala?
Zašto potreba da se to čini ljudima? Nije li to neka vrsta perverzije, sadizma? Želja da se čovek iskušava da bi bio dostojan tvoje ljubavi? To čak i čovek ne čini koji je nesavršen.

U kontekstu vernika, patnja je sredstvo za postizanje cilja spasenja, ali ono na šta aludiram je postojanje nepotrebne patnje. Zašto bi to Bog dozvolio?

Istorijski dokazivo?

Kažeš da sam nevernik i da je to ok, ali dodaješ da sam slep što implicira da ti poznaješ istinu koja, po meni, nije dokazana još uvek. Ali okej. Hvala na diskusiji.
da..istorijski dokazivo

naravno da poznajem istinu jer nisam slep

vidim, mislim, osećam, znam da Bog postoji

Back