Post nije u tanjiru

Важан је и телесни пост.
Нпр данас имаш све посно. И посну саламу, и еурокрем посни.
И кавијар је постан.
Што не значи да треба себи да угађамо баш толико када је пост.
Јеси пробала некада на велики петак да не једеш и не пијеш ништа ?
Ne znam, za mene je post nesamougadjanje i u telesnom smislu, i iako postoje sve te savremene posne "zezalice", ja se drzim klasicnog posta, posna kuvana jela, voce i povrce, i gledam da to ne bude cak ni previse razovrsno. Patrijarh Pavle bi cak i na Vaskrs uzimao samo pileca krilca, toliko je stalno postio i jeo sve nesto za savremenog coveka uzasno, odstajalo, na granici plesnivosti.

Naravno da na velike prznike kao sto je Veliki Petak ili Krstovdan "suhojedam", a ponekad ne jedem ni nista do zalaska sunca, samo pijem tecnost.

Ali opet, tezi je duhovni post.

A jesu li stvari bile drugacijhe u vreme SZ-ta pa je tada Bog IPAK sve to srocio u jednu zasebnu zapovest ???
...nije valjda da zameras Bogu sto je to nepotrebno uradio ili mozda smatras da su ljudi tada bili izuzetno slabe logike stoga im to bilo i vise nego potrebno ?? :D
Da...odgovorio sam ti na ovo...stvari su bile drugačije.

Tako po bi argumentovano pobio tvoju /vasu tvrdnju da su Bozje zapovesti bile SAMO za jevreje sto ce nam kasnije pomoci u resavanju neke NZ-ne dileme o hriscanskim obavezama pred Bogom.
Izvoli !
Pređi brate odmah na praseće pečenje, ako imaš to na umu?...nema potrebe da okolišamo.

Da li je Hrišćanima dozvoljeno jesti ovakvo pečenje?...ja kažem Da...iz prostog razloga zato što Isus nigde jednje istog nije zabranio...E sad ako neko smatra da je Hrist ovde bio nedorečen...po ličnoj savesti nek ne jede... i to je ispravno...

Pređi brate odmah na praseće pečenje, ako imaš to na umu?...nema potrebe da okolišamo.

Da li je Hrišćanima dozvoljeno jesti ovakvo pečenje?...ja kažem Da...iz prostog razloga zato što Isus nigde jednje istog nije zabranio...E sad ako neko smatra da je Hrist ovde bio nedorečen...po ličnoj savesti nek ne jede... i to je ispravno...
Otisao si odmah na ono sto te svrbi,daj se molim te vrati toku diskusije i odgovori mi jasno i precizno to sto sam pitao a evo ja obecavam da cemo se vratiti hriscanskim obavezama pred Bogom.
Izvoli,cekam odgovora.

Back