Post nije u tanjiru

Nekad sam postila stomakom. Danas se trudim da postim mislima.
Jer uzdržavanje od hrane ako u rečima nosimo otrov.

Uhvatila sam sebe da sam, samo u jednom danu posta slagala četiri puta.
Bila nepravedna. Ogovarala. Ćutala kad sam trebala da kažem istinu.

I tek tada sam shvatila: post nije gladovanje. Post je ogoljavanje sebe .
Kaко рече један мудар човек "Од када сам себе ухватио да лажем, више ником не верујем".

Nekad sam postila stomakom.
Ako je to zaiista bilo SAMO stomakom onda to definitivno nije bio post vec neko gladovanje ili dijeta.
Danas se trudim da postim mislima.
Tako je ali ipak u Svetom Pismu vidimo da je neko odricanje od hrane i pica bilo sastavni deo zivota nekih vernika stoga...
...I tek tada sam shvatila: post nije gladovanje. Post je ogoljavanje sebe .
Evo jedne sustinske Biblijske definicije za post koju je dao sam Bog:

Isa.58,3-11:
"...Zašto postismo, vele, a ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a ti ne htje znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve što vam je ko dužan.
Eto postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se čuo gore glas vaš.
Taki li je post koji izabrah da čovjek muči dušu svoju jedan dan? da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostrijet i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Gospodu?
A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razdriješiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram?
Nije li da prelamaš hljeb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? kad vidiš gola, da ga odjeneš, i da se ne kriješ od svoga tijela?

Tada će sinuti vidjelo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti, i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Gospodnja biće ti zadnja straža.
Tada ćeš prizivati, i Gospod će te čuti: vikaćeš, i reći će: evo me. Ako izbaciš između sebe jaram i prestaneš pružati prst i govoriti zlo;
I ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu nevoljnu; tada će zasjati u mraku vidjelo tvoje i tama će tvoja biti kao podne.
Jer će te Gospod voditi vazda, i sitiće dušu tvoju na suši, i kosti tvoje krijepiće, i bićeš kao vrt zaliven i kao izvor kojemu voda ne presiše..."

Greh ne ulazi na usta već izlazi iz njih...

Za neke su i voda i hljeb otrov...
Nemij se molim te oslonjati na logiku i filozofiranje,pokusaj vec jednom shvatiti da Bog najbolje poznaje ljdski organizam jer ga je Sam stvorio,dao nam je uputstvo za upotrebu stoga je nase da sve to prihvatimo i drzimo !!!
Slažem se...

Ni lupeži, ni lakomci, ni pijanice, ni kavgadžije, ni hajduci, carstva Božijega neće naslijediti.

Kako nema u dekalogu...?
Dakle ipak bi ti zavirio i u stranicama SZ-ta,jel tako ?
Dobro je sto smo ovo rascistili jer tamo ima i nekih drugih regulativa o ishrani kao sto su recimo one iz raja.pa onda onaj update istih nakon pada u greh,pa onda ima novi update nakon uvodjenja mesne ishrane...
Jel to po tebi bitno ili da sve to okacimo o rep nekoj jevrejskoj macki ?

Dakle ipak bi ti zavirio i u stranicama SZ-ta,jel tako ?
Dobro je sto smo ovo rascistili jer tamo ima i nekih drugih regulativa o ishrani kao sto su recimo one iz raja.pa onda onaj update istih nakon pada u greh,pa onda ima novi update nakon uvodjenja mesne ishrane...
Jel to po tebi bitno ili da sve to okacimo o rep nekoj jevrejskoj macki ?
Ne moram da virim u SZ...Hrist je ponovio šta je važno...a Apostoli nadopunili...
Sve što sam gore izneo...izneo sam iz NZ...
Nema smrtnog greha za konzumiranje neke vrste mesa...recimo...kao za pijance što sam naveo...
Ako ima daj NZ...

Ne moram da virim u SZ...Hrist je ponovio šta je važno...a Apostoli nadopunili...
Sve što sam gore izneo...izneo sam iz NZ...
Nema smrtnog greha za konzumiranje neke vrste mesa...recimo...kao za pijance što sam naveo...
Ako ima daj NZ...
A jel se moze krsiti recimo 3-ca Bozja zapovest koja izricito brani uzaludno koriscenje Bozjeg imena ???
...koliko znam nit je Isus nit su apostoli igde ponovili konkretno tu zapovest koju je licno Bog zapisao na kamenim plocama !!? :kafa:

Bas tako. U zadnje vreme manje pridajem znacaja telesnom postu, koliko sam otkrila da je vazan duhovni post i da sagledam duboko sva moja nesavrsenstva i "strahote" u tom smislu, i otkrivam ih u neverovatnom broju i svoj svojoj gadosti sto vise vreme prolazi, umesto da je obrnuto.

A jesu li stvari bile drugacijhe u vreme SZ-ta pa je tada Bog IPAK sve to srocio u jednu zasebnu zapovest ???
...nije valjda da zameras Bogu sto je to nepotrebno uradio ili mozda smatras da su ljudi tada bili izuzetno slabe logike stoga im to bilo i vise nego potrebno ?? :D
Dobro.
Šta misliš ti na osnovu Hristovih reči, da li je u redu uzimati Božje ime uzalud?

Bas tako. U zadnje vreme manje pridajem znacaja telesnom postu, koliko sam otkrila da je vazan duhovni post i da sagledam duboko sva moja nesavrsenstva i "strahote" u tom smislu, i otkrivam ih u neverovatnom broju i svoj svojoj gadosti sto vise vreme prolazi, umesto da je obrnuto.
Важан је и телесни пост.
Нпр данас имаш све посно. И посну саламу, и еурокрем посни.
И кавијар је постан.
Што не значи да треба себи да угађамо баш толико када је пост.
Јеси пробала некада на велики петак да не једеш и не пијеш ништа ?

Back