Poslovni laptop

4gb radne memorije. Malo za 2022...

Brz rad u čemu?
Dobro pitanje.
Ovisi sta radis.
Ako mislis nesto duze tipkat po meni je ekran mali.

Nije tačno! Kod mene na poslu gro računara je sa 4gb radne memorije sa OS win10 LTSC i ni jedan ne koči a koristi se mnogo excel, power point, word, pdf, mail, acdsee, DWGTrueView.....
Ovo bi skoro mogla odradit i prastara 386 ili malo brze 486 :mrgreen:
Od viska memorije glava ne boli. Ne radim nista specijalno pa sam si stavio jos pred cca 6 godina 12gb. Nek pukne skrtost.

Nije tačno! Kod mene na poslu gro računara je sa 4gb radne memorije sa OS win10 LTSC i ni jedan ne koči a koristi se mnogo excel, power point, word, pdf, mail, acdsee, DWGTrueView.....
Polako. Ako tvoj računar baguje to ne znači da baguju svi sa 4gb rama!
Rekoh, kod mene na poslu gro računara radi na 4gb rama i sve je ok.
Nisam ništa lično tebi uputio nego u kontekstu memorije od 4gb.
Lično, i ja bi dodao bar još 4gb ali o tome ne odlučujem ja nego rukovodstvo firme koje kaže, radili smo i na 128mb pa nije kočilo!
Od kako su računari blokirani za individualno instaliranje bilo čega, ni jedan ne koči. Ranije je je bilo problema jer su ljudi skidali i instalirali sve i svašta na računare.

Sta mislite o ovom laptopu? Potreban mi je za posao. Sve sto mi treba je brz rad, tako da ako imate iskustva sa ovim, pisite :D
Takodje, ako imate neki predlog, pisite.
https://www.tehnomanija.rs/kompjute.../not19600-poslovni-la-dell-000000000001193371
Kad kupujes Dell kupi vostro, a ne inspirion.

Vostro su poslovni laptopovi.

https://www.bcgroup-online.com/lapt...8gb.-512gb-ssd.-backlit-\\-win-10-pro)-127402

https://www.bcgroup-online.com/lapt...ssd.-backlit.-crni-5y5b-\\-win-10-pro)-119096

:D
Ok, ti bolje znas sta je sa mojim laptopom nego ja.
Lično, i ja bi dodao bar još 4gb ali o tome ne odlučujem ja nego rukovodstvo firme koje kaže, radili smo i na 128mb pa nije kočilo!
Od kako su računari blokirani za individualno instaliranje bilo čega, ni jedan ne koči. Ranije je je bilo problema jer su ljudi skidali i instalirali sve i svašta na računare.

Pa i nama je sve blokirano osim vibera i telegrama za instalaciju. Program za misa mi je instalirao administrator.
Ali svako od nas ko radi sa slozenim tablicama ima problem, kad se doda ram smanjuje se. I zaista baguje u excellu, kako zatvaras jednu po jednu tablicu tako se brzina vraca u normalu.
Drugo je ako se radi sa tablicama sa 20 celija ili jednostavnijim ili brzim serverom, nama je centralni server 8000 km daleko. :)

Pa i nama je sve blokirano osim vibera i telegrama za instalaciju. Program za misa mi je instalirao administrator.
Ali svako od nas ko radi sa slozenim tablicama ima problem, kad se doda ram smanjuje se. I zaista baguje u excellu, kako zatvaras jednu po jednu tablicu tako se brzina vraca u normalu.
Drugo je ako se radi sa tablicama sa 20 celija ili jednostavnijim ili brzim serverom, nama je centralni server 8000 km daleko. :)
Pre će biti da je do lošeg procesora. Kod mene su svi i3 i i5, neka 4 ili 5 generacija.

Isti procesori, neki imaju i7, neki su probali da sami kupuju SSD cak, mada ne bi trebalo da utice na to.
Ja sam i ovde postavljao pitanje, vecina ljudi koji se bave tim su mi govorili da bi ram trebao da bude veci, win10 pro i office 2016 traze vise od 4gb.

Isti procesori, neki imaju i7, neki su probali da sami kupuju SSD cak, mada ne bi trebalo da utice na to.
Ja sam i ovde postavljao pitanje, vecina ljudi koji se bave tim su mi govorili da bi ram trebao da bude veci, win10 pro i office 2016 traze vise od 4gb.
Ja sam drugu, na stari hp

hp.PNG

instalirao win10 pro sa office 2016 i gomilom programa za dijagnostiku automobila:
hpp.PNG

i sve radi bez problema?

Ja sam drugu, na stari hp

Pogledajte prilog 1189481
instalirao win10 pro sa office 2016 i gomilom programa za dijagnostiku automobila:
Pogledajte prilog 1189483
i sve radi bez problema?
Nije bitno koliko si programa instalirao.
Uzmi jednostavno otvori jedno 20 tabova u Hromu i te tvoje programe pokreni i radi sa njima ... primetices zabavu :lol:
E tu bas dolazimo do one bitne stavke 4GB rama da li je dovoljno ili nije ... a i procesor isto da li moze dovoljno da obradi svaki zadatak a u pozadini divljaju aktivnosti.
Za posao se ne stedi ... 8GB je minimum , 4 za mucenje itd a opet se vracamo na ono da sam najbolje znas ako ti je dobro onda nista.

Nije bitno koliko si programa instalirao.
Uzmi jednostavno otvori jedno 20 tabova u Hromu i te tvoje programe pokreni i radi sa njima ... primetices zabavu :lol:
E tu bas dolazimo do one bitne stavke 4GB rama da li je dovoljno ili nije ... a i procesor isto da li moze dovoljno da obradi svaki zadatak a u pozadini divljaju aktivnosti.
Za posao se ne stedi ... 8GB je minimum , 4 za mucenje itd a opet se vracamo na ono da sam najbolje znas ako ti je dobro onda nista.
A zašto bi otvarao 20 tabova, koji smisao i potreba?
Rekoh, da se ja pitam, bilo bi bar 8gb rama ali ne pitam se nego kažem da i sa 4gb može da se radi.

3333.jpg

Otvoren Firefox sa svega 4 taba i Youtube video preko FF na TV-u. Rezolucija i monitora i TV-a je 1920x1080.
CPU je matori ali jos uvek dobar i7 6700, a GPU je GTX 1070; oboje se odmaraju.
Memorija - u upotrebi preko 5Gb.

4Gb je bozepomozi, nikako poslovni laptop za brz rad ali nije problem dodatno dograditi:

3333.jpg

Otvoren Firefox sa svega 4 taba i Youtube video preko FF na TV-u. Rezolucija i monitora i TV-a je 1920x1080.
CPU je matori ali jos uvek dobar i7 6700, a GPU je GTX 1070; oboje se odmaraju.
Memorija - u upotrebi preko 5Gb.

4Gb je bozepomozi, nikako poslovni laptop za brz rad ali nije problem dodatno dograditi:
da ali da li gubi garanciju

Back