POSLEDNJI DOGAĐAJI - IZ BIBLIJSKOG UGLA.

Boižji zakon i to sve Božje zapovesti, ne samo IV Božja zapovest, jeste ustav neba za sva razumom obdarena bića (anđele i ljude).

Božji zakon je nepromeljiv!
Opet si preterao. Kako je to božji zakon nepromenljiv? Uporedi Stari i Novi zakon, pa se čudi.

Inače, što se tiče sedmog dana... Nekada je to bila subota, a onda je postala nedelja. I to nema veze sa rišćanima. Jednostavno, jedan dan se odužio.

И стаде сунце и устави се месец, докле се не освети народ непријатељима својим. Не пише ли то у књизи Истинитог? И стаде сунце насред неба и не наже к западу скоро за цео дан.
И не би таквог дана ни пре ни после, да Господ послуша глас човечји, јер Господ војева за Израиља.

:kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
Opet si preterao. Kako je to božji zakon nepromenljiv? Uporedi Stari i Novi zakon, pa se čudi.

Stari zavet a ne Stari zakon!
Novi zavet a ne Novi zakon!

Stari zavet je zasnovan na obećanju naroda da će poštovati Božji zakon.
Novi zavet je zasnovan na Božjem obećanju da će svoj Zakon upisati u srca ljudi.

Stari zavet ljudi su kršili. Izraelski narod je obećao vernost Bogu Jahvi ali nisu održali obećanje.
Novi zavet se ne može prekršiti jer je Bog Onaj koji obećava i ispunjava obećanje.

Stari zavet se takođe zove i spisak knjiga (proročke knjige, pesničke knjige, istorijske knjige).
(Isus Hrist je te knjige čitao i primenio u svom životu)

Novi zavet se takođe zove i spisak knjig (Jevanđelja, Dela apostola, Poslanice i proročka knjiga Otkrivenje).
(Novi zavet se temelji na Starom zavetu i u njemu je zapisano ispunjenje proročanstava o Mesiji. Isus Hrist je ispunio sva proročanstava o Mesiji iz Starog zaveta)

(Isus Hrist = Jahshua Messiah = Jah(ve)-Spašava Pomazanik)

Ne postoji Stari zakon koji se promenio u Novi zakon. Izmišljate po običaju svome!

...

Poslednja izmena:
Inače, što se tiče sedmog dana... Nekada je to bila subota, a onda je postala nedelja. I to nema veze sa rišćanima. Jednostavno, jedan dan se odužio.

И стаде сунце и устави се месец, докле се не освети народ непријатељима својим. Не пише ли то у књизи Истинитог? И стаде сунце насред неба и не наже к западу скоро за цео дан.
И не би таквог дана ни пре ни после, да Господ послуша глас човечји, јер Господ војева за Израиља.

Interesantno je zapaziti da je biblijski Bog Jahve (Tvorac neba i zemlje) uslišio molbu svoga sluge Isusa Navina (hrvatski Jošua) i produžio dan.

Pogledajmo tekst u kojem se vidi intervencija našeg Tvorca u korist Njegovog naroda - Izreala.

(ovakvu logistiku bi svaka vojska poželela da ima)

Kršćanska sadašnost
Jos 10:5 Udruži se tada pet kraljeva amorejskih: kralj jeruzalemski, kralj hebronski, kralj jarmutski, kralj lakiški i kralj eglonski; krenu oni i sva njihova vojska, opsjednu grad Gibeon i počnu ga napadati.
Jos 10:6 Tada Gibeonci poručiše Jošui u tabor u Gilgalu: "Ne napuštaj svojih slugu, nego se požuri k nama da nas izbaviš i da nam pomogneš, jer su se protiv nas udružili svi amorejski kraljevi koji žive u Gorju."
Jos 10:7 I pođe Jošua iz Gilgala, a s njim i svi ratnici, sve vrsni junaci.
Jos 10:8 A Jahve reče Jošui: "Ne boj se! Ja sam ih predao u tvoje ruke i nijedan od njih neće se održati pred tobom."
Jos 10:9 I udari na njih Jošua iznenadno, pošto je svu noć išao od Gilgala.
Jos 10:10 I smete ih Jahve pred Izraelcima, koji ih teško poraziše kod Gibeona i potjeraše prema strmini kojom se uzlazi u Bet-Horon. Tukli su ih sve do Azeke i do Makede.
Jos 10:11 A dok su bježali pred Izraelom uz bethoronsku strminu, bacao je Jahve s neba na njih tuču kamenja sve do Azeke te su ginuli. I poginulo ih je više od tuče kamene nego što su ih pobili sinovi Izraelovi svojim mačevima.
Jos 10:12 Onoga dana kada Jahve predade Amorejce sinovima Izraelovim, obrati se Jošua Jahvi i poviče pred Izraelcima: "Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!"
Jos 10:13 I stade sunce i zaustavi se mjesec sve dok se nije narod osvetio neprijateljima svojim. Ne piše li to u knjizi Pravednika? I stade sunce nasred neba i nije se nagnulo k zapadu gotovo cio dan.
Jos 10:14 Nije bilo takva dana ni prije ni poslije da bi se Jahve odazvao glasu čovječjem. Tako je Jahve vojevao za Izraela.

Biblijski pisac Isus Navin (naslednik Mojsija), obraća se Jahvi i Tvorac neba i zemlje uslišava njegovu molbu.

Šta možemo razumeti iz ovog događaja?

Zapazimo činjenice.

- Jahve zaustavlja sunce i mesec! (potpuni prestanak rotacije zemlje i meseca)
- Izveštaj kaže da "nije bilo takvog dana" (jednina)!

Činjenica je da je Jahve zaustavio Sunce i Mesec.
Činjenica je izveštaj govori da je to bio isti dan (iako je trajao duže to je i dalje bio isti dan).

Koje zaključke možemo izvući iz ovih činjenica.

Jahve Tvorac neba i zemlje upravlja kretanjem nebeskih tela. Kako u biblijsko vreme tako i danas.
Isus Navin (hrv. Jošua) naglašava da je u pitanju isti dan.

Tvorac je stvaranjem zemlje definisao da dan predstavlja i veče i jutro - puna rotacija zemlje! Dakle, tek na kraju rotacije se završava dan.

Da li su se dani promenili nakon zaustavljanja rotacije zemlje?

Vidimo da Jahve nakon ove svoje čudesne intervencije nije rekao da su se dani promenili. Naprotiv!

Jahve je i dalje pozivao svoj narod da budu poslušni Njegovim zapovestima.

Isaija (8. vek PNE)

Kršćanska sadašnost
Isa 58:13 Zadržiš li nogu da ne pogaziš subotu i u sveti dan ne obavljaš poslove; nazoveš li subotu milinom a časnim dan Jahvi posvećen; častiš li ga odustajuć' od puta, bavljenja poslom i pregovaranja -
Isa 58:14 tad ćeš u Jahvi svoju milinu naći, i ja ću te provesti po zemaljskim visovima, dat ću ti da uživaš u baštini oca tvog Jakova, jer Jahvina su usta govorila.

Proroci su iznova opominjali i pozivali narod da poštuju svoga Tvorca Sedmog dana.

Ako su Božji proroci jedan za drugim pozivali ljude na poslušnost Božjim zapovestima i niti jedan od njih nije rekao da trebamo odustati od poštovanja Božjeg zakona, zašto onda postoje ljudi koji osporavaju da je Subota Sedmi dan?

Poslednja izmena:
Setimo se da je Bog vratio i unazad Sunce (iz ljudske percepcije)...

2Ki 20:1 U ono se vrijeme Ezekija razbolje nasmrt. Prorok Izaija, sin Amosov, dođe mu i reče: "Ovako veli Jahve: 'Uredi kuću svoju jer ćeš umrijeti; nećeš ozdraviti.'"
2Ki 20:2 Ezekija se okrenu zidu i ovako se pomoli Jahvi:
2Ki 20:3 "Ah, Jahve! Sjeti se milostivo da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca i da sam činio što je dobro u tvojim očima." I Ezekija briznu u gorak plač.
2Ki 20:4 Izaija još ne bijaše izišao iz središnjeg predvorja kad mu je stigla riječ Jahvina:
2Ki 20:5 "Vrati se i reci Ezekiji, glavaru moga naroda. Ovako veli Jahve, Bog tvoga oca Davida: 'Uslišao sam tvoju molitvu, vidio sam tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u Dom Jahvin.
2Ki 20:6 Dodat ću tvome vijeku još petnaest godina. Izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja; zakrilit ću ovaj grad radi sebe i sluge svoga Davida.'"
2Ki 20:7 Izaija naloži: "Uzmite oblog od smokava, privijte mu ga na čir i on će ozdraviti."
2Ki 20:8 Ezekija upita Izaiju: "Po kojem ću znaku prepoznati da će me Jahve izliječiti i da ću za tri dana uzići u Dom Jahvin?"
2Ki 20:9 Izaija odgovori: "Evo ti znaka od Jahve da će učiniti što je rekao: hoćeš li da se sjena pomakne za deset stupnjeva naprijed ili da se vrati za deset stupnjeva?"
2Ki 20:10 Ezekija odgovori: "Lako je sjeni pomaknuti se deset stupnjeva naprijed! Ne! Neka se sjena vrati natrag za deset stupnjeva!"
2Ki 20:11 Prorok Izaija zazva Jahvu i on učini da se sjena vrati za deset stupnjeva. Sišla je za deset posljednjih stupnjeva na Ahazovu sunčaniku.

Poslednja izmena:
Setimo se i Hristovih reči o Njegovom drugom dolasku...

Mat 24:29 I odmah će po nevolji dana tih sunce pomrčati, i mesec svoju svetlost izgubiti, i zvezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.
Mat 24:30 I tada će se pokazati znak Sina čovečijeg na nebu; i tada će proplakati sva plemena na zemlji; i ugledaće Sina čovečijeg gde ide na oblacima nebeskim sa silom i slavom velikom.

Mar 13:26 I tada će ugledati Sina čovečjeg gde ide na oblacima sa silom i slavom velikom.

Luk 21:25 I biće znaci u suncu i u mesecu i u zvezdama; i ljudima na zemlji tuga od smetnje i od huke morske i valova.
Luk 21:26 Ljudi će umirati od straha i od čekanja onog što ide na zemlju; jer će se i sile nebeske pokrenuti.
Luk 21:27 I tada će ugledati Sina čovečijeg gde ide na oblacima sa silom i slavom velikom.
Luk 21:28 A kad se počne ovo zbivati, gledajte i podignite glave svoje; jer se približuje izbavljenje vaše.

Ovo je bio Hristov govor o kraju sveta.

A ovo je proročanstvo iz Otkrivenja:

Rev 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.

Zapazimo da proročanstvo govori da će Ga svako oko ugledati kada bude došao na oblacima.

Kako mogu svi ljudi ugledati Hrista kada se bude približavao zemlji sa pratnjom svih anđela?

Poslednja izmena:
Stari zavet a ne Stari zakon!
Novi zavet a ne Novi zakon!
Neverovatno si ograničen na doslovnost. Verovatno si zato subotar.
Popusti malo. Ostavi mesta za maštu, za razmišljanje, za poneku stilsku figuru. Ako to učiniš verovatno viće nećeš biti zadrt i ružičasta biserka ti više neće deliti reputacije, ali ćeš biti manje odbojan i dosadan. :kafa:

Ne postoji Stari zakon koji se promenio u Novi zakon. Izmišljate po običaju svome!
O, ja daklem lažem? Onda mogu da ti kažem budalo, makar bio kriv ognju paklenom. :kafa:
(ovo ti je po starom zakonu "oko za oko", bez naknadnih izmena i dopuna)

Idi čitaj malo to što stalno kopiraš ne razmišljajući.

Чули сте како је казано старима: Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.
А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свог низашта, бити крив суду; а ако ли ко рече брату свом: Рака! Биће крив скупштини; а ко рече: Будало! Биће крив паклу огњеном.

Чули сте како је казано старима: Не чини прељубе.
А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом.

Тако је казано: Ако ко пусти жену своју, да јој да књигу распусну.
Него ја вама кажем: Ако ко пусти своју жену, осим за курварство, и ожени се другом, чини прељубу; и који узме пуштеницу чини прељубу.
И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој.

Још сте чули како је казано старима: Не куни се криво, а испуни шта си се Господу заклео.
А ја вам кажем: не куните се никако: ни небом, јер је престо Божји;
Ни главом својом не куни се, јер не можеш длаке једне беле или црне учинити.
Благосиљајте оне који вас гоне: благосиљајте, а не куните.
А пре свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, ни другом каквом клетвом; него нека буде шта јесте да, и шта није не, да не паднете под суд.

Razmuzenije? :kafa:

Interesantno je zapaziti da je biblijski Bog Jahve (Tvorac neba i zemlje) uslišio molbu svoga sluge Isusa Navina (hrvatski Jošua) i produžio dan.

/ovde je parče nevezanih misli koje sam izbacio iz citata da bi se stiglo dovde:

Ako su Božji proroci jedan za drugim pozivali ljude na poslušnost Božjim zapovestima i niti jedan od njih nije rekao da trebamo odustati od poštovanja Božjeg zakona, zašto onda postoje ljudi koji osporavaju da je Subota Sedmi dan?
Imaš memoriju zlatne ribice. Dok stigneš do kraja citata, zaboraviš šta je bilo na njegovom početku. :kafa:

Da li su verski učitelji u Hristovo vreme ispravno razumeli Božju reč?

(Croatian E2R)
1Co 2:8 Vladari ovoga svijeta nisu ju razumjeli - jer da jesu, ne bi raspeli našega Gospodina slave.

Zašto su Hristovi savremenici imali pogrešno razumevanje? Kao i uvek razlog je ljubav prema grehu...

Joh 8:34 Isus im odgovori: Zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini greh rob grehu.
Joh 8:35 A rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek.
Joh 8:36 Ako vas, dakle, Sin izbavi, zaista ćete biti izbavljeni.
Joh 8:37 Znam da ste seme Avraamovo; ali gledate da me ubijete, jer moja beseda ne može u vas da stane.
Joh 8:38 Ja govorim šta videh od Oca svog; i vi tako činite šta videste od oca svog.
Joh 8:39 Odgovoriše i rekoše Mu: Otac je naš Avraam. Isus im reče: Kad biste vi bili deca Avraamova, činili biste dela Avraamova.
Joh 8:40 A sad gledate mene da ubijete, čoveka koji vam istinu kazah koju čuh od Boga: Tako Avraam nije činio.
Joh 8:41 Vi činite dela oca svog. Tada Mu rekoše: Mi nismo rođeni od kurvarstva: jednog Oca imamo, Boga.
Joh 8:42 A Isus im reče: Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene; jer ja od Boga iziđoh i dođoh; jer ne dođoh sam od sebe, nego me On posla.
Joh 8:43 Zašto ne razumete govor moj? Jer ne možete reči moje da slušate.
Joh 8:44 Vaš je otac đavo; i slasti oca svog hoćete da činite: on je krvnik ljudski od početka, i ne stoji na istini; jer nema istine u njemu; kad govori laž, svoje govori: jer je laža i otac laži.
Joh 8:45 A meni ne verujete, jer ja istinu govorim.
Joh 8:46 Koji me od vas kori za greh? Ako li istinu govorim, zašto mi vi ne verujete?
Joh 8:47 Ko je od Boga reči Božije sluša; zato vi ne slušate, jer niste od Boga.

(Croatian E2R)
Mat 23:13 Teško vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Zatvarate pred ljudima vrata u nebesko kraljevstvo. Sami ne ulazite u njega, a ne dopuštate da uđu ni oni koji bi htjeli.

Poslednja izmena:
Чули сте како је казано старима: Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.
А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свог низашта, бити крив суду; а ако ли ко рече брату свом: Рака! Биће крив скупштини; а ко рече: Будало! Биће крив паклу огњеном.

Očigledno da su učitelji (Pismoznanci, Fariseji, licemeri) loše razumeli gradivo (pismo) i zato su pogrešno učili ljude!

Evo bližeg konteksta stihova kojih ste citirali...

Mat 5:17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Mat 5:18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Mat 5:19 Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.
Mat 5:20 Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.
Mat 5:21 Čuli ste kako je kazano starima: Ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.
Mat 5:22 A ja vam kažem da će svaki koji se gnevi na brata svog nizašta, biti kriv sudu; a ako li ko reče bratu svom: Raka! Biće kriv skupštini; a ko reče: Budalo! Biće kriv paklu ognjenom.

Gajenje gneva (ljutnje) bez uzroka...

(LITV)
Mat 5:22 But I say to you, Everyone who is angry with his brother without cause shall be liable to the Judgment. And whoever says to his brother, Raca, shall be liable to the sanhedrin; but whoever says, Fool! shall be liable to be thrown into the fire of Hell.

... jednako je bilo obavezno i u vreme kada je Bog dao svoj Zakon i propise Izraelu:

Stari zavet

Lev 19:18 Ne budi osvetljiv, i ne nosi srdnju na sinove naroda svog; nego ljubi bližnjeg svog kao sebe samog; ja sam Gospod.

MKJV
Lev 19:18 You shall not avenge, nor bear any grudge against the sons of your people; but you shall love your neighbor as yourself. I am Jehovah.

Poslednja izmena:
А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом.

Kao da učitelji (Pismoznanci, Fariseji, licemeri) nisu nikada videli poslednju Božju zapovest!?

Interesantno zaista!

Opet se vidi ista ljubav prema grehu kod učitelja naroda! Kako nisu mogli da citiraju Desetu Božju zapovest koja osuđuje grešne želje?

Promenjeno nešto? Ne! Ništa nije promenjeno.

Samo ispravno primenjeno!

Poslednja izmena:
Тако је казано: Ако ко пусти жену своју, да јој да књигу распусну.
Него ја вама кажем: Ако ко пусти своју жену, осим за курварство, и ожени се другом, чини прељубу; и који узме пуштеницу чини прељубу.
И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој.

Mat 5:31 Tako je kazano: Ako ko pusti ženu svoju, da joj da knjigu raspusnu.
Mat 5:32 A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.

Mar 10:2 I pristupivši fariseji upitaše Ga kušajući: Može li čovek pustiti ženu?
Mar 10:3 A On odgovarajući reče im: Šta vam zapoveda Mojsije?
Mar 10:4 A oni rekoše: Mojsije dopusti da joj se da raspusna knjiga i da se pusti.
Mar 10:5 I odgovarajući Isus reče im: Po tvrđi vašeg srca napisa vam on zapovest ovu.
Mar 10:6 A u početku stvorenja, muža i ženu, stvorio ih je Bog.
Mar 10:7 Zato ostaviće čovek oca svog i majku i prilepiće se k ženi svojoj,
Mar 10:8 I budu dvoje jedno telo. Tako nisu više dvoje nego jedno telo.
Mar 10:9 A šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mar 10:10 I u kući opet zapitaše Ga za to učenici Njegovi.
Mar 10:11 I reče im: Koji pusti ženu i oženi se drugom, čini preljubu na njoj.
Mar 10:12 I ako žena ostavi muža svog i pođe za drugog, čini preljubu.

Mat 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?
Mat 19:4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
Mat 19:5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.
Mat 19:6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mat 19:7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?
Mat 19:8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.
Mat 19:9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.

Nema promene!

Božji zakon je isti od Adama do danas!

Poslednja izmena:
Још сте чули како је казано старима: Не куни се криво, а испуни шта си се Господу заклео.
А ја вам кажем: не куните се никако: ни небом, јер је престо Божји;
Ни главом својом не куни се, јер не можеш длаке једне беле или црне учинити.
Благосиљајте оне који вас гоне: благосиљајте, а не куните.
А пре свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, ни другом каквом клетвом; него нека буде шта јесте да, и шта није не, да не паднете под суд.

Mat 5:33 Još ste čuli kako je kazano starima: Ne kuni se krivo, a ispuni šta si se Gospodu zakleo.
Mat 5:34 A ja vam kažem: ne kunite se nikako: ni nebom, jer je presto Božji;
Mat 5:35 Ni zemljom, jer je podnožje nogama Njegovim; ni Jerusalimom, jer je grad velikog Cara.
Mat 5:36 Ni glavom svojom ne kuni se, jer ne možeš dlake jedne bele ili crne učiniti.
Mat 5:37 Dakle neka bude vaša reč: da - da; ne - ne; a šta je više od ovog, oda zla je.
Mat 5:38 Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.
Mat 5:39 A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;
Mat 5:40 I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu.
Mat 5:41 I ako te potera ko jedan sat, idi s njime dva.
Mat 5:42 Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće da mu uzajmiš, ne odreci mu.
...

Passion of Christ - Jesus "love your enemy"

...
Mat 5:43 Čuli ste da je kazano: Ljubi bližnjeg svog, i mrzi na neprijatelja svog.
Mat 5:44 A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;
Mat 5:45 Da budete sinovi Oca svog koji je na nebesima; jer On zapoveda svom suncu, te obasjava i zle i dobre, i daje dažd pravednima i nepravednima.
Mat 5:46 Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakvu platu imate? Ne čine li to i carinici?
Mat 5:47 I ako Boga nazivate samo svojoj braći, šta odviše činite? Ne čine li tako i neznabošci?
Mat 5:48 Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.

Očigledno da učitelji nisu razumeli šta je ljubav!

Poslednja izmena:
Mat 5:32 A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.

Mar 10:2 I pristupivši fariseji upitaše Ga kušajući: Može li čovek pustiti ženu?
Mar 10:4 A oni rekoše: Mojsije dopusti da joj se da raspusna knjiga i da se pusti.
Mar 10:5 I odgovarajući Isus reče im: Po tvrđi vašeg srca napisa vam on zapovest ovu.

Mat 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?
Mat 19:4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
Mat 19:5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.
Mat 19:6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.
Mat 19:7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?
Mat 19:8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.
Mat 19:9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.
Mat 19:10 Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.
Mat 19:11 A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.
Mat 19:12 Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.

Nema promene!

eto adam nije znao ni za subotu ni za nedelju..a nit ga je bog kaznjavao sto mu je svaki dan bio isti...:D

Znaci poslednjeg vremena...

Matthew 24:12

(BBE) And because wrongdoing will be increased, the love of most people will become cold.

(CEV) Evil will spread and cause many people to stop loving others.

(Croatian IS) Jer će bezbožnost uzeti maha, ljubav će ohladnjeti kod mnogih.

(Croatian ST (KS)) Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.

(Croatian E2R) Bezakonje će uzeti velikog maha, a ljubav mnogih će ohladnjeti.

(EMTV) And because lawlessness will increase, the love of many will grow cold.

(ERV) There will so much more evil in the world that the love of most believers will grow cold.

(ESV) And because lawlessness will be increased, the love of many will grow cold.

(GNB) Such will be the spread of evil that many people's love will grow cold.

(GW) And because there will be more and more lawlessness, most people's love will grow cold.

(ISV) and because lawlessness will increase, the love of many people will grow cold.

(JUB) And because lawlessness shall abound, the charity of many shall wax cold.

(KJV) And because iniquity shall abound, the love of many shall wax cold.

(LEB) and because lawlessness will increase, the love of many will grow cold.

(LITV) And because lawlessness shall have been multiplied, the love of the many will grow cold.

(MKJV) And because iniquity shall abound, the love of many will become cold.

(RV) And because iniquity shall be multiplied, the love of the many shall wax cold.

(Serbian DK) I što će se bezakonje umnožiti, ohladneće ljubav mnogih.

(Serbian LBc) И како ће недушевност порасти, охладнеће самилост код већине.

(Serbian SPc) И зато што ће се умножити безакоње, охладњеће љубав многих.

(Serbian DS) I što će se bezakonje umnožiti, ohladneće ljubav kod većine.

(Serbian EC) i zbog mnogog bezakonja ohladneće ljubav mnogih.

(Serbian SA) Zbog velikog bezakonja ohladneće ljubav mnogih.

(Webster) And because iniquity will abound, the love of many will become cold.

(YLT) and because of the abounding of the lawlessness, the love of the many shall become cold;

Poslednja izmena:
Kao da učitelji (Pismoznanci, Fariseji, licemeri) nisu nikada videli poslednju Božju zapovest!?
Interesantno zaista!
Opet se vidi ista ljubav prema grehu kod učitelja naroda! Kako nisu mogli da citiraju Desetu Božju zapovest koja osuđuje grešne želje?
Desetu zapovest? Desetu? :lol:
To ti je sedma zapovest. (Šesta kod katolika) Zato Srbi precrtaju sedmicu.

A da ti ipak tu i tamo pročitaš ono što kopiraš? :kafa:

- - - - - - - - - -

Nema promene!

Kako nema promene, nesrećo! Čitaj stari i novi zavet, pa uporedi.
Ili ti, siroma, ni ne umeš da čitaš? Samo kopiraš? :kafa:

Interesantno zaista!

Promenjeno nešto? Ne! Ništa nije promenjeno.

Samo ispravno primenjeno!

Desetu zapovest? Desetu? :lol:
To ti je sedma zapovest. (Šesta kod katolika)

Citirali ste Isusa koji napominje da je greh kršenje DESETE ZAPOVESTI...

Mat_5:28 A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svom.

Poslednja izmena:
Potvrđujete da su učitelji zloupotrebili svoje zvanje i položaj.

Ako su sveštenici odbacili svoga Tvorca, zašto Vi odbacujete Jahvu svoga Boga?
Ja samo potvrđujem da nisu znali da je subota postala nedelja.
A što se ovog drugog tiče, kod mene ti važi pravilo da svako ko hoće da bude moj bog, prvo mora da se predstavi, da donese CV sa slikom, da malo porazgovaramo, da vidim da nije neka varalica ili psihopata, da ima čisto uverenje o nekažnjavanju, pa onda eventualno možemo da razgovaramo o uslovima.

A ovaj tvoj Jevrejin nije se ni prijavio na konkurs. :kafa:

- - - - - - - - - -

Citirali ste Isusa koji napominje da je greh kršenje DESETE ZAPOVESTI

(da li je sve u redu sa pamćenjem)
Nije ti sve u redu sa pamćenjem. Citirao sam "Ne čini preljubu" i ti si na to odrgovorio. To ti je sedma zapovest, ako nisi (a nisi) rimokatolik. :kafa:

Da li je Adamov um bio u skladu sa Božjim zakonom? Da li je imao savrešene pobude? Da li je izborom neposlušnosti izgubio jedinstvo sa Bogom i postao grešan (sklon grehu)?

Da li se čovek grehom odvaja od Boga? Ako je odgovor potvrdan, onda Vas svaki greh odvaja od Boga bez razlike da li je to požudan pogled sa željom. ili otvoreno kršenje IV Božje zapovesti.

Back